INA Odesláno 31. března 2008 Nahlásit Odesláno 31. března 2008 to dubraro & koblih69: Moc dekuji za radu a za ten tip na pastu a postup jak na plast. sklicka... S tim hod. naradickem bych spise uprednostnil kvalitu pred cenou a buhuzel ani na Aukru ci e-bay nepoznam jestli je to pouzitelne (bez uprav...).
INA Odesláno 31. března 2008 Nahlásit Odesláno 31. března 2008 Jestli by to nevadilo, já bych měl eventuálně zájem o ty Pobědy. Ne že bych na nich chtěl studovat, ale pokouším se je sbírat a možná máš nějaký model, který by se mi hodil do sbírky. Shanis nejake konkretni Pobedy? V nedeli mam v planu vyrazit "na lov" dalsich ruskych hodinek, tak kdybych na ne narazil, tak bych Ti je mohl vzit. Kdyztak napis ci nejlepe vylep fotku o co bys mel zajem.
dubraro Odesláno 31. března 2008 Nahlásit Odesláno 31. března 2008 Shanis nejake konkretni Pobedy? V nedeli mam v planu vyrazit "na lov" dalsich ruskych hodinek, tak kdybych na ne narazil, tak bych Ti je mohl vzit. Kdyztak napis ci nejlepe vylep fotku o co bys mel zajem. SZ
PepaSFI Odesláno 31. března 2008 Nahlásit Odesláno 31. března 2008 Nějaké nářadí se dá pořídit v prodejnách elektromateriálu. Třeba GES prodává velice solidní pinzety. Šroubováky už jsou horší, většinou jsou na hodinky moc velké ale pro začátečníka na práci na malých budíkách a kapesňákách taky vyhoví. Lupy se taky dají sehnat v takových obchodech, nebo v prodejnách s optikou a fotopotřebami. Buď klasiku hodinářskou na oko ale dá se dělat i s různýma těma kšiltama na hlavu. Spíš jde o zvyk a každému člověku taky nevyhovuje držení lupy v oku. Na čištění nějaký ten štěteček nebo kartáček, vhodnou uzavíratelnou nádobku, benzin z lékárny a vyfoukávač. Ten se dá koupit ve fotopotřebách, my jsme v učení používali balonek na klystýr. Oleje se pokud vím běžně koupit nebo nahradit nedají takže jedině zde již zmíněný Parexo nebo zkusit ukecat nějakého hodináře. Každopádně to chce začít na něčem větším, nějaký ten budíček nebo troska kapesňáků než ta ruka s pinzetou získá trochu jistoty.
jirny Odesláno 25. června 2008 Nahlásit Odesláno 25. června 2008 Můžete mi poradit,jak docílit ,aby byl vlásek rovnoběžně nad setrvačkou?Děkuji
rmx Odesláno 25. června 2008 Nahlásit Odesláno 25. června 2008 Můžete mi poradit,jak docílit ,aby byl vlásek rovnoběžně nad setrvačkou?Děkuji A problem je při nasazené setrvačce v můstku nebo je nahnutý když je setrvačka venku.
jirny Odesláno 25. června 2008 Nahlásit Odesláno 25. června 2008 Problem je ,že mi vlásek dře o setrvačku a hodinky nejdou.
rmx Odesláno 25. června 2008 Nahlásit Odesláno 25. června 2008 Problem je ,že mi vlásek dře o setrvačku a hodinky nejdou. Jako první se podivej na špalíček (ukončení vlásku) jestli je správně uchycenej v můstku setrvačky, je možný ho máš moc posunutej k ramínkům setrvačky. Druhá, horší, varianta je ohnutý vlásek. Jestli nejde upravit vlásek při nasazeném můstku, musíš ho vyšroubovat. Pokud to je Brequet je nejlepší setrvačku sundat z můstku a srovnat špalíček tak aby byl ze všech stran rovnoběžný s hřídelí. Pokud je plochý je možné ho srovnat tak že sundáš setrvačku z můstkem a ten otočíš tak aby hřídel setrvačky ležela v ložiskovém kameni, potom můžeš přes ramínka setrvačky k vlásku a snadno ho tak srovnat, zase hlídat kolmost na můstek. Zkus nafotit nějaké makro.
jirny Odesláno 27. června 2008 Nahlásit Odesláno 27. června 2008 Na fotce je vidět jak se vlásek dotyká setrvačky.
Kyle Case Odesláno 27. června 2008 Nahlásit Odesláno 27. června 2008 Tak jsem včera zkoušel čistit nějaké ciferníky - PRIM a Poljoty a nejde to, jakmile n ato hrábnu i jen destilkou na vatičce, tak jde dolu uplně včechno, včetně nápisů, linek...hrůza, asi nezbyde nic jiného než koupit nové ciferníčky.
