Přejít na obsah

Omega Speedmaster Pro - moonwatch

Seamaster

Doporučené příspěvky

Ahoj, jelikoz mam maly abstacek, vymyslim si dalsi hodinky a mam nasledujici plan.

1) mam nabidku na klasicke moonwatche, dnes oznacovane jako 3570, tyhle jsou ze 70 tych, cal.861

2) muj zamer je dat je na remen, nebo NASA strap a dat na ne pruhled - a zde zacinaji dotazy:

a) protoze kalibr v techto konkretnich hodinkach jiz prosel servisem, tak je packa brzdy jiz nylonova a ne kovova. (Omega seriove od 1996 pouziva samomaznou nylonovou, pouze v cal 1863 (v modelech 3573 s pruhledem) dava stale kovovou, aby to nevypadalo blbe.... me jde o to, zda-li se mam na zadost o vymenu teto soucastky (Omega SN 860.1726) za kovovou obracet na nejaky offic. Omega servis, nebo to zvladne vymenit vcetne objednani nekdo sikovny koho znate?

B) Samotny dynko se safirem se da sehnat a jde mi o to, zda- li nekdo nevi jak maji soucasne modely s pruhledem reseny vymezovaci krouzek . Asi bude specialni, pac hodinky s pruhledem nemaji anti-prachovy kryt a tudiz bude trosku vyssi nez standard na modelech s plnym dynkem. Co jsem cetl na webech ruzne, resi se to vyrobou krouzku-podlozky na puvodni krouzek, ale pokud by se dal u Omegy sehnat ten z modelu 3572,3573, tak proc se s tim mazat, ze...

diky za usmernovaci povely a pokyny :helpsmilie: Treba je to cele blbost :-)

Zdroj foto: www.chronomaddox.com

post-2867-1242650843.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 86
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já osobně bych neměnil ani Delrin brake za kov, ani bych nedával průhled. Kdesi jsem četl na toto téma nějakou diskuzi, ze které vyplinulo, že ta silikonová součástka(prý vyrábí firma DuPont) je pro hodinový strojek mnohem lepší a hlavně šetrnější. Bláznění s výměnou začalo právě až s průhledným víčkem, protože to spoustě lidí připadalo "laciné" - mít v hodinkách "umělou" součástku. Je to samozřejmě na tobě - ať se rozhodneš jakkoliv - ať ti dělají Moonwatche radost, taky si je často rád vezmu.

:)

Odkaz ke komentáři

Já mám na moonphase brzdu ocelovou. Určitě bych nic neměnil jen kvůli optice. Ten stroj je jakej je a nylon k tomu patří. Kór když si za tím přečteš ten příběh od Maddoxe, co postoval Romulada.

Já mám průhled, ale to plný dýnko má taky něco do sebe, na srazu jsem si ho moc rád prohlížel.

Odkaz ke komentáři

jj, dik, ten Romuladovic odkaz jsem cetl , ale je zjevne, ze sam Maddox poradne nevi, kdy to Omega nasadila Delrin seriove, tabulka je utvorena z dat od ruznych majitelu a podle me je to u tech starsich rocniku vazne servisem, kdy hodinar zamenuje automaticky starsi kovovou za Delrin... nicmene to je v podstate jedno.

Uznavam, ze delrin je vylepseni a ma sve opodstatneni, nicmene pokud se rozhodnu to "zpruhlednit", budu trvat na kovove asi. Ono to blazneni nezpusobili zakaznici - Omega sama nasadila do modelu s pruhledem zpatky kovovou brzdu. Takze je celkem logicke, ze i ja ji chci :) Nicmene uvidime az je budu mit v ruce, jak to dopadne.

Ale porad bych rad znal odpoved na me prvotni dotazy.... :-)

Odkaz ke komentáři

Zkus se mrknout sem : http://www.ofrei.com/page670.html

JJ dik, Otika znam ale vymezovaci krouzek jsem prehlednul, pro informaci ma cislo OME-079LC086108

Jinak s to brzdou jsem nahlodanej, je fakt ze brzdi centralni vterinovku pri resetu stopek primo pres zuby a to ten nylon je urcite setrnejsi... asi se rozhodnu az to bude v realu na stole.

Co nejakej ten watchmaker? K pi.Hanakove se me to moc davat nechce, z jiz jinde zminenych duvodu a ani nevim, jestli by me s takovym tuningem nevyhodili.... znate nekoho sikovneho, nejlepe Brno a prilehle burankovy?

Odkaz ke komentáři

Jeste jeden dotaz: jak maji manual winding Speedy resenej hacking vterinovky? V jednom manualu je psano, ze synchronizace probiha v poloze dva, kdy po casovem signalu se ma zamacknout korunka do polohy jedna - coz me prijde logicky a klasicky hack. Ale v jinem pisou tohle: "calibres 1861, 1863, 1866 and 3604 do not have a stopsecond

mechanism. To synchronise, the crown should be gently turned backwards and pressure maintained to stop the seconds

hand. Release when the display corresponds to the timing signal and push crown back to position 1."

