Henry Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Stal jsem se majitelem nefunkčních kuchyňských hodin značky Kienzle. Ručičky trpí povrchovou korozí, prasklina přes celý ciferník. Zezadu signovány 25462 a nezřetelným razítkem loga Kienzle. Po otevření bedýnky je dle deformovaného uchyceních zřejmé, že utrpěly pád. Stroj je signován na desce nad pérovníkem, který nebyl vypuštěn. Vlevo je číslo 15, vprostřed, nad osou pérovníku logo Kienzle, které bylo registrováno 1.6.1923 v Německu, a číslo 28998 a nakonec vpravo kapitálkami MADE IN CZECHOSLOVAKIA. Hodiny tedy byly vyrobeny v Chomutově. Deska, na které je stroj a která kryje ciferník byla přibita a je taktéž prasklá. Ciferník je podlepen papírem a je k rámu přichycen sklenářskou technologií trojúhelníčků. Zajímavé je že jsou do rámu přibity přes korkovou podložku. Hodiny plánuji renovovat. A tady nastává prostor na mé dotazy a vaše odpovědi: Stroj se zdá být pouze "dobře a odborně namázán". Poraďte mi prosím postup, jak stroj vyčistit a znovu namazat. Když povolím matky, na co si dát pozor? Je tam nějaké pérko, které na mě vyskočí? Podotýkám, pérovník jsem již vypustil. Na vyčištění použít petrolej? Benzín? Ciferník, to asi bude vyšší dívčí. Počítám u sklenáře si nechat uřezat sklo. V nějakém kreslícím programu nakreslit repliku, a u tiskaře vytisknout (to už mám přislíbeno). Jde ovšem o překreslení. Nemá někdo podobný ciferník už namalovaný ve vektorech? Resp. nemá tu někdo namalované toto logo? S tím totiž bude zřejmě nejvíc práce. Děkuji všem předem za hodnotné příspěvky. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
valjoux Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Ty ciferníky tady řešil Luděk Talian. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tico1 Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Keď to logo odfotíš v solídnom rozlíšení, potom by nemal byť problém bitmapu trasovať na vektor + doladiť detaily. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 (upraveno) Vyčistit benzínem případně přeleštit a vyčistit benzínem stroj. Jestli je vypuštěný . Samozřejmě to bude chtít kontrolovat ložiska a čepy . ty pak případně vyleštit, včetně palet kotvy . stáhnout ložiska a v případě většího opotřebení, udělat nová . A namazat to hodinářakým olejem . Ručky očistit a nastříkat matnou černou nebo očistit a napustit tepelně na modro.já popraskané a rozlámané číselníky opravuji tak, že je naskenuji, v příslušném programu opravím a snažím se ponechat patinu a vytisku. pak už stačí jenom udělat sklo s příslušnými otvory. Ale Luděk Talián Ti číselník udělá tak, jako originál. Ale nevím jestli to ještě dělá. No a dřevo slepíš . Upraveno 23. května 2018 uživatelem Jiří9 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Jo a bacha Kdybyjsi chtěl chemicky čistit perovník tak bez pera protože Ti ho to může narušit a časem prasne. A leštit to můžeš sitolem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Henry Odesláno 23. května 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Vážení přátelé. Děkuji za rychlou reakci.Obzvláště uživateli Jiří9O vláknu http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/54448-v%C3%BDroba-repliky-sklen%C4%9Bn%C3%A9ho-cifern%C3%ADku-ke-kuchy%C5%88sk%C3%BDm-hodin%C3%A1m/page-4 Luďka Taliána vím, ba přímo byl mou inspirací, že se do toho pustím. I když jsem si vybral jinou technologii, která je podobná té původní. Sken mě teprve čeká, uvidím, jak to půjde. Naistalován mám jen Inkscape a přiznávám, že zvládám jen drobné úpravy. Co