cigi Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 nemáš dva rolex kalibry nighty? To je vynikající nápad ! Diplomat je podle mě totiž nejhezčí kousek tohoto šedesátiletního dizajnového typu (rolex airking, datejust, grandseiko, omega deville, seamaster............) a rolex nejlepší kalibr - přesná kombinace! Nějak frantíku nevím, co je jasné, kromě obecné technické specifikace. Zatím jsme se ještě neshodli ani na kalibru a nejsou nás desítky, bude to ještě fuška. Tady musím zdůraznit jednu věc, kterou asi všichni úplně nedoceňují - TY HODINKY NIKDY NEMŮŽOU VYPADAT JAKO ZVĚTŠENÝ DIPLOMATY NA TÉ NAŠÍ ERBOVNÍ FOTCE! Bude to vždycky nový model inspirovaný tím původním - jen si srovnejte originální a zvětšené zvětšené sport I - velmi povedené a podobné originálu. A to samé u soudku sportII humberto - tam to je pochopitelně daleko složitější to pouzdro je podle mě tak masivní a ciferník tak geometricky provázaný, že zvětšenina má s origošem společné jen ty indexy. Mně například není jasné to úplně základní - jestli chceme limitovanou serii, nebo tzv. iniciační. Prim připouští myslím obě. Ani úplně přesně nerozumím rozdílu, je-li vůbec nějaký přesně daný. pokusím se nastínit, jak to chápu já a poprosím prima, aby to upřesnil a my se pak můžeme rozhodovat. tedy: limitovaná serie - musí se opravdu relevantně a ne jen jednotlivostmi lišit od základního modelu (aby to nikdo jiný nechtěl jako soliter) - různý ty onyxy, lunety a co nás všechno napadlo...... příklad je žlutásek sport Igen - to se musí projevit na ceně iniciační serie 100% základní model bez vyjímky a individualizací - to se samo taky projeví na ceně navíc je asi možná i hromada soliterů jako linea l.e. - vezme se jednotné pouzdro, kalibr a individualizuje se (barvy, korunka, nápisy, pokovení čehokoli) - to bude určitě nejkomplikovanější, ale nevím - prim už připouští tu korunku, mám v tom hokej ....... Myslím, že tohle rozhodnutí je ještě důležitější, než kalibr (tam je to rozhodnutý buď 68 a nebo 96 , nevelký rozdíl...). Tohle když si ujasníme, tak hned budeme (hlavně prim) vědět, jak dál pracovat. Jsem si jist, že je-li nás teď 15, po zveřejnění konečné verze se ještě někdo připojí, zejména, bude-li tam ta sleva v řádu desítek procent, to zabere....
Frantik Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 Me je tedy vse jasne. U kalibru vse smeruje k automatu 96, design v podstate jasny, od zacatku se bavime o "iniciacni serii", bude nas 15 - 20, co jineho je jeste potreba?
Prokop Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 (upraveno) Zatím ještě chvilku počkejte, protože počet zájemců bude přibývat. Myslím, že je v zájmu nás všech, aby byl ten počet alespoň těch dvacet. Dnes jsem pro tento projekt získal další tři zájemce: Upravené orientační hlasování: No. 01 frantik: 68/69 No. 02 typograf: 68 No. 03 bobr: 68/96 No. 04 yed69: 68 No. 05 Franta Dobrota: 96 No. 06 Lukáš: 96 No. 07 tell: 96 No. 08 rorda: 96 No. 09 murb: 96 No. 10 prim: 68/96 (69 je prakticky to samé, ale s jinak provedenými můstky) No. 11 cigi: 96 ? No. 12 bedan: 96 No. 13 nightingale: 68/96 No. 14 prim: 68/96 No. 15 dr: 68/96 No. 16 zh: 96 No. 17 kk: 96 Hlasování o strojku: Pro kalibr 68 (výhradně): 2 hlasy Pro kalibr 68 (ochota k 96): 6 hlasů Pro kalibr 96: 9 hlasů Zatím tedy 17 hlasujících a vypadá to na kalibr 96. Prosím v tomto smyslu o jednoznačné vyjádření všech co preferovali 68. Prosím také všechny, kteří se dlouho neozvali, aby potvrdili svůj zájem. V průběhu příštího týdne bych dal dokupy detailní specifikaci , vizualizaci provedení s kalibrem 96 (to bude trošku vyšší) a kalkulaci na 20ks těchto hodinek, abyste se mohli začít vyjadřovat formou závazné objednávky. Mou podmínkou realizace této série je obdržení závazné objednávky ode všech zúčastněných (případně náhradníků za ně) a dodání vlastního kalibru 96. Vím, že je to pro mnoho členů Chronomagu problematická podmínka, ale já jsem přesvědčen, že ti, co s náma do takového projektu půjdou, nebudou litovat. Mám takovou zkušennost z Chronomag l.e. 40, že s těmi hodinkami