SAS Odesláno 1. října 2008 Nahlásit Odesláno 1. října 2008 Před měsícem jsem koupil nefunkční "letecké" hodinky Senna asi ze 30-tých let, jen tak "na hraní" - pokus o renovaci. Hodinky jsou klasické dobové tzv. letecké. Všechny kovové součástky těla jsou vyrobeny z chrom-niklové slitiny. Strojek kryje jen jedno víčko (na rozdíl od dražších hodinek Zenith, Helvetia....). Sklíčko mají typické silné, vystouplé a uložené ve vroubkovaném otočném kroužku s hrotovým ukazatelem (ten také chyběl). Bohužel horní strana sklíčka je vlnitá, asi po pokusech o vyleštění škrábanců. Natahovací korunka byla malá a plochá - pravděpodobně nepůvodní - hodinky tohoto typu mají korunky velké a vystouplé pro snadnější manipulaci s nasazenými rukavicemi. Strojek je s válečkovým krokem, kalibr AS 210, swiss made, 8 rubínů - alespoň podle vyraženého údaje (napočítal jsem jich 6). Bohužel se mi nikde nepodařilo najít jakékoli údaje o tomto strojku nebo o výrobci hodinek. Na první pohled byly v dost špatném stavu - jeden nepůvodní úchyt pro pásek, koroze ruček, zoxidované a částečně setřené indexy na ciferníku, přetažené pero, koroze na několika součástkách strojku a místy stará zatuhlá vazelina. Naštěstí setrvačka byla v pořádku a všechny ostatní závady pořád dávaly šanci na oživení hodinek - nic nebylo prasklé nebo zlomené. Rozebrání, vyčistění a namazání strojku se mi podařilo zvládnout za jeden večer. Vyměnil jsem 2 totálně zrezivělé šrouby pro uchycení strojku v pouzdru hodinek a také natahovací osičku - ta byla silně poškozená korozí a hrozila zlomením. U ostatních součástek stačilo očistit zbytky starých maziv a korozi. Po vyčištění a setavení má strojek pravidelný chod, zvuk tikotu je v porovnání s dobovými strojky kotvovým krokem měkčí a není tak výrazný. Potom jsem si začal hrát s ciferníkem. Původní svítící barva už byla totálně zoxidovaná a zašedlá. Naštěstí šla lehce sundat pomocí dřevěného párátka bez poškrábání podkladové černé barvy. Setřené indexy jsem obnovil bílou modelářskou barvou, na výplň čísel jsem namíchal žluto-zelenou barvu. Černý podklad s několika drobnými škrábanci zůstal bez oprav. Horní úchyt pásku se kdysi ulomil a byl nahrazen mosazným drátem o průměru 1mm. Bohužel tato oprava vypadala na hodinkách dost neštastně, vizální rozdíl mezi oběma úchyty byl velký a nápadný. Nahradil jsem tento úchyt jiným z odstřiženého pásku plechu - jeho tvarování mi zabralo asi 20 minut. Zatím nemá "doladěnou" barvu a je o trochu širší, ale to už není takový problém a co nejdřív to doopravím. Stejně tak z kousku plechu jsem vybrousil zobáček odečítače času. Korunku se mi podařilo najít v domácím "vrakovišti" a myslím že hodinkám docela sluší. Sklíčko jsem prozatím nechal bez oprav a "díky" jeho zvlnění je pohled na ciferník lehce zdeformovaný. Podařilo se mi sehnat starý kožený pásek pásek s netradičním uchycením hodinek pomocí druhého pásku a spony. Je o trochu užší než by bylo ideální, ale k hodinkám se dost hodí a je dost příjemný na nošení - mám je celý den na ruce. Na fotkách můžete vidět stav hodinek před zahájením práce a jejich současný vzhled. Byl to jen takový pokus o oživení "mrtvolky". Líbí nebo nelíbí?? Měly zůstat v původním stavu nebo jim oprava prospěla? P.S.: Omlouvám se za překlepy a ne moc vytříbený sloh.....
spiderer Odesláno 1. října 2008 Nahlásit Odesláno 1. října 2008 Dobrej vintáž! Ten remen k nim sedne vyborne
cody Odesláno 1. října 2008 Nahlásit Odesláno 1. října 2008 Tak se ti to povedlo, moc jsem v takovej vysledek neveril:-) Jsou paradni, remen je super. Gratuluju!
