Přejít na obsah

Watch windery / natahovače - Eilux

Baker

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník YPO
  RomanP napsal:
Na druhou stranu, kdyby natahovac mel tolik otacek denne, ze natahne hodinky "z 0 na 100" treba za dva dny, co bude strojek prozivat napriklad dalsich 5 dni...

YPO : jak uz tu neprimo padlo, pouzitim natahovace, ktery drzi hodinky svisle utocis i vzdorovitejsi kalibry.

V mem pripade se proste pri poctu dennich otacek ktere ma muj natahovac lepe natahnou Omega cal.1120 s 650 otackami do max natazeni, nez Seiko 7S26 s 800 ot. A to mam jeste stigro v tom, ze se oba svorne natahuji v obou smerech.

Asi je ale k nicemu to takhle do detailu pitvat. Natahovac mi zkratka minimalne udrzi soucasny stav, kdyz ne vylozene natahne hodinky, ale je to o pocitech, protoze ukazatel rezervy nemam (bohuzel :-) )

objednal jsem ten levný,světlý (nejspíš ten co máš ty) popravdě teď ani nevím jaký (snad to ví kubson) vyzkouším to a nějak to dopadne - minimálně budu rád, když nebudu muset pořád štelovat datum :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Noseni na ruce je urcite nejlepsi zpusob dobijeni, navic pro hodinky serizovane do 5ti poloh i nejlepsi pro presnost...

A pokud clovek chce od winderu neco vic, nez pouhe konstatntni motani, musi si nejspis priplatit.

Citovat
Na druhou stranu, kdyby natahovac mel tolik otacek denne, ze natahne hodinky "z 0 na 100" treba za dva dny, co bude strojek prozivat napriklad dalsich 5 dni...

Uvedom si, ze hodinky nejsou jen natahovany, ale zaroven i jdou, tudiz si perko zase uvolnuji. Pokud ma nekdo ovsem nastaveny dlouhodobe takovy otacky, ze mota 2x vice, nez je doporucena denni davka, pak je to jeho blbost. Pro hodinky s power reserve kolem 45 hodin je "z 0 na 100 za dva dny" primo optimalni pro udrzeni stavu.

Lepsi windery maji tzv sleep phase, kdy denni davku namotaji behem par hodi v nekolika mini-cyklech a pak treba 18 stoji, aby si pero ufouklo. Proste ty nejlepsi stroje co nejvice simuluji bezne noseni...

Odkaz ke komentáři

Tak novou pracku mam tyden a zatim s ni bylo vic problemu nez s winderem, ale chapu, ze prat se proste musi :-) Bohuzel problemy s prackou me naucily ji ovladat, cemuz jsem se doted uspesne branil... :thumbsdown_anim: Ale jako fast winder super napad - kor u diversek, ze.

Jinak chapu blok dat takovej ranecek za winder, ale pokud ma clovek nejaky lepsi hodinky, ktery si chce nechat, vyplati se to. Obecne si myslim a uz jsme se na tom s Bakerem tusim shodli, ze tema winderu je tady trosku opomijeno, ale ono to prijde asi casem, az si naplnite vsichni svy hodinkovy kvoty :-)

Odkaz ke komentáři

Seamaster : Já vím, psal jsem KDYBY je natáhl za dva dny.

V první části vlákna jsem na druhou stranu psal i to, že cal.1120 spotřebuje na plné natažení 650 otáček (což jsou dva dny provozu) , čili na denní provoz cca 325 otáček. Natahovač dá denně 800...

EDIT : ještě mě napadlo, že i nejhloupější watchwinder lze přimět k totální poslušnosti zdrojem na 220v připojeným na spínací hodinky do zásuvky, takový ty s displayem za pár stovek :whistling:

Jinak řečeno : nemusíte tak respektovat jeho jediné nastavení - 20 minut vrtět a pak znovu po 4 hodinách (tedy v 8 ráno, v poledne, v 16:00, v 8 večer a půlnoc)

V podstatě ho můžu zapínat třeba na 5 minut když se mi zachce a nebo pomocí třech sepnutí po sobě v rámci 20 minut docílit hodinu v kuse.

Pokud znám otáčky kalibru a zapomenu na zmiňovanou neochotu při plném dotažení, mohu si teoreticky přesně na otáčku nastavit jejich denní počet i s simulací denního nošení a nočního klidu.

Podotýkám, že to tak nemám, jen mě po koupi natahovače tahle možnost totálně převzít opratě nad jeho logikou napadla. Myslím dokonce, že žádné přednastavení i u lepších WW prostě už nemůže být více volitelné.

Upraveno uživatelem RomanP
Odkaz ke komentáři

RomanP napsal:
Seamaster : Já vím, psal jsem KDYBY je natáhl za dva dny.

