Už je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře.
Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádná věda. Kdyby bylo cokoliv nejasné, pište do komentáře.
Ingredience:
- 500g roštěné nakrájené na tenké plátky
- 2 střední bílé cibule
- dijonská hořčice
- 2dcl červeného suchého vína
- 0,5l silného hovězího vývaru
- 1dcl smetany 33%
- mouka
- brambory
- čerstvý rozmarýn
- oliváč
- sůl/pepř
? Z DÚVODU NEDOSTATKU MÍSTA (???) MI ZATIM NEJDOU PŘIDÁVAT DALŠÍ FOTKY NA BLOG ?
Plátky masa by měly být cca 0,5cm tenké a ještě je lehce naklepeme ; stačí párkát zaboxovat pěstí. Čím vyzrálejší maso, tím lepši. Osolíme/opepříme. Z jedné strany pomažeme dijonsku hořčicí (dával jsem medovou) a...
Z obou stran obalíme v mouce (v mém případě kukuřičná).
Na pánev s trochou oliváče plátky zprudka zatáhneme. První strana s moukou. Je potŕeba počkat, až se ?pustí?, jinak vám všechna mouka zůstane připeklá na pánvy - tu použijte nejlépe takovou, která může do trouby.
Jakmile jsou plátky opečené, přilejeme do pánve víno, půlku vývaru a na plátky-půlměsíce nakrájené cibule. Chvilku povaříme na sporáku. Mezitim předehřejem troubu na 150st.
Pánev jde do trouby na takové dvě hodinky. Průbězně kontrolujeme množství tekutiny a případně doléváme zbylý vývar.
Po 2h zvýšíme teplotu na 190st. a necháme ještě cca půl hodiny péct.
Jakmile začne maso vykukovat zpod omáčky, vypneme troubu.
Maso jde ven a pánev s omáčkou zpět na sporák - potřebujeme trochu zredukovat omácku. Ta by měla být docela hustá, bo se zahustila moukou z masa. Na střední plamen pár minut redukujeme.
Jakmile máme požadovanou konzistenci (asi jako hustší guláš),přidáme deci smetany na zjemnění a zase pár minut necháme bublat.
Nakonec vrátíme maso do pánve a vypneme forsáž.
Mezitim už se nám pečou v troubě brambory na hranolky.
Když jsou hotové, hodíme k nim pár snítek rozmarýnu na ovonění.
Finito.
Bon apetit
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now