SAS Odesláno 1. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 1. října 2008 Díky za potlesk, pánové!!! Tahle renovace je můj první skromný pokus, ještě je na nich pár drobností a nedodělků..... Pásek je opravdu super, hodinky se na něm příjemně nosí. Nechám si podle něj ušít nový a trochu širší.
Klotzman Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Pěkný hodinky - já si teda osobně myslím že ta korunka původní byla, viděl jsem hodně hodinek tohoto typu a všechny měli normální prťavou korunku, ale fakt je, že s tou cibulovou vypadají mnohem líp. Stejnej řemen jsem si chtěl nechat ušít u nás v brašnářství a postupovalo to od "není problém" přes "za 14 dní" až k vrácení zálohy s tím že to nejde. Nemohl bys sem hodit fotku jen toho řemenu bez hodinek ?
SAS Odesláno 6. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Pěkný hodinky - já si teda osobně myslím že ta korunka původní byla, viděl jsem hodně hodinek tohoto typu a všechny měli normální prťavou korunku, ale fakt je, že s tou cibulovou vypadají mnohem líp. Stejnej řemen jsem si chtěl nechat ušít u nás v brašnářství a postupovalo to od "není problém" přes "za 14 dní" až k vrácení zálohy s tím že to nejde. Nemohl bys sem hodit fotku jen toho řemenu bez hodinek ? U korunky jsou možné obě varianty. Tato "prťavá" byla naražená na silně zkorodované osičce, asi už byla v minulosti měněná. Z fotek to moc nejde poznat, ale trn korunky je upravený a zbroušený aby se vydala otvoru v pouzdru hodinek. Fotky a rozměry pásku sem můžu dát večer, nemám je u sebe v kanclu. Taky přemýšlím komu svěřit výrobu nového a trochu širšího pásku. Měl jsem je celý víkend na ruce a docela příjemně mě překvapila jejich přesnost. Vypadá to, že se jejich chod ustálil a jejich poloha při odložení na noc už nemá vliv na přesnost. Už mají denní odchylku jen +1min.
Vit Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 (upraveno) Moc hezká práce, kde se dá sehnat takový vintage řemen? Upraveno 6. října 2008 uživatelem Vit
SAS Odesláno 6. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Moc hezká práce, kde se dá sehnat takový vintage řemen? Díky za pochvalu, ten pásel jsem koupil na Aukru.
SAS Odesláno 6. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Tady jsou slíbená data a fotky k pásku: délka bez přezky: 23,5 cm šířka: 2,3 cm délka proužku pro uchycení hodinek: 12 cm šířka proužku pro uchycení hodinek: 1,8 cm vzdálenost mezi začátkem prožku a nýtem přezky: 11 cm Ušití pásku by neměl být velký problém pro zkušeného ševce, ale možná bude horší shánění podobných přezek. Sorry za "kvalitu" fotek, dělal jsem je teď narychlo a snad to bude stačit.
Dali Odesláno 28. října 2008 Nahlásit Odesláno 28. října 2008 gratuluju, parádní renovace i řemen. obdivuju tvoji šikovnost.
911 Odesláno 31. října 2008 Nahlásit Odesláno 31. října 2008 smekam pred tvou sikovnosti. jednou, se k tomu snad propracuju. celkove vyborny. jen, k cemu presne slouzi ten zobacek na "5"?
