Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Chcem vas upozornit na tieto molnje,ze uz pri malom naraze s nimi na tvrdy predmet je oska v ri..!Novu osku zotrvacky vymenit ,vycentrovat nie je vobec lachke,ma s tym problemy aj ten najlepsi hodinar!Komplet zotrvacky neviem ci niekde potom zozeniete,ani ja teraz neviem ,ci este mam osky a zotrvacky .Takze,dobra rada od hodinara Žemberovce SLOVA-KIA.Ak pojdete nahodov do svetovo znamych termalnych kupelov DUDINCE ,15Km od nas,ktore su velmi navstevovane čechmi,je to cesta cez nas, mozete sa stavit ak budem doma.Cavte

Odesláno

Když se to tu zmínilo, já bych se rád zeptal, jestli je v hřídelkách setrvaček pro starší Molnije (50. - 60. léta) nějaký rozdíl? Je víc typů, nebo jen jeden?

Odesláno

Neviem ale asi su tie strojceky v zelezniciarskych puzdrach vyssie! Myslim ze ISKRA strojceky boli predchodca MOLNJI! V tych novsich kalibroch MOLNJA su 100% ine zotrvacky,krokove kola ,mostik krok kola ,osky zotrvacky ,asi aj sek.kola,a viac teraz neviem z hlavy.Su ovela kvalitnejsie, nez tie prve molnje,aj sa lepsie opravovali!!

Odesláno

Snad to trochu pomůže v orientaci ohledně hodinek a strojků Saljut/Molnija. Základní historický přehled strojku K-36 (od roku 1962 pak označováno ve formátu 360x) použitých v hodinkách Saljut/Molnija/Iskra/Ural je v tomto vlákně o ruských kalibrech.

Více detailů je pak v tomto vintážním vlákně. Fajkusovi Molnije se strojkem K-36 vyrobily v roce 1950 v 2. Moskevském hodinářském závodě. Tedy lze říci, že Fajkus má asi jeden z nejstarších modelů.

V obou odkazech je také fotka kapesních hodinek Molnija v perfektním stavu. Tak vypadaly Fajkusovi Molnije, když byly nové. Přesně to samé reliéfní víko teď shání. Tehdy bylo standard a mimochodem mělo katalogové číslo 31K-2.

Pro další zájemce budou asi zajímavé katalogy (asi ze 60. let) kalibru Molnija 3602A pro hodinky Molnija, kalibru Molnija 3602 pro hodinky Iskra a kalibru Molnija 3603 pro hodinky Ural. Ty byly ve formátu PDF publikovány ve stejném vlákně.

Odesláno (upraveno)

Já právě že jsem se při výměně setrvačky ve svých hodinkách setkal s tím, že některé hřídelky mi tam kloktaly, některé byly zase moc dlouhé a hodinky nešly (hřídelky Ural jsou jiné úplně). Přitom jsem jen přehazoval celé kompletky z vizuálně stejných strojků z přibližně stejné doby. Tak si myslím, že buď bylo několik verzí, jakostí, nebo jak to nazvat, nebo obrovský rozptyl ve výrobě. Ale asi kombinace obou možností :)

No a zadní víčka byly reliéfní, ale i těch reliéfů bylo víc vzorů. Fajkusův strojek má zcela jiné zdobení strojku, tedy podle mě k těch hodinkám bude patřit i jiný vzor reliéfu víčka.

A při čtení článků o historii těchto hodinek mě nikdy nepřestalo udivovat jak někdy někoho mohlo napadnout, že strojky Molnija vycházejí ze strojku Lip, když je už na první pohled naprosto jiný a naopak naprosto shodný se strojkem Cortébert. První autor této teorie byl nejspíš zcela slepý.

ED: Jak teď projíždím obrázky na netu, tak jiný vzor reliéfu zadního víčky se objevil asi až později, od 60. let, takže na tyto staší Molnije bude patřit asi skutečně jen ten jeden základní typ víčka, jak postnul Petr.

Upraveno uživatelem Karlos
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Zdravím pánové, tak jsem byl v lázních s výše představenýma Molniema u člena tohoto fóra, který je rozebral, vyčistil promazal a poskládal, leč, bohužel je ulomená oska na krokovém kole. Při rozborce bylo konstatováno, že takový strojek ještě nerozebíral a snad ani neviděl. Do jisté míry mne to těší, ale zároveň vyvstaly obavy, abych sehnal ten díl. Mám sice tipy kde, ale... Víčko už mám takové, jaké bylo, a už do nich nefouká.

