Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o pomoc při určení původu a stáří mých starších hodinek značky Precise.

• Tvar pouzdra: tonneau (soudkovité), chromovaný kov

• Ciferník: arabské číslice, malá sekundová ručička v subciferníku na „6“, nápis pouze PRECISE bez loga

• Strojek: mechanický, manuální nátah, bez jakýchkoli označení nebo výrobního čísla

• Dýnko: bez čísel

• Fotografie ciferníku i strojku přikládám

Podle dostupných informací může jít o menší značku z období 30.–50. let, případně private-label s neoznačeným švýcarským strojkem. Budu moc rád za každou informaci k výrobci, kalibru strojku nebo odhadu stáří.

Děkuji předem všem znalcům za rady a postřehy!

číselník.jpg

dynko.jpg

pouzdro.jpg

strojek.jpg

Odesláno (upraveno)

Nejde o samostatnou velkou švýcarskou manufakturu, ale spíše o obchodní značku používanou pro levnější hodinky s importovanými strojky (většinou švýcarské ebauche). Tyto hodinky se vyskytují hlavně ve 30.–50. letech 20. století. Podobné značky byly distribuovány do Evropy i USA – obvykle šlo o menší výrobce, případně obchodníky, kteří si nechávali vyrábět hodinky pod vlastní značkou
Tvar pouzdra (tzv. "tonneau" – soudkovitý), typ písma číslic a přídavná sekundová ručička v malé subciferníku na pozici 6 odpovídají stylu 30.–40. let.
Pouzdro je niklované (na zadním víčku je vidět nápis NICKEL CHROME), což bylo u cenově dostupnějších hodinek běžné. Často šlo o švýcarské mechanické kalibry od výrobců jako A. Schild, FHF, Baumgartner apod. Tyto kalibry se montovaly do mnoha "no-name" i obchodních značek.
Hodinky "Precise" nejsou dnes sběratelsky zvlášť vyhledávané – jde spíše o zajímavý doklad tehdejší dostupné výroby. Strojek je malý, typ „lepine“, se třemi viditelnými koly a malou vteřinovkou v subciferníku – to odpovídá základním švýcarským ebauche (polotovary od výrobců jako FHF, A. Schild, Baumgartner apod.).

Podle vzhledu můžu říct, že to vypadá jako FHF 59 nebo jemu velmi blízký kalibr. Tyto malé kalibry se používaly právě v hodinkách s malou sekundovkou na 6. hodině ve 30.–40. letech. 

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odesláno

Děkuji Daemon za pomoc při identifikaci. Cením si každého, kdo věnuje svůj čas a nenechává si znalosti jen pro sebe. Při mém pátrání jsem byl překvapen, že údajně běžný kalibr nenajde google podle fotky. Ale nikam nespěchám a určitě na něj narazím. Zas a znovu jsem fascinován, jak 100 leté strojky můžou být funkční, spolehlivé a přesné. A mnohdy se k nim majitelé chovali nepatřičně. 

• Like 1
Odesláno

„Jasně, kalibr mají i zbraně, ale u hodinek se tím taky myslí stroj nebo konkrétní označení mechanizmu. Takže hledám pořád ten hodinářský, ne balistický 😊.“

Odesláno
V 19. 9. 2025 v 22:16, bohus76 napsal:

Kalibr je leda tak u zbraní 🙂  My tady máme strojky, kalibr je převzaty a zavádějící pojem. 

Ono to neni uplne pravda... drive bylo oznaceni strojku vazano na jeho prumer, takze se pouzival vyraz calibre... dnes uz je to pravda zavadejici...

Odesláno

Neřeším, jestli se má říkat kalibr, callibre (jako všude jinde ve světě-tedy kromě chronomagu) nebo strojek – tohle slovíčkaření mě vůbec nezajímá. Potřebuju identifikovat hodinky značky „Precise“. Na každém fóru se najdou neznalí poučovatelé, co se místo pomoci chytnou slov, ale já hledám věcnou odpověď. Pokud se tady řeší jalové slovíčkaření, pak pro mě tohle fórum nemá smysl. Kdyby tisíc očí plakalo - nikdy více.😔

Odesláno

No vycerpavajici odpoved jsi dostal na svuj dotaz, toto je v pravde jen slovickareni, ale uplne jalove neni. Odchod z fora samo zvaz sam, zjevne tu sam o sobe zadnym prinosem nejsi, jaksi, ze...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...