většina účastníků tak nějak více srostla. Výjimka potvrzuje pravidlo, ale vzhledem k počtu spokojených uživatelů, mezi které se řadí i můj otec, je to přijatelný výsledek. Moje představa je, že by se jednalo o I.E. - Iniciační sérii s číslováním ve formátu No. 01/20 a individualizací "jménem příjmením". Pro odlišení od standardní nabídky se nabízí použití výhradně českých frézovaných popisů na dýnku. Hodinky se budou po uzavření I.E. prodávat i nadále, ale jejich cena bude respektovat standard individuálně řešených objednávek s námi dodaným kalibrem - t.j. oficiální cena těchto hodinek pro další zájemce bude cca v úrovni Pavouka. Upraveno 11. ledna 2008 uživatelem PRIM
typograf Odesláno 11. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 Nu dobrá, tedy 68/96. Ale hlavně pomalu pánové, žádné zbrklé jednání. Doufám, že do té doby bude hotový ten první kus s Etou, abych ten zázrak viděl na živo. Vizualizace jsou totiž zavádějící.....
yed69 Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 (upraveno) Já také souhlasím s kalibrem 96. Těším se s předřečníkem na prototyp. Upraveno 12. ledna 2008 uživatelem yed69
Frantik Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 U me je chybne uvedeno 68/69. Puvodne jsem hlasoval pro kalibr 68, ale v zajmu vetsiny souhlasim s 96.
Prokop Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 Upravené orientační hlasování: No. 01 frantik: 68/96 No. 02 typograf: 68/96 No. 03 bobr: 68/96 No. 04 yed69: 68/96 No. 05 Franta Dobrota: 96 No. 06 Lukáš: 96 No. 07 tell: 96 No. 08 rorda: 96 No. 09 murb: 96 No. 10 prim: 68/96 (69 je prakticky to samé, ale s jinak provedenými můstky) No. 11 cigi: 96 ? No. 12 bedan: 96 No. 13 nightingale: 68/96 No. 14 prim: 68/96 No. 15 dr: 68/96 No. 16 zh: 96 No. 17 kk: 96 Hlasování o strojku: Pro kalibr 68 (ochota k 96): 8 hlasů Pro kalibr 96: 9 hlasů Důležitá zpráva! Jsme schopni konsensu! Krom toho se finální počet účastníků blíží 20, takže by toto hlasování nemělo skončit v šuplíku!
Frantik Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 (upraveno) Výborně, výborně!!!!! Ted si asi vsichni drzime palce a netrpelive cekame na specifikaci, vizualizaci a kalkulaci Upraveno 14. ledna 2008 uživatelem Frantik
cigi Odesláno 17. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2008 (upraveno) Tak to šlo fofrem. Bude to seriová zaváděcí I.E. s kalibrem 96, pro mě nejlepší řešení, moc se těším ! Z našich nápadů a poznámek jsem se pokusil vybrat a přehledně sestavit ty, které pro takovou verzi připadají v úvahu, spíše jako inspiraci pro prima, podle mé subjektivní důležitosti. Snad mi nic důležitého neuniklo. Ciferník - největší výzva je dostat datumku a celý ciferník do správných poměrů - lze přidat plastické půlindexy na 3 a 9, nebo možná tištěné jemné minutové indexy kolem dokola ciferníku, font nápisu PRIM bude jako na originále. Nic víc bohužel nemáme, prime, je to na vás. Pod 21 jewels nápis automatic. Luneta - index na 12 by byl stejný jako ostatní (tedy taky jednoduchý) - jednak omýlané fópá s rolex a druhak mě vždycky učili, že FAJNOVÁ věc nemá vypadat, jakože je něco, co není - v tomto případě otočná luneta. Když z ní bude karusel bez počátku, tak je obojí za námi. Taky se tím vyřeší riziko, že bude dvojitý index nadměrně veliký, protože zvětšením průměru prostě nejvíc naroste. Pouzdro - nožky by něměly být příliš masivní (zvětšením poměrově narostou) a řemínek (stěžejky) příliš daleko od těla hodinek. Tohle, věřím, už prim vyřešil. Korunka - plošší o větším průměru, rozhodně bez fazet , vroubkování hrubší, nebo nejlépe vroubkování ála luneta tj. přerušované - to by byla trefa! Kdyby to nešlo, stálo by myslím za úvahu zkusit vrchní plochu korunky rozdělit na 12 (6) polí paprsky (porád mám rád, když korunka vypadá jako zmenšený ciferník - cituje nějaký jeho detail, je k tomu ciferníku určená). Pro doplnění ještě nápady, co považuju za nevhodné pro seriovku - I.E. - onyx na korunce, rozdělenej na 12 (6)výsečí, jako zmenšenina ciferníku .... - na ciferníku lze radiální paprsky udělat rýhou a stříbrné - graficky by se oddělilo odečítání času (barva shodná s ručkami) od ostatních údajů - ty by byly bíle. - do lunety na místo indexů 12 onyxů Až tohle proberem, jestli k tomu vůbec máme ještě něco na srdci, začnu diskuzi o individualizacích (prim navrhuje české popisy, jméno a příjmení... no nevím... Upraveno 17. ledna 2008 uživatelem cigi
