Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Kluci, potřebuju poradit.

Mamlasové zahradnický mi zapojili blbě skalku (resp. čerpadlovou část zaručeně přírodního vodopádu). Takže si to budu muset udělat sám. Jde mi o to, mít venku někde vypínač, se kterým zapnu čerpadlo. Vypínači nesmí vadit déšť. Po cca 2h chci aby se to vyplo samo.

Výchozí stav:

- samostatný jistič uvnitř domu (kam by možná bylo možné zapojič časovač)

- krabice na fasádě, ze které jde kabel do země

- zakončenej je zásuvkou (protikus je zástrčka od čerpadla). Celý je to v šedivý umělohmotný piksle.

- čerpadlo je ve vodě a funguje

Tj. potřeboval bych poradit ten časovej spínač, co po zapnutí počítá a po nějakým čase vypne. 

Kterej z těch "CS něco" to je?

https://www.tipa.eu/cz/casove-spinane-prvky/c-1460/

Poraďte kvalitní vypínač, kterej fakt vydrží léto, zimu, slunce, déšť i mráz. Certifikaci má lecjakej, ale já chci nesmrtelnej.

Existujou nějaký elegantní decentní sloupky s vypínačem, abych nemusel bastlit upevnění vypínače?

Dík za případné věcné odpovědi, z elektrikou se bohužel moc nekamarádím.. :-)

Upraveno uživatelem Jeremy
Odesláno

Proč to musíš zapínat sám spínačem? Proč to za tebe nemůžou dělat naprogramované spínací hodiny?

Protože nechci, aby to frčelo "jen tak" - ideálně si večer sednu, zapálím doutník a zapnu bublání. Pak jdu spát a neřeším, jestli jsem nezapomněl vypnout..

Ještě jsem našel hezkou věc, akorát se mi nechce jim platit dopředu, zkusím jim zavolat a zajet do Brna. Časovač k jističům a remote knoflík na stole. To vypadá ideálně..

http://powercube.cz/produkty/familyremote/

Odesláno

http://www.elkoep.cz/produkty/elektronicke-pristroje/casova-rele/multifunkcni-casova-rele-din/casove-rele-crm-91h-6/

Program č. 6, čas nastavit na 2 hodiny a k tomu tlačítko http://www.gme.cz/p-r1500a-p631-256

Po stisknutí tlačítka se čerpadlo zapne a po nastaveném čase vypne

Super - právě v těch programech se nevyznám, ani podle návodu.. :-)

Dík za tip!

Odesláno

Předpokládám, že ti teď běží čerpadlo na tvrdo tím, že píchneš šňůru do tý zásuvky. Jsem si jistej, že ti od rozvaděče přichází tří vodičový kabel, fáze, pracovní nula a zemnící vodič. Pokud umístíš to elko relé do rozvaděče, budeš ho muset ovládat spínačem, ke kterýmu budeš muset mít přivedený dvě žíly. Kde je vezmeš?

Odesláno

Ta krabice na fasádě, jak je veliká? Nešlo by pod ní, do ní, na ní přidělat tlačítko a do tý krabice dát jakýkoliv velikostně odpovídající časový relé a odtamtud to celé ovládat?

Odesláno

Předpokládám, že ti teď běží čerpadlo na tvrdo tím, že píchneš šňůru do tý zásuvky. Jsem si jistej, že ti od rozvaděče přichází tří vodičový kabel, fáze, pracovní nula a zemnící vodič. Pokud umístíš to elko relé do rozvaděče, budeš ho muset ovládat spínačem, ke kterýmu budeš muset mít přivedený dvě žíly. Kde je vezmeš?

Zanechali to po sobě tak, že na krabici na fasádě je venkovní spínač bez časovače (kterej by se tam podle mě vešel) - fungovalo to do prvního deště, pak to začalo vyhazovat proudovej chránič. Tak jsem to totálně odpojil a vyhodil jistič. Takže jezírko je mrtvý, jen jsem dneska vyzkoušel z jiný zásuvky, jestli přez zimu neumřelo čerpadlo. 

Vzhledem k tomu že předtím to bylo v pohodě, tak bych to pod fasádou jen spojil a zadekloval a totálně zaizoloval a vypínač řešil dál - asi fakt nejspíš dálkovej, ať netahám dráty a nekoleduju si o další problém s vodou...

Odesláno

Ten chránič ti podle mně vyhazoval ten původní kabel s tou zásuvkou co vede v zemi. Když vyhodíš ten stávající spínač a propojíš to, tak ti to bude zase vyhazovat chránič. Zkus ten kabel v zemi nějak vynechat, třeba přes prodlužovák, zapni ten vypínač a uvidíš, jestli vyhodí chránič.

Odesláno

Jestli to neni maly plivatko o obsahu vetsi vany tak obeh vody by mel bezet nonstop pres UV a filtraci, to tam nemas??

Jinak bych tvuj "problem" resil dalkou na zasuvce, hobbymarket za par korun anebo casovym spinacem taktez za par korun.

Odesláno

Jestli to neni maly plivatko o obsahu vetsi vany tak obeh vody by mel bezet nonstop pres UV a filtraci, to tam nemas??

Jinak bych tvuj "problem" resil dalkou na zasuvce, hobbymarket za par korun anebo casovym spinacem taktez za par korun.

No právě to není tak jednoduchý sehnat - pošli link.. :-)

Odesláno

K čemu ovládání od stolu? Dal bych časové relé i s tlačítkem do rozvaděče, uvařím kafe, jdu ven, zmáčknu čudlík a dál to neřeším.

Rozvaděč mám na druhý straně baráku, v garáži.. to je vopruz se tam táhnout.. :-(

Odesláno

No právě to není tak jednoduchý sehnat - pošli link.. :-)

Kazdej hobbymarket to ma, v bauhausu v pruhonicich vpravo od vchodu nebo u pokladen ;) asi tri stovky stavaly, mam to roky na osvetleni zahrady a nekolika svetel co nejsou na cidla

Btw ze to vyhazuje chranicku znamena, ze kabel je dead, pokud ti netece do zasuvky nakonci...

Odesláno

Pokud si myslíš, že to zapojíš na ten kabel, co je v zemi, jedno co dáš dopředu nebo co dáš dozadu, tak jsi tam, co na začátku, vyhodí ti to s velkou pravděpodobností chránič a máš po vodotrysku :-).

Odesláno

Pokud si myslíš, že to zapojíš na ten kabel, co je v zemi, jedno co dáš dopředu nebo co dáš dozadu, tak jsi tam, co na začátku, vyhodí ti to s velkou pravděpodobností chránič a máš po vodotrysku :-).

Nene, já jsem docela přesvědčenej, že to vyhazovala ta krabice na fasádě, kam dali vypínač (sice venkovní, ale takovej všelijakej..). Takže když to tam normálně napojím a totálně zadekluju a zalepím, tak bude určitě klid! :-)

Odesláno

Já bych sice ze svý, čtvrt století trvající praxe v terénu (ne od stolu) sázel na ten kabel, ale taky jsem už kolikrát neměl pravdu. No, když tak se ozvi.

P.S. Stejně si myslím, že to v tom vypínači nebude, tam není důvod, proč by chránič vyhazoval, chyba bude za vypínačem :-).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...