Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Je to delany tepelne a drazka zustane puvodni. Je to videt na fotkach igenu s modrenyma sroubkama. Myslim ze jsou tu jedny, ktery maji modrenou i drazku a dle tvurce to byl pekny ojeb a uz to nikdy delat nebude.

Co jsem viděl fotky, tak Prim dělá jedině modřené šroubky s nemodřenou drážkou. Když se takový malý šroubek zahřeje na patřičnou teplotu, aby

se pokryl vrstvou oxidů, přijde mi divné, že se tak nestane v té drážce, protože hmota šroubku se ohřeje během chvilky a pokryje se oxidem celý povrch.

Proto mě to svádí k myšlence, že je modření prováděno jinak, třeba chemicky.

Jo a našel jsem to video, je to z Glasshütte Original, samotné modření najdete cca v čase 19:10

...a mimochodem šroubky jsou namodřené včetně drážky ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ntYwiyvlhh0

Upraveno uživatelem t.p
  • Odpovědi 2,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

straspol 17 Led. 2014 - 06:50, napsal:

možná tam jen po přebroušení šroubku zůstal nikl .. ?

Tak jestli jsou šroubky nejen modřené, ale před tím ještě niklované, tak to nevím. :helpsmilie:  :helpsmilie: Tak to se nám nějak ty nejasnosti rozrůstají. :eek: A to se řekne obyčejný šroubek.

Já to nevím- jen se domnívám že by to tak mohlo být..

Odesláno

Ja se nechci hadat a uz vubec ne delat chytryho,ale to,co pise kolega t.p me docela zajima.Pokladal bych za logicky,ze kdyz se sroubky modrej tepelne,oxidace zpusobi zabarveni na celym povrchu,teda vcetne drazky...nejsem chemik,ale dava to rozum.Cili jak je mozny,ze pokud to v Eltonu tepelne vytvarej tak,jak se ma,zustava cast povrchu nezabarvena?Opravdu me to zajima...nerejpu!

Odesláno

V pripade tepelne oxidace zalezi barva od teploty. I kdyby nejak specialne nahrivali jen povrch sroubku, neni mozne dosahnout, aby okoli zustalo chladne. Je to tak maly kus kovu, ze se podle vsech fyzikalnich zakonu nahreje i okoli. Tedy je mozne, ze povrch by byl tmavsi, ale drazka by se i tak vzdy zbarvila. Muselo by se nejakym zpusobem zabranit oxidaci drazky, ale niklova vrstva by stejne byla pryc. Tedy pokud tam zustava niklova vrstva, musi se jednat o jiny druh oxidace. Jediny, ktery je mozny, je chemicky...

Odesláno

Jak jsem zde již jednou psal, drážka může být obrobena až po modření šroubku s horní vyleštěnou plochou. Ta drážka tam jednou musí vzniknout, a proč by bylo nevyhnutelně nutné aby tam vznikla před modřením?

Nebo druhá možnost, jak píše straspol, je šroubek i s drážkou niklovaný - pak horní plocha vyleštěná a zbavená niklu - a modření tepelnou cestou na niklu nevznikne. Niklování slabou vrstvou jako antikorozní opatření je myslím běžně možné.

Že se v Eltonu šroubky modří tepelnou cestou je zde doloženo jako informace z vrcholně důvěryhodného zdroje - od hlavního konstruktéra Eltonu.

Odesláno

Ve věci modření šroubků jistě Elton musel zohlednit technickou proveditelnost podle svých možností a schopností. Před co nejlevnějším procesem myslím dostala přednost tepelná oxydace dávající co nejlepší vzhledové výsledky v možnostech Eltonu. A Elton deklaruje, že jako manufaktura si chce maximum výroby provádět sám dle svých možností. 

Odesláno

Tak vsechno, co jsem napsal, beru zpet. Niklova vrstva v pohode vydrzi, pokud se modreni provadi za bezne teploty - 240 az 300°C. Takze je mozne pouzit niklovany sroubek, zbrousit hlavicku a pri modreni tepelnou oxidaci bude modry jen ten povrch hlavicky, zbytek to prezije bez zmeny povrchu. Omlouvam se za predesly nazor, nebyl podlozeny. Volal jsem jedne klientce do vyzkumaku specialne kvuli tomu a jsem moudrejsi ;-)

Odesláno

Musím se přiznat, že teorie o niklu a o dodatečném řezání drážky mě neuspokojují.