yed69 Odesláno 17. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2008 (upraveno) Celkem užitečná sumarizace. Já jsem do projektu hlásil jako zájemce s touhou získat zvětšené Diplomaty. To, co ze sumarizace vychází, už ale nejsou zvětšené Diplomaty, ale hodinky jimi velmi inspirované. Z pohodlnosti jsme odstřihli kalibr 68, krásný a možná jediný vlásek spojující moderní pouzdro s předlohou. Implikujeme změny designu vycházející z předpokladů (přestože vedené chvalitebnou snahou!) "aby to nevypadalo blbě, když to zvětšíme". Trochu se bojím, že jsme se od původní myšlenky dostali příliš daleko. Podotýkám, že možná pouze pro mne. Jsem zvědavý na vizualizaci, bude rozhodující. Upraveno 17. ledna 2008 uživatelem yed69
cigi Odesláno 17. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2008 (upraveno) yede, bez obav ! - je to sumarizace nápadů, ne specifikace a navíc - nevynucená aktualizace je jen ten kalibr 96 (stejně jako třeba nerez, safír, průhledné dýnko)! Korunka a luneta jsou kosmetická vypiplání detailů, které na originále nejsou dotažené a spolu s ciferníkem, nožkama, stěžejkama mají náš model co nejvíce přiblížit původní grácii originálu. Znova - nelze originál zvětšit o 20%, protože jsou věci, co se nezvětší (strojek s datumkou) a některé by se zvětšily příliš (luneta, nožky), některé zase málo (korunka by se naprosto ztratila, dýnko by nemohlo být prosklené) ! Nezapomeň, že měřítko všeho - člověk, za posledních 40 let nevyrostl do všech rozměrů o 20%! V klídku si takhle podrobně prostuduj rozdíly mezi původníma a zvětšenejma Humbertama, Igenama, Spartakama a uvidíš! Prim a jeho tým má se zvětšováním super zkušenosti, nepochybně je využijou! Upraveno 17. ledna 2008 uživatelem cigi
NIGHTinGALE Odesláno 17. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2008 (upraveno) Nápis Automatic se mi tam tedy pranic líbít nebude... Musí tam být, když na originálu nebyl? Přeci každý ví, že tam bude mít automatický strojek, ne? Tak proč to tam ještě psát? Velikost indexu na pozici 12 a ty případné tištěné jemné minutové indexy si představit nedovedu, takže počkám na vizualizaci. Onyx na korunce by se mi líbil (i bez rozdělení na výseče). Klidně bych udělal korunku z onyxu celou. Stejně to nejsou natahovací hodinky, tak může i mírně prokluzovat v prstech Upraveno 17. ledna 2008 uživatelem NIGHTinGALE
cigi Odesláno 18. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2008 Nighty, na originálním originálu je přece pod 17jewels nápis incabloc. Na pozdější verzi s kif strojkem pak nic (co taky?), ale to není originální originál diplomat, vypadá to mnohem hůř, tedy alspoň podle mě. S onyxem se to má tak: Ty paprsky - to je docela jistě mimo naše možnosti, je to nápad na soliter pro Karla Gotta k padesátému slavíku nebo tak . Takže jistě bez paprsků, jenže: Korunka musí mít pro zapuštění určitou výšku, takže možností č.1 je vysoká válcová korunka (asi jako na té vizualizaci) se zcela zapuštěným onyxem - obávám se, že bude strašně humpolácká, jak správně někdo podotkl (na Igenech nebo leteckých to sedí, ale tady?). Možností číslo 2 je kabašon (onyx vystupuje z plochy korunky), jak už sem taky někdo dal foto korunky pavouka - to je podle mě zcela nevhodné k dizajnu diplomatů - je to prostě příliš starodávné a šperkařské. Celá korunka z onyxu - to by šlo, podnětná to myšlénka! Dokonce jsem přesvědčen, že pro automat by ani nemusela být nijak vroubkovaná, stačilo by neleštěná po krajích a bez fazety. Uvidíme, jestli to prim dá do standartu! Taky nevím, jak je na tom onyx s houževnatostí. Ostatně, korunkou (onyx, přerušované vroubkování, vyryté paprsky) bych se individualizoval mnohem raději, než jménem a příjmením - uvidíme, co přinese další diskuze.
