Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Ahoj/dobrý den,někteří z Vás už napínavě čekáte na další díl ze seriálu "XY - naletěl jsem?" - tak právě pro Vás mám dnes dobrou zprávu a sváteční bonus!Dnes se spolu podíváme na "svatou trojici" sovětských chronografů Poljot s kalibrem 3133 - už z prvních náznaků z vlákna Prim očekávám, že to bude k popukání :-( Konkrétně bych Vás rád poprosil o komentáře (pokud možno konkrétní vodítka co je špatně a jak to má být správně) k následujícím kouskům z mé hektické "sbírky": 1) Poljot 3133 - černý ciferník, civilní verze2) Okean 31333) Šturmansky 31659 Doprovodné fotografie jsou opět přímo z aukcí, takže je možná poznáváte. Pro zahřátí začněme s černým Poljotem (viz přiložené foto). Prodávající k nim v aukci uvedl: "POLJOT CHRONOGRAF plně funkční, vojenský, TOP stavProdám zachovalé vojenské sovětské hodinky Poljot chronograph, TOP stav, viz foto.Jsou funkční, chronograf nuluje na 12.Pěkný kousek do sbírky i na běžné nošení." Předem Vám děkuji za trpělivost a konstruktivní feedback - opět věřím, že to pomůže i ostatním začátečníkům.
Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Další ze svaté trojice je Okean 3133 - k němu prodávající v aukci uvedl:"OKEAN CHRONOGRAFPánské ruské náramkové hodinky s funkcí stopek-chronografy, značeno OKEAN. Hodinky jsou ve velice pěkném, plně funkčním stavu-chronograf nuluje, minutový čítač funkční, masivní provedení, založen nový pásek. Vše viz foto." Myslím, že tam nepatří vteřinovka chronografu s "letadýlkem", která je imho ze Šturmansek a sem patří obyčejná červená. Tu se mi podařilo sehnat na eBay viz další foto a plánuji výměnu. Co prosím soudíte? Předem Vám děkuji.
Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 No a posledním účinkujícím v tomto díle jsou Šturmansky 31659, ke kterým prodávající uvedl: "The watch is in used condition and works great!! (See. Photo )It has been fully tested by a watchmaker. Diameter: 38 mm without crownThe chronograph works well. Stainless steel case, crown and buttons . All original chronographs from the manufacturer on the caliber 31659 stop seconds function works.One of the first navigation chronographs with serial number 2791.Rare!!Please ask questions .Thanks." Nezdá se mi u nich barevnost ciferníku, ale při srovnání s údaji na Polmaxu mi to přišlo v pořádku - ale však už víte, jak jsem "slepý" :-( Fotografie jsou opět původní z aukce (jako u všech předchozích), takže možná poznáváte. No a teď do mě, snad to unesu :-( Děkuji Vám!
Kristian.nov Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Ty první jsou dle mého naprosto v pořádku.Oceány jsem nikdy osobně neměl, ale dle stavu pouzdra zespodu, předpokládám, že je na nich dost věcí měněno. Určitě tlačítka a korunky. Což ale nemusí být nutně špatně...Šturmansky vypadají dobře, nerez pouzdro, správné dýnko, strojek s hackingem. Jen cifry se dělaly hodně aftermartket a u tohohle si jist nejsem...
villain83 Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 (upraveno) Neměly by ty Oceány mít taky nerez pouzdro? Ty Sturmanskie jsem měl, nerez pouzdro v pořádku a pokud je tam skutečně kalibr 31659, což je de facto 3133 s hackingem, pokud se nemýlím, tak si můžeš gratulovat, ten moc často k vidění není. Já se ve většine případů setkal s tím, že tam někdo nabastlil klasickej 3133...A propos, zjistíš to vlastně jednoduše, když vytáhneš korunku na seřizování, zastaví se vteřinovka, nebo letí dál? Upraveno 3. listopadu 2019 uživatelem villain83
Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Ty první jsou dle mého naprosto v pořádku.Oceány jsem nikdy osobně neměl, ale dle stavu pouzdra zespodu, předpokládám, že je na nich dost věcí měněno. Určitě tlačítka a korunky. Což ale nemusí být nutně špatně...Šturmansky vypadají dobře, nerez pouzdro, správné dýnko, strojek s hackingem. Jen cifry se dělaly hodně aftermartket a u tohohle si jist nejsem... Děkuji za feedback - upřimně se mi trochu ulevilo :-) .. Neměly by ty Oceány mít taky nerez pouzdro? Ty Sturmanskie jsem měl, nerez pouzdro v pořádku a pokud je tam skutečně kalibr 31659, což je de facto 3133 s hackingem, pokud se nemýlím, tak si můžeš gratulovat, ten moc často k vidění není. Já se ve většine případů setkal s tím, že tam někdo nabastlil klasickej 3133...A propos, zjistíš to vlastně jednoduše, když vytáhneš korunku na seřizování, zastaví se vteřinovka, nebo letí dál? Podle čeho prosím poznáš, že ty Oceány nemají nereze pouzdro? Já s tím mám velký problém to u hodinek rozlišit a byl jsem přesvědčený, že to nerez je. Jaké máš prosím vodítka? Ten hacking vteřinovky Sturmansek bylo to první, co jsem zkoušel hned po tom, jestli tikají :-) .. a jo, funguje krásně :-) Děkuji moc za feedback.
