Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ve dnech 29.-30.11. se ve Fantově budově v Praze na hlavním nádraží konal 3. ročník výstavy microbrandů a nezávislých značek Micro Praha. Vizte web výstavy: https://www.micropraha.com/en/.

Místní osazenstvo to nejspíš dobře ví, ale pro pořádek - za veletrhem stojí pánové Ondřej Vislocký a Bhanu Chopra, kteří nedávno v Praze otevřeli na microbrandy specializovaný obchod Infinity Watches Lounge: https://infinitywatches.cz/ 

Nicméně k výstavě. Na letošním ročníku jsem byl oba dva dny a byl jsem tak pln dojmů, že jsem to hodil na papír. A teď ten papír vy/překlopím sem. Kdo jste byli též, můžete doplnit. Kdo jste nebyli, měli byste to za rok rozhodně napravit 🙂  

Obrazový doprovod je pouze ilustrativní a zdaleka ne vyčerpávající. To při tom množství vystavovatelů (snad kolem 80) a modelů (to ani nešlo spočítat) není v silách jednoho hobíka s mobilem.

Takže tedy...

Už tradičně se pár před Micro Praha odehrál SEW. Oba veletrhy hodinkové, při bližším, zúčastněném, pozorování však dost odlišné. SEW je nablýskaný a ozdobený atributy honosných společenských akcí. Veletrh je to krásný, ale přeci jen trochu škrobený. Taky značky jsou spíše z ranku těch tradičních a dražších, a to včetně koutku nezávislých hodinářů. Atmosféra je družná, byť přeci jen trochu sešňerovaná.

Micro je jiné. Množství značek a fyzická blízkost návštěvníků a vystavovatelů vytváří úplně jinou atmosféru. Na stáncích na vás čekají sympaťáci a sympaťačky, hodinkoví nadšenci, kteří vystavované kousky přímo navrhují a kompletují. Často jde o „armády jednoho muže/ženy“, kteří lítají po světě s kufrem plným svých hodinkových pokladů, vždy jednou za čas rozbijí stan na nějaké výstavě a když je po všem, jedou na další štaci. Tohle prostě nejde dělat bez pořádné porce nadšení.

Chodíte od stánku ke stánku a co chvíli se zastavíte a dáte se do řeči s vystavovatelem, který vám s hořícíma očima ukazuje svoje výtvory, přestože to ten den musel dělat už nejmíň dvacetkrát. Jednotliví vystavovatelé spolu klábosí, vtipkují a když skončí den, jdou hromadně na pivo.

Ne, tohle není obyčejná výstava. O tom slunečným, posledním listopadovým víkendu byl tohle takovej malej (no, vlastně dost velkej) ráj pro chronomaniaka, který pro svou vášeň ve svém okolí jinak spíš těžko hledá pochopení. Tady ho našel. To vše v krásných secesních prostory Fantovy budovy, kde i brněnský patriot musí uznat, že hlavní nádraží mají v Praze fakt pěkný 😊

18.thumb.jpg.d52a1f91b0a13c4e9d219fe4e1b2a97d.jpg

Ty prostory jsou za mě vůbec skvěle vybrané místo. Návštěvníci přijíždějící do Prahy jen vypadnou z vlaku a jsou na výstavě. Suchou nohou rovnou k hodinkám. Dva velké sály a dlouhá chodba s doslova desítkami vystavovatelů, hned vedle kavárna – co víc si přát?

A teď trochu konkrétněji ke značkám. Budu selektivní, bez ambice pokrýt vše. To snad ani nejde. Bylo toho moc a bylo to tak dobrý, že jsem fotil míň, než loni. 

Hned zkraje jsem narazil na značku NAGA (NAGA, ne MAGA, prosím pěkně, ano?), která zaujala svým „hadím“ designem tahu. Obecně zaznamenávám čím dál víc značek a modelů, které berou náramek/řemínek jako součást designu. Za to palec nahoru. Ta věc, co hodinky přidržuje na zápěstí, taky zasluhuje pozornost!

