Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdar kolegové,

Potřeboval bych poradit s délkou kyvadla v nástěnných hodinách, mám pocit, že mi kus chybí, viz foto :) . Věděl by někdo z vás ze zkušenosti, jestli tam chybí jen čočka, nebo jestli by kyvadlo mělo být ještě delší? Případně jakou frekvenci mívaly takové strojky? Výpočet znám, ale nechce se mi to znova rozebírat kvůli počítání zubů;-).

Díky předem..

post-7874-0-49849800-1470210862_thumb.jpg

Odesláno

...a podle skříně by nějaké vodítko nebylo?

Uřčitě tam byl závěs s čočkou a regulací, ale jestli 6 cm nebo 12cm těžko říct.

Odesláno

Dik za odpověď, myslel jsem podle počtu zubů na kolech, podle toho spočítat frekvenci strojku a pak v tabulce najít odpovídající délku kyvadla. Nicméně tvůj postup bude asi jednodussi

Odesláno

A jak přibližně by měla být těžká ta čočka? Omlouvám se za asi triviální dotazy, jsou to jedny z mých prvních hodinářských krůčků :whistling: ...

Odesláno

obvykle tam bývá z plechu takový dvojháček který se zavěsí za ten kolíček ve spodním konci toho závěsu nebo váleček se zářezem podobný jako je nahoře, jen nemá dírku ale šikmý zářez aby zas vznikl ten dvojháček. A na tom je upevněná tyč kyvadla, dlouhý šroub na kterém se posouvá ta čočka kyvadla. Udělej si nějakou provizorku, třeba jen z drátu, třeba s nějakou maticí místo čočky a už za pár hodin poznáš jestli jsi blízko správné délky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...