Hardslimer Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Co myslis, muze se ocel prosoupat k jine barve?
Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Co myslis, muze se ocel prosoupat k jine barve? Tak něco mi říká, že toto je otázka za mnoho tisíc bodů :-( Odhaduji, že se asi ocel k jiné barvě "prošoupat" nemůže, ale když se na to dívám, tak nemám pocit, že by to byl zrovna tento případ. Spíše mi to přijde jako špinavé "vrypy" a ne jiná barva (??) .. pod lupou to v hloubce mezi tou "tmavotou" občas prosvítá opět ve stejné barvě, jako je celé pouzdro. No a když se na to dívám ještě líp a přemýšlím, co je to ta "tmavota", tak ejhle ... mám pocit, že je to jen stín a pod jiným úhlem to má stejnou barvu, jako zbytek, žádná žlutá apod. Nezdá se mi, že by pod tím byla mosaz .. hej, všimněte si, jak jsem správně použil slovo "mosaz"!!! ;-) .. a už do toho necpu "měď" a jiné kraviny ;-) Původně jsem si tedy myslel, že je to rez, protože i na nerezu jsem měl rez (např. na lodi) .. takové protimluvy .. - dalo se to ale pak vyčistit. Toto ale rez zdá se není. Musím si koupit lepší lampičku a hlavně pořádnou lupu. Předpokládám správně, že vrypem do do pochromované mosazi bych se měl dostat na žlutou/hnědou barvu?
odjinud Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Okeany měly na dýnku kotvu a nějakej nápis. Okeany a Sturmany byly nerez komplet, i s tlačítky. Nechápu, že reznou ty černé... Jinak já vždy zapomenu ty klíčové znaky pro rozlišování fake, ale myslím, že už jsem to tady někde postoval.
Snekofon Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Já bych to viděl následovně:1) Poljot - Černé jsou v podstatě v pořádku, pouzdro nic moc, ale jsou asi nejblíže původnímu stavu z celé trojice... 2) Oceány - tady má nějakou hodnotu snad jen strojek, vše kolem něj je špatně. Pouzdro je chrom, vypadá jen o něco lépe než to olezlé z černých. Korunka, tlačítka, ciferník i ručky jsou měněné novovýroby. EBay je podobných zplácanin plný - na Aukru se prodejem podobných šmuků věnuje prodejce z Lednice.3) Šturmy mají měněný ciferník a asi i ručky. Na ciferníku chybí lumi na 3, 6, 9 a je nanešena typicky pro novovýrobu, původní měly ty tečky nanešené trochu jinak.
