Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

Vídeňské roštěnky podle pražské náplavy


Maxel

1 601 zobrazení

blog-0118565001506203991.jpegUž je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře.

 

Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádná věda. Kdyby bylo cokoliv nejasné, pište do komentáře.

 

Ingredience:

- 500g roštěné nakrájené na tenké plátky

- 2 střední bílé cibule

- dijonská hořčice

- 2dcl červeného suchého vína

- 0,5l silného hovězího vývaru

- 1dcl smetany 33%

- mouka

- brambory

- čerstvý rozmarýn

- oliváč

- sůl/pepř

 

? Z DÚVODU NEDOSTATKU MÍSTA (???) MI ZATIM NEJDOU PŘIDÁVAT DALŠÍ FOTKY NA BLOG ?

 

Plátky masa by měly být cca 0,5cm tenké a ještě je lehce naklepeme ; stačí párkát zaboxovat pěstí. Čím vyzrálejší maso, tím lepši. Osolíme/opepříme. Z jedné strany pomažeme dijonsku hořčicí (dával jsem medovou) a...

 

Z obou stran obalíme v mouce (v mém případě kukuřičná).

 

Na pánev s trochou oliváče plátky zprudka zatáhneme. První strana s moukou. Je potŕeba počkat, až se ?pustí?, jinak vám všechna mouka zůstane připeklá na pánvy - tu použijte nejlépe takovou, která může do trouby.

 

Jakmile jsou plátky opečené, přilejeme do pánve víno, půlku vývaru a na plátky-půlměsíce nakrájené cibule. Chvilku povaříme na sporáku. Mezitim předehřejem troubu na 150st.

 

Pánev jde do trouby na takové dvě hodinky. Průbězně kontrolujeme množství tekutiny a případně doléváme zbylý vývar.

 

Po 2h zvýšíme teplotu na 190st. a necháme ještě cca půl hodiny péct.

 

Jakmile začne maso vykukovat zpod omáčky, vypneme troubu.

 

Maso jde ven a pánev s omáčkou zpět na sporák - potřebujeme trochu zredukovat omácku. Ta by měla být docela hustá, bo se zahustila moukou z masa. Na střední plamen pár minut redukujeme.

 

Jakmile máme požadovanou konzistenci (asi jako hustší guláš),přidáme deci smetany na zjemnění a zase pár minut necháme bublat.

 

Nakonec vrátíme maso do pánve a vypneme forsáž.

 

Mezitim už se nám pečou v troubě brambory na hranolky.

 

Když jsou hotové, hodíme k nim pár snítek rozmarýnu na ovonění.

 

Finito.

 

Bon apetit :)

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...