Lopatamp Odesláno 11. června 2015 Nahlásit Odesláno 11. června 2015 Zdravim kolegové, mám jeden takovej dementní dotaz Dostal se mi do ruky nefunkční quartz strojek RONDA 715, tak jsem ze zvědavosti prostě musel zjistit co má za problém, ale kupodivu jsem nic neobjevil.Po mechanické stránce se zdá být vše v pořádku, takže mě napadá jedině "elektronika".Při zkoumání strojku jsem, ale narazil na to, že v soukolí je jeden pastorek usazený v jediném ložisku, které se ve strojku nachází a je silně zmagnetizovaný.Jen jsem chtěl vědět jestli je to normální nebo ne? V quartz strojkách jsem se nikdy nevrtal, takže vůbec netuším co je u nich normální.. Pro upřesnění přikládám foto Tak jen do mě
Jiří9 Odesláno 11. června 2015 Nahlásit Odesláno 11. června 2015 No jasně tam je rotor což je v podstatě silný magnet. Skus změřit cívku,(bez baterie) když bude mít kolem 2000 ohmů bude dobrá.Pak ještě můžeš při vložené dobré baterii na cívce voltmetrem ideálně ručkovým (analogovým) změřit blok, jestli z něj jdou vteřinové impulzy . Jestli ano, je to v soukolí. Samozřejmě by bylo dobré změřit také spotřebu, ale to v amatérských podmínkách změříš těžko.Jirka Zdravim kolegové, mám jeden takovej dementní dotaz Dostal se mi do ruky nefunkční quartz strojek RONDA 715, tak jsem ze zvědavosti prostě musel zjistit co má za problém, ale kupodivu jsem nic neobjevil.Po mechanické stránce se zdá být vše v pořádku, takže mě napadá jedině "elektronika".Při zkoumání strojku jsem, ale narazil na to, že v soukolí je jeden pastorek usazený v jediném ložisku, které se ve strojku nachází a je silně zmagnetizovaný.Jen jsem chtěl vědět jestli je to normální nebo ne? V quartz strojkách jsem se nikdy nevrtal, takže vůbec netuším co je u nich normální.. Pro upřesnění přikládám foto Tak jen do mě TP
Lopatamp Odesláno 11. června 2015 Autor Nahlásit Odesláno 11. června 2015 OK díky za radu. Zítra na se do toho pustím. Myslel jsem si, že ten pastorek je zmagnetizovanej standardně, ale nebyl jsem si jistej.Co považuješ za amatérské podmínky?Mám k dispozici něco od Agilentu a LeCroy (osciloskopy, dig. multimetry, AC/DC zdroje atd..) je teda pravda, že analogový voltmetr asi nikde nevyhrabu..Ještě jsem si řikal, že když by byl problém v soukolí, tak by strojek asi tikal a jen by se nehýbala vteřinovka.Nebo se pletu?
Jiří9 Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Strojek má mít spotřebu kolem 1,5 mikroAmpéru při stejnosměrném 1,3 až 1,5 V napětí jestli na to máš přístroj? Jestli bude problém v soukolí, tak může strojek cukat, což uvidíš na vteřinovce a nebo nemusí dělat nic . Třeba máš špínu na rotoru.Hlavně Záleží co naměříš. A analogovej voltmetr max tak do 4V aby bylo vidět jestli se jeho ručka bude po vteřinách kývat ze strany na stranu podle polarity impulzů. A nebo mít na to speciální přístroj přímo na to určený. Záleží na tom jaké máš vybavení. Jirka OK díky za radu. Zítra na se do toho pustím. Myslel jsem si, že ten pastorek je zmagnetizovanej standardně, ale nebyl jsem si jistej.Co považuješ za amatérské podmínky?Mám k dispozici něco od Agilentu a LeCroy (osciloskopy, dig. multimetry, AC/DC zdroje atd..) je teda pravda, že analogový voltmetr asi nikde nevyhrabu..Ještě jsem si řikal, že když by byl problém v soukolí, tak by strojek asi tikal a jen by se nehýbala vteřinovka.Nebo se pletu?
valjoux Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Raději bych se držel spotřeby do 1 micra to 1.5 je vysoká spotřeba a už to sežere baterii třeba ze 3 měsíce. Druhá věc je na čem to měřit. Spíš bych se zaměřil na hodnotu cívky, spíš ta bude fuč. A pokud chceš překontrolovat funkčnost soukolí tak v domácích podmínkách stačí přiložit hodinky k nějakému elektromotoru flexa vrtačka a podobně.
