Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Je sobota, šest hodin ráno. V oddělení výstupní kontroly novoměstského závodu Chronotechna se otevírají trezory, v nichž je práce několika set lidí závodu. Miniatury, které teprve po 50násobném zvětšení prozrazují, že jsou šroubkem, hřídelkou??.

Je sedm hodin ráno. V oddělení výstupní kontroly razí hezká kontrolorka záruční listy za práci montáže. O pár stolků dál se vkládá kotva, číselník, ručičky. Dost jednoduché, že? Ale kolik je to titěrné, na zrak i citlivost prstů náročné práce! Teď jsou to ale hodinky. V kontrolním přístroji ukáží, zda jsou schopny vydržet polohy, které obvykle mívá lidská ruka při práci. ?Nemocné? putují k ?lékaři?. Na to, jak krátce hodinky vyrábíme, je nemocných málo, necelé dvě desetiny procenta.

Je osm hodin. Vedoucí výstupní kontroly podepisuje příjem. Jeho spolupracovnice hodinky ukládají. Každé jsou nařízeny například na osmou hodinu desátou minutu. Ve stejnou dobu dnes i zítra v neděli musí kontrolorky přijít a pečlivě zaznamenat výsledky: přesnost, opoždění, předcházení a pak se opakuje procedura, kterou už primky prodělaly v montáži. Tam trvala chvilku, tady však 12 i 14 dnů. Takovou zkouškou prošly už i ty, které jsou narovnány na stole v desítkách kazet připravených k expedici.

Je osm hodin dvacet minut. Vedoucí výstupní kontroly počítá: devětsetdevadesátdevěttisícdevětsetdevadesátosm, devětsetdevadesátdevěttisíc-devětsetdevadesátdevět, milión! To jsou ony! Vizitka šestileté práce ve třech slovech. Kontrolorka přidává k pánským hodinkám se stříbrným číselníkem a zlatými reliéfními znaky záruční list. Hodinky příjdou do Bílé Labutě v Praze a kupující je dostane zdarma, protože je na nich vyraženo: 28.3.1964 a číslice 1 000 000.

11.dubna 1964 ? Praha ? obchodní dům Bílá Labuť

Od rána jsou v prodeji miliónté náramkové hodinky PRIM. Několik kupujících si již hodinky vybralo, ale vždy některé ze sousedních. Až přišli manželé František a Božena Císařovi, kteří se rozhodli, že koupí dvoje hodinky pro své chlapce ? jedenácti a dvanáctiletého. Paní vybírala, vedoucí prodejního oddělení čekal: bude to ona ? nebude to ona? Vybrala si také hodinky se zlatými reliéfními znaky na číselníku. Řidič nákladního auta a švadlena bydlící v Kyjích u Prahy byli pak překvapeni, když je filmovali pracovnící televize a když jim ředitel Chronotechny z Nového Města nad Metují Josef Bena k hodinkám přidal záruční list na dva roky. K blahopřání se připojili i ředitel Bílé Labutě Karel Valtra. Jubilejní hodinky dostali zadarmo.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Luk
Odesláno
Jo,jo , kde ty časy jsou, když se pracovalo i v sobotu

ak ti to chyba tak sa prihlas do tesca a mozes aj v nedelu :)

Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)
ak ti to chyba tak sa prihlas do tesca a mozes aj v nedelu :)

Tvoje komentáře Blekoto mi lezou v poslední době dost na nervy :gun_bandana:

Edit : jak se pracuje v neděli se zeptám tvých krajanů, kterých je tady dost a dost, proč asi :lol: ?

Upraveno uživatelem Snow
Odesláno

Mám rád tyhle články, připomínají mi doby front na kakao, noci prospané na mrazák nebo ZX Spectrum+ před Brněnským Elektrodomem.... a taky modrý holčičí "sexy" trenýrky na tělocvik...

Odesláno (upraveno)

B a S : :) Pánové prosím, nekazte vlákno a raději si přečtěte proč není PRIM světoznámou značkou:

ROZHOVOR NE PRÁVĚ NÁHODNÝ

Parné dusno veletržního pavilónu C na brněnském výstavišti. Prachem prosycený vzduch dusil a ztěžoval dýchání. Hustý proud návštěvníků pomalu postupoval po schodech k poslednímu patru. Jednotvárný šum strojů se nesl prostorem pavilónu. Končil zase jeden z veletržních dní???

