Filini Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 nechcem zakladat nove vlakno, tak sa ospravedlnujem, ze to tu zaprasim: Nedavno som mal moznost si prvy krat osahat a pofotit nieco zrkadlovkou. Zapacilo sa mi to a uz mam chrobaka. Momentalne nemam ziadny fotak a zislo by sa mi nieco na vylety. Naposlady som fotil pred paru rokmi nejakym z prvych kompakt digitalov a kvalita bola hrozna. Ked som teraz fotil zrkadlovkou, bolo to uzasne. Som absolutny amater, mozno ani to nie. Moja prosba spociva v tom, aby ste mi poradili, ci kompakt (kvalita za tie roky snad pokrocila), alebo zrkadlovka? U zrkad. ma odradza vyssia cena vzhladom na obcasne pouzitie (1x do mesiaca) a vaha/rozmery U kompaktu mi vyhovuje vaha/rozmery, no obavam sa kvality. Za zrkadlovku som ochotny dat max 15tis, za kompakt max 10tis. Prosim nejake rady a nazory....dakujem
Filini Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 (upraveno) jo presiel som zbezne nejake cz forum o foteni a ako alternativa pre mna by bol Canon 1000ka, alebo 450tka len sa stale obavam, ze mi bude zapadat prachom, lebo sa mi nebude chcet ho nosit. Moja otazka smeruje k tomu, ci vedia aj kompakty do 10tis fotit veeeelice pekne fotky (dodam, ze na zrkadlovke sa mi moooc paci rucne ostrenie - da sa aj na kompaktoch?), alebo su to len fotaky na "pripomenutie" dovolenky a rodinnych oslav. dik EDIT: preklep Upraveno 20. dubna 2009 uživatelem Filini
Filini Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 od zaciatku hovorim o digi zrkadlovke, na babracku s filmami ma neuzije. Tak ze ci radsej dat 15 na digi zrkad. a nech aj lezi, lebo aj ked budem fotit len raz za mesiac, bude to lepsejsie ako za 10 kompakt
Filini Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 (upraveno) brat robi v Electroworlde, tak ma napadlo pozret si letak. Maju teraz Sony W130 (8.1MPix,4x opt.zoom)za 139eur a Canon Ixus 85 (10Mpix, 3x opt.zoom) za 169eur. To su sumy za ktore by som do toho aj isiel a prinajhosom nejak na fore strelil a siel vyssie EDIT: nasiel som nejake recenzie a fotky ... mozem rovno zostat pri foteni so Sony Ericssonom kde mam sice 5 Mpix, ale kvalitu samotnej foto rovnaku. Upraveno 20. dubna 2009 uživatelem Filini
railmaster Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Sám mám jako kompakta Fujifilm F31fd a přestože po srovnání technických parametrů nedosahuje kvalit ani jednoho z těch tvou zvolených, musím říct, že kdybych ho měl kvůli něčemu měnit, tak jedině kvůli tomu abych měl širší ohnisko (24mm jako má Panasonic by se mi moc líbilo). A pro ukojení "uměleckých" ambicí jsem si pořídil ještě levnou zrcadlovku K200 od Pentaxu. Pro fotografujícího amatéra jako jsem já to postačuje až až. Technické parametre, možnosti, nastavenie o tom by sa dalo hovoriť, ale že by prakticky liezli z F31fd horšie snímky ako z Panasonicu?