Tak třeba řezání drážky: musím to nějak uchytit a proříznout, vzniknou mi tím otřepy a

při uchycení si poruším onu vrstvu. Šroub se dělá trochu jinak, poslední věc, kterou na něm

dělám je závit, teda alespoň u klasických.

Odesláno

Vrsek hlavicky prebrousis klidne tak, ze ho.budes drzet v ruce. Tech.par desetin, co pronikne nikl je za par vterin pryc. Na druhou stranu neni ani problem je zasroubovat v rade za sebou do nejakeho pripravku, pustit to pod brusku a pak je v tom samem pripravku i ohrivat. A mas hotovy sroubek, na kterem je namodrena jen prebrousena hlavicka. Zbytek, ktery je od vyroby pokryty niklovou vrstvou, zustane stribrny...

Odesláno

Obávám se, že už vaříme z vody. Navíc si myslím, že ty šroubky nejsou vůbec niklované.

Accutron se asi musí válet smíchy nad naší debatou :)

Odesláno

Myslím, že naše laická debata nad skoro obyčejným šroubkem může být rozhodně alespoň v jednom užitečná. Můžeme si začít více vážit těch skoro obyčejných mechanických Primek. Protože kolik zádrhelů a problémů, o většině kterých asi nemáme ani potuchy, musí být vyřešeno aby byly vyrobeny naše Primky. :-)

Odesláno

Obávám se, že už vaříme z vody. Navíc si myslím, že ty šroubky nejsou vůbec niklované.

Accutron se asi musí válet smíchy nad naší debatou :)

Tech postupu, ktere zaruci probarveni kovu neni mnoho. De facto jen dva - tepelny a chemicky. Takze nase debata nema moznost dostat se nekam, kde je to uz narealne. Spis si myslim, ze toho zkusili historicky vic, jeden postup se osvedcil a tak u nej zustali. Ani jedna moznost, kterou jsme tady nastinili, neni k smichu. Jsou vesmes realne...

Odesláno

Po shlédnutí videa z Glashutte Original, kde se modří tepelně celé hotové šroubky na nějaké vyhřívané hlavici, a při požadavku designera Primu, že chce modřené šroubky s nenamodřenou drážkou mne napadla ještě jedna možnost. Laicky bych navrhnul obrobit celý šroubek i s drážkou, zbavit šroubek otřepů z průběhu výroby, vyleštit horní plochu, vyčistit a odmastit šroubek, tepelně namodřit celý šroubek i s drážkou (oxydace je i slabou antikorozní ochranou a tak bych šroubky v dnešních vodotěsných hodinkách nenikloval - nejsou velmi korozně namáhány) a pak bych velice slabou namodřenou vrstvičku (o síle tisícin milimetru) jenom v drážce odstranil lehkým přebroušením, nebo přeleštěním (to by snad šlo i ručně). Tak co myslíte, vzali by mne v Eltonu za technologa? :-)

Odesláno

Myslim, ze ne. Pokud by nebyly z nerezu, stejne by se tam casem vytvorila liška (rez). Tam staci skutecne vlhkost 0,0 nic. Jsem v oboru od zakladni skoly (obcas jsem.si odskocil a zase se vzdy rad vratil) a nevidel jsem jakoukoliv nelegovanou ocel, ktera by i v idealnich podminkach nerezla. Musis pocitat s tim, ze to tam ma byt desitky let a riziko by bylo prilis velke...

Odesláno

No já žiju v laické představě, že v Eltonu každé svoje dražší vodotěsné hodinky (zkoušené na 0,4 MPa) uzavírají v inertní atmosféře, takže uvnitř hodinek by žádná korozní atmosféra neměla být. Jistě je však otázkou jak dlouho tam vydrží.

Odesláno (upraveno)

Nejsi s tímhle problémem první. Níc nefoť a zavolej to paní Krskové do Eltonu. Je to atypická délka a oni ti ji měli dodat komplet. Je to dle mého od nich šlendrián.

Jelikož je fajn upozorňovat nejen na nedostatky, ale taky chválit, tak já jsem naopak ve spěchu objednal na (původní) Igeny nevhodnou korunku a na hřídelku dokonce úplně zapomněl. Paní Krsková mě obratem upozornila a objednávka je díky tomu OK. Takže za mě tentokrát 1*.

Upraveno uživatelem warann
Odesláno

Zdravím vespolek,

chtěl bych vám všem poděkovat za příspěvky na toto fórum které mě přesvědčily si nechat renovovat hodinky po otci.

Toto je výsledek.

Poněkud odvážná kombinace, v dobrém slova smyslu. Gratuluju, mně se moc líbí. Tož vítej do klubu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...