V každém případě mu touto cestou děkuji za pomoc a budu pokračovat ve snaze oživit tento zachovalý kousek.cheers.gif

Odesláno (upraveno)

Protože tyhle tvoje Molnije vypadají na první pohled jako stovky jiných Molnijí, tak by mě zajímalo v čem se tvůj strojek liší a co je na vnitřnostech jiného? Můžeš to prosím zjistit a podělit se?

ED: Nebo ještě lépe kdyby se ozval přímo onen člen fóra, který je servisoval a byl ochotný nám k těm odlišnostem něco málo napsat...

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Protože tyhle tvoje Molnije vypadají na první pohled jako stovky jiných Molnijí, tak by mě zajímalo v čem se tvůj strojek liší a co je na vnitřnostech jiného? Můžeš to prosím zjistit a podělit se?

ED: Nebo ještě lépe kdyby se ozval přímo onen člen fóra, který je servisoval a byl ochotný nám k těm odlišnostem něco málo napsat...

Já si to myslím taky. Osobně jsem fanda hodinek, nikoliv hodinář, a ještě blbě vidím, takže jediný rozdíl, který jsem na nich našel já oproti ostatním, které mám, je zdobení na strojku. Já jsem k němu šel pro dýnko, a on se mi do nich pustil, za což mu děkuji. Rozhodně Molnie umí. Čuměl jsem jak péro z gauče. Když se tedy jako laik zkusím vyjádřit, tak například u jedné součástky, kterou mi chtěl vyměnit narazil na problém, že tam, kde měly být díry byly čepy a naopak. Nebo zmínil jinak usazené kameny. Ale fakt bych nerad spekuloval a pouštěl se do debat o hodinkových střevech, když tomu prd rozumím. Pokud to tady čte, možná se ozve.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Tieto MOLNIJE na Aukre su nizke.Potom je novsi typ hrubsie, tam je uz krokove kolo,zotrvacka ,asi aj sekundove kolo,mozno aj ine suč.  vyssie!Daj obr.strojku,

Odesláno

Tieto MOLNIJE na Aukre su nizke.Potom je novsi typ hrubsie, tam je uz krokove kolo,zotrvacka ,asi aj sek..dove kolo,mozno aj ine suč.  vyssie!..

Měl jsi na mysli něco takového?

.... Dávám sem výtah z toho katalogu (trochu delší než už udělal Haslermetra), aby to příště našli i fulltextové vyhledávače:

i) Strojek/kalibr Molnija 3602A pro hodinky ?Molnija? ? průměr 36 mm, výška 3,5 mm; malá mimostředná sek..dovka; 15 kamenů; frekvence oscilátoru 18 000 kyvů za hodinu (2,5 Hz)

ii) Strojek/kalibr Molnija 3602 pro hodinky ?Jiskra? ? průměr 36 mm, výška 4,5 mm; malá mimostředná sek..dovka; 18 kamenů/ zvýšená přesnost; mikroregulace; frekvence oscilátoru 18 000 kyvů za hodinu (2,5 Hz);

iii) Strojek/kalibr Molnija 3608 pro hodinky ?Ural? ? průměr 36 mm, výška 5,26 mm; centrální sek..dovka (s nepřímým náhonem); 16 kamenů; frekvence oscilátoru 18 000 kyvů za hodinu (2,5 Hz);

...

• po měsících...
Odesláno

Podařilo se mi sehnat hezký kousek i s rámečkem a do jisté míry tím naplnit jedno z mých přání. Jdou přesně, rámeček je téměř v top stavu, bez deformací a hodinky v něm sedí naprosto dokonale, bez šance vypadnout. Na rámku se občas vyskytuje tečka poškozeni na chromu, ale skutečně minimálně. Ciferník je krásný, jen s malým stínem od středu k devítce, viditelný při soustředěním pohledu. Přikládám pár fotek. :guitar:

Kde jsi prosim Tě koupil ten pásek, mám též tyto Molnije, ale nemůžu najít nějaký pořádný, pěkný kožený pásek, který se k těm hodinkám bude hodit a ten na fotkách je opravdu paradní.

