Přejít na obsah

Optimální otáčku automobilu?

Biges

Doporučené příspěvky

Otázka na řidiče:

Výrobce automobilu udává, že nejvyšší točivý moment má daný motor mezi 1800?2600 rpm (popřípadě mezi 1600-2400 rpm, nejsem si jist, který tam je, ehm....). Mám z hlediska co nejmenší průměrné spotřeby jezdit tak, že se budou otáčky pohybovat v tomto rozmezí, nebo na nejvyšší rychlostní stupeň tak, aby auto v pohodě táhlo? To druhé obvykle znamená otáčky kolem cca 1500 rpm, se mi tak zdá.

Poznámka: Otáčkoměr nemá zvýrazněné optimální otáčky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tvé první auto? Diesel, benzín nebo turbomotor? Je tady hodně proměnných. Moderní motory toho zvládnou hodně a až čas a kilometry ukáží spíš chybu z výroby, v projektu anebo zanedbání údržbu, než nešetrné zacházení.

Obecně je to hodně o citu, běžně se nedoporučuje klesat pod 1500 rpm. Dále záleží jestli už je motor , respektive olej (většina aut ukazuje pouze teplotu vody a ta se ohřeje mnohem rychleji) zahřátý na provozní teplotu. Jestli jedeš sam nebo plně naložený, z kopce nebo do kopce, atd. U nového auta už budeš mít rádce řazení, který tě často tlačí níž, než se ti zdá ještě snesitelne pro motor. Je to způsobeno tlakem na spotřebu a emise.

Doporučuji nějaký svět motorů apod věci o motorech atd, pokud tě to zajímá více.

Obecná vždy platná ráda není, ale tebou uvedené otáčky jsou takové zdravé minimum.

Hodně spokojených km.

Sent from my BBB100-2 using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Auto mám dlouhodobě půjčené, je to diesel r.v. 2003, něco takovéhleho :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_OM611_engine

Hodně jsem hledal, články na webu četl, spešl weby postoval... Našel jsem jeden děsně komplikovaný článek analyzující kde co, nakonec tam stálo, že v podstatě mám jezdit na co nejvyšší stupně, co tomu autu ještě stačí :)

Rádce řazeni to nemá, ani ukazatel okamžité spotřeby, jen průměr. Co jsem jezdil novějšími auty, zejména Škodovkami, tak mi připadalo, že jsem jezdil tak o stupeň míň, než mu ukazoval rádce, protože jinak jsem měl dojem, že ten motor dost netáhne. Tady ten dojem nemám, běžně to peru 50 km/h na 4-5 (takový to courání po Praze).

Každopádně díky :)

Odkaz ke komentáři

Vysvětlující článek, kde je vidět, že záleží na spoustě věcech: http://www.autoforum.cz/technika/otacky-motoru-a-spotreba-paliva-co-je-efektivni-a-proc/

Velmi obecně a zjednodušeně:

Chceš akcelerovat co nejrychleji: drž motor v otáčkách nejvyššího výkonu

Chceš akcelerovat co nejefektivněji: drž motor v otáčkách nejvyššího kroutícího momentu

Chceš co nejvíce šetřit palivo: měj zařazený co nejvyšší rychlostní stupeň, který motor zvládne

Tohle platí nejčastěji, ale ne vždy. Záleží na konkrétním motoru, převýšení, technickém stavu a spoustě dalších věcí.

Na konec - výdaje na pohonné hmoty jsou z dlouhodobého hlediska tím nejmenším nákladem při provozu auta. Takže bych to zas tolik neprožíval.

Odkaz ke komentáři

Tak to co jsi uvedl je ještě stará poctivá škola s pěkným objemem, ale nízkým specifickým výkonem, ten motor se nemusí tolik točit jako ty dnešní. Popravdě na cikáni po Praze to není nejlepší, jednak s ohledem na velké objemy náplní (olej a voda), které se musí ohřát než je motor na provozní teplotě. To se ti navíc couranim rychle nepovede a spotřeba je tak poměrně vysoká. Při zimním popojizdeni mi to dělá běžné 1, 5 l navíc oproti delším cestám mimo město. Navíc ji při uvedených rychlostech ani nemáš jak ovlivnit. Takové ty economy závody se jezdí mezi 70 až 80 km/h.

Pro představu, reálný je ten průměr:

e/en/overview/28-Mercedes-Benz/270-C-Klasse.html?fueltype=1&vehicletype=1&constyear_s=2000&constyear_e=2003&minkm=15000&powerunit=2

Sent from my BBB100-2 using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

@dawe009

- Dík za odkaz na článek, ten jsem taky studoval  :)

- Dík shrnutí

@Schimi
- Je to MB C220 :)
- Na courání po městě je to na draka, ale auto jsem dostal do opatrování na rok, pže známej přišel o řidičák. Takže pro mě je to služba jemu, náklady navíc a zkušenosti, ty jsou k nezaplacení (na courání po Praze mám nejlíp MHD, jeden neřeší blbosti s parkováním, po cestě si počtu či něco vyřídím a efektivně je to podobně rychlé...)

@Lukyn77
- Tím jsem strávil odpoledne, odpověď nenašel

Každopádně tímto to považuji za vyřešené, díky všem za zapojení se :)
Odkaz ke komentáři

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...