Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím,

mám menší problém s nastavením sdílení internetu na mém PC s Ipod Touch. Architektura mého připojení je tato:

Mám doma router bez wifi. Do routeru mám připojen kabelem ADSL modem a PC. Na PC mám USD wifi klíčenku. Ipod TOuch má wifi připojení.

Cíl mého snažení je jednoduchý - nastavit připojení Ipodu k PC tak, abych mohl doma využívat internetové připojení. Připojení se mi podařilo před cca dvěma měsíci nastavit a vše fungovalo tak jak má. Teď potřebuju připojení nastavit znovu a zaboha na to nemůžu přijít.

Obecný psotup je tento:

1- Nastavit sdílení mého připojení k internetu (síťová připojení -> vlastnosti -> upřesnit -> nastavit sdílení)

2- vytvořit ad-hoc wifi síť (to také není problém)

3 - nastavit ip adresy a dns adresy na Ipodu a PC - to bude asi ten problém

Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:

Konfigurace protokolu IP systému Windows

Název hostitele . . . . . . . . . : lucinka

Primární přípona DNS. . . . . . . :

Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : neznámý

Povoleno směrování IP . . . . . . : Ano

WINS Proxy povoleno . . . . . . . : Ne

Přípona DNS podle připojení . . . :

Popis . . . . . . . . . . . . . . : Intel® PRO/100 VE

on

Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-13-20-95-63-72

Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ano

Automatická konfigurace povolena : Ano

Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.100

Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.2.1

Server DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1

Servery DNS . . . . . . . . . . . : 194.228.41.65

Zapůjčeno . . . . . . . . . . . . : 15. února 2009 9:43

Zápůjčka vyprší . . . . . . . . . : 3. ledna 1903 3:15:

Adaptér sítě Ethernet Bezdrátové připojení k síti 4:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno

Popis . . . . . . . . . . . . . . : RT73 USB Wireless L

Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-1F-1F-0A-D4-81

Odesláno

Ahoj,také bych raději volil alternativu s WIFI routerem. Protože by ti musel stále běžet PC ,což stojí prachy.K wifi routeru se připojíš i s lepším zabezpečením....

Odesláno
Ahoj,také bych raději volil alternativu s WIFI routerem. Protože by ti musel stále běžet PC ,což stojí prachy.K wifi routeru se připojíš i s lepším zabezpečením....

výhody mi jsou jasné, ale potřeboval bych zprovoznit právě tenhle typ připojení

Odesláno (upraveno)

Takže vyřešeno: návod bude obecně platit pro jakékoliv mobilní zařízení s wifi). Návod je pouze orientační, níže popsaný způsob připojení realizujete na vlastní nebezpečí :-) Nejsem bezpečnostní technik a proto uvítám komentáře k bezpečnosti zvoleného řešení.

Zdroj: http://social.technet.microsoft.com/Forums...8-9e09b3ceabe9/

Předpoklady:

PC s WinXP a SP2 je vybavené USB wifi klíčenkou a připojené k bezdrátovému routeru, ke kterému je připojen ADSL modem. Router musí mít adresu jinou než 192.168.0.xx - ideálně 192.168.1.xx nebo 192.168.2.xx - proč? Při nastavení sdílení připojení přiřadí Windows sdílené síťové kartě IP adresu 1192.168.0.1 a mohlo by tak dojít ke konfliktu-

Router přiděluje automaticky IP adresy (DHCP server) v rozmezí 192.168.2.100 - 192.168.2.200. DNS server je pevně nastaven

Známá IP adresa DNS serveru - lze získat: Start -> příslušenství -> příkazový řádek -> napsat "nslookup"

Celková konfigurace připojení k bezdrátovému routeru vypadá asi takto:

konfigurace PC - lze získat: Start -> příslušenství -> příkazový řádek -> napsat "ipconfig -all"

Přípona DNS podle připojení . . . :

Popis . . . . . . . . . . . . . . : Intel? PRO/100 VE Netwon

Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-13-20-95-63-72

Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ano

Automatická konfigurace povolena : Ano

Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.100 (může se lišit)

Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.2.1 (adresa routeru)

Server DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1 (adresa routeru)

Servery DNS . . . . . . . . . . . : 194.228.41.65 (adresa DNS serveru z příkazu nslookup)

Zapůjčeno . . . . . . . . . . . . : 15. února 2009 16:42:12

Zápůjčka vyprší . . . . . . . . . : 3. ledna 1903 10:13:56

Postup: Nastavení sdílení existujícího připojení:

1) Mám zprovozněný a výše nakonfigurovaný bezdrátový router a internet na PC mi funguje