Odesláno

Kde jsi prosim Tě koupil ten pásek, mám též tyto Molnije, ale nemůžu najít nějaký pořádný, pěkný kožený pásek, který se k těm hodinkám bude hodit a ten na fotkách je opravdu paradní.

Ahoj, pasek jsem koupil normálně namátkou u hodináře v Kopřivnici asi za 250 kč. Není na něm ani označení, ale vím, že tam běžně prodávají kondory.

• po měsících...
Odesláno

Velmi pekne boli Molnija 3602 pre nevidiacich, ktorych som tiez vela opravoval.Zelezniciarske boli najkrajsie.Tie vyssie Molnija mali aj zotrvacku vysiu,krok.kolo malo vrchny krici kamen,iako aj iny cep.Tie nizke,prve Molnija sa velmi zle opravovali ,zotrvacka v nich nemala skoro ziadnu medzeru medzi mostikom kotvy a minutovym kolom!Ak trochu hadzala zotrvacka bol problem,vyrovnat ju este vacsi!Kto toto nerobil,nevie co je to oprava hodin.Tento prispevok je trochu neskoro,ale byvam do noci v zahrade,ci robim nieco ine,tak az teraz budem mat trochu casu.Ak by niekto zo slov.potreboval neake suc .tak mam skoro vsetko.Zo zdr.dovodov som musel zo dna na den prestat opravovat hod.a vsetky suc mi ostali.Do Molija mam vela suc.neke strojceky by sa hadam aj nasli,asi aj puzdra,ciselnik mozno,skla,len osky a zotrvacky asi nie.

• po měsíci...
Odesláno (upraveno)

Albertík

Začátečník

• photo-thumb-8900.jpg?_r=0
  • Members
  • 0 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Kyjov

Odeslat 24.září.2013 - 19:18

Dobrý večer.ahoj!

Tak jsem poměřil ciferník a sklíčko u mých hodinek molnija.U ciferníku to dělá 39mm a u sklíčka 39,4-39,6mm.To sklíčko jde blbě měřit-pruží.

Pokud by byl ciferník,tak bych prosil s arabskými číslicemi,tak jak jsou hodinky nafoceny v příloze.

Napiš mi prosím způsob platby a dopravu,když budeš ty součástky mít.

Děkuji,zdraví Tě Albert.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Karlos nehnevaj sa,som velmi malo(skoro vobec) tu na fore.Tento Albertik ako hore vidis mi poslal email ,a tak tak som mu tento tyzden poslal zadarmo sklicko aj ciselnik.Ciselniky a suciastky Molnija su v kurze!Este jeden novy mam ,ale ten uz nedam.Starsie ciselniky neviem ani kde ich mozem mat,aj pre neho som hladal ciselnik skoro mesiac. Suciastky  mam po celom dome poodkladane.Cav

Upraveno uživatelem hodinar 1953
Odesláno

Aj ja som rad, ze mu  suciastky   prisli v poriasdku.Tu je od neho sprava,aby ste si nemysleli ze klamem.Nic mi Albert neposielaj.Pred tyzdnom mi ukradli auto!Po troch dnoch vycerpavajuceho hladania som auto vykradnute,poskodene nasiel.Odtlacky a dalsi material zaistila policia .Z auta vyvrela voda,poskodili viac veci,a nebude to kto mat zaplatit.

Chronomag fórum
hodinar 1953,

Albertík odpověděl na soukromou zprávu s názvem "hodinky molnija".

Albertík napsal/a: 

Ahoj hodinar 1953.

Číselník i sklíčko na molnije dorazily v dopise v pořádku a bez poškození.
Hned dnes je i s hodinkami zanesu ke svému hodináři.Udělal jsi mi velkou
radost.Molnije budou zase k světu a nositelné.Až budou hotové,nafotim .

Děkuji za kamarádskou výpomoc a v dopise Ti pošlu aspoń poštovné.

Zdraví Tě Albert.

PROSÍM, NEODPOVÍDEJTE NA TENTO EMAIL!
Na tuto soukromou zprávu, můžete odpovědět na odkazu
Odesláno

To s autem je velká nepříjemnost.

A s ciferníky to nevadí, jen jsem zkusil, jestli by se nenašel nějaký přebytečný. A stejně mě zajímá jen ten typ na starší, nádražácké hodinky. Tenhle kovový mám možná někde taky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...