koblih69 Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 No ale co teda auto má, když ne kastlu? Kastlu máme v Brně, kastli ve zbytku republiky
Jerryl Odesláno 13. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Pánové, pánové, fyzyk Prof. Horák by zaplakal, jak mu przníte jeho sekundu.
koblih69 Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Pánové, pánové, fyzyk Prof. Horák by zaplakal, jak mu przníte jeho sekundu. To byl ten jak se za něj vydával Fučík?
Kupa54 Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Moc hezká diskuse, ještě že se jedná o synonima, takže je to asi naprosto jedno a nakonec na Slovensku vteřiny neznají a taky si rozumíme. Nebo ne ?
N4M Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 No ale co teda auto má, když ne kastlu? Auto má kastli a hodinky vteřinovku, nevim co tu řešíte, vždyť je to jasný snad každýmu, ne?
Hugo14 Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 QUOTE(David_B @ 13.1.2008 - 16:21) 136715[/snapback]Já raději používám výrazy vteřina a vteřinovka. Přijdou mi tak nějak více české a sekundovka mi zní vyloženě vulgárně No, viz Tři sestry a jejich song Nanosekunda na nejnovějším CD. A každý ať si v tom hledá, co se mu líbí.
chasy Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 Když jsem byl malej, tak v televizi chodily Branky body vteřiny. Pak, zřejmě v rámci sjednocování jazyků a národů to sovětští soudruzi s našima aparátčíkama změnili na Branky body sekundy. Mě to tehdy děsně štvalo, protože jsem to považoval za další krádež českého výrazu nahrazeného tím ruským /i když ruské slovo to není/. Po revoluci to vrátili zpět a bylo líp. Za pár let nám to zase nabouchají zpátky, v rámci sjednocování výrazů s angličtinou. Němci už teď údajně používají 10% anglických výrazů. A největší legrace na tom celém je, že ačkoliv české "vteřina" je příbuzné s ruským "vtoroj", ruský výraz pro vteřinu/sekundu je "секунда" [sekunda]. Takže až nám vnutí v češtině tu zmiňovanou sekundu, stejně houby poznáme, jestli je to vliv ze západu nebo z východu. Jinak velké národy - třeba ti Němci - se zpravidla moc nebrání pronikání cizích slov do svého jazyka, snad jen ti Fancouzi jsou výjimka. A 10 % angl. výazů v němčině se mi zdá trochu nadsazených, tohle může platit možná ve slangu informatiků nebo ´náctiletých.
Rimmer Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 Tady je to jak v diskusnim klubu v ustavu slabych duchem:) Soustava SI Soustava SI zna jen sekundu. Vzhledem k jejimu puvodu a univerzalnimu prijeti celym svetem vyjma tradicionalistickych anglosaskych kultur snad nebude SI nikdo povazovat za nechtene mocnostmi podsunute dite. Zakon zavazuje k jejich pouzivani jen statni instituce, takze si muzete rikat treba sedesatina minuty.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se