Přejít na obsah

Akvaristika...

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Pokud má člověk doma několikasetlitrovou nádrž, vyplatí se mít v té místnosti koberec s vysokým vlasem, pod ním dobře svařené lino a to lino mít vytažené pár centimetrů i na stěny a vysoké prahy pod dveřmi, zkrátka mít takovou bezpečnostní vanu. Ale na dva kubíky by člověk musel ty prahy přeskakovat :D tam jedin? hodně dobrá pojistka. Nebo dlažba tvořená lisovanými houbičkami na okna, které to celé dokáží pojmout... :)

Upraveno uživatelem martar
  • Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Tak kdysi jsem vypouštěl akvárium doslova v poslední minutě, celá zadní stěna se začala pomalu odshora odlepovat, sice ani ne 100litrové, ale i tak by to byla pěkná vlna.. Od té doby mám k tomu respekt i když dneska už je ta technologie lepení asi trochu jinde.

Odesláno

No, prvních 25 let života jsem prožil v paneláku. Vzhledem k tomu, že rybám se věnuju od sedmi let (a od dvanácti intenzivně), k pár nehodám samozřejmě došlo. Hned po té první si voda našla své cestičky k sousedům pod námi a při dalších incidentech byla dole na stropě a stěnách během vteřin. Rodiče měli tehdy sad, tak táta vzal velkou mísu jablek a běžel se k sousedům omlouvat. Jakmile v příštích těch chudáci sousedé otevřeli na zazvonění a tam stál někdo z naší rodiny s míšou jablek, zbledli a utíkali kontrolovat stropy a sundovat obrazy.. vůbec nejhorší bylo, když sestře narostly prsa a já se musel i s akvárky přestěhovat k bratrovi do jeho pokojíku. Nezvolili jsme dobré místo pro umíst?ní akvarijní stěny a došlo k pohybu panelu (podlahy) o cca 25mm... u nás jen vylezly trubky od topení že stropu, ale u sousedů se začala bortit siporexová příčka... ajaj. Akvaristi by měli bydlet v samostatném objektu, bez sousedů..

Odesláno (upraveno)

Dali na druhou stranu místnosti, prohnutí podlahy zmizelo, stupačky zalezly a sousedi dostali nové jádro. Akvaristika je někdy drahé hobby :)

Odesláno (upraveno)

No, ke konci už bylo v baráku mírné napětí. A nová akvária - protože těch stejně jako hodinek není nikdy dost - jsme pašovali domů potichu v noci, abychom nikoho nepotkali :)

Odesláno

Jako koupil jsem 240 l metr dlouhé. Za dva měsíce se mi to zdálo malé. Po novém, roce jsem pořídil zde prezentovanou 460 l s délkou 1,7 m. A nejhorší je, že už koukám, kam bych vrazil ještě jedno minimálně stejně velké a už tam mám i vytipované ryby z biotopu Asie. A to mě ještě napadlo, že by se dal využít prostor za rohovou sedačkou 2,4 + 1,8 m. Je to u nosných zdí, takže problém by nebyl... a to by bylo hejno skalár na pokoukání...

Odesláno

Tomu rozumím velmi dobře :) je tolik ryb, které by člověk rád zkusil...

Já se ve svém prvním byt? dostal do fáze, že jsem začal přemýšlet, zda by nemohly být nádrže i pod stropem, plošně. Prostě jsem narazil na limity svého 2+kk. Pár dní jsem o tom přemýšlel, všechno vypustil, odstěhoval, byt prodal a postavil barák. První, co jsem do projektu nakreslil, byla rybárna... no a pak nějaké obytné místnosti okolo :D

Odesláno

Hmm, že jsem to tu oživoval. Obcházím obývák s metrem a reálně to vidím na 800 l akvárium s délkou 2,7 m. Na to zase praskne peněz...

Odesláno

Teda akvárium v hlavě postele je divnej nápad. Asi se při tom dobře čte, ale udržovat to z matrace musí být radost, koukat se na to taky moc nedá, leda by si člověk vykloubil krk, a to už vůbec nemluvim o chvilkách vášn?... nemyslím ani tak riziko narušení statiky nádrže, jako spíš situaci "Proč jsi přestal, miláčku?" "Ale, přijde mi, že támhleta sasanka nějak odchází, a ty ryby jsou taky nějaký schlíplý, budu muset kouknout na filtr, lásko..." :)

Akvária s vysokým vodním sloupce se velmi špatně udržují a nejsou vhodné pro většinu ryb, ale přesto je dost drobných druhů, kterým vertikální typ nádrže může vyhovovat, pokud má členité pozadí. Závojnatky a karasi to ale rozhodně nejsou.

Odesláno

No, budem oponovať. Mal som svojho času akvárium v hlave postele (s nízkym čelom). Ale nie tak vysoko, ako na foto, štrk končil cca v rovnakej výške, ako čelo postele. Skvelá vec, pred spaním lepšie, než televízor. A vo chvíľkach vášne, keď máš hlavu hore, tak môžeš kontrolovať, či sa Corydoras neulievajú :)

Odesláno

Očuj, ako si sa pozeral... na to akvárko? To jsi na té postelí klečel, nebo jsi normálně ležel a koukal na to vzhůru nohama? Selhává mi představivost :D

Odesláno

:) Si ešte nikdy neležal na bruchu, s hlavou podopretou rukami, alebo opretý na lakťoch? Alebo aspoň na boku? Predstav si, že sa opaľuješ a čítaš knihu, alebo pozoruješ krivky okoloidúcich, v plavkách odetých dám. Okrem toho to bola parádna nočná lampa, pri ktorej sa dalo čítať.

Odesláno (upraveno)

Já bych se v poloze na břichu strašn? houpal :D

Napadá mě ještě jeden problém - čím je nádrž blíž k hlavám spících lidí, tím je složitější odstínit hluk a vibrace filtračního zařízení, případně vzduchování. Kdo má rád v noci ticho, tomu by to mohlo vadit. Další (teoretickou) nevýhodou je riziko, že bude člověk kromě žádoucího zvlhčeného vzduchu dýchat i plísn?, resp. spory plísní (často nebezpečných) nebo medikamenty v aerosolu.

Sám bych dal nádrž do nohou postele nebo někam na boční stěnu, s volným prostorem mezi postelí a nádrží kvůli snadné údržbě.

Odesláno

Kokso, ma neštvi. Vždy, keď si niečo obľúbim, tak ma nejaký dobrák informuje, že to škodí :D. Obľúbim si akvárko pri hlave, má plesne, obľúbim si mandarinky, tak sa dozviem, že to je najhoršie ovocie, lebo viaže olovo, atd. atd. To je život...

Čo sa týka monotónnych zvukov, tie ma spoľahlivo uspávajú. Tikot hodiniek, monotónny zvuk vzduchovacieho motorčeka, vrčanie tryskového motora pri dlhom lete :)

Mimochodom, daj si akvárko k nohám postele a potom si zoškrabuj pliesne z nechtov na nohách, Ty kazič príjemných zážitkov :lol2:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...