Frantik Odesláno 18. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2008 (upraveno) Napis automatic je vyborny, vubec bych se ho nebal - dodava jistou symetrii. Korunka bude dle Prima bez onyxu, ja jsem se hodne bal, ze to bude moc velka sperkarina, takze jsem rad. A indivindi se jmenem a prijmenim je dobré, ja ho chtel od zacatku. Je to mozna trochu klišé, ale nic proti. Dnes by mohla byt vizualizace a kalkulace, jak sliboval Prim, tak uz se nemuzu dockat Upraveno 18. ledna 2008 uživatelem Frantik
Prokop Odesláno 23. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 23. ledna 2008 Všem se omlouvám za delší odmlku. Připojuji vizualizace modelu Diplomat s kalibrem 96. Právě v použití tohoto kalibru jsou největší odlišnosti oproti předchozím vizualizacím. Datové okénko tedy odpovídá a upravený je i boční profil pouzdra a výška dýnka.
Frantik Odesláno 24. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2008 (upraveno) OK. Vizualizace dobra. Ten posun datumky do stredu je samozrejme problem. Co s tou mezerou? Dodat index? To by potom musel prijit i na pozici 9! Take bych mozna zkusil prohodit napisy "jewels" a "automatic" jako je tomu u puvodniho modelu. A porad mi neco vadi na te korunce - neni moc uzka a dlouhá? Myslim, ze by mela byt o neco sirší a ne tolik vytáhlá! Bude podrobna specifikace a kalkulace? Upraveno 24. ledna 2008 uživatelem Frantik
Bobr Odesláno 24. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2008 Korunku bych taky viděl o větším průměru a tenčí. Frantik: Nevím, nevím..... : na 3 by musel být půlindex - celý by se tam nevešel (?). Na devítku bys pak musel dát index celý a ten by odsunul nápis PRIM Diplomat tak, že by se dostal do kolize s paprsky na ciferníku. Půlindex na 9 by byl nesmysl.
cigi Odesláno 24. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2008 Tak jsem si včera konečně vyzvedl černý pásek se žlutým prošitím na žluťásky a při té příležitosti to hnedka zatepla probral s primem. Pro názornost jsme třímali pavouky s 96kou, což bych bral jako referenční model. Korunka - mám stejný pocit, jako Frantík a jiní - na obrázku je moc dlouhá - válcová a ční z těla, zejména, je-li to tělo vyšší kvůli automatu - ale jsem si jist, že je to vada zobrazení. Korunka bohužel nemůže být plochá, kvůli těsnění. Po ruce jsou dvě jednoduchá řešení - použít korunku jako na pavouku, co má kratší vroubkování - k pavouku jde super, nebo použít stejně dlouhou korunku, ale s větším průměrem - ta je k pavouku moc humpolácká, ale k diplomatům možná půjde, když vidím korunku na velikosti 34. Obě řešení má už prim vyrobená, můžeme se rozhodnout až bude hotovo pouzdro, což je pohodlné. Prim dokonce ještě zvažuje konickou korunku, uvidíme. Takže pro tuto chvíli jsem v klidu, je to ošetřeno. Luneta - zůstane jak je, tedy ála rolex. Akceptuju to, protože lišák prim vyhmátl tu jedinou okolnost, pro kterou má dvojitý index smysl - bude přesně navazovat na dvojitý index na 12 na ciferníku, na 6 dtto s jednoduchým indexem, takže to ani nemůže být jinak- kam se na to sápe rolex! . Vyřešeno. Tady musím podotknout, že ty hodinky budou působit opravdu velikánský, větší, než stejně velký spartaky nebo pavouky a budou opravdu vypadat jak májský šperk, až se začínám obávat. Luneta bude opravdu připomínat otočnou lunetu, asi jako Orlíky nebo Igeny. Pouzdro - nožky jsou skutečně veliký stejně jako mezera mezi řemenem a pouzdrem. A tady mám s primem spor. Primovi se to totiž líbí! Podle něj veliká nápadná měňavá vždy se různě lesknoucí a vystrčená luneta potřebuje