Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Žernoseky už nejsu to, co byly. Obyčejný odrůdovky a kabinety držely 10 let. Teď tam maj moc zbytkovýho cukru a většinou to jedou do PS, nebo výběrů. A když tam člověk přijede, tak si musí odvézt pouze to, co mají zrovna v bednách. Moc s nimi řeč není, škoda.

Dobrý věci má Šmerák, Bonus Eventus, Hrušky. A Kutná hora není blbá. A mladej Kraus je taky docela dobrej. Výhodou jsou německý technologie, nevýhodou německý ceny.

gas: co a kde děláš za vína?

• Odpovědi 72
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Žernoseky už nejsu to, co byly. Obyčejný odrůdovky a kabinety držely 10 let. Teď tam maj moc zbytkovýho cukru a většinou to jedou do PS, nebo výběrů. A když tam člověk přijede, tak si musí odvézt pouze to, co mají zrovna v bednách. Moc s nimi řeč není, škoda.

Dobrý věci má Šmerák, Bonus Eventus, Hrušky. A Kutná hora není blbá. A mladej Kraus je taky docela dobrej. Výhodou jsou německý technologie, nevýhodou německý ceny.

gas: co a kde děláš za vína?

Z poslednich dvou et jsem toho moc nemel, ale 2006 bylo OK ;)

To, ze s nima neni moc rec... to uznavam. Je to blby, ale zalezi to na tom, jaky mas znamy. Zernoseky se prodavaj opravdu hodne, takze je trochu pochopitelny, ze se moc nebavej s nekym, kdo si prijede pro tri flasky. Je to blby, ale je to tak, zamerujou se prevazne na restaurace a dalsi velkoodberatele, takze jako clovek, kterej si chce koupit par lahvi domu, si tam moc neskrtnes :(

Jinak ten Smerak je opravdu vynikajici, to jo ;)

Odesláno

Tak jsem si chtěl dnes skočit pro nějakej přívlastkovej vlašák z Mikrosvín Mikulov, podle mě to jsou jedny z nejlepších vlašáků tady, s nostalgií vzpomínám na ročníky 1997 a 99. Ale nakonec musím na pivo. Taky dobrý.

BTW, skleněnej uzávěr. Podle mě jen marketingovej tah. Vínu to neuškodí ale když už chci zastavit nebo zpomalit mikrooxidaci tak tam vrznu umělohmotnej špunt a je to, ne? Nebo to má fakt nějakou zásadní výhodu???

Odesláno (upraveno)

Milis: sklo je na efekt, lepší je šroubový uzávěr, ten má u bílého vína zásadní vliv na stabilitu aroma a barvy, on vážně těsní skoro 40krát lépe než korek, umělá zátka je na tom také výrazně lépe, ale kvalit šroubu nedosahuje, navíc může do vína stejně jako korek přenést při plnění bakterie za sklepa, jednou se na šrouby u bílých vín přejde masově

ad Mikros: už dávno není co býval, co je koupilo MVZ, které chrlí sra.ky do řetězců se situace dost změnila, starý Mikros

skončil společně s Peřinou, občas se jim ale něco povede

Upraveno uživatelem gas
Odesláno
Milis: sklo je na efekt, lepší je šroubový uzávěr, ten má u bílého vína zásadní vliv na stabilitu aroma a barvy, on vážně těsní skoro 40krát lépe než korek, umělá zátka je na tom také výrazně lépe, ale kvalit šroubu nedosahuje, navíc může do vína stejně jako korek přenést při plnění bakterie za sklepa, jednou se na šrouby u bílých vín přejde masově

ad Mikros: už dávno není co býval, co je koupilo MVZ, které chrlí sra.ky do řetězců se situace dost změnila, starý Mikros

skončil společně s Peřinou, občas se jim ale něco povede

Jojo, díky za info. :) A jakej to má vliv na archivaci - ten šroubovej uzávěr? Nebavím se asi o moravskejch vínech, tam je archivace v řádu let ale spíš když se budem bavit o desítkách let archivace - jak se to projeví tam? Já vždycky myslel, že ta mikrooxidace je svým způsobem žádoucí...

Odesláno (upraveno)
Já vždycky myslel, že ta mikrooxidace je svým způsobem žádoucí...

u červených vín ano, ale u dlouhodobé archivace stejně musím časem vína otevřít a překorkovat, u bílého je to otázka, já zástávám názor, že bílá vína vypít nejdéle do 3-4 let, ale jen u odrůdy a vína, které k tomu má potenciál, ps a vh s alkoholem a kyselinou, která je podrží nebo barrique, mám rád mladé a svěží, ovocné až šťavnaté s pikantní kyelinkou, max do 2 let stáří, je to o chuti :)

Upraveno uživatelem gas
Odesláno (upraveno)

Jak jsem si to včera četl, dostal jsem chuť na víno.

Otevřeli jsme si dnes Roudnické zámecké Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr, suché.

Roudnické zámecké nám chutná, myslím si, že má slušný poměr kvalita cena.