V první části vlákna jsem na druhou stranu psal i to, že cal.1120 spotřebuje na plné natažení 650 otáček (což jsou dva dny provozu) , čili na denní provoz cca 325 otáček.

To myslim neni pravda. Ja to chapu tak, ze potrebuje pro svuj provoz minimalne 65O TPD a pokud tento zajistis, budes mit po 24 hodinach rezervu ve stejnem stavu, jako pri vlozeni. Da se tedy rici, ze teoreticky pokud by jsi vlozil do myho Wolf winderu treba tu 1120 uplne kleklou, po 24 hodinach se nejspise opet zastavi.U Orbity by se mozna ani nerozbehly...Abys natahl doplna a udrzel to musel bys mit navoleno vice TPD....zalezi i na typu prubehu cyklu - treba muj Wolf to odvrti behem 6 hodin a pak zevli...a treba Orbita dela behem 24 hodin mrak malych cyklu (myslim, ze 1 min. toci a 1 min. stoji), coz by vzhledem k prubehu nemuselo stacit ani na rozbehnuti hodinek... Proto kdyz davam do winderu hodinky, ktere vim, ze toho se mnou moc nenahybaly, nedam zadny delay a dam na prvnich 24 hod 900 TPD. Pokud hodinky, se kterymi jsem prave uklusal 3km, dam je tam na 12 hod delay na 600 TPD. Pri beznem noseni je dam na 600 TPD a spoustim ihned...uff, je to narocne.

Upraveno uživatelem Seamaster
Odkaz ke komentáři

tak pod "marketingovym tlakom" som si zadovazil tiez jeden opekac na skusku, zrejme je to ten isty, co ma RomanP (cierny zrezany valec bez displeja) ... hodinky som donho dal po jednodennom noseni, po dvoch dnoch opekania striedavym smerom sa sekundovka stale hybe, momentalne cca +5 sekund (co je od certiny s 2824 po dvoch dnoch vcelku mile), ten Eilux ma napevno nastavene TPD, takze uvidime tak po tyzdni, co to urobi s tou 2824 ... nasledne tam strcim na skusku samurajky (7S35) na vianoce a novy rok, ci im to po 3 tyzdnoch tiez nebude robit dobre ako tej 7S26

Odkaz ke komentáři

YPO napsal:
tak jsem tenhle nesmysl :) také objednal - zajímala by mne jedna věc: zkoušel na tom někdo grilovat zastavené hodinky s indikátorem rezervy (co to ukazovalo? řekněme za den nebo za dva) ? Dokáže to zastavené hodinky natáhnout naplno, nebo je to čistě udržovací záležitost ...

Zkouseno na hodinkach s rezervou natahu, pri natahu na otacky pro dany kalibr, tak jak je uvadeno na strankach Orbita: natah dle indikatoru dorusta a tedy dochazi k plnemu natazeni hodinek. Podle rozhovoru s hodinarem - aut. servisnim mechanikem pro IWC a JLC stroje (Richemont Northern Europe ve Vidni) neni vhodne nechavat hodinky ve w. winderu prave kvuli jejich plnemu natahovani / "pretahovani". Dle nej dochazi k nadmernemu opotrebeni natah. systemu, ktere lze zmirnit nastavenim nizsiho poctu potacek, nez je potreba pro plny natah daneho kalibru...

Nesouhlasim s vyse uvedenym tvrzeni od Seamastera: "....Orbita dela behem 24 hodin mrak malych cyklu (myslim, ze 1 min. toci a 1 min. stoji), coz by vzhledem k prubehu nemuselo stacit ani na rozbehnuti hodinek..." protoze jeho domenka je zalozena pouze na jeho nezkusenosti s danym typem watch winderu... Me zkusenosti s natahovaci Orbita jsou jen ty nejlepsi a diky horizontalnimu ulozeni hodinek dokazi "umotat" i ty vzdorovitejsi kalibry....

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
  INA napsal:
Zkouseno na hodinkach s rezervou natahu, pri natahu na otacky pro dany kalibr, tak jak je uvadeno na strankach Orbita: natah dle indikatoru dorusta a tedy dochazi k plnemu natazeni hodinek. Podle rozhovoru s hodinarem - aut. servisnim mechanikem pro IWC a JLC stroje (Richemont Northern Europe ve Vidni) neni vhodne nechavat hodinky ve w. winderu prave kvuli jejich plnemu natahovani / "pretahovani". Dle nej dochazi k nadmernemu opotrebeni natah. systemu, ktere lze zmirnit nastavenim nizsiho poctu potacek, nez je potreba pro plny natah daneho kalibru...

