Přejít na obsah

Které setrvačky jsou zaměnitelné?

Doporučené příspěvky

Protřeboval bych přehodit setrvačku z jednoho strojku kalibru 50 do jiného, ovšem jeden má označení 011 a setrvačku se šroubky, a v druhém (padesát tečka jedna )je bezšroubková tříramená. Bude to pasovat jako komplet včetně horního můstku, vlásku atd.? A jak je to s přehazováním setrvaček mezi různými kalibry - třeba ze 66 do 50 a opačně - jde to? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Setrvačka z kalibru 68,66 jede i v kalibru 50. Setrvačka z elastblocku je jiná, protože má delší hřídele

Setrvačka ano, ale kompletka ne - padesátkové kalibry mají můstek přichycený dvěma šroubky a šedesátkové kalibry jedním šroubkem. To by znamenalo výměnu vlásku.

Ještě mě napadá že Setrvačka z kal. 96 je záměnná taky, pokud se použije jako komplet s kotvou a krokovým kolem

To jsou všechny tři - 96, 69 a 64. Stejně tak se dá komplet pohybové ústrojí použít z frekvence 2,5Hz do těchto kalibrů. Jo a kotva je dle mého stejná, stačí jen setrvačka a krokové kolo.

Odkaz ke komentáři

Setrvačka ano, ale kompletka ne - padesátkové kalibry mají můstek přichycený dvěma šroubky a šedesátkové kalibry jedním šroubkem. To by znamenalo výměnu vlásku.

Tedy například v kalibru 50 zůstane původní můstek se zámečkem, a z kalibru 68 tam přijde setrvačka včetně vlásku a soudečku? Postup dle kapitoly "1.13 Oddělení setrvačky od můstku" skripta Peřinová...

Odkaz ke komentáři

Tedy například v kalibru 50 zůstane původní můstek se zámečkem, a z kalibru 68 tam přijde setrvačka včetně vlásku a soudečku? Postup dle kapitoly "1.13 Oddělení setrvačky od můstku" skripta Peřinová...

Jo jo, takhle to poběží, ale jen v případě, že máš padesátku se setrvačkou bez šroubků. Setrvačka s vyvažovacími šroubky má breguetův vlásek, takže zámeček na regulační ručce i otvor v můstku pro uchycení špalíku jsou jinde, než u plochýho vlásku na 66, 68.

Nevím jak u incabloc a elastblok, ty jsem nezkoumal, ale jinak mi přijdou hřídele setrvaček u všech primek stejný. A kotva u 68 a 96 je taky stejná. 

Jestli máš ulomenej čep, můžeš vyměnit hřídel setrvačky, ale věnec s vláskem by měl zůstat spolu. Když se vezme věnec z jedný a vlásek z druhý setrvačky, někdy to zlobí.

Upraveno uživatelem xjr1
Odkaz ke komentáři

Ta moje padesátka má setrvačku se šroubky, takže nic. Výměnu hřídele setrvačky si nějak nedovedu představit, respektive se dostáváme z oblasti "lego pro dospělý" k vyšší hodinařině - nic pro mne, moje šance na úspěch by byla nulová, ani na to nemám vybavení. To si radši počkám na nějaký další zdroj ND....

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...
  • po měsíci...

Jo jo, takhle to poběží, ale jen v případě, že máš padesátku se setrvačkou bez šroubků. Setrvačka s vyvažovacími šroubky má breguetův vlásek, takže zámeček na regulační ručce i otvor v můstku pro uchycení špalíku jsou jinde, než u plochýho vlásku na 66, 68.

Nevím jak u incabloc a elastblok, ty jsem nezkoumal, ale jinak mi přijdou hřídele setrvaček u všech primek stejný. A kotva u 68 a 96 je taky stejná. 

Jestli máš ulomenej čep, můžeš vyměnit hřídel setrvačky, ale věnec s vláskem by měl zůstat spolu. Když se vezme věnec z jedný a vlásek z druhý setrvačky, někdy to zlobí.

Jak zlobí? Když jen někdy, tak bych to možná zkusil, pokud to není beznadějné...ztratit není co kromě času. Mám tříramenou setrvačku bez vlásku, a šroubkovou setrvačku s dobrý vláskem, takže bych to mohl zkombinovat a oživit s tím jedny padesátkpvé hodinky...

Odkaz ke komentáři

Při přehazování vlásku na jinou setrvačku jsem zjistil, že ten "prstýnek" ve kterém je vlásek uchacený na hřídeli setrvačky sedí dost volně - nemá zjevný vakl, ale jde velmi lehce otáčet. Vyřešil bych to stisknutím, buď na jehle, nebo přímo na ose setrvačky, ale čím to stisknout a jak na to, abych nepoškodil vlásek? Chytit přímo na setrvačce opatrně mimo vlásku do kleští? A čím se vlásek rovná - pinzeta číslo 5?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...