RHx Odesláno 13. září 2015 Nahlásit Odesláno 13. září 2015 Dobrý den, získal jsem staré hodiny, jdou, odbíjejí, ale hodinové pero je uvolněné, nebo prasklé. Při natahování "přeskočí" a uvolní se a natáhnout jdou nejvíce na jeden a půl dne. To když je natáhnu jen částečně, kam to jde.Potřebovaly by celkově vyčistit a prohlédnout, opravit.Kam bych se měl obrátit? Jsem z HK. Děkuji
Miroslávek Odesláno 13. září 2015 Nahlásit Odesláno 13. září 2015 Já jsem to prasácky vyřešil tak, že jsem prohodil pouzdra s pružinama, takže mi jdou , ale neodbíjejí . Jinak bych zkusil aukro a hledat nějaký levný vrak s dobrým perem nebo firmu Parexo.
Jiří9 Odesláno 13. září 2015 Nahlásit Odesláno 13. září 2015 Já jsem to prasácky vyřešil tak, že jsem prohodil pouzdra s pružinama, takže mi jdou , ale neodbíjejí . Jinak bych zkusil aukro a hledat nějaký levný vrak s dobrým perem nebo firmu Parexo. A co takhle skusit hodinářství ? Pero by neměl být problém vyměnit za nové . Podle toho jak to popisuješ vypadá to, že bude urvaný vnější závěs to se dá přinejhorším i opravit. A u některých pérovek bývají péra na chod a bití různě silná i když to nemusí být tento případ. Jirka
RHx Odesláno 13. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 13. září 2015 No tajně jsem doufal v tip na dobrého hodináře s referencemi, dneska se v tom těžko vyznat a opraváři mechanických strojů spíše ubývají. Ale můžu Hradec projít a poptat se. Osobně se do ničeho pouštět nebudu, není to můj obor a rád bych ty hodiny měl v pořádku. Při práci ve fotokomoře je to dobrá orientace v čase.
Robero79 Odesláno 14. září 2015 Nahlásit Odesláno 14. září 2015 kdybys nepochodil, tak se muzes obratit urcite na hodinarskou skolu v Jihlave, myslim ze by se tam urcite nekdo nasel (nebo poslou kontakty na nekoho ve tvem okoli, kdo u nich absolvoval) jak uz bylo napsano vyse, pokud jdou, tak se strojem nic nebude, bude to v perovniku. muze to byt vnitrni nebo vnejsi zaves, ktery se opravi velmi jednoduse. vycisteni a namazani je malickost, horsi je serizeni, ale nic co by uspesny absolvent druheho rocniku nezvladl. kdyztak mi napis, poslu ti kontakt... Sent from my iPhone using Tapatalk
Jiří9 Odesláno 14. září 2015 Nahlásit Odesláno 14. září 2015 Když už by to kdybys nepochodil, tak se muzes obratit urcite na hodinarskou skolu v Jihlave, myslim ze by se tam urcite nekdo nasel (nebo poslou kontakty na nekoho ve tvem okoli, kdo u nich absolvoval) jak uz bylo napsano vyse, pokud jdou, tak se strojem nic nebude, bude to v perovniku. muze to byt vnitrni nebo vnejsi zaves, ktery se opravi velmi jednoduse. vycisteni a namazani je malickost, horsi je serizeni, ale nic co by uspesny absolvent druheho rocniku nezvladl. kdyztak mi napis, poslu ti kontakt...Sent from my iPhone using TapatalkKdyž už by to nějaký hodinář rozebíral a čistil a dělal to jak se to má, tak se to rozebírá prakticky do šroubku kontrolují se ložiska ,čepy případně jiné opotřebení . Pak se to opraví vyčistí namaže a seřídí někdy to čistím i dvakrát před a po opravě kolo po kolu.záleží jak je to znečištěné případně některé stroje co nejsou lakované se i leští.( to není Tvůj případ)Někdo to dělá tak ,že stroje nerozebírá akorát to vyčistí benzínem a namaže . Měl jsem takové kolegy.A nebo opravdu stačí jenom opravit nebo vyměnit to pero když to chodilo.Když je urvaný vnější závěs tak to normálně opravujeme. Samozřejmě pero se o nějaký ten centimetr skrátí . Když je vnitřní závěs tak to neopravuji, protože za těch mnoho let praxe mám tu skušenost, že to časem prdne znova. Ale někdy je člověk nucen toto riziko podstoupit, když je pero atipických rozměrů., ale učnům na opravu nevím vím jak jsem začínal Ale nic proti nikomu J.
