laskajefajn Odesláno 17. června 2016 Nahlásit Odesláno 17. června 2016 Vit : diky za reakci! Za tyden v sobotu to zkusim prorezat.Je mi to lito kacet tak snad to dobre dopadne.
Toams Odesláno 17. června 2016 Nahlásit Odesláno 17. června 2016 (upraveno) V 17. 6. 2016 v 8:56, Vit napsal: Je to Čínský Jilm (Ulmus parvifolia). Smček je hezký, protrhal bych mu jehlice a nadrátoval bych ho, aby se větve ve finále blížily vodorovnému směru.Diky, taky mam jeden cinsky jilm, bylo to koste z retezce, ale ujmul jsem se ho a trenuju na nem konkavni kleste ted je z nej vypelichane koste na skale Jo, ten smrk zkusim protridit, pocitam, ze i nejake vetve pujdou do kytek. Upraveno 17. června 2016 uživatelem Toams
Vit Odesláno 17. června 2016 Nahlásit Odesláno 17. června 2016 (upraveno) V 17. 6. 2016 v 10:28, Toams napsal: Diky, taky mam jeden cinsky jilm, bylo to koste z retezce, ale ujmul jsem se ho a trenuju na nem konkavni kleste ted je z nej vypelichane koste na skale Jo, ten smrk zkusim protridit, pocitam, ze i nejake vetve pujdou do kytek. Doporučoval bych kroky jako já v příspěvku 57 ZDE - BoroviceBohužel jsem smrk nikdy neměl, tak ti neporadím úplně přesně. V 17. 6. 2016 v 10:22, laskajefajn napsal: Vit : diky za reakci! Za tyden v sobotu to zkusim prorezat.Je mi to lito kacet tak snad to dobre dopadne. Zkus to, jsou to silné stromy, když se něco nepovede, obroste to znovu. Upraveno 17. června 2016 uživatelem Vit
radorado Odesláno 17. června 2016 Nahlásit Odesláno 17. června 2016 Tiez mam jeden cinsky jilm. Caka ho dlha cesta nez z neho nieco bude
Bukoowsky Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 já dostal svého času klasický fikusek, moc hezký...tak jsem mu dopřával své pozornosti, až mu uhnily kořeny a odporoučel se...nevděčná kytka
Vit Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 V 17. 6. 2016 v 19:19, radorado napsal: Tiez mam jeden cinsky jilm. Caka ho dlha cesta nez z neho nieco bude Jsi na dobré cestě.Časem bych mu dal plytčí misku, vynikne více. V 20. 6. 2016 v 8:39, Bukoowsky napsal: já dostal svého času klasický fikusek, moc hezký...tak jsem mu dopřával své pozornosti, až mu uhnily kořeny a odporoučel se...nevděčná kytka Jo, jo, nejvíc bonsají zajde přehnanou péčí.Jeden kolega říkal, že vlastně spíše sbírá misky (květináče), než pěstuje bosaje,.
KFL Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 (upraveno) V 28. 2. 2015 v 15:20, Andrew napsal: Ahoj pánové, sice nejsem asi ve zcela správném vláknu, ale přesto tu máte spoustu zkušeností s modelováním stromků. Potřeboval bych zastřihnout/prořezat náš japonský javor, můžete mi prosím někdo udělit několik dobrých rad jak na to? Děkuju předem.Teď jsem náhodně otevřel tohle vlákno a k tomuhle můžu něco říct . Palmáťáky je ideální řezat po vypuštění mízy, tj. na konci září. Neexistuje úplně nejlepší čas, někdo doporučuje vprostřed léta, někdo na podzim, nikdy ne však na jaře, protože javory startují jako jedny z prvních a pak roní mízu. Nůžky rozhodně dezinfikovat (např. lihem) před použitím a pořádně nabrousit. Aplikovat stromový balzám na rány (někdo zase nedoporučuje, já to dělám). Houbový infekce číhají všude. A jak prořezat - záleží, co s ním chceš dělat. Já tvaruju většinou "na deštník", tj. holej spodek a listí nahoře. Takže každý září vyholím kmeny, prořežu a javory na jaře vysadí nový listy vždycky na koncích terminálů. Jinak řezu se neboj - javor snese i zásah do starýho dřeva. U toho tvýho bych nechal tři hlavní větve (tj. spodek vyholit), lehce ho prosvětlil (oštípat boční výhony) a nechat být. Na jaře lehce pohnojit (Kristalon na okrasné dřeviny). Na obrázku jsem vyznačil hranici, pod kterou bych všechno vyholil . Upraveno 20. června 2016 uživatelem KFL
KFL Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 V 18. 3. 2015 v 14:23, Vit napsal: Pustil jsem se do přesazení jenoho vzpomínkového dubu, který jsem si přivezl cca před 10 lety jako památku z pracovního pobytu z MB (tehdy to byl semenáček s průměrem kmenu menším než 1cm - Eldo, dosvěč to!). Doufám, ze přesazení přežije, protože jsem jej celou dobu stříhal a cca každý třetí rok přesazoval, abych vytvořil kompaktní kořenový systém. Navíc jsem pod něj dal vždy cihlu, aby kořeny rostly do stran a ne směrem dolů.Jak dopadl dub? Dal to? Cihla pod kořenový systém je oblíbená pověra babiček - klasicky se dávala cihla kolem nebo pod ořech, aby neprorůstal do okolí. Výsledkem byl buďto mrzák anebo si strom našel cestu jinudy. U bonsaje bych to ještě pochopil, protože je to krátkodobá věc, ale zrovna dub, kterej dělá kůlovej kořen, z toho nemůže bejt moc nadšenej, ne?
radorado Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 to Vit: dik. Plytka miska bude, len by som ho rad presadil do akadamy,teramolu, lebo s tymto klasickym substratom bojujem, neviem ustrazit polievanie, vyschnutie, alebo naopak moc premoceny u korenov. Len neviem ci mozem aj hned,alebo pockat na jar. len dovtedy aby neodisiel zlou zalievkou.
