Přejít na obsah

eLzyx

Členové_50
  • Příspěvky

    192
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele eLzyx

  1. bych potřeboval poradit. Na konci měsíce letím do Londýna. Součástí téhle akce budou i neformální akce (čaj o páté atp.), kde je společensky vyžadován "smart casual". No a já jsem týpek, co nosí spíše sportovní věci, outdoorové ... protože se potloukám pořád někde na túrách. Tahat tam oblek, co jsem měl k maturitě, na pohřby a nejspíše jednou i na ten vlastní ... asi není úplně good. Co je taky blbý, že to nemám od koho odkoukat, ve fabrice jedeme tričko, džíny a nazdar. Vesničan hadr. Nějaké tipy, co se aktuálně nosí, kde to koupit ... v podstatě všeho mimo trenek? Včetně toho jakou zvolit pohodlnou a stylovou obuv, ve které moje nohy přežijí tak 30-40km denně? Vlastně ani nevím, jak moc zima tam na konci října bude. Díky za každý tip
  2. tlumič jen tlumí, na statickou výšku auta vliv nemá, resp. neměl by mít. Na dynamickou už ano, tam je možné, že když si auto dřepne, tak si na jedné straně přidřepne víc, což trošku může změnit geometrii, adhezi pneumatik. Vizuální kontrola je tam možná asi jen tak, že se koukne, jestli není oblitý od oleje. Pak je to leda na nějaká natřásadla. A ještě bych zkusil jiný gumy. I ty umí dobře pozlobit
  3. jestli nikde nic necinká, nebouchá, nedrhne(ložiska), tak bych se ohnul pod auto a zkusil zkontrolovat stabilizátory, jestli není na jedné straně prasklý. Sice se ten "zkrut" přenáší z jedné strany na druhou, ale už jsem viděl, že prasklý stabík na jedné straně dokázaly udržet v relativní funkčnosti navulkanizované silentbloky. A také nebývají slyšet prasklé pružiny a vyteklé tlumiče. Hledal bych na zadní nápravě, stačí pohledově, než pojedeš do Fordu.
  4. podle mě se rozvody mění "časově" kvůli řemenům a kilometrově kvůli ložiskům - kladky, pumpa ... obvykle se najezdí dříve kilometry, než dojde na stáří, takže je to jasné - mění se to komplet, řemen je za pár šupů, navíc když se sundá, už by se neměl znovu použít. Otázkou je, jestli má smysl řešit nějakou úsporu, na tyhle VW motory ty rozvody nebudou drahé, draží bude práce. Třeba u Volva si za rozvody řeknou 12-15t Kč. Tam teoreticky výměna jen řemene kvůli stáří může mít smysl. Pokud to budeš dělat v neautorizáku, tak bych trval na nějakých klasických značkách typu INA, Gates, SKF ... pokud je to možné, tak preferovat kovové lopatky na vodní pumpě. Plast je nahovno. SKF je tušímže kov ...
  5. suchý únor? Wtf? Piju když chci. A poslední cirka tři roky se mi nechtělo, protože není s kým. Dneska jdu na párty a docela nezájem s těmito rádoby lidstvo zachraňujícími akcemi.
  6. ty čtyři kilíčka tam valil už cirka 5 let zpátky ve Veyronu. To nikomu nevadilo. Já s tou jeho rychlostí nemám problém. Pokud nejede na doraz, nevynucuje si, neprolétá extrémní rozdílovou rychlostí hned vedle jiných aut ... ať si tam valí třeba 600. To, že tam jiní jezdí třetinovou rychlostí neznamená, že oni jsou bezpečnější.
  7. řešil jsem před pár lety, ale měl jsem kliku. Hasiči věděli o oyebávkách pojišťoven, tak nám napsali, že došlo ke vznícení benzinových par v motorovém prostoru bezprostředně před ostavením vozidla bez toho, aniž by si toho řidič všiml. Platilo se z toho sousedovo auto, sousedova garáž, naše garáž (ale jen kvůli tomu, že se naši nevzali a auto bylo na jiného pojistníka než byl majitel garáže). Auto havarijně pojištěno nebylo, takže jsme dostali 1000Kč za šrot.
  8. jsem koukal na bazoš, že se tam nějaké nerozbalené sety dají koupit. Asi pořeším co nejdříve, díky za upozornění. Barvu T2 nechám tak jak je, světle modrou má kamarád. Navíc já už k té béžové mám sehnané i dobové čalounění, záclonky atp.
  9. dávám komplet dohromady. Motor jsem postavil, převodovku zgenerálkovat, sedačky přečalounil, palubku zrenovoval, kus elektroinstalace zrenovoval, doplnil elektrickou pumpu na ostřikovače tak, aby to nebylo poznat (ostřikovače poháněné tlakem z rezervního kola fakt nechceš), opravil poškozenou konstrukci uchycení předních sedaček (bývalý majitel předělával samodomo flexa z 1+2 sedačky na 1+1). Ještě mi zbývá vyměnit jeden nosník a zavařit podlahu. Pak už to snad vyjede na silnice.
  10. si tu T2 musím taky pořídit, když mám reálnou v garáži. Akorát přemýšlím, jestli nenechat někde ve specializovaném shopu vyměnit všechny modré dílky za béžové. Ať to mám k barvě reál auta.
  11. by člověk nevěřil, jak je občas problematické sehnat servis, co umí přezout nepříliš rozšířené auto. S Teslou mi dva servisy rovnou řekli, že ne. Jeden "tak přijeďte, nějak to uděláme" ... což tak úplně nechceš slyšet, protože když poškodí baterku, která je pod autem, tak je po autě ... servisu ... Až nakonec pomohl BestDrive. Drazí, ale umí.
