Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

Maxel

1 766 zobrazení

blog-0771484001505579340.jpgPrvní příspěvek do blogu bude z italské kuchyně. Jedná se o rajčatovo-masové ragů, v podstatě hodně podobné klasické omáčce na špagety Bolognese. Základem je recept Emanuela Ridiho:

http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Sugo-Bolognese

 

Rád se u receptů spíš inspiruju, než že bych se jich držel jako bible. Někdy takové řekněme odchýlení se z navigace vyjde, někdy taky ne :) Statisticky je to zhruba 9 z 10, což myslim neni zlý. Tentokrát to vyšlo, tak se na to vrhem...

 

 

Ingredience viz. foto. Maso je mleté krůtí. Rajčata jsem nejdřív spařil a oloupal šlupku. Červené použijte suché a v kvalitě takové, kterou byste si nalili do sklenice ; žádnej krabičák! Sýr je parmazán.

 

//edit: dvě suroviny mi na obrázku chybí: půl lžičky mletého muškátového ořechu a cca 0,25l mléka

 

blogentry-37766-0-00350300-1505579541_thumb.jpg

 

Nasekaný česnek a rozmarýn pošleme na rozpálenou pánev s oliváčem. Restuje se 2-3 minuty.

Pánev použijeme s nepřinavým dnem a nejlépe takovou, kterou je možné dát do trouby.

 

blogentry-37766-0-70142100-1505579652_thumb.jpg

 

Dál jde do pánve cibule a mrkev, oboje nakrájené najemno. Restovat 5-6 minut, až trochu chytne barvu.

 

blogentry-37766-0-22389400-1505579960_thumb.jpg

 

Přidáme dvě lžíce rajského protlaku a zarestujeme do směsi.

 

blogentry-37766-0-78372300-1505580076_thumb.jpg

blogentry-37766-0-46536700-1505580089_thumb.jpg

 

Po pár minutách přidáme maso a opět zarestujeme. Zároveň osolíme, opepříme.

 

blogentry-37766-0-11250700-1505580377_thumb.jpg

blogentry-37766-0-40270100-1505580387_thumb.jpg

 

Přichází čas na tekutý mok. Do pánve jde cca 2dcl vína. Trochu zvýšíme forsáž sporáku, protože víno potřebujeme odvařit.

 

blogentry-37766-0-05995200-1505580501_thumb.jpg

 

Jakmile je směs téměř bez tekutiny, celý proces zopakujeme. Opět cca 2dcl vína a postupně odvařit.

 

blogentry-37766-0-02926500-1505580607_thumb.jpg

 

A jelikož i kuchař potřebuje doplňovat tekutiny... cheers!

 

blogentry-37766-0-45554600-1505580747_thumb.jpg

 

Oloupaná rajčata, šup tam s nima. Až kdyz tam byly, napadlo mě, že jsem je mohl ještě předtím pokrájet. Šlo to i bez toho, ale pro sichr je doporučuju pokrájet na menší kousky. Necháme bublat pár minut.

 

blogentry-37766-0-64523700-1505580813_thumb.jpg

 

Posledním obrazem na sporáku je dolití cca 2-3dcl vody. Samozřejmě je možné použít vývar, jelikož je tam ale už tak mrtě chutí, prostá voda myslim postačí.

 

blogentry-37766-0-72538600-1505581043_thumb.jpg

 

Přiklopit a poslat expres do trouby předehřáté na 150st. Hodinu a půl.

 

blogentry-37766-0-40264600-1505581117_thumb.jpg

 

Po 1,5h vyndáme, promícháme a přidáme dvě ingredience, které jsem hore zapoměl zmínit - půl lžičky mletého muškátového ořechu a čtvrt litru plnotučného mléka.

 

blogentry-37766-0-95565800-1505581196_thumb.jpg

blogentry-37766-0-10709400-1505581213_thumb.jpg

 

Pánev jde opět do trouby. Tentokrát již bez pokličky, teplotu zvýšíme na 190st. a necháme tak cca půl hodiny. Toť vše, finito.

 

blogentry-37766-0-81454700-1505581348_thumb.jpg

 

Bon apetit :)

(bystré oko poznal rozdíl těstovin - na začátku špagety, na talíři jsou ale pappardelle ; změna na poslední chvíli)

 

blogentry-37766-0-25849900-1505581379_thumb.jpg

2 komentáře


Doporučené komentáře

Vypadá to luxusně!

 

Edit: ten výkřik byl sice test vkládání komentářů, ale pravdivej! :)

 

Co jsem měl na jazyku:

 

Technickej dotaz nr.1: proč dáváš na začátku česnek do rozpálenýho oleje? Počítám jenom kvůli aroma. Když ho restuješ 2-3 minutky a pak ještě dál se zeleninou, nespálí se v něm ty cukry? Mně by to přišlo škoda, proto s ním zacházím opatrnějc a moc ho takhle nepoužívám.

 

Tech. nr.2: to postupný odvařování vína má nějakej důvod, kromě redukce vody? Když by šly rajčata spolu s vínem, stejně je v nich spousta vody, jakej by to mělo dopad na chuť?

 

 

Hodně se mně líbí jak to vaříš a píšeš, proto mě fakt zajímají praktický věci, postupy a tak.  :cheers:

Odkaz ke komentáři

Co jsem měl na jazyku:

 

...

 

 

Ahoj, už to píšu potřetí, pokaždý mi to hodilo nějakou chybu a já si to samo nezkopíroval :) Tak snad tentokrát...

 

Každopádně díky moc za pozitivní reakci!

 

@dotaz #1: Je to víceméně kvůli aroma, které česnek uvolní do oleje. Kdybych ho dal dýl, myslim by jeho chuť v jídlu byla intenzivnější, protože by aroma uvolnil i do ostatních surovin ; takhle vlastně jen lehce ochutí ten olej. Na druhou stranu když vezmu v potaz množství ingrediencí v tomhle receptu, asi by se zrovna tady chuť česneku stejně trochu upozadila, takže ho tam dát později asi nebude úplně v neprospěch věci.

 

@dotaz #2: Důvody bych viděl dva - jednak je při dvojí redukci po menším množství chuť zanechaná vínem intenzivnější a lépe se kontroluje odpaření alkoholu, než kdybys to nalil celé ; druhak si tím vlastně tu dobu paradoxně zkrátíš, protože při velkém objemu tekutiny bude trvat než to chytne forsáž a začne se redukovat.

 

Ber to ale v každém případě jako odpověď kuchaře-amatéra, takže to nemusí být na stoprocent správně :) Dělám to podle svého nejlepšího svědomí, jak si myslím je to dobře pro výsledný výtvor.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...