Bukoowsky Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 já zkusil bonsají několik (borovička, fíkus)...všechny dopadly stejně - buď uschly, nebo uhnily :-)
Vit Odesláno 20. června 2016 Nahlásit Odesláno 20. června 2016 (upraveno) V 20. 6. 2016 v 10:25, radorado napsal: to Vit: dik. Plytka miska bude, len by som ho rad presadil do akadamy,teramolu, lebo s tymto klasickym substratom bojujem, neviem ustrazit polievanie, vyschnutie, alebo naopak moc premoceny u korenov. Len neviem ci mozem aj hned,alebo pockat na jar. len dovtedy aby neodisiel zlou zalievkou. Jo, jo, Akadama je super, odhadnutí vlkého/suchého substrátu je s ní daleko jednodušší. V 20. 6. 2016 v 9:01, KFL napsal: Jak dopadl dub? Dal to? Cihla pod kořenový systém je oblíbená pověra babiček - klasicky se dávala cihla kolem nebo pod ořech, aby neprorůstal do okolí. Výsledkem byl buďto mrzák anebo si strom našel cestu jinudy. U bonsaje bych to ještě pochopil, protože je to krátkodobá věc, ale zrovna dub, kterej dělá kůlovej kořen, z toho nemůže bejt moc nadšenej, ne? Ano, dal, přišel mi až moc bujný, tak jsem ho poprvé odlistil.Jsem zvědavý, o kolik se nakonec listy zmenší. Největším překvapením pro mě bylo přežítí Sekvojovce, který jsem loni přivezl a moc šancí jsem mu nedával. Upraveno 20. června 2016 uživatelem Vit
Argon Odesláno 23. června 2016 Nahlásit Odesláno 23. června 2016 u akadami je i problém, že velmi rychle vyschne. Sice bonsaigreenhorn nic jiného nedoporučují, ale já ji míchám se substrátem pro bonsaje. čínský jilm je pro bonsaje perfektní, jen je to docela mrcha háklivá na vodu i suchý vzduch v zimě... už jsem o několik přes zimu přišel. Na druhou stranu ficus je naprosto zlatej :-)
Vit Odesláno 23. června 2016 Nahlásit Odesláno 23. června 2016 (upraveno) . V 23. 6. 2016 v 9:28, Delawer napsal: u akadami je i problém, že velmi rychle vyschne. Sice bonsaigreenhorn nic jiného nedoporučují, ale já ji míchám se substrátem pro bonsaje. čínský jilm je pro bonsaje perfektní, jen je to docela mrcha háklivá na vodu i suchý vzduch v zimě... už jsem o několik přes zimu přišel. Na druhou stranu ficus je naprosto zlatej :-) Jilm mám od jara do podzimu venku, zimu tráví v hodně tmavém sklepě (stejně jako meruňka, letos jsem tam hodil i mladé Ligustrum a přežilo to). Upraveno 23. června 2016 uživatelem Vit
Vit Odesláno 26. června 2016 Nahlásit Odesláno 26. června 2016 (upraveno) V 20. 6. 2016 v 20:28, Vit napsal: Jo, jo, Akadama je super, odhadnutí vlkého/suchého substrátu je s ní daleko jednodušší. Ano, dal, přišel mi až moc bujný, tak jsem ho poprvé odlistil.Jsem zvědavý, o kolik se nakonec listy zmenší. Největším překvapením pro mě bylo přežítí Sekvojovce, který jsem loni přivezl a moc šancí jsem mu nedával. Po pár dnech už má zase spoustu listů. Upraveno 26. června 2016 uživatelem Vit
Argon Odesláno 20. října 2016 Nahlásit Odesláno 20. října 2016 (upraveno) Jako bonsai se mi perfektně osvědčil fíkus. velmi nenáročný stromek, navíc po ostříhání s "odpadem" dál pracovat. Tohle jsou dvě z nich. Tu první jsem zasadil cca 4 roky zpět a tu druhou letos v létě. Upraveno 20. října 2016 uživatelem Delawer
pavlo Odesláno 24. října 2016 Nahlásit Odesláno 24. října 2016 Tiez pridam jeden fikus palmeri,ktory uz ma par rokov zivota...
pavlo Odesláno 24. října 2016 Nahlásit Odesláno 24. října 2016 A este fikus petiolaris,asi rovnako stary - nieco vyse 20 rokov,sa divim ze sa mi ta miska este nerozpadla....
Vit Odesláno 24. října 2016 Nahlásit Odesláno 24. října 2016 V 16. 10. 2016 v 20:21, Waya03 napsal: V 20. 10. 2016 v 9:50, Delawer napsal: Jako bonsai se mi perfektně osvědčil fíkus. velmi nenáročný stromek, navíc po ostříhání s "odpadem" dál pracovat. Tohle jsou dvě z nich. Tu první jsem zasadil cca 4 roky zpět a tu druhou letos v létě. V 24. 10. 2016 v 4:21, pavlo napsal: A este fikus petiolaris,asi rovnako stary - nieco vyse 20 rokov,sa divim ze sa mi ta miska este nerozpadla.... Pěkné kousky pánové.
pavlo Odesláno 24. října 2016 Nahlásit Odesláno 24. října 2016 Tak tu je ten Fikus palmeri po par tyzdnoch po zrezani - znizeni kmena, teraz viem ze som to nemal robit...,
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se