1.jpg.761f4eed47db25d6f28b08796070fc2a.jpg2.jpg.6c620cca719de573bbbd3996d4fd8c0b.jpg

Netradiční ciferníky jsou trend, který nakoply právě microbrandy a nezávislé značky, pro které je to způsob, jak si na jinak nasyceném hodinářském trhu vydobýt místo. Tady bych vypíchnul Awake (neskutečný!), Straum, Selten, který jsem viděl naživo poprvé, věděl jsem, že je skvělý, ale stejně mi vyrazil dech. No a Ercigoj, pro mě neznámá značka ze Slovinska, která má ciferníky VYŠÍVANÉ!!! Jsem fakt zvědavý, kam se tohle ještě posune. Bude někdy cifr s bruselskou krajkou?

4.thumb.jpg.b02538151b7a969f63c1fb3f4f0d3ef7.jpg3.thumb.jpg.f9888840b8070a0c8a108c9486cbc168.jpg

Biatec – mám pro něj slabost. Svébytný brand ze Slovenska, který dělá krásné a kvalitní hodinky, povětšinou velmi seriózní, až státnické (limitka k 30 letům Česka a Slovenska, TGM, Kriváň…), ale z času na čas na zákazníky pomrkne něčím nečekaným nebo vtipným. Už od loňského SEWu je mým oblíbeným modelem Majestic Ivan Bella, kde na vteřinovce kolem cifru pluje malý kosmonaut. Jednoznačnou hvězdou ale byl sportovní model Fusion, který sice na vlak s nápisem „sportovní hodinky s integrovaným tahem“ naskakuje dost pozdě, ale za to hodně viditelně. Kvalitní zpracování, na omak příjemný a flexibilní tah (což není samozřejmostí ani u dražších značek, ehm ehm…) a hlavně nízké pouzdro, díky němuž hodinky krásně sedí na ruce (Hej, PRX, koukej, jak se to má dělat!). Držím pěsti, Biatecu!

6.thumb.jpg.e43ce6debc8ce21880fe20b2cd69aefd.jpg7.thumb.jpg.9a4de704d1d9fcba1112a91f025175ba.jpg5.thumb.jpg.bb4b2303e1f8d9ec915aef4cdfd9587f.jpg

Hned naproti mělo stánek Venezianico, kde jste mohli narazit na tváře značky – bráchy Morelliovy. Současnou hvězdou portfolia je pro mě jejich model Utopia se zdobeným, ručně natahovaným kalibrem V5000. Byť se tímhle počinem pro mě Venezianico definitivně dostává ze škatulky „micro“ spíš do škatulky „independent“, je to rozhodně impresivní výkon a na strojek se navíc hezky kouká. 

9.thumb.jpg.20f285921a9052126392af92adecd707.jpg8.thumb.jpg.bb84d0c06a24a2603eed7c97542ad350.jpg

Kousek od nich stál Martin Iglody se svými MD Watches, u něhož jsem si poopravil názor na jeho novinku, nový model s integrovaným tahem. Na obrázcích vypadal docela obyč, nezajímavě, no v reálu jsou to subtilní sportovky, co mají šmrnc! A co teprve jumping hour, kterou Martin chystá na jaro 2026. Snad ji udělá i v mechanice…

12.thumb.jpg.9a6912ae859ba25da02e948d2b48c492.jpg

Naproti Morelli bros rozbil svůj stánek další frajer s italským jménem. Sergio Godoy DiRenzo je ale ze Švýcarska. Zaujal mě před lety na malé hodinkové výstavě (slovo „microbrand“ tehdy ještě nebylo tak zaužívané😊) ve Washingtonu, kde jsem obdivoval, jak designově promyšlený jeho hodinky jsou. A je tomu tak pořád! Jeho modely s „mističkovým“ cifrem si s ničím nespletete. Sergio zjevně chápe, že originalita a vlastní designová identita jsou na zaplněném trhu zásadní výhody. Držím mu palce, aby u nás našel hodně fanoušků!