Preferuji červená vína. Z bílých mi chutá Ryzlink rýnský 2005 botrytický výběr, suché .

Upraveno uživatelem ondra_v
Odesláno

Tak by mě docela zajímal názor znalců, asi tak poslední 2 roky jsem se zajel na Chilskou Tarapacu buď Syrah nebo Cabernet Sauvignon podle finanční situace normal reserva nebo grand reserva jsem barbar nebo je to slušný spotřebitelský standart? fakt je, že druhá lahvinka jako když král Karel s Buškem z |Velhartic chutná lépe A co je pravdy na tvrzení,že optimum je bílé od nás,,ale červené z jižnějších krajin, kde je více slunce :wine: díky za názor

Odesláno

Teď mám taky chuť na víno ! Včír jsem ztrestal lahvičku červeného cuvée z Burgenlandu, jak gas píše o tom bílém, mažu pro veltlín (myslím, že od Mudr. Kosíka) Ty šroubovací uzávěry - to je to, čím se zavírají lihoviny? Už abychom se pěkně prověřili, gasi !!

Odesláno

Conrad: ono se nedá paušálně říct co je dobré a co ne, je Tarapaca a Tarapaca, každý rok a každá šarže je jiná, pokud se chce člověk seriozně zabývat vínem, tak doporučuji vynechat řetězce a obrátit se na specializované prodejce, bohužel vím co se tam prodává a doporučit to rozhodně nemůžu, příklad: moravské víno v Tescu, přívlastek a medaile z prestižní soutěže, docílí se toho následovně, na VVT, Salon nebo Vinex udělá Michlovský, Réva nebo Modrý sklep 1000l vína, které má vysokou kvalitu a je z redukované produkce, víno získá ocenění, ale výrobce se zavázal dodávat 20 tis lahví na závoz, takže pod stejným číslem šarže se plní zcela jiné víno, které se následně pěkně olepí medailema a zákazník je spokojený ... jezdím hodnotit vína na soutěže a mám srovnání vzorek na VVT a láhev v Tescu, prasárna

prodám Ti Frankovku z Čejkovic za 120 kč, která má 14 alkoholu a parametry luxusních Bordeaux nebo Chardonnay ze Santa Alicia Chile, krásně ovocné, svěží víno s příkladnou kyselinkou, naprostá špička, takže posuzovat láhev od lahve, zhodnotit paušálně to nejde

cigi: ano, ty šrouby jsou velmi podobné, jen mají jiné těsnící materiály a lepší zpracování, nevypadá to hezky, ale funguje to

Odesláno (upraveno)
Jojo, díky za info. :) A jakej to má vliv na archivaci - ten šroubovej uzávěr? Nebavím se asi o moravskejch vínech, tam je archivace v řádu let ale spíš když se budem bavit o desítkách let archivace - jak se to projeví tam? Já vždycky myslel, že ta mikrooxidace je svým způsobem žádoucí...

Ono s tou archivaci... to neni zadna prdel - nechci se nikoho dotknout, ale myslim, ze z nas vsech tak asi jenom gas by si mohl dovolit resit nejake vino kvuli archivaci. Ja osobne vinu zas az tak nerozumim, ale podle toho, co jsem se docetl a doslechl, tak aby bylo vino vhodne k archivaci, tak musi mit nejaka konkretni specifika, o kterych se clovek jednak dozvi od vinare a jednak by je mel zcasti sam poznat podle chuti, barvy, vune, ....... Coz ja fakt nepoznam. Takze mam dve moznosti - bud si zaplatit nekoho, kdo tomu rozumi a pak me vijde par flasek do sklepa na tezky prachy... nebo se na nejakou archivaci vykaslat, koupit si vino max. na par mesicu dopredu a spotrebovat ho za par tydnu :D

Upraveno uživatelem boo-beek
Odesláno (upraveno)

Sakra chlapi, kdo má při těchto diskuzích pracovat?!

Mě chutnají bílá vína hlavně tramín, rulandské a teď jsem měl doma dobrý ventlín. Po červených mám divnou chuť v puse, ale ta zase pije žena a protože lahev nezvládne, tak jí"musím" pomoc. Nejvíc jí vyhovuje frankovka. Máme u nás jednu vinotéku, takovou domácí na zazvonění :guitar: , je to ideální. Koupím co potřebuji a kdy potřebuji... Nijak neexperimentuji a vína z obchoďáků nekupuji. Archiv určitě ne. To si raději koupím to co michutná a co dokážu během pár týdnů spotřebovat. Takže vínu zdar!

Upraveno uživatelem pete
Odesláno

Musim povedat, ze mna velmi prijemne prekvapila Nova Vinice (ci Nove Vinarstvi) vina od nich su excelentne. A kupil som nejaku velmi dobru privlastkovu Palavu (uz neviem od koho) tak si zatial drzim flasu, aby som vedel co ist znova pytat, kedze sa rozplyvalo na jazyku.