?Sprechen Sie deutsch?? - otázal se mladého muže v expozici hodin starší elegantní pán, zřejmě cizinec. ?Ja, bitte?, zněla odpověď a informátor vstal od stolku, naklonil se mírně kupředu připraven odpovídat na další otázky.

Cizinec odložil na stůl koženou diplomatku, sňal z hlavy slaměný klobouk, širokým kapesníkem setřel z čela pot a začal si prohlížet barevný katalog výrobků ležící na stole.

?Interessant?, prohodil pro sebe a požádal o doprovod kolem jednotlivých vitrín. Pozorně si prohlížel vystavené výrobky, srovnával je s katalogem a dlouze se zadíval na náramkové hodinky.

?PRIM- to jsem ještě neslyšel? ? prohodil pro sebe anglicky a několikrát obešel vitrínu s hodinkami ? pozorně si prohlížel jednotlivé typy.

?Můžete mi prosím ukázat strojek těchto hodinek?? Informátor odešel ke svému stanovišti a za okamžik podával cizinci strojek i s lupou. Ten několikrát porovnal strojek s vystavenými hodinkami. Potom odešel ke konferenčnímu stolku a požádal o drobné montážní nářadí. Rukou zkušeného odborníka rozebíral strojek a pečlivě prohlížel jednotlivé součásti. Aniž vzhlédl od této práce několikrát prohodil: ?Interessant?.? Když si prohlédl hlavní součásti hodinek, které ho nejvíce zajímaly, začal rozhovor.

?PRIM, tu značku skutečně neznám. V které části země je ta továrna? Jak daleko je to od Ženevy??

?Zřejmě si myslíte, že se jedná o švýcarský výrobek.?

?Samozřejmě, svědčí o tom pečlivá konstrukce strojku i jeho kvalita.?

?To jsou československé hodinky.?

?Československé? Ale to jistě montujete ze švýcarských nebo německých součástek??

?Zdaleka ne, vyrábíme si všechny součásti sami?.- odpovídá s úsměvem informátor.

?A materiál k výrobě, péra a vlásky jsou také vaše?? ? překvapeně pokračuje v otázkách cizinec.

?Také si je vyrábíme sami. I rubínové kameny jsou tuzemské výroby.?

?Zajímavé? prohodil cizinec a spěšným pohybem ruky vytáhl z náprsní tašky vizitku. ?Jsem Walter Dickens z Chicaga, promiňte, zapomněl jsem se představit, zde je moje adresa. Zastupuji Import Wach Copany. Máte zájem tyto hodinky exportovat do USA??

?Zatím ne. Nestačíme totiž výrobní kapacitou krýt domácí spotřebu. Až budeme soběstační, pochopitelně uvítáme každou možnost exportu.?

?Měl bych vážný zájem na rozšíření dováženého sortimentu do USA?, pokračoval pan Dickens, ?tedy skutečně nemíníte zatím uzavřít obchod??

?Zatím bohužel ne. Snad příště.? Omlouvá se informátor.

zdroj: neobyčejná stkání s časem.

Upraveno uživatelem Luk
Odesláno
Tvoje komentáře Blekoto mi lezou v poslední době dost na nervy :gun_bandana:

Edit : jak se pracuje v neděli se zeptám tvých krajanů, kterých je tady dost a dost, proč asi :lol: ?

Tohle ale byla podpasovka...

Anyway, v Tescu nebyl problem udelat 50 hodin prescasu mesicne. 4 mesice v kuse. A to jsem nebyl v provozu ale na IT (nebo to snad bylo prave proto? :) )

Nicmene, Luku, dekuji za prijemne cteni :)

Snow&Blekota:

Budou si panove prat kordy nebo radeji revolvery? :D

Odesláno

Smutný to je, ale prostě ta doba taková byla. Byla spousta věcí, který takhle narážely asi ve všech odvětvích. Zrovna dneska jsem začínajímu kolegovi vysvětloval historii okolo Jawy 90, na tehdejší dobu super - rozvod rotačním šoupátkem, tyristorové zapalování ( o kterém se tvrdilo že není spolehlivé, ale spš nikvdo nevěděl co sním ), 5-ti kvalt... ale rozhodnuto bylo jinak. Vyráběly se dál stroje konstrukčně z 50-tých let, pro expost na Kubu do Ruska, Egypta a Iránu to prostě stačilo...