19.thumb.jpg.30bea5894a65d1234bbfb95c2c457e72.jpg20.jpg.339e53eff086a842f5d8c7ce0768797f.jpg

Kdo si určitě zasloužil pozornost byli saští sympaťáci z DUG s cenově dostupnou cestou ke kvalitě z Glashütte. Tuhle značku určitě sledujte a držte palce, ať svoje portfolio rozšiřují. Jejich oblekovky Purist jsou špica. A rozhovor nad kávou s jedním ze zástupců značky o tom, jak se od sbírání motorek dostal k hodinkám, pro mě byl milou připomínkou toho, proč mám tak rád microbrandy. Tohle totiž jinde nezažijete.

16.jpg.22b48d938ebe4c97d274cb0ffdaa8fa6.jpg

Ze zbylých značek, které stály a do budoucna budou stát za pozornost, bych určitě měl určitě zmínit Echo/Neutra. Nejen pro řadu Rivanera, která se ve své nejnovější iteraci smrskla z rozměru Cartier Tank XL asi na polovinu, ale i pro ostatní modely (hlavně řada Averau!). Jestli se dá o nějaké značce z řad micro/independents říct, že má nezaměnitelný styl, tak je to tahle. Měkké barvy nebo monochromatická estetika, červený dvojpruh na vteřinovce sportovních modelů… Originalita? Si pište!

11.jpg.6a8fb04eb2b6881989fda34664704c6c.jpg

Co dál? Awake s ciframa, který vás vystřelí z bot, Vario s modelem Futurist, kterej má místo obyčejnýho sklíčka něco, co jsme neviděli od sedmdesátkových Seiko, nebo Out of Order, značka s nešťastným jménem ale jumping hour modelem s běžícím sekundovým diskem (konečně to někdo udělal!). Eric Yeh a Havaan Tuvali, to je vždycky záruka originality, tentokrát v podobě várky zachráněných pouzder od sedmdesátkových Omega Constellation, kterým Eric vdechnul nový život se svojí nezaměnitelnou licencí. No a samozřejmě Hanhart. Moje srdcovka. Věčně usměvavý Simon Hall a limitka s YouTube hodinkovým influencerem TGV. Snad to dopadne jako s původním Red Lionem a tenhle model si v nějaké inkarnaci zachová místo ve stabilní kolekci.

10.thumb.jpg.ed19e0af04d283d973e88e8e573c97da.jpg22.jpg.2f91a0ca0e3d34f97f7e48c7b21016f2.jpg

A propos, ještě k trendům. Chtěl jsem říct, že jumping hour komplikace bude asi „next big thing“ (hned po cifrech z nerostů), ale vypadá to, že už je pomalu tady. Cifry z nerostů jedou pořád a já jsem rád, že jsou značky, který kolem téhle specialitky staví svébytný modely. Ne, plácnout aventurín nebo malachit do obyčejnýho fieldovýho pouzdra ala starý Seiko 5 nefunguje. To je jak jít s lakovkama rýt zahradu. Takže díky, Dennisone, takhle to má vypadat.

21.jpg.46716e2232121fb817a965aebd67b7ae.jpg

A to by asi stačilo. Možná si časem ještě na něco vzpomenu, ale to hlavní jsem ze sebe dostal Zajímavých hodinek bylo samozřejmě mnohem víc, ale to by už nečetl vůbec nikdo 😊

• Like 9
  • Díky 3
  • Dát hlas 2
Odesláno

Moc diky za skvelou sumarizaci vystavy. Bohuzel kvuli zdravotnimu stavu jsem se letos na Micro nedostal, coz me o to vic mrzi, kdyz ctu tvuj nadseny report.

• Like 1
Odesláno

👍 pěkně napsané. Letos jsem poprvé nebyl na Sewu a na Micro jsem se ještě nikdy nedostal. O to víc mě to po této recenzi mrzí.