SAS Odesláno 6. listopadu 2008 Autor Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2008 smekam pred tvou sikovnosti. jednou, se k tomu snad propracuju. celkove vyborny. jen, k cemu presne slouzi ten zobacek na "5"? Ten "zobáček" je předchůdce otočné lunety a slouží k odečítání uběhlého času. Princip je jednoduchý - zobáček je přiletovaný na ráfku sklíčka a otáčí se společně se sklíčkem.
911 Odesláno 6. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2008 tak to jo. nevedel sem, ze je mozne tocit se sklickem. no tak to je parada
steirn Odesláno 26. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2008 Dovoluji si smeknouti klobouk...ten řemen sedne naprosto perfektně...
Marfi Odesláno 14. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2008 (upraveno) Gratuluju, povedená práce. Taky renovuju, resp mám už skoro hotovo, zbývá luminiscence na ručkách. Kde jsi opatřil barvu? Nebo nezbyla ti kapka či dvě? M. edit: sorry, píšeš namíchaná žlutozelená, nejak jsem zbržděnej, či co Upraveno 14. prosince 2008 uživatelem Marfi
bromep Odesláno 17. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2008 I já připojuji svou gratulaci. Skvělá, citlivá renovace. Takovýto přístup bych se nebál nazvat klidně restaurováním. Odpovídá tomu i skvělý popis původního stavu, popis průběhu prací, fotodokumentace. Vytiskni a založ aby budoucí věděli co se s nimi dělo. U mě máš za 1- . To mínus za sundání původní barvy z čísel - Osobně bych retušoval vodou ředitelnou temperou přez původní barvu. Toť můj názor muzejního restaurátora
SAS Odesláno 7. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 I já připojuji svou gratulaci. Skvělá, citlivá renovace. Takovýto přístup bych se nebál nazvat klidně restaurováním. Odpovídá tomu i skvělý popis původního stavu, popis průběhu prací, fotodokumentace. Vytiskni a založ aby budoucí věděli co se s nimi dělo. U mě máš za 1- . To mínus za sundání původní barvy z čísel - Osobně bych retušoval vodou ředitelnou temperou přez původní barvu. Toť můj názor muzejního restaurátora Díky za názor odborníka. Zbytky původní svítící barvy jsem nechtěl odstraňovat kvůli zachování plasticity ciferníku, ale musela dolů. Prakticky už nedržela na podkladu a odlupovala se sama. Jako její náhradu jsem použil temperu, šla dobře namíchat a díky hustší konzistenci dobře nanášet na ciferník i ručky. Nechal si někdo z vás ušít podobný pásek? Já měl poslední 2 měsíce dost hektické a vůbec jsem se k tomu nedostal....
anton Odesláno 8. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2009 Chtěl bych se zeptat na způsob montáže ramínka řemene. Jestli je letovaný, tak čím. Protože trochu vím co ta práce obnáší, tak smekám před Tvou šikovností, pěkná práce.
SAS Odesláno 8. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 8. ledna 2009 Chtěl bych se zeptat na způsob montáže ramínka řemene. Jestli je letovaný, tak čím. Protože trochu vím co ta práce obnáší, tak smekám před Tvou šikovností, pěkná práce. Oko pro pásek je zaletované do pouzdra pomocí obyčejné cínové pájky. Při přechozí opravě ulomeného poutka totiž hodinář do pouzdra vyvrtal 2 díry, zasunul a zevnitř zaletoval prodloužené konce drátu. Pouzdro hodinek je totiž duté a je tam dost místa. Drát tam potom držel dost pevně a nebylo jednoduché ho vytrhnout bez poškození pouzdra hodinek. Stejný postup - vyvrtané dírky a zaletování delších konců poutka jsem využil i při své opravě. Vím že to není zrovna košer, správně bych asi měl dírky zaslepit, to poutko udělat přesně k pouzdru a přiletovat zvenku. Jen mám obavu že by to tak dobře nedrželo a nevyhnul bych se změně barvy (modré duze) pouzdra kolem letování. Navíc v dutině poudra nevyhnutelně zůstaly zbytky cínu po předchozí opravě.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se