Pux Odesláno 3. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Okeany měly na dýnku kotvu a nějakej nápis. Okeany a Sturmany byly nerez komplet, i s tlačítky. Nechápu, že reznou ty černé... Jinak já vždy zapomenu ty klíčové znaky pro rozlišování fake, ale myslím, že už jsem to tady někde postoval. Ano, to dýnko na Okeanech by mělo mít kotvu - měly by je mít podle polmaxe všechny Okeany - sháním to, třeba se zadaří, ale evidentně extrémně úzkoprofilové zboží zkoušel jsem to tvé vlákno s klíčovými znaky najít, ale asi hledám špatně :-( Já bych to viděl následovně:1) Poljot - Černé jsou v podstatě v pořádku, pouzdro nic moc, ale jsou asi nejblíže původnímu stavu z celé trojice... 2) Oceány - tady má nějakou hodnotu snad jen strojek, vše kolem něj je špatně. Pouzdro je chrom, vypadá jen o něco lépe než to olezlé z černých. Korunka, tlačítka, ciferník i ručky jsou měněné novovýroby. EBay je podobných zplácanin plný - na Aukru se prodejem podobných šmuků věnuje prodejce z Lednice.3) Šturmy mají měněný ciferník a asi i ručky. Na ciferníku chybí lumi na 3, 6, 9 a je nanešena typicky pro novovýrobu, původní měly ty tečky nanešené trochu jinak. ad 1) ok, děkuji ad 2) Zkuste se prosím podívat na můj předchozí komentář ohledně pouzdra - nezdá se mi, že by to bylo "ošoupaný chrom", ale spíše jsou to špinavé vrypy se stínem. V těch vrypech pod světlem to pak má stejnou barvu, jako zbytek pouzdra. Vím o tom prd, ale to by přece pochromovaný materiál neudělal, ne? Spíše mi to proto ukazuje na ocel (??) Konkrétně podle čeho jsi prosím poznal tu novovýrobu - nehádám se, od toho jsem daleko, jen když už toto vlákno existuje, tak bych se rád dostal na deailty #forfuturereference BTW ty Okean jsem na Aukru vydražil od prodejce https://aukro.cz/uzivatel/ANTIQUEVSE - to je ten z Lednice se šméčky? ad 3) Ok, tak u Šturmansek je origo pouzdro, strojek s hackingem a problém bude "jen" s ciferníkem a možná s ručičkami - ten ciferník mi byl podezřelý kvůli barevnosti. Opět stejná otázka, jak konkrétně by prosím měla vypadat ta lumi 3, 6, 9? a ručičky? Co ty ručičky, které jsem uváděl u Okeanu pro náhradu té ručičky s letadýlkem, která tam asi nepatří - jsou v pořádku? Pokud ano, ke kterému typu černá, okean, šturm, mají nejblíž?Pomohlo by mi to vyřešit problém? Když budu vědět po čem jít, tak zkusím hledat šrot pro darování orgánů. Děkuji.
mkshort Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 OkeanLumi na cifru a rucky musi vypadat stejne jako na tech cernych ´remkovkach´, aby to bylo origo. Rucky z eBay jsou taky fejk. Viz napr. zakonceni vyrezu pro lumi na hod. a min. rucce a proporce a tloustka minutovky stopek. Sent from my iPhone using Tapatalk
mkshort Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Dobry kouknout sem na WUS:https://forums.watchuseek.com/f10/guide-determining-age-originality-poljot-3133-chronograph-597465.html#/topics/597465 Sent from my iPhone using Tapatalk
Hardslimer Odesláno 3. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2019 Mrkni i na ten povrch u tlacitka. Takovou destrukci jde videt na starych pochromovanych PS2 od lidskeho potu. Z toho usuzuji, ze to ocel nebude...
Snekofon Odesláno 4. listopadu 2019 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2019 Jak píší kolegové výše - lumi by měla být na originál oceánech stejně nanešená jako na černém ciferníku. Pouzdro nerez nebude - školené oko (nikoliv moje) rozezná chronomavé pouzdro od ocelového když je dáš vedle sebe. Ale konkrétně chromované pouzdra u 3133 často trpí na vytváření "puchýřku" od potu zespodu - přesně jak zvýraznil Hardslimer - toto se na nerezu nevytvoří - stejně tak bývá často u chromových pouzder stržený chrom na osazení pro dýnko - všimni si jak je toto místo u ocelových šturmů krásně čisté, zatímco oceány jsou ojeté. Oclové pouzdro oceánů by zespodu mělo vypadat stejně jako šturmy, nehledě na stav opotřebení - ťukance by vypadaly jinak. Na netu jsou