odpovídající masivní uchycení a uctivý odstup od řemenu. Názorné je srovnání orlíku (masivní nohy, velká mezera) a Igenů (subtilní nohy, malá mezera). Já primovi argumenty sice mohu akceptovat, ale dnešní vizualizaci bohužel jen s výhradou ! Je sice pravda, že např. lemanie MVS mají taky velikánskou mezeru mezi řemenem a pouzdrem a líbí se mi to, ale jejich nožky jsou trochu vybranější zvnějšku a hodinky jsou placatý. Spartaky dtto, ale jak jsou plastičtější, tak už s tím mám trochu problém, a primovi se právě to líbí, safra, safra. No, tady se nechám překvapit originálem a taky asi ukecat většinou! Ciferník - datumka porád plave, na tom jsme se shodli, stejně jako na tom, že přidávání jakýchkoli indexů je až krajní nouzové řešení, diplomaty mají především zůstat diplomaty! Asi Frantíkovi spadnul kámen ze srdce, co? Prim ze zkušenosti spoléhá na optické klamy s bombírovaným ciferníkem a cylindrickým sklíčkem, které kraje ciferníku snad natolik znejasní, že divák bude vnímat jen tu správnou část ciferníku. Upřímně řečeno, zkouška na pavouku dopadla tak na 70% - při určitém nasvícení to funguje 90%, při jiném (v pravdě ovšem laboratorním) už tak jen 20%. Dalším vedlejším efektem zvětšení je elypsovitost ciferníku vzniklá posunutím indexů na svislé ose víc do krajů a vodorovné ose zůstaly. To samo o sobě snad nebude vadit (např. žluťásky jsou elypsovitý s delší vodorovnou osou), no ale kdo ví? Tady je opravdu každá vizualizace krátká, zejména tenhle perspektivní pohled je zcela nevypovídající. Nabízejí se dvě pomocné finty - jedna by snad byla udělat vodorovnou čáru malinko tlustší (či snad všechny?), klasický optický trik, Typograf by mohl poradit další. Další by mohla být zde již navrhovaná černá datumka s bílým číslem - více by splynula. Nejsem vůbec příznivcem datumek v barvách ciferníku, zejména v černé barvě, a považuju reversní barevnost datumky za veldůležitý prvek ve filozofii ciferníku, ale pořád lepší, než na ciferník patlat nové indexy. Taky musím zkonstatovat, že nápis automatic nepřinest takové vylepšení ciferníku, ve které jsem doufal. No tady je třeba ještě to vypiplat. Kalibr - přiznávám, že nezdobená matná 96 v pavouku měla v průhledu svoje kouzlo, to bylo velmi příjemné překvapení! A podle prima je to jejich nejpřesnější kalibr, tak to se nám povedlo! Za velkou výhodu považuju primovo rozhodnutí počkat se zvětšováním diplomatů, až nabyde zkušeností z jiných modelů. Taky kvituju, jak se zájmem do detailu vnímá naše amatérský postřehy - pořád se to zlepšuje!
Frantik Odesláno 24. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2008 Dobre postrehy Cigi!!! Ohledne korunky souhlasim. S temi nozkami mas mozna pravdu, ale me ta mezera mezi pouzdrem a nozkami nevadi. Mozna by ale nozky mohly byt o trochu tenci. S datumkou se asi neda nic delat, dobry postreh je s tim optickym klamem pri vypouklem skle anebo varianta cerny podklad a bile pismo. Bude oboustranny antireflex, nebo jen zevnitr, nebo dela se vubec na tento typ skla? Jake budou dalsi kroky?
typograf Odesláno 24. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 24. ledna 2008 Cigi, opticky měnit se dá lecos, ale zanechá to následky - viz níže (narychlo). Ale napadlo mě právě něco s korunkou. Zúžit oblast s vroubkováním a místo čepičky ala pavouk použít speciální "čepičku diplomat" cylindrického tvaru ala sklíčko. Ale to jsem pro jistotu ve fotošopu nedělal, abych to nezprznil ještě více. Ať to zkusí Prim naprogramovat do vizualizace.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se