Robero79 Odesláno 14. září 2015 Nahlásit Odesláno 14. září 2015 pokud je to prdly na konci pera, tak ustipnout konec, popustit, vyvrvat a vypilovat je na prvni rocnik, mozna by to RHx i zvladl sam, ale vic bych se do toho amatersky nepoustel. s tim komplet vycistenim a serizenim jsem spis myslel treba pani mistrovou, ktera by nekoho stopro doporucila. neverim ale, ze by RHx nakonec ve svem okoli nikoho nenasel... :-)pokud ty hodiny jdou leta, tak pokud to nekdo rozebere, urcite to bude chtit vic prace, presne jak pises... Sent from my iPhone using Tapatalk
RHx Odesláno 14. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 14. září 2015 Napsal jsem dotaz do školy. Ono je to poštou do Pardubic, případně do Jihlavy stejně daleko. Koukal jsem, že mají i "příjem oprav pro veřejnost". Ale třeba mi doporučí někoho poblíž.Jinak lituju, že synek nemá šikovné ruce a trpělivost na jemnou mechaniku. Asi by se šel učit do Jihlavy. Celé to vypadá tak, že nikdy nebude tolik hodinářů, kolik je jich zapotřebí a to se o každém oboru říct nedá.-Sám se do toho pouštět nebudu, ještě tak promazat historickou minutku, mám jich několik a občas si je všechny natáhnu a nechám zaznít. Zejména ty nejstarší, mohutné bakelitové - radost poslechnout.
Robero79 Odesláno 14. září 2015 Nahlásit Odesláno 14. září 2015 neni vsem dnum konec, treba na to synator prijde casem. treba jako ja, zivim se financema, pozice solidni, mezinarodni firma, prachy fajn, ale od malicka jsem snil, ze budu truhlarem nebo hodinarem. tak jsem nelenil, a rozhodl se poslat prihlasku na ucnak hadej kam - do Jihlavy, je to supr, uzivam si to a studuju vic jak za mlada. ozelel jsem moje dream watch vymenou za rocni studium a naradi a zatim rozhodne nelituju a mym watch dreamem nejsou hodinky za statisice, ale krasna tikajici dilna... tak snad za par let prestanu snit! :-) Sent from my iPhone using Tapatalk
RHx Odesláno 15. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. září 2015 Tak jihlavský přístup bych označil za velmi vstřícný a hodiny tedy pojedou do Jihlavy.Děkuji a dám vědět, jak to dopadlo.
Robero79 Odesláno 15. září 2015 Nahlásit Odesláno 15. září 2015 :-) strach mit nemusis u pani Perinove budou v dobrych rukou... Sent from my iPhone using Tapatalk
RHx Odesláno 18. února 2016 Autor Nahlásit Odesláno 18. února 2016 Nevíte, jestli je v Jihlavě všechno v pořádku? Hodiny, zatím, nemám a na poslední dotaz z ledna jsem už nedostal odpověď. Tak nevím, jak postupovat dál, jestli čekat do léta apod.-citací píšu proto, že mi to prohlížeč jinak neumožnil
Jiří9 Odesláno 19. února 2016 Nahlásit Odesláno 19. února 2016 (upraveno) Tak tam zavolej ne? Vidíš to, kdyby jsi popojel z Jihlavy o cca 50 km ke mě tak to máš do 14 ti dní hotové Jirka Upraveno 19. února 2016 uživatelem Jiří9
RHx Odesláno 19. července 2016 Autor Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Dobrý večer, měl bych dotaz, získal jsem hodiny se strojkem W410, stejným, jako je na odkazu.http://www.ebay.de/itm/Sainte-Helene-Wanduhr-mit-Wandkonsole-Kaminuhr-Uhr-Defekt-Bastler-K16-5-/181436660442Strojek jsem odkryl a vypadá čerstvě namazán, všechno funguje, jen nemůžu nastavit čas. Prvkem ve středu strojku mi to nejde, je to "natvrdo". Nelze s tím hnout. Slyším, že se "mění tikot" když za to lehce zaberu, ale ručkama nepohnu. Jestli je možné na dálku poradit. -První hodiny jsou ještě v Jihlavě...
