Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Přátelé, co svědčí či škodí luminiscečnímu nátěru? Nebo je mu jedno, Sluníčko, tma šuplíku....

Možná hloupý dotaz-začátečník...vostok k-3

Odesláno
No já narazil jen na vhlkost - prý se pak dělají černé fleky..

... s vlhkostí na tom bude asi něco víc, nežli jen ta "černota" - mě při dlouhodobým pobytu ve vodě (a to jen sladký!) doslova "uplaval" ten vsazenej luminescenční index, co je na lunete na dvanáctce :(

Odesláno

No mě by zajímalo, jestli ji člověk v touze po svítivosti může oddělat delším pobytem na přímém slunci a nebo nasvícením halogenkou (12V).

V létě jsem je ještě neměl, tak se rád před následujícím poučím.

Odesláno

Mno, světlem asi ta barva oddělat nejde, možná tak nějakým tvrdším zářením (rentgen, gama...), ale ani tím bych si nebyl jist. To spíš ta chemie, včetně vody. Jinak barva stárne, a pokud obsahuje radioaktivní prvky (září celou noc bez nutnosti excitovat elektrony světlem), tak samozřejmě ty mají nějaký poločas rozpadu.

Odesláno

Ján mám vrstvu Superluminova, ta neobsahuje ani Tritium, natož pak Radium.

Kdovíjak celou noc nesvítí (ani je u poslete nemám) ale při pohledu na ně svítí za každých podmínek tak, že to z nich vždy odečtu.

Asi nejůčinnější co do nasvícení mi přijde když alespoň na chvíli kouknou na bílou oblohu. To stačí několik sekund.

Já spíš myslel jestli vrstva nehnědne když je člověk nechá na ruce na přímém slunci opakovaně.

Odesláno

Pokud jde o účinnost, tak čím tvrdší záření, tím více to pak svítí.

proto je halogenka nebo slunce lepší než obyč žárovka - i halogenka už spektrálně trochu ujíždí do UV. Zkoušel jsem to s lampičkou s halogenovou malo žárovkou...

za pokus by stálo solárko nebo horské sluníčko.

pokud si to takto nasvítím, tak s archimedama pak můžu jít a svítit si na cstu. za pár minut samozřejmě svit poklesne a dohasíná to pak celou noc (jde to přečíst).

Je to asi dětinské, ale mám z toho radost...

Odesláno

atomik: Taky se takhle bavím, hodinky nasvítím a lehnu do tmy. Jas klesá, ale ještě po několika hodinách je k přečtení, protože po té době se i oči přizpůsobí na nízkou úroveň světla.

Odesláno
...za pokus by stálo solárko nebo horské sluníčko...

Tak tuhle zkušenost osobně mám (solárko) a můžu vřele doporučit - je to skutečně spektakulární zážitek!

- přestože je okolní světlo co do vnímané intenzity ekvivalentní dennímu světlu, takže normálně čitelně vidíte všechny detaily na ciferníku, svítí vám do toho indexy a ručičky, jakoby v nich byla "žárovka" (nedoporučuju dlouhé pozorování kvuli ochraně zraku - jen tak rychle kouknout a zase zavřít oči).

Tím jsem si teprve naplno uvědomil, co jsou vlastně ty solárka za "dobrotu"... :)

Odesláno

Pánové, když vjedete do tunelu za slunečního dne, to je zážitek! Svítí lépe než přístrojová deska! Jen ta jízda je nebezpečná...nemohu od nich odtrhnout oči. :cool:

jak malí kluci....=)

Odesláno

Souhlas, žena se na mě dívá divně, když jí jednou za čas nadšeně ukazuju "jak to fajně sviti"... Vostok K-3 Submarine :) Ale mně to nevadí. Všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo :D

Odesláno

To takhle přjde chlapík v poledne nečekaně domů a volá na manželku, "honem se svlékni". Jí se to zdá divné, ale svlékne se a on na ni volá "vlez do postele a přikryj se". Tak vleze do postele, zaleze pod deku a napjatě čeká. Chlapík za ní za chvilku vleze pod deku a říká "Podívej se, jak mi svítí hodinky"

:D

Odesláno

Jen mě tak napadá je možné ty luminiscenční barvy míchat do různých odstínů? Myslím tím jak odstín té barvy samotné (tedy jak se jeví za světla), případně zda lze ovlivnit i ten odstín "svícení" ?

Odesláno
Odpověď je tady:http://www.traserh3watches.com/en/h3_technology/

Docela zajímavej článek, ale je to spíš o různý úrovni svítivosti v čase, při použití dvou různých technologií.

O odstínech a jejich míchání se tam bohužel nezmiňují... :(

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...