Nesouhlasim s vyse uvedenym tvrzeni od Seamastera: "....Orbita dela behem 24 hodin mrak malych cyklu (myslim, ze 1 min. toci a 1 min. stoji), coz by vzhledem k prubehu nemuselo stacit ani na rozbehnuti hodinek..." protoze jeho domenka je zalozena pouze na jeho nezkusenosti s danym typem watch winderu... Me zkusenosti s natahovaci Orbita jsou jen ty nejlepsi a diky horizontalnimu ulozeni hodinek dokazi "umotat" i ty vzdorovitejsi kalibry....

.. dík za info ... ještě mě napadla taková pitomost - nevím v jakém algoritmu se to kroutí (nikdy jsem winder neměl), ale napadlo mě, že pokud by se obousměrné hodinky natahovaly pouze jedním směrem, tak by se mohly natáhnout na polovinu ??? - nebo je to výplod mé fantazie ?

Odkaz ke komentáři

YPO : Myslím, že tak to není. Pokud se umí natáhnout v obou směrech, je jim jedno jakým je točíš, není to myšleno tak, že k natažení potřebujou i stejný pohyb zpět.

Když to bude ale úplně naopak a budeš točit jednosměrně natahovatelný kalibr na obousměrně točícím se winderu, natáhnou se na půl.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
  RomanP napsal:
YPO : Myslím, že tak to není. Pokud se umí natáhnout v obou směrech, je jim jedno jakým je točíš, není to myšleno tak, že k natažení potřebujou i stejný pohyb zpět.

Když to bude ale úplně naopak a budeš točit jednosměrně natahovatelný kalibr na obousměrně točícím se winderu, natáhnou se na půl.

jsem z toho jelen, srnec a daněk a prdím na to :D

winder chci stejně jenom a na víkendovou "údržbu chodu" a rozběhnutí "mrtvých" hodinek - tak už mi nic nevysvětlujte :)

Odkaz ke komentáři

YPO napsal:
.. dík za info ... ještě mě napadla taková pitomost - nevím v jakém algoritmu se to kroutí (nikdy jsem winder neměl), ale napadlo mě, že pokud by se obousměrné hodinky natahovaly pouze jedním směrem, tak by se mohly natáhnout na polovinu ??? - nebo je to výplod mé fantazie ?

vyplod fantazie, ale pekny... :)

Obousmerny natah ma vyhodu pri realnem noseni, ze se hodinky rychleji natahnou. Pri natahu v natahovaci ma vyhodu, ze nemusis resit na kterou stranu motat... Jestli-ze je u takoveho calibru uveden natah napr. 650 otacek, pak je uplne jedno jestli to bude ve smeru, protismeru ci kombinaci obojiho...

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
  INA napsal:
vyplod fantazie, ale pekny... :)

Obousmerny natah ma vyhodu pri realnem noseni, ze se hodinky rychleji natahnou. Pri natahu v natahovaci ma vyhodu, ze nemusis resit na kterou stranu motat... Jestli-ze je u takoveho calibru uveden natah napr. 650 otacek, pak je uplne jedno jestli to bude ve smeru, protismeru ci kombinaci obojiho...

no jasně, ale právě proto jsem psal o tom algoritmu - nevím jak často se to točí, jaké jsou přestávky a já nevím co ještě ... jestliže se oboustranný nátah točí stejně (ve stejném rytmu) jako jednostranný tak by se ty obousměrné hodinky měly natáhnout v jednosměrném cyklu na polovic

nebo už mám přestat chlastat ? :D

Odkaz ke komentáři

YPO napsal:
no jasně, ale právě proto jsem psal o tom algoritmu - nevím jak často se to točí, jaké jsou přestávky a já nevím co ještě ... jestliže se oboustranný nátah točí stejně (ve stejném rytmu) jako jednostranný tak by se ty obousměrné hodinky měly natáhnout v jednosměrném cyklu na polovic

nebo už mám přestat chlastat ? :D

anebo ja spis asi budu muset zacit... :D

napr. obousmerny natah toci v cyklu napr. 650 otacek za den (tedy 325 na jednu 325 na druhou stranu na stridacku...) a jestlize se jednosmerny natah bude tocit ve stejnem tempu (rytmu) tak take udela 650 otacek za den...

Kdyby se mely pri jednosmernem natahnot jen napolovic oproti obousmernemu, pak by to znamenalo, ze obousmerny je navolem na vyssi pocet otacek / rychlejsi cyklus....

Odkaz ke komentáři

YPO : je to jen o využitelnosti. Představ si, že namísto winderu máš hodinky na ruce.

Jedny si vezmou energii z obou pohybů ruky tam i zpět, druhý jen tam...

Pokud budeš mít na ruce hodinky co se natahují oběma směry a budeš rukou kývat jen na jednu stranu (strašná blbost) jim to vadit nebude.

Protože pokud rukou kývneš směrem tam 100x a nebo 50x vpřed a 50x vzad, je jim to putna a tak je to i s natahovačem.

Nezatracuj windery :-)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...