Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím.

Má nevědomost a marné hledání mě donutilo založit toto téma. Hrozně moc mě zajímá, jakou metodou se vyrábí ty nejmenší části do mechanických hodinek. Při shlédnutí miliónu videí vidím vždy jen to, jak se brousí těla hodinek a jak do nich už jen pinzetami vkládají hodináři předem připravené kolečka a pérka, která mě právě svou malou velikostí fascinují, že je dokázal někdo vyrobit a to jako pohyblivou součást strojku, která musí vynikat patřičnými mechanickými vlastnostmi.

Má někdo z vás nějaké informace, o jaký materiál vlásku na setrvačce se jedná? Jaké má plastické vlastnosti a jak je vyráběný? Byl bych hrozně rád popřípadě i za nějaké video.

Zajímá mě to, protože to nosím v hodinkách a nevím jak to bylo vyrobeno.

Ani za nic si nedovedu představit, jakými všemi možnými procesy takový strojek musel projít.

Předem vám chlapi děkuji za jakékoliv poznatky.

Odesláno

Tohle mě taky vždy fascinuje, když si pod lupou prohlížím ty nejmenší součástky. A to jsme dnes mnohem dál, než třeba před 100 lety.

A ještě mnohem víc žasnu nad dnešními možnostmi a třeba výrobou čipů, kde jsou miliony součástek na prostoru několika milimetrů čtverečních. Neuvěřitelné, co všechno jsme dokázali. A přesto stále válčíme a potýkáme se s těmi nejprimitivnějšími názory a chováním. Nechápu.

• po 4 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno

Například zde pěkně výroba vlásku:

Obecně bych řekl, že ať už je počáteční technologie jakákoliv (lití, obrábění) tak poté je produkt u lepších značek finalizován ručně. Dnes to bude pravděpodobně hlavně precizní CNC obrábění.

Finalizace povrchu masové produkce se dělá například různou sekvencí abrazivních lázní. Velmi zjednodušeně nasypeš kolečka do vody s pískem a nějakou dobu s tím mícháš.

V 19 stol. bych tipnul, že převládalo lití do forem - vím, že se tak dělaly například klenoty. Pak nejspíš následovalo ruční opracování a následně také leštění v abrazivní lázni.  

Odesláno

Technologií omílání využíváme i pro výrobu přesných dílů v automotive. Některé díly vyžadují třeba i chemické odjehlení (to teda v kooperaci v CH) Úběr je potom max. v řádu setin mm.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...