Takze kde je pravda? Je potreba na zastaveni vterinovky nejake lepsi karate, nez jen povytahnout korunku dopolohy dva??

Upraveno uživatelem Seamaster
Odkaz ke komentáři

Vteřinovka se zastavuje s korunkou v pozici 2 mírným tlakem do protisměru hodinových ruček (ani nejde o pootočení korunky, fakt stačí jen naznačit, vteřinovka se zastaví nebo poskočí o 1 až 2 sekundy zpět).

Tedy ten druhý manuál je správně, resp. se týká uvedených kalibrů, tedy i 861.

Odkaz ke komentáři

Přimlouval bych se také o originální podobu 861 bez průhledu a s plastovou páčkou brzdy.

Využil bych ale živé vlákno a podělil se o zkušenosti:

speedmastera (861) jsem měl nedávno (leden - březen) na vyčištění u Dušáků po cca 11 letech od koupě nových. Ačkoliv byly jen minimálně nošené, vyměnili kompletní sestavu korunky včetně vodítka, obě tlačítka a také mezikolo chronografu. Prý se to tak dělá pokaždé, oprava trvala 3 měsíce a stála 7 100,- Kč. Před opravou měl (patrně) vlivem zatuhlého maziva malou amplitudu kyvu ("líný" pohyb vteřinovky bez zřetelných poskočení, roztažené odezvy kroku) a pravidelně se předcházel s vypnutým chronografem o cca 18s za den (téměř nezávisle na úrovni natažení). Rezervu chodu měl cca 53 hodin.

Po opravě se za prvních 24 hodin zpozdí o cca 10s, za dalších 24 hodin to trochu dožene, takže celkově za 48 hodin se zpozdí o cca 2 až 5s. Rezerva chodu se ale zhoršila na cca 50 hodin (opět vše s vypnutým chronografem).

Korunka se pohybuje podstatně více ztuha (zřejmě nový O kroužek) a při natahování se sama nevrátí o segment západky, jak to bylo dříve. Při spuštění stopek (někdy, zřejmě podle momentální pozice kol) vteřinovka chronografu poskočí o 1s dopředu, zastaví se a teprve potom se začne pohybovat rovnoměrně. Během 1 otáčky (minuta) ale obvykle jednou až dvakrát opět poskočí o cca 0,5 až 1s a následuje úměrná pauza. Přičítám to zvětšeným vůlím v soukolí chronografu, samotný krok hodinek se zdá být pravidelný (podle malé vteřinovky). Dost mě to zklamalo, jiné mechanické chronografy (i podstatně lacinější - Seiko) to nedělají. 861 má údajně seřizovatelný záběr mezikola a při pečlivém seřízení by se nic takového nemělo vyskytovat.

K hodinkám předali potvrzení o opravě se záruční dobou 2 roky a také záznam ze zkoušky těsnosti.

Prosím poraďte: reklamovali byste tuto opravu, nebo se případně obrátili jinam? Nepřeji si žádné konfliktní situace, veškerá jednání byla pokaždé korektní . . . .

Díky, hrdlicka

Odkaz ke komentáři

Tak zaprve dik za unos :-) Zadruhe nepises, jestli se stopky chovaly stejne o pred opravou, ale pokud ne, je to zjevne na reklamaci... pochybuju, ze by si NASA pustila do kozmu drek, co mu vterinovka skace jak koza :-)

Omlouvám se . . . .

Před opravou měly hodinky podstatně menší amplitudu kyvu, z toho vyplývají také podstatně menší obvodová zrychlení kol a vůle v soukolí stopek se tak nemusela projevit. Protože pochopitelně nemám přístup a možnost vyzkoušet jiné 861, dovoluji si takto poprosit o zkušenosti kolegů se stejným kalibrem. Uvedené závady zas nejsou tak markantní a při běžném užívání jsou přehlédnutelné.

Díky, hrdlicka

Odkaz ke komentáři

Přimlouval bych se také o originální podobu 861 bez průhledu a s plastovou páčkou brzdy.

Využil bych ale živé vlákno a podělil se o zkušenosti:

speedmastera (861) jsem měl nedávno (leden - březen) na vyčištění u Dušáků po cca 11 letech od koupě nových. Ačkoliv byly jen minimálně nošené, vyměnili kompletní sestavu korunky včetně vodítka, obě tlačítka a také mezikolo chronografu. Prý se to tak dělá pokaždé, oprava trvala 3 měsíce a stála 7 100,- Kč. Před opravou měl (patrně) vlivem zatuhlého maziva malou amplitudu kyvu ("líný" pohyb vteřinovky bez zřetelných poskočení, roztažené odezvy kroku) a pravidelně se předcházel s vypnutým chronografem o cca 18s za den (téměř nezávisle na úrovni natažení). Rezervu chodu měl cca 53 hodin.

Po opravě se za prvních 24 hodin zpozdí o cca 10s, za dalších 24 hodin to trochu dožene, takže celkově za 48 hodin se zpozdí o cca 2 až 5s. Rezerva chodu se ale zhoršila na cca 50 hodin (opět vše s vypnutým chronografem).

