svijanskymaz Odesláno 29. října 2018 Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Ahoj.Nechcem plevelit,ale v najblizsej dobe ma caka vymena kotla.Nemame plyn,elektriku som zavrhol.Ostalo uhlie a pelety.Teraz mam klasiku,Slokov na 1. hnedy orech.Je to drina,chcem uzivatelsky komfort.25kw je potreba.Chcel som automat na uhlie,s moznostou rucneho prikladania.Lenze,toho uhlia je malo,uz sa drti 1cka a to uhli proste smrdi....Takze hodne pokukujem po Atmose na pelety a pripojene silo.Je to eko,kapku drahsie naklady...A teraz otazka.Ma niekto nejaku alternativu,skusenost,doporucenie?Diky
LukasX_cz Odesláno 29. října 2018 Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Máme už 10 let kotel na pelety od PonastParádně praktické, levné na provoz. Dražší na pořízení, ale také jsme zavrhli elektriku a plyn.
gorlo Odesláno 29. října 2018 Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Mě by zajímalo za kolik a kde kupujete pelety. Mám doma Benekov C27 a laduji to hnědým uhlím. Neskutečný bordel, když se to skládá do sklepa, když se to sype do kotle a neskutečný bordel, když se kotel čistí. Chtěl bych zkusit pelety, ale pokud protopím 20tis v uhlí, tak v certifikovaných peletách protopím dvakrát tolik. To si můžu rovnou zapnout plynový kotel.
svijanskymaz Odesláno 29. října 2018 Autor Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Jasne,ja teraz prekurim cca 25tis. za hnede uhlie a pelety pocitam 40tis..Uhlie 3500/t,pelety 5500/t.Ale ako pise kolega hore,ten bordel z uhlia je hnus.A to este v noci ked zapne snek,tak to musi byt pocut...
gorlo Odesláno 29. října 2018 Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Kotel jsem pořídil za kotlíkové dotace, vyšel mě na cca 60tis, musím ho provozovat 8let a pak začnu řešit tepelné čerpadlo. Zítra přijedou fasádníci zateplovat dům a počítám, že kotel pojede na menší výkon a to mi pak bude stačit to tepelné čerpadlo. Já bych, už do uhlí nešel a pokud v peletách protopíš 40tis, tak kde je úspora?
svijanskymaz Odesláno 29. října 2018 Autor Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Ja prvotne riesim komfort.Ci prekurim 20 alebo 30.Stejne to musim zaplatit.Plyn a elektrika vcetne cerpadla padla.Proste tie pelety vyhravaju.A ten Ponast vyzera dost dobre.Mam v dome 2 byty a komercny priestor,ktory len temperujem.370m2
lindys Odesláno 29. října 2018 Nahlásit Odesláno 29. října 2018 Schvaluji výběr paliva (peletky), mám doma automat na uhlí a bordel je z toho neskutečnej. Je třeba tomu obětovat místnost, já ho mám ve sklepě a mour je z toho všude, ani igelitama ve dveřích nezabráníš šíření mouru do dalších místností. Čištění je třeba každý týden, max. 14 dní s tím, že od toho vylezeš jak kominík. Občas samozřejmě smrdí. Jediná výhoda je, že v dvoupatrové vile protopím jen cca 10k za za sezónu. Peletky jsou super, nešpiní, je z nich opravdu málo popela. Cenově vychází samozřejmě dráž, ale za ten klid si myslím, že to stojí. Odesláno z mého H4213 pomocí Tapatalk
LukasX_cz Odesláno 30. října 2018 Nahlásit Odesláno 30. října 2018 Ohledně ceny peletek, tak shodou okolností je kolem nás dalších 10 baráku, které topí peletkami a děláme hromadnou objednávku celého kamionu. Ten se potom pomocí auta s ramenem dováží k jednotlivým domům. Vychází to na cca 5,5kkc za tunu s dopravou. Ohledně roční spotřeby, tak na velký nový dobře zateplený rodinný dům máme 2 tuny za rok. Tedy cca 11kkc. Jen je to ale skreslene tím, že máme velké kachlovky, vlastní dřevo a nebojíme se je použít.
LukasX_cz Odesláno 30. října 2018 Nahlásit Odesláno 30. října 2018 A co se Ponast týče, tak naprostá spokojenost. Před sezónou revize a topí jak nový. Máme týdenní zásobník na pelety a průměrně to tak i vychází s doplněním. Dovážíme to v igelit pytlích a krmim většinou já, ale zvládne to v nouzi i žena.Ještě existuje možnost mít zvláštní místnost, kam ti nafoukaji pelety na celou sezónu a kotel si je bere. Ale mě ten pohyb nijak nevadí
jebiga Odesláno 30. října 2018 Nahlásit Odesláno 30. října 2018 Já nevím někde jsem slyšel ze konci nejakamdotace pro výrobce pelet a budou zdražovat nevíte někdo o tom? ale nevím co je na tom pravda
Berbatow Odesláno 30. října 2018 Nahlásit Odesláno 30. října 2018 Sorry za OT, ale musel jsem. Otevřu chronomag na mobilu a nadpis tohoto tématu čtu "automatický kokot".
cali Odesláno 31. října 2018 Nahlásit Odesláno 31. října 2018 Ja som zacal elektrikou a ten rok som pretopil gate. Potom som presiel na manualne uhlie s tym, ze cele to stalo 00prd a dalej sa uvidi,.... a zatial teda nebadam nejaku extra motivaciu uhlie opustat. Mam separe miestnost v sklepe len na uhlie, hadze sa tam cez okno lopatou. odtial ho nosim vo vedere do kotla. Spina z toho nejaka je, ale nic ci by sa nedalo prezit dokonca aj ked sa to nesnazim nijako optimalizovat,... je to ostatne len sklep a ine vyuzitie pren nemam. Kotol 25kW najobycajnejsi Dakon + 2000l akumulacky + dve cerpadla zlohovane UPS a v komine regulator tahu. Ked sa 20:00 vydam zakurit mam 20:15 zakurene a potom uz na to vobec nesaham, az druhy den zas vecer, alebo az za dva-tri dni, podla toho ako je vonku zima, alebo ako moc a kde vsade v baraku topim. Cele to zhori cca za 3 hodiny, takze pred polnocou by som mohol nasypat znova ak by som mal viac tych aku. Tie akumulacky su podla mna vazne zazrak a urobia zo stareho blbeho Dakonu skoro automat. Kotol cistim iba tou palickou co k tomu prisla, ale zanasa sa celkovo minimalne, hlavne podla kvality uhlia vydrzi necisteny dva tyzdne az mesiac, ale to samotne cistenie je akcia na 10min a ked uz trochu vies ako na to a das pozor, mozes to kludne robit pred spanim v pzyame. Mam obyc radiatory s termohlavicami + niekde som teda dal elektronicke co sa v noci stlmia same. Chystam sa na tretiu sezonu a zatial ma to cele neuraza, jedine co lutujem je, ze som tam nedal tych akumulaciek viac, miesto tam na to mam, kludne by sa voslo este dva krat tolko. Az ma to zacne urazat, alebo az ten kotol odide(co pocitam ze nastane skor lebo vyrobeny nie je moc kvalitne) prejdem asi na peletky s automatom. Ale ked som sa tym pred troma rokmi zaoberal tak uz sa po forach celmom dost ozyvali hlasy, ze cim viac ludi prechadza na peletky tym su drahsie a do buducna sa to asi nebude moc lepsit, skor naopak.
eloga Odesláno 1. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2018 jaj kotol, nie kokot, sorryjako...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se