Milil Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Technické parametre, možnosti, nastavenie o tom by sa dalo hovoriť, ale že by prakticky liezli z F31fd horšie snímky ako z Panasonicu? To nevím, neměl jsem Panasonic v ruce abych měl přímé srovnání. Ale také jsem neříkal, že jsem s s tím Fuji nespokojený, právě naopak. Ale kdyby měl ten širší a světelnější objektiv jako Panasonic ... Ale nikdo zkrátka není dokonalý
odklizec Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Kamile, jako stary zastance kompaktu Ti muzu s naprosto klidnym srdcem doporucit LX3. Pokud chces kapesni fotak a slusny JPEG vystup, pak LX3 ted asi nema konkurenci. Ma o fous vetsi cip a cca o 4mega fousy mene pixelu na cipu nez G10 a je to zatracene poznat (mene sumu, vetsi dynamicky rozsah). LX3 jsem testoval a mel jsem jen par vyhrad. Nastaveni bile LX3 moc nezvlada a ani kdyz si to nastavis rucne to neni ono. Lekem na to je RAW, ale do toho se ti asi moc chtit nebude. Jinak RAW Ti i umozni vytahnout neuveritelny dynamicky rozsah z prepalu, ktere by jsi v JPEG povazoval za ztracene. A podstatne lepe umozni pracovat se sumem, coz je u tehle malosenzorovych fotaku celkem dulezite. LX3 ma ale celkem v pohode i JPEG a diky svetelnemu objektivu budes v klidu pouzivat mensi citlivost tam, kde jini budou muset pouzit mnohem vyssi ISO nebo blesk. Menu a vubec LX3 workflow mne nijak zvlast neuchvatilo, ale popravde, jsou i horsi (napriklad Sigma DP1). A LX3 objektiv si dost hodne vypomaha softwarove jak v JPEG, tak v RAW konvertoru dodavenym s fotakem. Umele se odstranuje chromaticka aberace a soudkovitost, ktera je docela brutalni. Ale ve vystupu nic nepoznas a teda Ti to muze byt uplne suma fuk Ja bych teda muj fotak za LX3 nemelnil, ale ja fotim do RAWu a fotky si upravuju sam. A mam teda jine naroky na JPEG vystup (respektive zadne, neb JPEG nepouzivam). Pro bezne foceni a pro cloveka, ktery se nechce zahrabat v RAW editoru je LX3 skvela volba.
boo-beek Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Kamile, jako stary zastance kompaktu Ti muzu s naprosto klidnym srdcem doporucit LX3. Pokud chces kapesni fotak a slusny JPEG vystup, pak LX3 ted asi nema konkurenci. Ma o fous vetsi cip a cca o 4mega fousy mene pixelu na cipu nez G10 a je to zatracene poznat (mene sumu, vetsi dynamicky rozsah). LX3 jsem testoval a mel jsem jen par vyhrad. Nastaveni bile LX3 moc nezvlada a ani kdyz si to nastavis rucne to neni ono. Lekem na to je RAW, ale do toho se ti asi moc chtit nebude. Jinak RAW Ti i umozni vytahnout neuveritelny dynamicky rozsah z prepalu, ktere by jsi v JPEG povazoval za ztracene. A podstatne lepe umozni pracovat se sumem, coz je u tehle malosenzorovych fotaku celkem dulezite. LX3 ma ale celkem v pohode i JPEG a diky svetelnemu objektivu budes v klidu pouzivat mensi citlivost tam, kde jini budou muset pouzit mnohem vyssi ISO nebo blesk. Menu a vubec LX3 workflow mne nijak zvlast neuchvatilo, ale popravde, jsou i horsi (napriklad Sigma DP1). A LX3 objektiv si dost hodne vypomaha softwarove jak v JPEG, tak v RAW konvertoru dodavenym s fotakem. Umele se odstranuje chromaticka aberace a soudkovitost, ktera je docela brutalni. Ale ve vystupu nic nepoznas a teda Ti to muze byt uplne suma fuk Ja bych teda muj fotak za LX3 nemelnil, ale ja fotim do RAWu a fotky si upravuju sam. A mam teda jine naroky na JPEG vystup (respektive zadne, neb JPEG nepouzivam). Pro bezne foceni a pro cloveka, ktery se nechce zahrabat v RAW editoru je LX3 skvela volba. Odklizeci, co mas za kompakt? Posledni "velkej fotak" (Panasonic FZ50l; predtim nekolik DSLR od Oly a Nikonu... mam to s technikou podobny jako s hodinkama, nic mi dlouho nevydrzi ) jsem nechal ve vlaku, ted jsem si koupil jen tak na blbnuti kompakt a nejak nemam chut se zatim vracet k vetsimu fotaku. Akorat to, co mam ted, neni zadna hitparada (Nikon S500), tak premejslim, jakej jinej kompakt vzit, az se trosku pocvicim v kompozici, na coz mi tohle zatim staci. Zatim koukam po tom LX3 a po necem (nevim model) od Ricohu...
