Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    3
  • views
    11,467

Vídeňské roštěnky podle pražské náplavy

Maxel

821 views

blog-0118565001506203991.jpegUž je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře.

 

Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádná věda. Kdyby bylo cokoliv nejasné, pište do komentáře.

 

Ingredience:

- 500g roštěné nakrájené na tenké plátky

- 2 střední bílé cibule

- dijonská hořčice

- 2dcl červeného suchého vína

- 0,5l silného hovězího vývaru

- 1dcl smetany 33%

- mouka

- brambory

- čerstvý rozmarýn

- oliváč

- sůl/pepř

 

? Z DÚVODU NEDOSTATKU MÍSTA (???) MI ZATIM NEJDOU PŘIDÁVAT DALŠÍ FOTKY NA BLOG ?

 

Plátky masa by měly být cca 0,5cm tenké a ještě je lehce naklepeme ; stačí párkát zaboxovat pěstí. Čím vyzrálejší maso, tím lepši. Osolíme/opepříme. Z jedné strany pomažeme dijonsku hořčicí (dával jsem medovou) a...

 

Z obou stran obalíme v mouce (v mém případě kukuřičná).

 

Na pánev s trochou oliváče plátky zprudka zatáhneme. První strana s moukou. Je potŕeba počkat, až se ?pustí?, jinak vám všechna mouka zůstane připeklá na pánvy - tu použijte nejlépe takovou, která může do trouby.

 

Jakmile jsou plátky opečené, přilejeme do pánve víno, půlku vývaru a na plátky-půlměsíce nakrájené cibule. Chvilku povaříme na sporáku. Mezitim předehřejem troubu na 150st.

 

Pánev jde do trouby na takové dvě hodinky. Průbězně kontrolujeme množství tekutiny a případně doléváme zbylý vývar.

 

Po 2h zvýšíme teplotu na 190st. a necháme ještě cca půl hodiny péct.

 

Jakmile začne maso vykukovat zpod omáčky, vypneme troubu.

 

Maso jde ven a pánev s omáčkou zpět na sporák - potřebujeme trochu zredukovat omácku. Ta by měla být docela hustá, bo se zahustila moukou z masa. Na střední plamen pár minut redukujeme.

 

Jakmile máme požadovanou konzistenci (asi jako hustší guláš),přidáme deci smetany na zjemnění a zase pár minut necháme bublat.

 

Nakonec vrátíme maso do pánve a vypneme forsáž.

 

Mezitim už se nám pečou v troubě brambory na hranolky.

 

Když jsou hotové, hodíme k nim pár snítek rozmarýnu na ovonění.

 

Finito.

 

Bon apetit :)



0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...