obnáší kontrola čepů a ložisek? Jen abychom si rozumněli, jsem programátor, který kdysi lepil letadýlka. Znalost hodinářské terminologie kusá a povrchní, znalost technologií taktéž. Chytrou knížku taky zatím nemám. Takže při čištění jsem chtěl vyčistit všechno mazivo, které se časem změnilo na lepidlo. Pomocí benzínu, hadru případně uchošťourů. Stažení ložisek...to je pro mě vyšší dívčí, bez toho, aby mi o tom někdo něco řekl a ukázal mi to, se do toho nepustím. Vyleštění čepů...stačí vzít hadr, sitol a zlehka ty čepy protočit mezi prsty? Hodinářský olej mám...a mám ho dost :-) A ručičky tepelně namodro...to bych prosím chtěl, ale to asi taky nedám. Jsou dost velké, neudržel bych v celém objemu stejnou teplotu, takže by asi po mém pokusu byly skvrnité jak hyena. Se dřevem problém nemám, můj děda byl vyučený truhlář, hodiny jsou focené na verštatu (ponku). Za tu poznámku o pérovníku díky. Ten teda máčet v benzinu nebudu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 23. května 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2018 Jestli budeš chtít teoreticky. . Můžu Tvému stroji udělat generálku . Čepy se leští leštícím pilníkem a musí být vlastně hladké a lesklé . A pak podle nich se stahují ložiska, aby měy minmální vůli (ale na správnou stranu) nástroji k tomu určenými . Nová ložiska se souustruží samozřejmě soustruhem a pak případně správný záběr se určuje záběrákem, ale to určitě nebudeš potřebovat. Jestli budeš chtít, napiš email nebo SZ . Jinak hodně štěstí. Ať Ti hodiny chodí a dáš je do kupy.Když je jenom vyčistíš mohly by Ti nějaký čas chodit. Benzín pero nenaruší spíš čpavek a kapaliny s ním jemu trochu příbuzné jako sitol a tak., Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Henry Odesláno 29. května 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. května 2018 Aktuálně bylo u sklenáře zadáno vyřezání ciferníku. Pro představu, tloušťka 3mm, průměr 240mm, vyvrtání 2 děr, k vyzvednutí za týden za 150,- Kč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Henry Odesláno 12. srpna 2024 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2024 Takže po dlouhé době se opět hlásím abych se pochlubil. Hodiny jsou aktuálně z 90% hotové. Předesílám, že tento "projekt" má velmi nízkou prioritu, vlastně všechno kolem je důležitější A taky, samotné práce probíhají na chalupě, kde jsme jen přes léto. Stroj jsem svěřil odborníkům, tam jsem nechtěl nic riskovat. Udělal jsem si sken ciferníku, tedy...2 střepů, na které se rozpadl. Softwarově jsem ty kusy spojil, provedl drobné korekce a zadal to k tisku. Nebudu vás napínat, "tisk" trval cca rok. Sused, co je tiskař, to taktéž neměl jako prioritní zakázku. Protože jsem zrovna na chalupě maloval, přetáhl jsem zadní stranu ciferníku bílou. Co jsem oproti originálu neudělal, vynechal jsem podlepení ciferníku papírem. No a pak přišlo na řadu skládání. Dírky po hřebíčcích a šroubcích sice byly, ale stejně to byl celkem opruz sestavit to tak, aby to sedělo, 12/24 byla nahoře.. Teď jsou pověšené v dílně v testovacím provozu a krásně tikají Jsou aktuálně pověšeny mimo svislou osu, přesto jim to nevadí, závěs kyvadla odklon od svislice krásně vykompenzuje. Z prací mi zůstává jen nainstalovat skla do průhledů skříňky a "poléčit" ručičky. Na barvení teplem fakt nemám, něco málo jsem si přečetl a naznal, že to chce cvik, který rozhodně nemám. Takže volba jasná, černý sprej, zbyl mi z jiného "projektu". Dělal jsem si tématické světlo do pokoje Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se