odklizec Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 boo-beek, nevim jestli to tu mam napsat, protoze se bojim flame... No jo, mam Ricoh GRDII Teda mimo jinych Ricohu, ale GRDII je muj hlavni fotak. Ale fakt prisaham na holy pupek, ze nemam nic spolecneho s clovekem na digineff foru (Vlasta, Lasta, naposled * a ja nevim jak jinak si jeste rika), ktery se snazi vzbudit dojem, ze nic lepsiho nez Ricoh neexistuje. To je samozrejme kravina. Vse je to o potrebach a o tom co je clovek ochoten udelat pro dobrou fotku. Ja napriklad "ztracim" cas editovanim RAWu protoze z JPEGu, co leze s poslednich Ricohu, bych zvracel. Nastesti ty lepsi Ricohy maji RAW, coz spolu se skvelym objektivem mi umozni produkovat celkem uchazejici fotky, ze kterych mam radost. Ale urcite bych tyhle fotaky nedoporucil nekomu na bezne cvakani, kdo ocekava okamzity JPEG vysledek. Na to je vazne lepsi LX3.
cigi Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 (upraveno) Odklízeči, to je paráda, že jsi zas tady !! Fundované názory na kompakty si prostuduju! :D Každopádně jsem se tím zabýval v prosinci a vyšel mi fuji fd 100, teď mají následující model, nějaký kouzelný čip, co mění velikost pixlů, nebo co - to vypadá zajímavě. Já jsem volil tu fuji fd 100 z následujících důvodů: kvůli ceně (dát za kompakt desinu, co stojí parádní zrcadlovka včetně slíčka mi přišlo nepřiměřený) kvůli videu (jediná věc, kdy byl tehdá kompakt lepší, než zrcadlovka) kvůli malým rozměrům (jinak fotim zrcadlem) kvůli tomu, že objektiv zajede do pouzdra a má automatickou krytku (kritická funkce, to slabé místo, jak píše profesor cyber, pro nás roztržité) Všechno ostatní mi přišlo naprosto nepodstané, když můžu koupit zrcadlovku. Fotky jsou z tý fujiny hrozný, když je srovnám se zrcadlovkou, fotky s bleskem použitelný jen jako dokumentární, neumím si představit, jak nastavuju manuálně expozici, i když to prý nějak jde...., zpoždění, i když prý jedno z nejmenších na trhu, tak k zbláznění...). Ještě doplním, že fotím všechno jen do jpegu, i v zrcadlovce. Suma sumárum jsem se nemýlil, vyprd bych se na testy a tak , protože si nemyslím, že ve fotkách mezi kompakty vyšší třídy (LX3, GRDII, Fuji fd100, G10....) budou rozdíly, které ten, kdo fotí jen kompaktem vůbec zjistí, natož ocení. A kdo je zjistí, koupí si zrcadlovku. Šel bych výhradně po měřitelných uživatelských funkcích (rozsah zoomu, velikost, ta automatická krytka, menu, v kterým se už trochu vyznám) a ceně. Můj bohužel rozbitý nikon coolpix 4500 měl např. jen 4 Mpx, fotky dělal malinko lepší, než ta fuji, ale jediná jeho opravdová super výhoda bylo to, že tělo mělo kloub a šlo otáčet s monitorem, takže šlo fotit za roh - to bylo božží, neocenitelné. Upraveno 20. dubna 2009 uživatelem cigi
odklizec Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Ja jen tak naskok... Kdyz jsem videl BWC vlakno, tak jsem jen zaslzel. Ja vul...
cigi Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Koukej zůstat, chlape, nikam neprchej !
Návštěvník Kamil Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Ja jen tak naskok... Kdyz jsem videl BWC vlakno, tak jsem jen zaslzel. Ja vul... Co vlastně teď nosíš za hodinky? A tématu. Dnes jsem si byl oba osahat naživo. Podle fotek se mi LX3 zdál menší než ve skutečnosti, takže to zas takový rozdíl není. A nelíbí se mi. A stejně nenosím foťák furt u sebe, tak mě 10 dkg nevytrhne. A tím že to bude můj jediný, zoom u Panasonicu je málo. A šum neřeším, na běžné focení to je jedno, když budu potřebovat něco velkého, můžu použít RAW. A přímé ovládání většiny potřebných funkcí včetně okamžité kontroly stavu vlastními kolečky nemá chybu. Nemusím do menu, všechno hezky pěkně, rychle a přehledně nastavím rovnou. A přímé tlačítko pro posun ostřícího bodu mě vyhovuje snad nejvíc. A hledaček se taky občas hodí, ten přídavný u Panasonicu je hnus a ještě drahý. A Canon má jednodušší a levnější možnost nasazení různých konvertorů a filtrů. A je to tradiční výrobce. Hodinky si taky nekupuju Emporio Armani. Já vím, není to argument, ale pocit.