rmx Odesláno 27. června 2008 Nahlásit Odesláno 27. června 2008 (upraveno) Na fotce je vidět jak se vlásek dotyká setrvačky. Podle toho obrázku máš pěkně vyhlou poslední kolonku, narovinu, jestli s tím nemáš zkušenosti tak si sežeň novou kompletku do Prim 50 a budeš mít po strostech. Pokud to chceš zkusit, tak musíš vlásek stáhnot z hřídele a srovnat pomocí dvou ostrých pinzet a dopručuji si to nazkoušet třeba na vlásku z budíku. Edit: Navíc na fotce nevidím regulační ručku ? Upraveno 27. června 2008 uživatelem rmx
vana Odesláno 27. června 2008 Nahlásit Odesláno 27. června 2008 (upraveno) To Jirny: Vem jemnou pinzetu a opravdu opatrně jí nastav tak, aby vlásek procházel mezi oběma jejími hroty přibližně 1 mm od špalíku a aby byla trošku nahnutá podle toho jak chceš vlásek ohnout, takže v tomhle případě jí nahni mírně od osy setrvačky. A opravdu opatrně a jemně pinzetu zmáčkni a přitom sleduj jak se vlásek ohýbá abys ho zase neohnul moc. Hlavně nesmíš ohýbat ten vlásek se stisknutou pinzetou, jako že bys ho nejdřív chytnul a pak až teprve hýbal pinzetou! Žádná ruka není tak stabilní aby s tím nehla tam kam nechce Proto je lepší nejdřív si pinzetu vhodně nastavit a ohýbat vlásek rovnou až jejím stiskem. Ještě skoukni nejen jestli je vlásek v rovině se setrvačkou, ale taky sám se sebou (aby nevyčuhovaly jednotlivé závity), to je taky dost důležité pro přesnost. Upraveno 27. června 2008 uživatelem vana
jirny Odesláno 29. června 2008 Nahlásit Odesláno 29. června 2008 Dekuji vsem za rady,nedopadlo to dobre.
PepaSFI Odesláno 29. června 2008 Nahlásit Odesláno 29. června 2008 no rovnání vlásku není žádná sranda. I na budíku to je pro začátečníka problém. Je potřeba mít dobře zvládnutou práci s pinzetou, mít v tom cit a odhad. Vlásek je pružný, je potřeba překonat pružnost aby se tvar změnil ale aby zároveň nebyla narušená struktura necitlivým ohybem. Aby vlásek měl dál svůj oblý tvar a nevznikla na něm nějaká hrubá pokřivenina.
ramon Odesláno 12. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2009 Neporadil by někdo, prosím, jestli existuje nějaký trik na ověření správného usazení setrvačky, myslím ohledně polohy popudného kamene ke kotvě při vkládání? Případně správný postup vkládání. Vždy jsem to dělal tak nějak od oka že jsem ji shora spustil na ložisko a natočenou tak jak se ustálila při prověšení když byl můstek natočenej do polohy k připevnění, a fungovalo to. Ale teď nějak zápolím s jedněma dámskýma Zaria a už ji tam dávám tak popatnáctý a hodinky ne a ne se rozběhnout. Mám pocit že bude trochu i rozhozenej ten "pevnej" regulační prvek. Díky
Návštěvník Tada Odesláno 12. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2009 Na první pokusy se mi obzvlášť vhodné jeví kapesní Roskopfky, mají takovou konstrukci, že se rozebírají na takové velké kusy
ramon Odesláno 12. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2009 Na první pokusy se mi obzvlášť vhodné jeví kapesní Roskopfky, mají takovou konstrukci, že se rozebírají na takové velké kusy No on to první pokus není, ale nechtěl jsem zas zakládat nové vlákno... v podstatě je dobojováno. Hodinky byly složený dobře, ale... Jelikož jsem rozdrbal ty regulační prvky na setrvačce a nevěděl jak to správně nastavit, tak se to nerozběhlo, a tak jsem se s tím tak dlouho drbal, až jsem pokřivil vlásek, hodinky vyhazuji a odcházím do hospody. Ale kdyby někdo prozradil ten správný postup jak tu setrvačku vkládat, byl bych vděčný.
PepaSFI Odesláno 13. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2009 Neporadil by někdo, prosím, jestli existuje nějaký trik na ověření správného usazení setrvačky, myslím ohledně polohy popudného kamene ke kotvě při vkládání? Případně správný postup vkládání. Vždy jsem to dělal tak nějak od oka že jsem ji shora spustil na ložisko a natočenou tak jak se ustálila při prověšení když byl můstek natočenej do polohy k připevnění, a fungovalo to. Ale teď nějak zápolím s jedněma dámskýma Zaria a už ji tam dávám tak popatnáctý a hodinky ne a ne se rozběhnout. Mám pocit že bude trochu i rozhozenej ten "pevnej" regulační prvek. Díky prostě se musíš popudným kamenem trefit do vidličky kotvy. Já to řeším tak že stroj bez setrvačky lehce natáhnu a vyzkouším krok. Pomalu posunuju vidličku kotvy a ta v určité chvíli přeskočí do druhé krajní polohy tím jak tah stroje vyvíjí popudnou sílu na palety kotvy. Tím mám jistotu že se mi vše pohybuje. Nechám stroj natažený, tím mi kotva drží v jedné krajní poloze a setrvačku vkládám pootočenou tím směrem. A při usazení setrvačky a přiložení můstku to už samo vklouzne na místo. Nevím co myslíš tím pevným regulačním prvkem. Pokud to znamená že je konec vlásku v pohyblivém ramínku podobném jako je regulační ručka, tak to je snadné. Tím se nastaví poloha setrvačky na střed. Když je pero uvolněné a stroj bez hnací síly tak se musí setrvačka zastavit popudným kamenem v jedné přímce s vidličkou kotvy. Když to nebude na střed tak stroj kulhá.
ramon Odesláno 13. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2009 Nevím co myslíš tím pevným regulačním prvkem. Pokud to znamená že je konec vlásku v pohyblivém ramínku podobném jako je regulační ručka, tak to je snadné. Tím se nastaví poloha setrvačky na střed. Když je pero uvolněné a stroj bez hnací síly tak se musí setrvačka zastavit popudným kamenem v jedné přímce s vidličkou kotvy. Když to nebude na střed tak stroj kulhá.Jj, to jsem myslel, v tom případě byl ten vlásek nějak zkřivenej už předtím, protože při hýbání tím ramínkem se celá spirála vlásku vyosovala do strany. No snad další hodinky dopadnou líp. Díky.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se