  12. to se nám stalo ve firmě, ale cílenou manipulací. Nejdříve z podobné adresy dodavatele přišlo avízo, že mění čísla účtů a asi týden na to přišla faktura na x milionů. Samozřejmě byla zaplacena. Zastavila to až banka támhle někde v Bangladéši. Ale až na třetí výzvu "jste si opravdu jisti? Podle nás jde o podvodně založený bankovní účet", ty předchozí dvě, které byly v obecné rovině "jste si jisti platbou? Bankovní účet byl u naší banky založen před 14 dny a je bez pohybu" potvrzeny byly ...
  13. u nás v Bílině (čti v Cikánově) tenhle vtípek vzal někdo doslova
  14. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/vidensky-nevestinec-klienty-ockuje-odmenou-je-pulhodinka-zdarma-40377608 tvl a já se nechal vopíchat českým zdravotnictvím zadarmo
  15. dneska na ruce Trasery a v ruce Teslu. Takový T-day.
  16. mám a můžu říct, že to úplně nechceš, protože to už nikdo neumí seřídit. Nelze k tomu připojit diagnostika a tuty karburátory už na škole neměli.
  17. Nokian Hakkapeliitta bývají finské, takže OK. Horší jsou ty WR něco. Ty jsou u nás z ruské fabriky, kde je kvalita značně proměnlivá. Někdy je zimní směs tvrdá, klouzavá, někdy je tam špatná vulkanizace, takže ta guma po čase popraská, vydrolí se, oddělí se jednotlivé vrstvy. Někdy jsou ty gumy příkladné. Ovšem takovou loterii fakt hrát nechceš. Takže já už Nokiany vyřadil z výběru natrvalo.
  18. Čekal jsem tuhle otázku. Asi má, ale takto na hulváta jsem tam stál já. Málo místa, velikost auta nemám ve voku, musel jsem si přeparkovat ob místo … hlavně jsem byl 21h “na nohách”, bez jídla, chtělo se mi s pískem …
  19. od včerejška si vozím zadek v tomto vehyklu. Ač to má nesmysl výkon, tak si paradoxně užívám pohodovou plavnou jízdu. Což je přesně to, co jsem potřeboval - zklidnit. (a ano, je to z toho důvodu, že při "divočině" to nikam nedojede )
  20. hm, v pondělí 30.8. jedu do Prahy, někdy kolem 8-9 ráno bych tam byl, zpátky bych jel asi tak kolem 15h. Hodí se to nějak? Časy můžu klidně upravit
  21. excel jsem zatím nepáchal, ale asi začnu. Samotného mne zajímá, jakou mám spotřebu v průběhu dne. Sesbírat data aspoň za běžných 14 dní. Nicméně - přes léto mi běží docela dost jiných spotřebičů. Svářečka a kompresor v garáži. Sekačka na trávu. Čerpadla na vodu - zalévání zahrady. Štípačka na dřevo, elektrická pila na dřevo. Obecně mi v baráku jede nonstop domácí server, dvě teplotně spínaná čerpadla, jedno u kotle, druhé na fototermický ohřev vody (účinnější než FVE), lednice, dva mrazáky, hromada stand-by spotřebičů (TV, nabíječky atp.) ... S tím elektromobilem je to fakt, ale i tak si myslím, že když přijedu z práce kolem 17h, tak to slunce má do těch 20h ještě sílu něco do toho auta našťouchat, plus nějakou tu kWh bych mohl vzít i z baterií domu. A ráno to nějaký ten kilometr taky dotlačí. Z baráku vyrážím kolem 8h.
  22. parádní prácička. Vím komu svěřím svoje Redukované Speedy, jen pořád nevím, kdy pojedu kolem Jihlavy. Posílat se mi moc nechtějí. Nebo to není problém? Ale nějak to budu muset vyřešit, začaly se docela zpožďovat (mám pocit, že hlavně když nejsou ještě dostatečně natažené), rezerva chodu taky není to, co za mlada, pouzdro by potřebovalo alespoň nějakou základní péči (aspoň zaleštit pár vrypů) a pak mi vadí neoriginální korunka, která má tendenci se vyšroubovávat. A bylo by fajn mít potvrzené, že jsou vodotěsné.
  23. jo, taky mne to překvapuje. Prachy tu lidi mají, takže bych očekával, že budou mít ty své vilky, které generují poměrně značné účty za elektriku, což se vyplatí ponížit FVE. A pak si z úspor kupovat více tikajícího štěstí. Ale ono se tomu není co divit. Spousta lidí to chápe tak, že FVE jsou špatné, protože najednou mají problémy s recyklací, přírodou, těžbou vzácných kovů atp. Ale to, že mají doma hromadu elektroniky, co je až na FV panely vlastně ekologicky stejná, to je nevzrušuje. Je tu i ta velká černá kaňka ve smyslu "solární baroni". Rozumím tomu, když má někdo odpor k dotacím, tak se tohoto nechce účastnit. Z mého pohledu je vhodné se tím zabývat a to z několika důvodů. 1. snížení nákladů na provoz domácnosti, což se bude hodit zejména v pozdějším věku, kdy ty příjmy nebudou takové 2. méně mne budou štvát zprávy typu "zdražení elektriky na dvojnásobek, připravte si peněženky". 3. v budoucnu bych neočekával současnou stabilitu sítě. Vlastně docela očekávám, že si v brzké době užijeme celoevropské blackouty. 4. vlastní FVE mi pomůže snížit i stále rostoucí náklady na provoz auta, kdy mé další auto bude již elektromobil. Na ekoideologii kašlu, ale finančně a časově mi to dává smysl (pro mě). Navíc - benzín si nevyrobím, elektriku ano. Klidně ty FVE postavím dvě. Jednu pro barák, druhou na garáž
×
×
  • Vytvořit...