Korunka se pohybuje podstatně více ztuha (zřejmě nový O kroužek) a při natahování se sama nevrátí o segment západky, jak to bylo dříve. Při spuštění stopek (někdy, zřejmě podle momentální pozice kol) vteřinovka chronografu poskočí o 1s dopředu, zastaví se a teprve potom se začne pohybovat rovnoměrně. Během 1 otáčky (minuta) ale obvykle jednou až dvakrát opět poskočí o cca 0,5 až 1s a následuje úměrná pauza. Přičítám to zvětšeným vůlím v soukolí chronografu, samotný krok hodinek se zdá být pravidelný (podle malé vteřinovky). Dost mě to zklamalo, jiné mechanické chronografy (i podstatně lacinější - Seiko) to nedělají. 861 má údajně seřizovatelný záběr mezikola a při pečlivém seřízení by se nic takového nemělo vyskytovat.

K hodinkám předali potvrzení o opravě se záruční dobou 2 roky a také záznam ze zkoušky těsnosti.

Prosím poraďte: reklamovali byste tuto opravu, nebo se případně obrátili jinam? Nepřeji si žádné konfliktní situace, veškerá jednání byla pokaždé korektní . . . .

Díky, hrdlicka

Argumentovat opravu za 7000,- slovy, že se to tak dělá. To neberu. Výměna uvedených dílů se mi zdá zbytečná. Mě by to docela naštvalo a už vím, kam s Moonama do servisu nepůjdu. (Až je budu mít)

Odkaz ke komentáři

Argumentovat opravu za 7000,- slovy, že se to tak dělá. To neberu. Výměna uvedených dílů se mi zdá zbytečná. Mě by to docela naštvalo a už vím, kam s Moonama do servisu nepůjdu. (Až je budu mít)

Součástí STANDARDNÍHO servisu u autorizovaného dealera JE výměna těsnění, korunky i tlačítek, někdy i přeleštění pouzdra a tahu. Je to (podle mně) i proto, aby mohli garantovat vlastnosti servisovaného kusu.

Je milion "nezávislých hodinářů", přeji hodně štěstí při nalezení kvalitního..

Přirovnal bych to k opravě BMW M3 - nikdy bych nejezdil naplno po opravě u "lojzy z družstva".

Odkaz ke komentáři

Hele zalezi na cem se domluvili, respektive do ceho Hrdlicku natlacili... podle me pokud trvas pouze na vycisteni a promazani, meli by to mez mrknuti udelat... nicmene by te meli upozornit, ze se na to nevzahuje pak zadna zaruka a ze pokud chces, aby pote platila zase 2 roky zaruka AD servisu Omega, je treba provest "garancku", ktera opravdu stoji takove tisice a je pri ni meneno mnoho veci (je to presne dano, viz web Omegy). Coz mi rozhodne nevadi, protoze vse je v ramci toho pausalu, ktery ma AD pevne dany, tedy by se dalo rici, ze cim vice toho za ty prachy vymeni, tim lepe.

Druha vec je, ze prave Hrdlickoj po takovemto full-servisu poskakuje vterinovka.....

Odkaz ke komentáři

Kolegové, děkuji.

Sám chod vteřinovky (občasné poskakování) je celkem nepřílemné, ale zřejmě odstranitelné. Skutečnost, že vyměnili mezikolo (vyměněné díly vrátili - jsou bezvadné) může naznačovat, že se už o odstranění pokoušeli, ale marně. To, že nová korunka jde tak ztuha, že hnací pružina jí není s to pootočit, se možná po unavení těsnícího kroužku upraví samo a do té doby ji mohu vracet ručně. Dost mi ale vadí poruchy isochronismu: proč se plně natažený strojek zpomaluje a při částečném natažení naopak zrychluje - a to ne zcela zanedbatelně? V novém stavu (tedy před těmi už 11 lety) nic takového v takové míře nedělal.

Rozsah servisu je skutečně předepsán výrobcem, uvedená cena 7L vychází ještě příznivě ve srovnání se Švýcarskem. Nicméně zvažuji servis v Mnichově, ten je narozdíl od Dušáka pořád na seznamu autorizovaných servisů - viz internetové stránky Omega.

hrdlicka

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Omlouvám se, že Vám takto zaplavuji vlákno, ale příjde mi škoda zakládat nové téma.

Mám v merku speedmastery. Ale jsem trošku zmaten, v Omegách se přiliš nevyznám.

Jako prodejce jsem si vytipoval juwelierhaeffner.

Našel jsem si tam kýžené speedmastery.

Jen nechápu rozdíly v ceně jednotlivých modelů (viz. odkazy).

odkaz 1

odkaz 2

odkaz 3

Je rozdíl tvořen řemínkem/tahem? nebo průhledem na strojek??

Pokud jsem pochopil, tak typově jsou jinak naprosto stejné (průměr, materiál, strojek,..).

Doufám, že se nepletu a jadné se o věrné "kopie" hodinek z let šedesátých (bez redukce velikosti apod., o změně kalibru vím)

Díky

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...