Lopatamp Odesláno 12. června 2015 Autor Nahlásit Odesláno 12. června 2015 (upraveno) Tak cívka má cca 1900 ohmů a pulz naměřím každý 2 vteřiny což je divný.Jinak rotor (pastorek) jsem měl vytaženej a nevypadal špinavě, tak jsem rovnou promazal i ložisko.Zařízení na měření proudu do 1 uA tady bohužel nemám..Když jezdím magnetem kolem cívky tak občas vteřinovka přeskočí. Upraveno 12. června 2015 uživatelem Lopatamp
valjoux Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Lepší je elektromotor tam je frekvence 50 Hz a to dokáže hodinky roztočit. Ta spotřeba do 1 micra je dobrá. To že to skáče jednou za 2 vteřiny je špatně. Pokud použiješ samostatný budík voltmetr nebo jakýkoliv analogový měřák tak něco na cívce musí vykazovat. Po vteřínách kmitání sem a tam. A taky můžeš mít zkratování na + při měření to pak taky vykáže pouze za 2 vteřiny.
Jiří9 Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Ahoj Vláďo.Jasně nové strojky a strojky po vyčištění mají mít 0,9 až 1,1 mikroA .Když jsme měnily v práci baterie do hodinek, brali jsme, že když to má ještě kolem 1,5 je to dobré. Dokonce Prim Quartz 210 nám na školení říkali, že když to má 1,7 až 2 je to v pohodě ale to už je zase jiná kapitola. Ale s tím elektromotorem je to zajímavé to budu muset skusit. Procházka z Jihlavy něco takového taky vyráběl, ale nevím na jakém principu to fungovalo říkal jsem si e tam bude nějaké trafo jeden kolega to tady v J.H. má JirkaRaději bych se držel spotřeby do 1 micra to 1.5 je vysoká spotřeba a už to sežere baterii třeba ze 3 měsíce. Druhá věc je na čem to měřit. Spíš bych se zaměřil na hodnotu cívky, spíš ta bude fuč. A pokud chceš překontrolovat funkčnost soukolí tak v domácích podmínkách stačí přiložit hodinky k nějakému elektromotoru flexa vrtačka a podobně.
Jiří9 Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Záleží jak má ten měřák zapojený protože jestli tam má třeba na vstupu ochranou diodu a impulzy se mění každou vteřinu tak to může ukazovat impulz jednou za dvě. na to je dobrý právě ten analog. Jirka Tak cívka má cca 1900 ohmů a pulz naměřím každý 2 vteřiny což je divný.Jinak rotor (pastorek) jsem měl vytaženej a nevypadal špinavě, tak jsem rovnou promazal i ložisko.Zařízení na měření proudu do 1 uA tady bohužel nemám..Když jezdím magnetem kolem cívky tak občas vteřinovka přeskočí.
Lopatamp Odesláno 12. června 2015 Autor Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Jak už jsem psal, analogovej voltmetr bohužel nemám. Zkoušel jsem dát strojek k velkému elektromotoru, ale nic se neděje (ani necukne).
valjoux Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Záleží jak má ten měřák zapojený protože jestli tam má třeba na vstupu ochranou diodu a impulzy se mění každou vteřinu tak to může ukazovat impulz jednou za dvě. na to je dobrý právě ten analog. JirkaProto mluvím o samostatném budíku který je pouze na jednu hodnotu ne o měřáku málo který vezme tyto hodnoty. Jinak trafo jsem netestoval ale malá bruska co mám na dílně stačí na roztočení.Posílám bastl co jsem si dělal v 85 tenkrát nic nebylo a opravovat se muselo. A funguje a používám ho do dnes. Akorát spotřebu nenaměřím.
valjoux Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Jak už jsem psal, analogovej voltmetr bohužel nemám. Zkoušel jsem dát strojek k velkému elektromotoru, ale nic se neděje (ani necukne).Předpokládám že se motor točil a byl na střídavé napětí. A pokud je vše v pohodě tak se ručky roztočí je potřeba najít to správné indukční místo.
Lopatamp Odesláno 12. června 2015 Autor Nahlásit Odesláno 12. června 2015 Ano motor se točil a byl na střídavé napětí při 50Hz, ale prostě se vteřinovka nerozjede. Maximálně jen lehce kmitá na místě.
valjoux Odesláno 12. června 2015 Nahlásit Odesláno 12. června 2015 V tom případě se budu přiklánět k nefunkčnosti soukolí. Schválně vezmi jiný bateriaky a pokus se je roztočit motorem.
Lopatamp Odesláno 18. června 2015 Autor Nahlásit Odesláno 18. června 2015 tak jsem dnes nahodil novou cívku a "tišťák" a strojek už jede. Problém byl někde v elektronice, tipoval bych "microprocesor" jelikož na cívce jsem naměřil dobrou hodnotu.. test s elektromotorem jsem ještě nezkoušel.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se