amatér Odesláno 23. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. prosince 2016 Protřeboval bych přehodit setrvačku z jednoho strojku kalibru 50 do jiného, ovšem jeden má označení 011 a setrvačku se šroubky, a v druhém (padesát tečka jedna )je bezšroubková tříramená. Bude to pasovat jako komplet včetně horního můstku, vlásku atd.? A jak je to s přehazováním setrvaček mezi různými kalibry - třeba ze 66 do 50 a opačně - jde to? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 23. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. prosince 2016 U padesátkových kalibrů jsou setrvačky záměnné.U kalibrů 66 a 68 KIF jsou záměnné taky a u kalibrů 66 68 incabloc taky. A potom u kalibrů 96 a 64 a 69 taktéž. Jinak to křížit nejde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orlando1 Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Setrvačka z kalibru 68,66 jede i v kalibru 50. Setrvačka z elastblocku je jiná, protože má delší hřídele Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orlando1 Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Ještě mě napadá že Setrvačka z kal. 96 je záměnná taky, pokud se použije jako komplet s kotvou a krokovým kolem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 25. prosince 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Aha, díky moc, to je zajímavý....mám tu zrovna jeden dost mrtvý kalibr 68 s dobrou setrvačkou, a jeden pěkný kalibr 50 s vadnou setrvačkou... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Setrvačka z kalibru 68,66 jede i v kalibru 50. Setrvačka z elastblocku je jiná, protože má delší hřídele Setrvačka ano, ale kompletka ne - padesátkové kalibry mají můstek přichycený dvěma šroubky a šedesátkové kalibry jedním šroubkem. To by znamenalo výměnu vlásku. Ještě mě napadá že Setrvačka z kal. 96 je záměnná taky, pokud se použije jako komplet s kotvou a krokovým kolem To jsou všechny tři - 96, 69 a 64. Stejně tak se dá komplet pohybové ústrojí použít z frekvence 2,5Hz do těchto kalibrů. Jo a kotva je dle mého stejná, stačí jen setrvačka a krokové kolo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 25. prosince 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Setrvačka ano, ale kompletka ne - padesátkové kalibry mají můstek přichycený dvěma šroubky a šedesátkové kalibry jedním šroubkem. To by znamenalo výměnu vlásku. Tedy například v kalibru 50 zůstane původní můstek se zámečkem, a z kalibru 68 tam přijde setrvačka včetně vlásku a soudečku? Postup dle kapitoly "1.13 Oddělení setrvačky od můstku" skripta Peřinová... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Tak nějak. Ale to je jednodušší opravit původní setrvačku, než to takhle složitě bastlit. Z devadesáti procent je problém ve vlásku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 25. prosince 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 Původní setrvačka se kývala ze strany na stranu a neměla žádné radiální vedení, hodinky měly proražené sklíčko...takže tipuju čep zničený nárazem. Spodní vypadá ok, na horní je přes můstek a vlásek blbě vidět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xjr1 Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. prosince 2016 (upraveno) Tedy například v kalibru 50 zůstane původní můstek se zámečkem, a z kalibru 68 tam přijde setrvačka včetně vlásku a soudečku? Postup dle kapitoly "1.13 Oddělení setrvačky od můstku" skripta Peřinová...Jo jo, takhle to poběží, ale jen v případě, že máš padesátku se setrvačkou bez šroubků. Setrvačka s vyvažovacími šroubky má breguetův vlásek, takže zámeček na regulační ručce i otvor v můstku pro uchycení špalíku jsou jinde, než u plochýho vlásku na 66, 68. Nevím jak u incabloc a elastblok, ty jsem nezkoumal, ale jinak mi přijdou hřídele setrvaček u všech primek stejný. A kotva u 68 a 96 je taky stejná. Jestli máš ulomenej čep, můžeš vyměnit hřídel setrvačky, ale věnec s vláskem by měl zůstat spolu. Když se vezme věnec z jedný a vlásek z druhý setrvačky, někdy to zlobí. Upraveno 25. prosince 2016 uživatelem xjr1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 26. prosince 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. prosince 2016 Ta moje padesátka má setrvačku se šroubky, takže nic. Výměnu hřídele setrvačky si nějak nedovedu představit, respektive se dostáváme z oblasti "lego pro dospělý" k vyšší hodinařině - nic pro mne, moje šance na úspěch by byla nulová, ani na to nemám vybavení. To si radši počkám na nějaký další zdroj ND.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 21. ledna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2017 Přidám se sem s malým laickým dotazem. Lze v základně strojku 68 zaměnit uložení setrvačky Incabloc za KIF? Jsou tlumiče záměnné? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 15. března 2017 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2017 Jo jo, takhle to poběží, ale jen v případě, že máš padesátku se setrvačkou bez šroubků. Setrvačka s vyvažovacími šroubky má breguetův vlásek, takže zámeček na regulační ručce i otvor v můstku pro uchycení špalíku jsou jinde, než u plochýho vlásku na 66, 68. Nevím jak u incabloc a elastblok, ty jsem nezkoumal, ale jinak mi přijdou hřídele setrvaček u všech primek stejný. A kotva u 68 a 96 je taky stejná. Jestli máš ulomenej čep, můžeš vyměnit hřídel setrvačky, ale věnec s vláskem by měl zůstat spolu. Když se vezme věnec z jedný a vlásek z druhý setrvačky, někdy to zlobí. Jak zlobí? Když jen někdy, tak bych to možná zkusil, pokud to není beznadějné...ztratit není co kromě času. Mám tříramenou setrvačku bez vlásku, a šroubkovou setrvačku s dobrý vláskem, takže bych to mohl zkombinovat a oživit s tím jedny padesátkpvé hodinky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zekon7302 Odesláno 15. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2017 Přidám se sem s malým laickým dotazem. Lze v základně strojku 68 zaměnit uložení setrvačky Incabloc za KIF? Jsou tlumiče záměnné?Ano, je to lisované, už jsem to dělal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 19. března 2017 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2017 Při přehazování vlásku na jinou setrvačku jsem zjistil, že ten "prstýnek" ve kterém je vlásek uchacený na hřídeli setrvačky sedí dost volně - nemá zjevný vakl, ale jde velmi lehce otáčet. Vyřešil bych to stisknutím, buď na jehle, nebo přímo na ose setrvačky, ale čím to stisknout a jak na to, abych nepoškodil vlásek? Chytit přímo na setrvačce opatrně mimo vlásku do kleští? A čím se vlásek rovná - pinzeta číslo 5? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zekon7302 Odesláno 19. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2017 Nejlépe na rovnání dvě pinzety, spíš menší než 5, já používám NN, je téměř bez plochy. "Prstýnek" můžeš mimo hřídele, je to pohodlnější, také to jed pinzetou, moc to sice okem nepoznáš, ale funguje to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 19. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2017 Jen se zeptám Dušane,má to cenu rovnat vlásek u setrvačky,která se dá sehnat ? Myslím u kal.68 apod. Není to rýpání,ale zdá se mi to jako zbytečná práce s nejistým výsledkem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zekon7302 Odesláno 19. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2017 No, jak kdy, když třeba nemám nový nebo dobrý po ruce a není to moc pokroucené, tak aj jo. Ono to zas tak složité nené, tak proč to hned vyhodit, za pár let už k sehnání nebudou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
amatér Odesláno 19. března 2017 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2017 A to se da 68 setrvačka sehnat jako náhradní díl? Kde a za kolik? Mimochodem, je to kalibr 50. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 20. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2017 A prosím, jak je to zaměnitelností ciferníků?Konkrétně 50 a 52 bez ohledu na datum. Děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se