Přejít na obsah

Renovované Igeny

Doporučené příspěvky

Tak jsem také musel zkratovat osičku, jelikož se ke mě dostaly hodinky s ulomenou korunkou. Sehnal jsem novou osičku v univerzální délce a korunku. Cvakl jsem ji kleštěma o cca 3mm delší, než jsem potřeboval a následně jsem to uchytil přes kůži do malého svěráku a pomocí jemného pilníku "ubral" poslední 3mm. Postupně, s neustálým měřením. V pohodě to šlo, práce na pár minut, pak našroubovat korunku, cvaknout do strojku a hodinky jsou jako nové ;)

Díky za odpověď. Mi tam přebývá tak 1,5 mm. Ty když upiluju, zbude tam tak 1 až 1,5 mm závitu. Proto si říkám, jestli by ta výsledná délka závitu stačila. Nebo jedině sehnat novou osičku a na ní to vyzkoušet. Akorát nemám tušení kde ji sehnat. Elton je jasná volba, ale ti za to budou chtít tak 500, jak je znám :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odpověď. Mi tam přebývá tak 1,5 mm. Ty když upiluju, zbude tam tak 1 až 1,5 mm závitu. Proto si říkám, jestli by ta výsledná délka závitu stačila. Nebo jedině sehnat novou osičku a na ní to vyzkoušet. Akorát nemám tušení kde ji sehnat. Elton je jasná volba, ale ti za to budou chtít tak 500, jak je znám :D

Já se bojím, že to nepůjde. Korunka má v sobě protizávit a ten nezašroubuješ na osičku bez závitu. Takže ti bude pořád "odstávat" od pouzdra stejně jako teď. Zkus poptat kluky tady, určitě někdo osičku do Prim strojku najde doma. Napadá mě třeba - zkus se zeptat člena s nickem Honza-Manta - nedávno jsem mu přinesl nějaké "dárky" na výměnu a bylo tam hafo osiček. Jen nevím, zda byly do toho správného strojku ;)

Odkaz ke komentáři

Ježíšek přinesl mojí paní Igen automat...pro změnu se strojkem s frekvencí setrvačky 2,5Hz, čili 18000bph..tikají krásně pomalu;-).

Nejvíc mě potěšila i překvapila korunka s novým tvarem k renovačnímu pouzdru (doufám, že neobjevuju ameriku:-)). Je lehce kónická, což je malej detail, ale k tomu pouzdru podle mě pasuje ze všech renovačních korunek nejlíp. 

post-7874-0-48336900-1451057302_thumb.jpg

post-7874-0-50894900-1451057349_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Není to vůbec tajný, v eltonu to taky řeknou každýmu;-). Za komplet pouzdro (s dýnkem na automat, plastovým sklem, hliníkovou vložkou lunety, korunkou, natahovací hřídelkou a vložkou pro uchycení strojku) mi naúčtovali 9110,- Ke kompletaci ještě potřebuješ (mimo strojku) ručky a ciferník, což bude další zhruba trojka nebo čtyřka, teď nevím, ručky jsem měl doma a ciferník dával hezkej starej.

Odkaz ke komentáři

Ježíšek přinesl mojí paní Igen automat...pro změnu se strojkem s frekvencí setrvačky 2,5Hz, čili 18000bph..tikají krásně pomalu;-).

Nejvíc mě potěšila i překvapila korunka s novým tvarem k renovačnímu pouzdru (doufám, že neobjevuju ameriku:-)). Je lehce kónická, což je malej detail, ale k tomu pouzdru podle mě pasuje ze všech renovačních korunek nejlíp.

Nedělal Ti tu přestavbu pan Frýdl? Nedávno jsem se s ním právě o přestavbě 68 na automat bavil a on se mi chlubil svojí verzí přestavby právě do igenů.

Odesláno z mého LG-D802 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Jo jo, strojek je od pana Frýdla, líbilo se mi jeho řešení, zřejmě náročnější na přestavbu, ale takový kompaktnější, včetně toho, že zůstala zachována frekvence setrvačky 18000bph. Zatím šlape výborně, samonátah chodí jako víno, ještě zbývá vyzkoušet rezervu chodu...

Odkaz ke komentáři

V čem to bylo jiné ? Jen se ke kalibru 68 přidala nástavba s 69 automatu ? /výměna nějakých kol ? /.Myslím,že honza.manta tu někde psal o přestavbě .

Jedná se o tuto úpravu ? http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/39127-predelani-prim-sport-ii-kal684-na-automat/

Upraveno uživatelem bohus76
Odkaz ke komentáři

V čem to bylo jiné ? Jen se ke kalibru 68 přidala nástavba s 69 automatu ? /výměna nějakých kol ? /.Myslím,že honza.manta tu někde psal o přestavbě .

S tímhle strojem 68/96 je tady přece celá limitka, že? Bastlilo se to už před lety v Eltonu..

Upraveno uživatelem straspol
Odkaz ke komentáři

Samozřejmě je to pořád kříženec 68 a 96, takže nic novýho pod sluncem, ale rozdíly se najdou. Nevím, jestli to budu umět přesně reprodukovat:

Pérovník je použitý z 68, upravený pro pružinu automatu

Celé soukolí, kotva a setrvačka s vláskem je rovněž z 68, vlásek upraven pro můstek z 96

Můstek soukolí 96 upraven pro pérovník z 68

Pokud jsem správně pochopil, panu Frýdlovi se nelíbilo, jak běhá pérovník z 96 v základně z 68 (vůle).

No a kombinací péra z 96 a setrvačky s vláskem z 68 by teoreticky mělo dojít ke zvýšení rezervy nátahu, ale to jsem ještě nezkoušel.

Tak nějak mi to přišlo hodinářsky preciznější, funkčně to bude navenek stejný, hodinky prostě jdou:-)

Odkaz ke komentáři

S tím pérovníkem si to trefil :D Když jsem panu Frýdlovi, s prosbou o pomoc, ukázal stroj, který mi přestavěl jeden "odborník", málem omdlel. Stroj sice běží na vyšší frekvenci, ale soukolí hodinové a minutové je ponecháno z 68, takže to ukazuje špatný čas a navíc právě nevypodložil pérovník, takže cestuje. Takže mám ze dvou funkčních strojů jeden, se kterým se můžu tak akorát vyfotit... 

post-38421-0-02964200-1451343098_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Mikefux
Odkaz ke komentáři

Tak u tvojí varianty by stačilo použít setrvačku i s můstkem ze 68 (můstek je potřeba trochu upravit, aby o něj nedrhnul rotor) a nebo použít soukolí z 96, pak by strojek šel správně. Vůli pérovníku nějak vymezit - podložkou (ale to vařím z vody). Takže jestli máš zbytky z obou strojků, ještě bych neházel flintu do žita.. Nicméně, jak už jsem psal, Frýdlovo řešení mi přijde takový komplexní, i když složitější a v domácích kutilskejch podmínkách těžko realizovatelný.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...