Každopádně to ve mně vzbuzuje nostalgický vzpomínky a čtu to moc rád. Dneska si to děcka ani nedovedou představit :D

Odesláno
Smutný to je, ale prostě ta doba taková byla. Byla spousta věcí, který takhle narážely asi ve všech odvětvích. Zrovna dneska jsem začínajímu kolegovi vysvětloval historii okolo Jawy 90, na tehdejší dobu super - rozvod rotačním šoupátkem, tyristorové zapalování ( o kterém se tvrdilo že není spolehlivé, ale spš nikvdo nevěděl co sním ), 5-ti kvalt... ale rozhodnuto bylo jinak. Vyráběly se dál stroje konstrukčně z 50-tých let, pro expost na Kubu do Ruska, Egypta a Iránu to prostě stačilo...

Každopádně to ve mně vzbuzuje nostalgický vzpomínky a čtu to moc rád. Dneska si to děcka ani nedovedou představit :D

Na Jawu 90 jsem měl políčeno,ale byl k mání jen roadster, Cross nešel sehnat :(

Odesláno
Na Jawu 90 jsem měl políčeno,ale byl k mání jen roadster, Cross nešel sehnat :(

Já měl trail, to byla Cross s nádrží Roadster. Vejfuk nahoru, vejířová hlava... měla svoje chyby, ale měl jsem jí 10 let a byl jsem spokojenej.

Odesláno

A byla slíbená i ve verzi 50ccm. Pak se šlo dál cestou jak píšeš.

Odesláno

Uplne me to pripomelo tu dobu, kdy jsem kupoval kolo Favorit.

Od tri hodin rano jsem cekal v rade. Dostali jen 3 kola a zrovna to treti na me vyslo.

Jo to byly casy. V elektru dostaly za mesic tak 3 magnetofony. A ty byly prodane jeste driv nez je dostaly.

Odesláno
Uplne me to pripomelo tu dobu, kdy jsem kupoval kolo Favorit.

Od tri hodin rano jsem cekal v rade. Dostali jen 3 kola a zrovna to treti na me vyslo.

Jo to byly casy. V elektru dostaly za mesic tak 3 magnetofony. A ty byly prodane jeste driv nez je dostaly.

Safra, to sem zas něco propás. To byla asi limitovaná edice - 3 ks. Jsi holt štástný majitel Favoritu l.e. 3/3 - blahopřeji. :D

Odesláno
Safra, to sem zas něco propás. To byla asi limitovaná edice - 3 ks. Jsi holt štástný majitel Favoritu l.e. 3/3 - blahopřeji. :D

Tenkrát bylo limitované všechno :D Takový toaletní papír L.E. 1/1 dneska už neseženeš.

Odesláno (upraveno)

Narodil jsem se 17. 11. 1965, a mám kupodivu paměť od podzimu 1967, či přesně od jara 1968 (někdy se divím, že se tomu jiní diví...)* ta doba neměla všechna nej, ale dost mi vadí, když se s vaničkou vyleje i dítě = snad i ostatní pochopí, co tím myslím = že ani nebylo zase tak všechno špatně, jak se dnes snaží někteří namluvit...= pamatuji lidi (a patřili k nim i mí rodiče...), co neměli vůbec co dělat s politikou, makali celej život (táta v Příbrami vozil uran... :crying_anim02: )a jejich práce byla poctivá, slušná a hodná ocenění... = škoda, že to dnes nejde říci o každém...(ale tací se najdou také v každé době, co...)* pro mě jsou hodinky = primky, z té doby právě synonymem něčeho podobného...

sorry = nedalo mi to (snažím se vlákna neplevelit...)

Upraveno uživatelem pilot

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...