2) Start -> Místa v síti -> Zobrazit síťová připojení -> zvolené připojení k routeru-> vlastnosti -> upřesnit -> zaškrtnout "umožnit ostatním uživatelům v sítí využívat..". Následně kliknout na tlačítko "Nastavení" a zaškrtnout všechny služby

3) Windows Vám oznámí, že byla síťové kartě přiřazena IP adresa 192.168.0.1

Postup: Vytvoření bezdrátového připojení mezi dvěma počítači (ad-hoc)

1) Nainstaluji ovladače pro USB wifi klíč a klíč zasunu do USB slotu

2) Start -> Místa v síti -> Zobrazit síťová připojení -> zvolené bezdrátové připojení -> vlastnosti -> Protokol sítě internet TCP/IP -> vlastnosti

3) Zadám adresa IP: 192.168.0.1 (adresa z předchozího bodu 3), maska podsítě 255.255.255.0, DNS - DNS získané pomocí příkazu nslookup

4) Start -> Místa v síti -> Zobrazit síťová připojení -> zvolené bezdrátové připojení -> vlastnosti -> bezdrátové sítě -> přidat

5) zadám název sítě, zvolenou metodu zabezpečení a heslo (minimálně WEP, nebo WPA). V dolní části panelu zaškrtnu "ad hoc síť"

Postup:Nastavení připojení na Ipod Touch nebo Iphone:

1) Settings -> Wi-FI ->On

2) Připojíte se k vámi vytvoření síti v předchozím kroku a zadáte heslo. Ipod by se měl připojit k síti (modrá ikonka vlevo nahoře). Otestujte funkcionalitu internetu

Pokud internet nefunguje:

1) Settings -> Wi-FI -> Kliknutím na šipku vpravo se dostanete do konfigurace připojení k dané síti

2) měl by být zvoleno DHCP, vyplněna IP adresa a Subnet Mask (255.255.255.0). Router by měly být 192.168.0.1, DNS také. POkud DNS není vyplněno, vyplnte jej.

Pokud ani to nepomůže, přepněte konfiguraci sítě v Ipodu do "statis" a vyplňte tyto údaje:

IP adress 192.168.0.169, za 169 můžete dát cokoliv menší 256 mimo 0

Subnet Mask 255.255.255.0

Router 192.168.0.1

DNS 192.168.0.1

HTTP Proxy: Off

Upraveno uživatelem ¨safi
Odesláno (upraveno)
to je nějaký způsob masochismu? :D proč, progotta proč... jinak v duchu apple flame vlákna - na macu je nasdílení airportu otázkou pár klikanců :D

ono to zase až tak složité není :-) Ale souhlasím, že MAC je asi jednodušší. Ostatně pokud máš AP, nebo jiný nástroj, tak je nastavení jednodušší. Ale snad můj návod někomu pomůže.

Obrázky z nastavení zde:

http://watchpassion.spaces.live.com/blog/c...8!209.entry

Upraveno uživatelem ¨safi
Odesláno
to je nějaký způsob masochismu? :D proč, progotta proč... jinak v duchu apple flame vlákna - na macu je nasdílení airportu otázkou pár klikanců :D

Omluva za :offtopic:

No ono je to tim ze na mac jsi si nedal tu jeho USB Wifi klicenku taky by jsi musel vice klikat jinac pokud je dobra zakladovka s WiFi co umi i AP tak jednoduse tak kliknes ze bude AP a pak oznacis vstupni a tu WiFi sitovku pravy tlacitka a dat premostit a je to. Pokud pouzivas kvalitni HW tak no problemo pokud pouzivas cokoliv tak musis cokoliv jakoliv nastavovat. Jinac Mac ma jednu velkou nevyhodu neni zatim tak beznej a presto ze mam k dispozici cca 50 pocitacu tak nemuzu vyzkouset jak to vlastne funguje je to samy Win Linux HPUX ale zadny MAC.

Odesláno
Omluva za :offtopic:

No ono je to tim ze na mac jsi si nedal tu jeho USB Wifi klicenku taky by jsi musel vice klikat jinac pokud je dobra zakladovka s WiFi co umi i AP tak jednoduse tak kliknes ze bude AP a pak oznacis vstupni a tu WiFi sitovku pravy tlacitka a dat premostit a je to. Pokud pouzivas kvalitni HW tak no problemo pokud pouzivas cokoliv tak musis cokoliv jakoliv nastavovat. Jinac Mac ma jednu velkou nevyhodu neni zatim tak beznej a presto ze mam k dispozici cca 50 pocitacu tak nemuzu vyzkouset jak to vlastne funguje je to samy Win Linux HPUX ale zadny MAC.

Ta moje USB klíčenka také umožňuje přepnutí na AP, ale pak mi nešla načíst ta vstupní karta ..tak jsem to udělal jinak :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...