tyfo Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 Kamile Kamile, Z tve posledni reakce je jasne ze jsi se jiz natvrdo rozhodl a ja preste ze preferuji Panaka tak kvituji ze jsi si urcite vybral spravne, bylo to tu hodnekrat zmineno kazdemu vyhovuje neco jineho protoze kazdy fotime jinac. Ja by jsem si koupil Panasonic ale ne na Tvem miste ja totiz mam 2x SLR 1XDSLR bakulu objektivu, systemovy blesk ruzne predsadky telekonvertory,difuzory,filtry atd. ohniska pokryji od 15mm do 640mm a do 320mm se dostanu se svetelnosti 2,8 a tak mi chybi kompakt typu LX3. Ale ty jsi pak napsal ze to bude Tvuj jediny fotak a tam ja by jsem sel dokonce do ultrazoomu. Tvoje "A šum neřeším" je take neco jineho, ja u DSLR pouziji ISO 200 jen v krajnim pripade a a rikam si ze to nesmim moc zvetsit aby to neslo tolik poznat jak je to strasne zasumeny. Vybral jsi dobre, Canon je znacka co dela fotaky a ne treba lednicky a Preji ti dobre svetlo. ps. Odklizeci jsem rad ze jsi tu a ze te poznavam, jiz se tu o tobe vedly i bachorky (skoro mysticky tvor) a jsem rad ze nejsi " (Vlasta, Lasta, naposled * a ja nevim jak jinak si jeste rika)".
Návštěvník Kamil Odesláno 20. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2009 .... a tam ja by jsem sel dokonce do ultrazoomu... .... Preji ti dobre svetlo... Ultrazoom právě prodávám na Aukru, jak jsem psal na začátku, protože jsem ho za půl roku ani jednou nevytáhl. YPO ho chtěl koupit, ale moc šetřil. Díky za přání "dobrého světla", hezký pozdrav v souvislosti s focením.
People Odesláno 22. dubna 2009 Nahlásit Odesláno 22. dubna 2009 ja sa opytam takto: kde kupit lx3 za rozummu cenu?
Návštěvník Kamil Odesláno 16. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2009 Oživuju vlákno, Canon (už dříve) uvedl S90. Stejný 1/1,7" CCD čip jako G10, G11, vynikající F2,0 světelnost, všechny manuální funkce, RAW, atd. A samozřejmě menší, lehčí, kompaktnější. Co vy na to? Jediné, co je na géčkové řadě lepší, je ovládání některých funkcí vlastními tlačítky nebo kolečky, což neskutečně zrychluje a ulehčuje focení.
sibirnaya Odesláno 16. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2009 (upraveno) me by sralo makro od 5cm, g11 ma od 1cm. jinak nad canonem taky uvazuju, pac fotky co lezou z mejch nikonu sou nic moc - ale to sou vsechno kompakty kery sem kupoval kvuli tomu, aby byly maly - a hlavne ted nevim, jestli teda jit do techhle lepsich kompaktu nebo elektronickou zrcadlovku - taky canon. uz tenhle kompakt je totiz pro me na dovoleny prilis velkej, mam rad neoc, co fakt vleze do kapsy a skoro necitim, takze otazku hmotnosti a prenositelnosti neresim. spis mi de o to, abych delal hezci fotky hodinek doma pri zarovkovym svetle Upraveno 16. prosince 2009 uživatelem sibirnaya
nAscA Odesláno 16. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2009 Zrovna taky vybiram, u toho S90 mi vadi hmotnost, slabe rozliseni videa, a nic moc ohnisko. Osobne dnes kupuju nejspis Sony CyberShot DSC-WX1, ktery dam v pohode do kapsy. Jen me stvou ty jejich karty.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se