Odesláno (upraveno)

Od teďka už asi dostanu po každém přečteném gasově příspěvku v JAKÉMKOLI vlákně strašnou chuť na víno :D Nemůžu si pomoct, když on o tom píše tak přirozeně bez příkras - asi není z jižní moravy, jen mě rozčiluje ta tendence porád zaměňovat víno za jiné ovoce. To je jako plést si to s ječmenem !! :D

Dneska váhám mezi cuvée z nového vinařství a rulandským šedým od Mudr. Kosíka - PS, ale suchý .....

S tou tarapacou to můžu potvrdit - pil jsem velmi chutné i docela fádní . Ale u mě je to jako s hodinkama, beru nejradši to z domova (čechy, morava, slovensko, rakousko), nebo z itálie :D

S archivací nemám žádné problémy - víno mám, dokud ho nevypiju - obyčejně do pár týdnů, maximálně měsíců ..... ale asi ve sklepě najdu pár zapomenutých lahví, to jsem zvědavej, co v nich asi bude :D

Tak jsem zase u kompu a hlásím objev - ledový veltlín z rakouska , sklizeň 2001 - vinum victory - asi jsme ho dostali jako reklamní. Cucám ho jak cumel. :D

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

Milis: jo, to byl jinej Mikros. RV jak 97, tak 99 byly super, kabinet i PS. Nejlíp po těch letech dopadl RV 99 kabinet. Měl jsem to štěstí, že jsem po povodních koupil všechny lahve ve vinotéce na Malém náměstí, protože byly zaplavený a oficiálně se nesměly dál prodávat. Poslední jsem pil předloni na Silvestra, RV 97 PS už měl to nejlepší za sebou, ale ta 99 ta byla parádní. Teď jsem měl pár novějších ročníků, ale už to není ono, dobrý to je, ale ne na to, abych toho pil bedny. Ze stejných let byl taky skvělej Holánek RB 97 a 99 PS. Ty 99 ještě mám a stále se drží, blbě je zašpuntoval, tak je vyprodával za 100 Kč, tak jsem je taky sebral a přešpuntoval. A úplně nejlepší byly RB 96 PS, ale trvalo jim spoustu let, než se vylíkly. Už je ale nemám.

Archivaci bych moc neřešil, celý svět se snaží dělat vína, která jsou brzy v optimální kondici, tj. rychle vyrobit, zalahvovat a hned prodat, aby byly peníze na příští rok. Proto tam dávají plast, nebo sklo, tam se to víno dost dlouho udrží, vlastně moc nezraje a nestárne. Klasická dlouhověká vína dělají snad už jen někteří vinaři ve Francii a Itálii.

Jdu si pro lahev, tak na zdraví.

Odesláno
Od teďka už asi dostanu po každém přečteném gasově příspěvku v JAKÉMKOLI vlákně strašnou chuť na víno :D Nemůžu si pomoct, když on o tom píše tak přirozeně bez příkras - asi není z jižní moravy, jen mě rozčiluje ta tendence porád zaměňovat víno za jiné ovoce. To je jako plést si to s ječmenem !! :D

díky

je z jižní moravy, sklep a vinohrady má v Horních Věstonicích, ale bydlí blíže kšeftu ;)

jinak víno a ovoce, neber to jako zaměňování, prostě aroma vína se často posunuje do ovocných tónů a v přídapě, že

chceš popsat charakter vína, tak používáš zjevné asociace, teď piju excelentní rýňák, který voní jako čerstvě rozmačkaný banán, je to tak výrazné, že přivoníš, zavřeš oči a cítíš zralé banány, velmi pěkné víno, o zařazení aroma je celé hodnocení vína, když jsem dělal somelierské zkoušky, tak jsem dostal cca 50 vůní a zápachů v neoznačených flakonech a měl je okamžitě přiřadit, je to celkem těžké, znáš vůni, ale je složité ji okamžitě pojmenovat, od majoránky, kmínu přes tabák, kakao, lichi až po koňské sedlo a povidla :)

jinak miluju ZW 07 Rose od Horta, voní jako lesní jahody ve smetaně, nádhera :)

Odesláno (upraveno)

Somelier?? Tak to smekám pomyslný klobouk!

A nemáš nějaké své webovky, že by jsi sem dal odkaz, ať vidíme co děláš za vína???

Upraveno uživatelem pete
Odesláno

web mám pouze na jednu maloobchodní prodejnu, vlastní víno nenechávám zatřiďovat, mám jen 3 hektary vlastního, které jde do firem, známím a pro osobní spotřebu, dělám hlavně malo a velkoobchodní prodej moravských vín, řízené degustace, zážitkovou gastronomii, do toho ještě hodnocení na soutěžích, atd., zabere to hodně času :)

Odesláno (upraveno)

Millis nenavštěvuje vlákno o plnicích perech, já asi nebudu navštěvovat toto vlákno, protože hned chytnu slinu a jdu na to. Před 2 týdny jsem si koupil Chianti, tak teď hurá pro vývrtku. ;)y

Upraveno uživatelem Pepino65

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...