různé články napomáhají rozeznat autentické hodinky od novovýroby. Bohužel z nich těží nejen slušní uživatelé, ale také novovýrobci, kteří postupně své produkty na základě těchto zmínek vylepšují - takže žádný návod není 100%. Jak má vypadat autentický ciferník je například na POLMAXu, který jsi jako zdroj už používal. K demonstraci jak mají vypadat správně Poljot chrona si dovolím postnoit inzerát uživatele prischera, kde jsou pěkně vyfoceny:http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/123301-sb%C3%ADrka-poljot-chrono/?hl=poljot Obecně když si nejsem jistý zda rozeznám originál, a vím že se vyskytují hojně "fejky", tak se snažím naučit rozeznat fejk, tedy jdu z druhé strany... například ciferníky k chronům jsou zde:https://ussrwatch.net/Dial-and-Hands.html K dotazu jestli jsi koupil správné ručky... jde o to proč jsi vůbec do těchto hodinek investoval - bylo to protože se ti prostě líbí, nebo proto že jsi chtěl mít ten pocit že cítíš z hodinek závan studené války, kdy se plavily na zápěstí kapitána ponorky Rudý říjen... Pokud se ti pouze líbí tak poslouží svému účelu tak jak jsou. Pokud vyměníš ručky pak OK - budeš blíž původnímu vzoru... ale do nákupu dýnka bych se nepouštěl... samotné se na eBay objeví občas a za poměrně dost velký peníz... ještě by jsi tam koupil nesprávné kzteré se dává na současné reedice Oceánů a tím to celé ještě víc posunul do roviny skládačky a utopil zbytečně peníze...Všichni jsme určitě na začátku naletěli, ale úplná blbost je snažit se tyto chyby napravit a dát věc do pořádku v okamžiku kdy na tvých hodinkách není původní mimo strojek nic... levněji vyjde počkat si až se zase jednou vynoří opravdové oceány - prodávají se v rozmezí 12-15 tisíc CZK (pokud jsou od nuly) a budeš to mít pohromadě byz toho že si to zplácáš na koleně z dílů, stejně z toho pak už nemá člověk tu radost z autentičnosti... ANTIQUEVSE má ve své nabídce vždy minimálně polovinu hodinek Prim z Polska (Igen, Diplomat, myslivec), ruzné "rare Luftwaffe", ruské chronografy z aftermarket dílů, různé rádoby speciálky jako Raketa koperník, Poljot slim, kirovskie sputnik, atd... hodinky které jsou skládány v Polsku... občas nějaké zbastlené japonské chrono... a občas i pěkné hodinky... ale když vidím přístup prodejce, pak jsou rizikové u něj všechny a raději tam nekoupím ikdyž se mně občas něco líbí... nakupovat u takových prodejců je jako si chodit pro adidasky na tržnici a opravovat takové hodinky je jako si donést šustákovku ke krejčímu, at ti ji přepíchne na oblek... nemá to smysl.... když vidím tvou hodinkovnici tak jsi do Lednice letos přispěl na pěknou dovolenou ...
Pux Odesláno 6. listopadu 2019 Autor Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2019 OkeanLumi na cifru a rucky musi vypadat stejne jako na tech cernych ´remkovkach´, aby to bylo origo.Rucky z eBay jsou taky fejk. Viz napr. zakonceni vyrezu pro lumi na hod. a min. rucce a proporce a tloustka minutovky stopek. Sent from my iPhone using Tapatalk ano, už to taky vidím - děkujiteď si říkám, jak jsem proboha mohl tak výraznou věc nevidět :-( Dobry kouknout sem na WUS:https://forums.watchuseek.com/f10/guide-determining-age-originality-poljot-3133-chronograph-597465.html#/topics/597465 Sent from my iPhone using Tapatalk Toto je naprosto super zdroj!!!Děkuji! Jak píší kolegové výše - lumi by měla být na originál oceánech stejně nanešená jako na černém ciferníku. Pouzdro nerez nebude - školené oko (nikoliv moje) rozezná chronomavé pouzdro od ocelového když je dáš vedle sebe. Ale konkrétně chromované pouzdra u 3133 často trpí na vytváření "puchýřku" od potu zespodu - přesně jak zvýraznil Hardslimer - toto se na nerezu nevytvoří - stejně tak bývá často u chromových pouzder stržený chrom na osazení pro dýnko - všimni si jak je toto místo u ocelových šturmů krásně čisté, zatímco oceány jsou ojeté. Oclové pouzdro oceánů by zespodu mělo vypadat stejně jako šturmy, nehledě na stav