• Like 1
Odesláno

Rádo se stalo, přátelé. Nicméně i přes to, jak je to rozvleklej text (z mýho pohledu), tak jsem fakt zachitil jen zlomek. Micro Praha už je všechno, jen ne "micro" 🙂  

Odesláno

Micro bylo skvělý. Byl jsem už potřetí a je stále lepší a je toho víc k vidění. Taky jsem se tam potkal s pár známými odsud a bylo to prostě fajn dopoledne.

mik 3.jpg

mik 2.jpg

mik 1.jpg

• Like 3
Odesláno
V 6. 12. 2025 v 17:08, Návštěvník napsal:

Škoda, že se na jediném watch foru v zemi objevuje report o MICRO Praha týden po realizaci, ale asi to tak má být, a díkec alespoň za toto. 👍

------------------------------------------------------------------------------

Za mě jednoznačně lepší než SEW, více osobní, žádný studený ksichti, nikdo mi nenabízel ke koupi apartmán v Dubaji (to jsem vždycky v rozpacích jestli to vzít nebo nevzít)

Přišlo mi to jako sqvělej hodinkovej mejdan.

Marně sem hledal toho prcka skrz hrnky, ale hodil to na hrb Ondrovi a někam se schoval.

Oceňuji vlastně nulovou absenci vitrín, tímpádem je to všechno osobnější, komornější a kontaktnější.

Za mě paráda, a příští rok to bude určitě větší priorita než SEW.

Hele, já jsem to fakt chtěl sepsat dřív, ale nestíhačka a večer už na to většinou nevidím 😄 Ne, jasně, vím, jak to myslíš 😉 Já bych řekl, že se to nikomu nechce prostě psát a není každej grafoman jako já 😄 Fotek ale bylo a je všude hromada, tak aspoň tak.

A tady je report od profíka: https://www.rucearucicky.cz/micro-praha-2025-reportaz/

• Like 2
Odesláno (upraveno)

Moc díky za toto vlákno, příští rok se budu snažit zúčastnit osobě :) Microbrandy mi přijdou jako naprosto úžasný svět, barevný, živoucí, každý si v něm najde to své a to je důležité. Protože hodinky nás baví právě proto, že nás něčím zaujmou. Mě třeba háčkovaný ciferník nezaujme, ale takový Awake nebo Straum, echo/neutra a další jsou skvělé počiny!  

Upraveno uživatelem Pavel87
  • Like 1
Odesláno
před 9 hodinami, Pavel87 napsal:

Moc díky za toto vlákno, příští rok se budu snažit zúčastnit osobě :) Microbrandy mi přijdou jako naprosto úžasný svět, barevný, živoucí, každý si v něm najde to své a to je důležité. Protože hodinky nás baví právě proto, že nás něčím zaujmou. Mě třeba háčkovaný ciferník nezaujme, ale takový Awake nebo Straum, echo/neutra a další jsou skvělé počiny!  

Mám to stejně. Microbrandy jsou pro mě esencí originality a nadšení z hodinařiny. Značky, který musí vyvinout extra úsilí, aby na přeplněným trhu s hodinkama zaujaly, a právě proto jsou tak skvělý. 

• Like 1
Odesláno

Byl jsem na Micro Praze již po třetí. Každým rokem mi to přijde lepší a lepší. Příjemně mě překvapil počet zúčastněných značek i návštěvníků. Byl jsem oba dny. V sobotu tam bylo tak narváno, že dostat se k některým stánkům hned na poprvé bylo nemožné. Neděle byla o něco klidnější. Ač je vstup zdarma, tak mne i letos samotná návštěva stála peníze. Každý rok si kupuji tu jejich limitku. Neodolal jsem ani letos.. 🙂 

Focení mi nejde, proto jsem nefotil. Ale abych jen nekecal, tak dávám odkaz na jejich instargam kde mají nějaká videa včetně rozhovorů s návštěvníky, ale i s vystavovateli. Videa s vystavovateli jsou zřejmě jen reposty Italského blogera. Ale i tak jsou zajímavé. Tady je odkaz na rozhovory s návštěvníky a záběry z výstavy - https://www.instagram.com/reel/DSHquteDEjp/

Je super, že se u nás konají hned dvě, vlastně celkem velké hodinářské výstavy. SEW je moje srdcovka už od prvního ročníku.

• Dát hlas 1
Odesláno

Mal som chut si spravit radost niecim nevsednym a dnes dorazili DRZ06 Wandering Star.. Sergio to ma proste inak, tie jeho kusky ma beru.

IMG_1624.jpeg

IMG_1625.jpeg

IMG_1626.jpeg

• Like 4

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...