Jiří9 Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Ahoj takže hodiny odbíjejí nebo ne ? když všechno funguje. Protože jestli neodbíjejí dusí se to někde v něm. Může to být i v ručkovém soukolí . Jestli jsou hodiny ještě v Jihlavě tak to je něco . Jirka
Robero79 Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 to je mi opravdu lito, v Jihlave jsem byl naposledy na konci cervna a vse bylo normalni. jediny co se resilo posledni pulrok byla zmena oleju pro velky hodiny, prechazeli na moebius 8000 a 8010 myslim, ale to s tim nema nic spolecnyho. zkus tam zavolat a pripadne mi napis sz, dal bych ti prime kontakty (pokud je tedy nemas)
RHx Odesláno 20. července 2016 Autor Nahlásit Odesláno 20. července 2016 Hodiny jdou i odbíjejí. Ze strojku místy kápne olej. Po vůni mi nic nepřipomíná, třeba je to ten, co tam patří. Podle místy poškozeného plechového pouzdra a drážek šroubů v hodinách někdo byl. Taky víko nebylo zaklopené správně, nebylo možné zapnout/vypnout odbíjení. Jestli tam nedošlo k nějakému nežádoucímu ohybu. Jako neodborník, bohužel, nepoznám - kam se podívat a kde hledat. Tak budeme shánět hodináře někde v našem kraji. -S Jihlavou si jednou za 3 měsíce vyměním email, byla tam nějaká komplikace. Poslední zpráva je "odzkoušíme a zašleme". Z května. To mi připomíná, že napíšu dotaz a uvidím. Život netiká jen s jedním strojkem, na některé věci se musíme těšit delší dobu.
radorado Odesláno 7. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2016 Caute pani. Dnes som sa rozhodol a aj rozobral svoje stare GUBy, ktore nesli. vycistil.... bla, bla... pero namotal naspat, zlozil som naspat zakladne veci strojku,aby som vyskusal ci sa rozbehnu. Voalaa idu ale natiahnem 5x a perko sa pretoci. rozoberiem to az zajtra, ale ked pozeram na foto pred rozobratim, mam pocit ze mi odtial nieco niekam odstrelilo. vid na obrazku. nahradim to niecim? alebo odstrihnem kusom z pera zo starych primiek? taky kusik ako je na tretom obrazku? alebo mozem rovno pouzit pero z Primiek, tam je vidiet ze ma vnejsi koniec inak rieseny,vid druhy obrazok. vdaka za radu
Jiří9 Odesláno 8. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2016 (upraveno) Hodiny jdou i odbíjejí. Ze strojku místy kápne olej. Po vůni mi nic nepřipomíná, třeba je to ten, co tam patří. Podle místy poškozeného plechového pouzdra a drážek šroubů v hodinách někdo byl. Taky víko nebylo zaklopené správně, nebylo možné zapnout/vypnout odbíjení. Jestli tam nedošlo k nějakému nežádoucímu ohybu. Jako neodborník, bohužel, nepoznám - kam se podívat a kde hledat. Tak budeme shánět hodináře někde v našem kraji. -S Jihlavou si jednou za 3 měsíce vyměním email, byla tam nějaká komplikace. Poslední zpráva je "odzkoušíme a zašleme". Z května. To mi připomíná, že napíšu dotaz a uvidím. Život netiká jen s jedním strojkem, na některé věci se musíme těšit delší dobu. Jestli chceš a pošleš mi je udělám Ti je určitě dřív než v Jihlavě Jirka Upraveno 8. srpna 2016 uživatelem Jiří9
ramon Odesláno 11. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 11. srpna 2016 Caute pani. Dnes som sa rozhodol a aj rozobral svoje stare GUBy, ktore nesli. vycistil.... bla, bla... pero namotal naspat, zlozil som naspat zakladne veci strojku,aby som vyskusal ci sa rozbehnu. Voalaa idu ale natiahnem 5x a perko sa pretoci. rozoberiem to az zajtra, ale ked pozeram na foto pred rozobratim, mam pocit ze mi odtial nieco niekam odstrelilo. vid na obrazku. nahradim to niecim? alebo odstrihnem kusom z pera zo starych primiek? taky kusik ako je na tretom obrazku? alebo mozem rovno pouzit pero z Primiek, tam je vidiet ze ma vnejsi koniec inak rieseny,vid druhy obrazok. vdaka za radu Kámo ty máš odvahu, učit se na tomhletom zrovna...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se