opotřebení - ťukance by vypadaly jinak. Na netu jsou různé články napomáhají rozeznat autentické hodinky od novovýroby. Bohužel z nich těží nejen slušní uživatelé, ale také novovýrobci, kteří postupně své produkty na základě těchto zmínek vylepšují - takže žádný návod není 100%. Jak má vypadat autentický ciferník je například na POLMAXu, který jsi jako zdroj už používal. K demonstraci jak mají vypadat správně Poljot chrona si dovolím postnoit inzerát uživatele prischera, kde jsou pěkně vyfoceny:http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/123301-sb%C3%ADrka-poljot-chrono/?hl=poljot Obecně když si nejsem jistý zda rozeznám originál, a vím že se vyskytují hojně "fejky", tak se snažím naučit rozeznat fejk, tedy jdu z druhé strany... například ciferníky k chronům jsou zde:https://ussrwatch.net/Dial-and-Hands.html K dotazu jestli jsi koupil správné ručky... jde o to proč jsi vůbec do těchto hodinek investoval - bylo to protože se ti prostě líbí, nebo proto že jsi chtěl mít ten pocit že cítíš z hodinek závan studené války, kdy se plavily na zápěstí kapitána ponorky Rudý říjen... Pokud se ti pouze líbí tak poslouží svému účelu tak jak jsou. Pokud vyměníš ručky pak OK - budeš blíž původnímu vzoru... ale do nákupu dýnka bych se nepouštěl... samotné se na eBay objeví občas a za poměrně dost velký peníz... ještě by jsi tam koupil nesprávné kzteré se dává na současné reedice Oceánů a tím to celé ještě víc posunul do roviny skládačky a utopil zbytečně peníze...Všichni jsme určitě na začátku naletěli, ale úplná blbost je snažit se tyto chyby napravit a dát věc do pořádku v okamžiku kdy na tvých hodinkách není původní mimo strojek nic... levněji vyjde počkat si až se zase jednou vynoří opravdové oceány - prodávají se v rozmezí 12-15 tisíc CZK (pokud jsou od nuly) a budeš to mít pohromadě byz toho že si to zplácáš na koleně z dílů, stejně z toho pak už nemá člověk tu radost z autentičnosti... ANTIQUEVSE má ve své nabídce vždy minimálně polovinu hodinek Prim z Polska (Igen, Diplomat, myslivec), ruzné "rare Luftwaffe", ruské chronografy z aftermarket dílů, různé rádoby speciálky jako Raketa koperník, Poljot slim, kirovskie sputnik, atd... hodinky které jsou skládány v Polsku... občas nějaké zbastlené japonské chrono... a občas i pěkné hodinky... ale když vidím přístup prodejce, pak jsou rizikové u něj všechny a raději tam nekoupím ikdyž se mně občas něco líbí... nakupovat u takových prodejců je jako si chodit pro adidasky na tržnici a opravovat takové hodinky je jako si donést šustákovku ke krejčímu, at ti ji přepíchne na oblek... nemá to smysl.... když vidím tvou hodinkovnici tak jsi do Lednice letos přispěl na pěknou dovolenou ... Děkuji, toto je jeden z pro mě nejužitečnějších komentářů. Na Lednici už nezapomenu :-( Velmi děkuji!
jovani Odesláno 22. ledna 2020 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2020 a co je toto za verziu ... ? ?From my private collection a 100% original Poljot Sturmanskie Chronograph 1st half of 1992? ...
Návštěvník Odesláno 2. května 2021 Nahlásit Odesláno 2. května 2021 V 3. 11. 2019 v 12:17, Pux napsal: Další ze svaté trojice je Okean 3133 - k němu prodávající v aukci uvedl: "OKEAN CHRONOGRAF Pánské ruské náramkové hodinky s funkcí stopek-chronografy, značeno OKEAN. Hodinky jsou ve velice pěkném, plně funkčním stavu-chronograf nuluje, minutový čítač funkční, masivní provedení, založen nový pásek. Vše viz foto." Myslím, že tam nepatří vteřinovka chronografu s "letadýlkem", která je imho ze Šturmansek a sem patří obyčejná červená. Tu se mi podařilo sehnat na eBay viz další foto a plánuji výměnu. Co prosím soudíte? Předem Vám děkuji. nechcem byť zlý, ale ako Rusi hovoria"kotleta", ciferník novodel, Čína, púzdro je zliatina, má byť nerez, zadný kryt má byť s nápisom, a tie nové ručičky sú myslím tiež Čína. to je môj skromný postreh, ak sa mýlim tak budem len rád.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se