Přejít na obsah

Poljot automatic 2616.2H

Doporučené příspěvky

Zdravím!

Nemáte někdo zkušenost s automatickým kalibrem Poljot 2616.2H? Jde konkrétně o demontáž z pouzdra. V minulosti jsem si chtěl vyčistit ciferník svých Poljot automatic (tyhle, ale s popisy latinkou: http://www.netgrafik.ch/automatic-11.htm) a po vyndání hřídelky natahování se mi ji již nepodařilo dát úspěšně zpátky. Hodinky šly pak k p. Frýdlovi na opravu + celkové vyčištění. Přitom mi říkal, že se u tohoto kalibru a také u 3133 stává, že se tam špatným zasunutím něco rozhodí a pak to už nejde... Zapomněl jsem se ale tenkrát zeptat, co dělat, aby se to nestalo.

Nyní jsem si opatřil další Poljot automat a je potřeba lehké vyčištění cifru a pootočení lunety, aby seděla.

Nemá někdo tip, jak se vyvarovat problému s nasazováním hřídelky???

post-3458-0-07794500-1494446467_thumb.jpg

Upraveno uživatelem mkshort
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je prostě konstrukční vlastnost ruských strojků.

Možnosti co dělat aby se to nestalo jsou dvě:

1. Můžeš zkusit před vyndáním dát korunku do seřizovací polohy.

2. Modlit se.

A dovolím si citát z Básníků: Na tuto nemoc zná lékařská věda dva léky. Bohužel, ani jeden z nich nepomáhá.

Ed: Ale můžeš to riziko zkusit zmenšit - tím, že po vyndání budeš se strojkem co nejmíň hýbat, kvedlat a převracet ho, nejlíp vůbec. Ty součástky v tom seřizovacím mechanismu mají prostě po vyndání hřídelky příliš velkou vůli a malé vzájemné zajištění. A jak se strojkem ťukne, nebo moc kvedlá, nebo hřídelkou špatně mele, tak se tohle může stát. Radí se špatně, nejlepší je u jednoho strojku sundat ciferník pro pochopení funkce a pak si vyndávání a "zastamdávání" hřídelky natrénovat.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

Tak presne tohle se mi u Poljtu taky stalo, je to asi rok zpatky. Pripisoval sem to sve naramne " zrucnosti". Taky sem si chtel jen vycistit minismitko na cifru, pak sem si fackoval, ze sem v*l a ze sem moh mit funkcni Poljoty, byt s pidismitkem na cifru. Ted tam pidismitko nemam, ale ani tu hridelku :) Tak aspon ted vim ze to neni az tak zase moc moje vina. Doted lezi chudery v supliku. Jo na vsechno meli nasi moudri predci sva rceni, tady me napada: Lepsi vrabec v hrsti, nezli holub na strese. :)

Upraveno uživatelem LONGINES
Odkaz ke komentáři

U Poljotů , Raketa je to běžné. Prostě  se bude muset sundat  můstek perovníku, když to půjde a nebo číselník a datové soukolí. srovnat natahovací kola a zase složit. Je lepší při montáži mít korunku na seřizování ruček a opravdu opatrně nasouvat .

Ale stejně to může přeskočit . Jirka

Odkaz ke komentáři

Díky za rady. Budu chvíli sbírat odvahu a zapomínat na rčení o tom holubu a vrabci a pak se do toho pustím... Záchranou bude vždy hodinář, akorát to bude něco stát. Takže se nabízí další moudro: Každá sranda něco stojí.

Jinak jsem si říkal zda by nebylo lepší hned po vyndání strojku tu hřídelku hned dát zpátky, aby se to manipulací s hodinkami bez hřídelky nerozhodilo, pak dělat čistící operace, zas vyndat, dát do pouzdra a nakonec opět nasadit. Nicméně, dvojí vyndavání zase zvětšuje riziko poruchy. A mačkání toho dearetačního kolíku hřídelky na samotném strojku s cifrem může být riziko další újmy jiného druhu.

Btw, u svých 3133 a budíkových 2612 jsem prováděl vyjmutí z pouzdra několikrát u obou a vše bylo OK.

Uvidíme. Dám vědět, jak to dopadlo.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...