Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak jsem se po dlouhé době přehrabával krabicí s poklady z dětství a objevil jsem jedny Wylery, které mě velmi zaujaly. Potěšující zjištění bylo, že strojek funguje docela dobře (zpoždění cca 2 - 3 minuty za den), takže začínám uvažovat o renovaci. Bohužel, je prasklé sklíčko a pouzdro je hodně poškrábané:

wylery.th.jpg

wylerbok.th.jpg

Je mi jasné, že sklíčko se buďto podaří sehnat nebo ne, ale potřebuji poradit s pouzdrem: má smysl pokoušet se u pochromovaného pouzdra o nějaké leštění? Určitá patina mi nevadí - například korunku bych bez váhání nechal v tom stavu, v jakém je - nebo se mám rovnou zajímat o nové pochromování?

Je v Brně nějaký hodinář, ke kterému má smysl s takovýmito hodinkami jít (našel jsem na fóru zmínku o p. Konečném), nebo mám začít chystat balíček pro Mechana (zdravím :) )?

Odesláno

Já si myslím, že by jim nové pochromování jen ublížilo. Musely by se hodně obrousit a vypadaly by pak jako ocucaný bonbón, všechny hrany budou fuč. Takhle je to původní a celkem i zachovalé. A poklad z dětství :) Nech je u hodináře zkontrolovat, vyčistit, promazat, nechat dát sklíčko a pouzdro jen trochu přelešti nějakým leštícím krémem a vyčisti.

• po měsíci...
Odesláno

Tak strojek vyčištěný, pouzdro přeleštěné, výhledově by tu byla i šance na nové sklíčko, ale mám problém s ciferníkem. Když jsem se u hodináře zmínil o jeho čištění, tak mi řekl, že se s tím nic nedělá a odmítl na něj sáhnout. Chtěl bych se zbavit jen té vrstvy po obvodě, vlastní ciferník je pro mně v pohodě. Prohledal jsem fórum a našel jen, co nedělat - ne líh, mýdlova voda taky není ideální.. Má někdo nějaký nápad, nebo ví někdo o nějakém hodínáři, který by ho vyčistil?

post-249-1251835527.jpg

Odesláno

Jó, to budeš muset pěkně sám, do toho ti nikdo nepůjde :)

Prostě to zkus - vyber si testovací místo, který je skrytý pod rámečkem a začni, velice opatrně... a pak se nezapomeň pochlubit výsledkem.

Odesláno

O čištění číselníku jsem se párkrát pokoušel, ale vždy to dopadlo neslavně. Pokud je tam oxidace, jako tady nic s tím neuděláš, to sundáš i s tou barvou. Takže buď nechat být, nebo zrenovovat. O renovací číselníků jsme tu diskutovali, jediná ověřená možnost u tohoto typu čísleníku je danafi za cca 120 EUR. Pokud to tak nechceš nechat zkus to vyčistit, zrenovovat to pak můžeš nechat vždycky (tak jsem dopadl i já). Hlavně nic nedřít. Zkus vlhkou vatu na špejli, ale jen to válet, nedřít. Nebo rodigo, to je jako plastická guma, dá se koupit v hodinářských obchodech (parexo), nebo ti třeba kousíček, co dáš na špejli, nějaký hodinář věnuje. Až to pokazíš, neříkej, že jsem ti to poradil. Jinak ta lumiscenční barva na ručičkách bude asi radioaktivní :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...