Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ano, toto je jedna z verzí. Druhá, poněkud méně častá je, že TN neuměl obsluhovat foťák. Ruku na srdce, ta druhá verze mi přijde ještě blbější než ta první. Ať už je to kompletní: Vivat Mallory!

Já jsem slyšel to samé. Taky mi to připadalo zvláštní...

Takže prvního muže na Everestu máme jasného, není to Tenzing, ale Hillary.

Teď k jeho hodinkám. Jak Rolex, tak Smiths tvrdí, že to byly právě jejich hodinky, co měl Hillary na vrcholu Everestu. Na netu se obhájci varianty s Rolex opírají většinou o dobové reklamní materiály, což nepovažuju za průkazné, spíše jde o marketingové tahy. Na druhou stranu evidentně existují hodinky Smiths, které Hillary používal (viz foto z muzea zde v příspěvku, ale i jinde po netu).Otázkou je, jestli je používal i v době, kdy zdolával Everest.

Odesláno

Já jsem slyšel to samé. Taky mi to připadalo zvláštní...

Takže prvního muže na Everestu máme jasného, není to Tenzing, ale Hillary.

No, já ten svůj příspěvek myslel trochu v jiném duchu. Můj osobní názor na to, kdo a v jakém pořadí dosáhl vrcholu Everestu je:

1. Georg Mallory

2. Tenzing Norgay

3. ?

Odesláno

No, já ten svůj příspěvek myslel trochu v jiném duchu. Můj osobní názor na to, kdo a v jakém pořadí dosáhl vrcholu Everestu je:

1. Georg Mallory

2. Tenzing Norgay

3. ?

Našli dôkaz, či bol Mallory na vrchole? Viem, že hľadali fotoaparát alebo denník, ale nanašli ho.
Odesláno

1. Georg Mallory

2. Tenzing Norgay

3. ?

Doporucuju Messnerovu knihu Malloryho druha smrt. Uz si to presne nepamatuju, ale myslim, ze podal argumenty pro to, ze Mallory az nahore nebyl. Mimochodem Messner je skutecne fenomen. Ale to by byla dlouha pohadka...
Odesláno (upraveno)

re: bert: Ano, toto je jedna z verzí. Druhá, poněkud méně častá je, že TN neuměl obsluhovat foťák. Ruku na srdce, ta druhá verze mi přijde ještě blbější než ta první. Ať už je to kompletní: Vivat Mallory!

........

Nechci spekulovat, zda-li to uměl nebo ne, ale zas tak blbý mi to nepřijde. Letos jsem byl v Nepálu a když jsme v horách cca 10letýmu klukovi nakreslili auto, tak nevěděl co to je...

Upraveno uživatelem redd
Odesláno

Našli dôkaz, či bol Mallory na vrchole? Viem, že hľadali fotoaparát alebo denník, ale nanašli ho.

Foťák ani deník nenašli. Můj osobní názor, proč Mallory vrcholu Everestu dosáhl vychází z interpretace některých údajů (je jich ale fakt nemnoho), které jsou ověřitelné. Jejich plný výčet sem asi nepatří, ale jen pro příklad:

1. Mallory a Irwine jsou pozorování v 11 hodin dopoledne nejméně ve výšce 8600 mnm. Tedy je před nimi již poslední tzv. druhý výšvih. Tento lze překonat stavěním, viz. číňani spoustu let poté.

2. Když jej nalezli, měl Mallory ledovcové brýle v kapse - závěr: slítl někdy v podvečer. Co se tan tak dlouho motal, když ne na vrcholu????

atd ....

Doporucuju Messnerovu knihu Malloryho druha smrt. Uz si to presne nepamatuju, ale myslim, ze podal argumenty pro to, ze Mallory az nahore nebyl. Mimochodem Messner je skutecne fenomen. Ale to by byla dlouha pohadka...

Souhlasím s Tebou, je to o interpretaci, o názoru, o chuti věřit :-)

Odesláno

2. Když jej nalezli, měl Mallory ledovcové brýle v kapse - závěr: slítl někdy v podvečer. Co se tan tak dlouho motal, když ne na vrcholu????

atd ....

Motal sa az zletel. V zivote som nebol tak vysoko, jedine co viem z knih a z pokecu, ale stat sa moze hocico aj vcelku dobre aklimatizovanemu trenovanemu cloveku, potom nestasis s nicim, aj pri dobrom pocasi orientacia mimo, len sedis a sedis, alebo sa motas a zletis... mozes byt aj 50m pod vrcholom.

a potom, preco nemohol byt na vrchole Irvine a nie Mallory. Irvinove telo sa nenaslo, tak sa s nim nepocita? Vsetko su to dohady, nic viac. Je to presne ten isty pripad, ako spory o Severny pol...Cook vs. Peary? Ved az samotna komisia (danska ci londynska neviem presne), a americky kongres rozhodli, ze najblizsie tam asi bol Peary...dokazatelne na pole bola vyprava vzducholodou Norge po asi 15 rokoch a pesi myslim ruska vyprava okolo 1948. To su fakty.

Odesláno

Motal sa az zletel. V zivote som nebol tak vysoko, jedine co viem z knih a z pokecu, ale stat sa moze hocico aj vcelku dobre aklimatizovanemu trenovanemu cloveku, potom nestasis s nicim, aj pri dobrom pocasi orientacia mimo, len sedis a sedis, alebo sa motas a zletis... mozes byt aj 50m pod vrcholom.

a potom, preco nemohol byt na vrchole Irvine a nie Mallory. Irvinove telo sa nenaslo, tak sa s nim nepocita? Vsetko su to dohady, nic viac. Je to presne ten isty pripad, ako spory o Severny pol...Cook vs. Peary? Ved az samotna komisia (danska ci londynska neviem presne), a americky kongres rozhodli, ze najblizsie tam asi bol Peary...dokazatelne na pole bola vyprava vzducholodou Norge po asi 15 rokoch a pesi myslim ruska vyprava okolo 1948. To su fakty.

O něco výše jsem napsal: .... je to o interpretaci, o názoru, o chuti věřit :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...