Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zrovna včera jsem viděl jak borec testoval fíky a pravy rolády. Pokud má korunka po zašroubování nevycentrovaný znak je to fík. Tedy alespoň v tom videjku. Jestli to maj tak všechny to opravdu nevím.

Takže, když není přesně napříč tak fík. Zkoušel to i protáčením navolno a pokaždé to zašrouboval stejně. U fíku to bylo nahodilé.

Pokud se mýlím tak se omlouvám.

mylíš se. Je to nesmysl.
  • Odpovědi 64
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Je to nesmysl u všech. Jestli na prodejně najdeš jedny z deseti který tak sedí je to moc. A stejně se to časem pohne.

Tak to si škrtám jednu fámu o Rolex:-))

Odesláno

Karlosi, na rolex.de maj taky napsany Kaliber. nechces jim to jim taky vopravit? proste trulda mu napsal, at mu vyfoti calibre, protoze kdyby mu napsal 'Could you please send me pics of strojek' tak by dotycny asi nepochopil. a protoze ho anglicky zadal vo fotku kalibru, tak i sem cesky napsal, ze mu napsal, at mu posle fotku kalibru, co je na tom k nepochopeni? 

pica_zps2pie9jat.jpg

Odesláno (upraveno)

Evidentně jsi nečetl nic z toho, kde jsem se ten rozdíl pokoušel (marně) vysvětlit. Aneb já o voze, ty o koze.

ED: strojek je strojek a ne kalibr. Co je na tom k nepochopení?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

ja to vim, ale ti rikam, ze mu napsal, ze chce 'pic of calibre' protoze je to to samy, jako kdyby mu napsal, ze chce 'pic of movement' . to ze my tady v tatarstanu to rozlisujem, to je vec druha. ale proste nepsal na aukro, ale na zahranicni server, a v anglictine sou uznavany vobe slova, chapes?

Odesláno (upraveno)

Ale to se ti jen zdá, protože to slovo používáš dlouho a už ti přijde normální. Ale to je jen tady na chronomagu, chápeš?

Ed: Argumentace zastánců kalibru vždy vychází jen ze situací, kdy se mluví o typu strojku, ne o strojku samotném, a pak to mylně vztahujete i na samotný strojek. A odmítáte uznat, že jsou to dva rozdílné termíny a dvě různé situace.

Ještě to zkusím. Mrkni na ebay. Zadej caliber, pak movement a pozoruj rozdíly - jak se mluví a o čem se mluví.

A zjistíš, že když hledáš strojek, napsat caliber je ti k ničemu, pokud nehledáš strojek konkrétního typu = kalibru.

Odesláno (upraveno)

Jasně, ale zase jen ve významu typ. Ne strojek samotný.

Ed. V takových odborných textech víceméně jde slovo kalibr nahradit slovem typ.

Ale když chceš vyfotit strojek a někomu napíšeš, aby ti vyfotil typ, tak je to nesmysl. V takových situacích už to prostě nejde, je to jiná situace a vyžaduje jiný termín.

Mně přijde velmi výstižné to srovnání se střelnými zbraněmi. Kalibr je naprosto jasné označení pro ráži, ne pro nějakou část zbraně. A u hodinek je to stejné.

Stále je to jen o tom, jak se to tu zažilo. Když si člověk nějaké slovo zažije určitým způsobem, pak mu jiné použití (ač třeba správné) přijde podivné, nepochopitelné a jaksi proti logice.

Odesláno (upraveno)

Nedá, to by si nejdřív obě strany musely ten typ upřesnit. Ale když já znám typ strojku a prodávající ne a napíšu mu ať mi vyfotí typ, tak se na mě bude dívat jako na blázna a nebude chápat co po něm chci.

Je to jen ukázka jak hodně jsme tu z hodinek zdeformovaní. Normální lidé mimo chronomag ani nepochopí o čem se bavíme. Jen jde o to kdo je divný. My, nebo oni?

Doporučuju zkusit jednoduchý test. Někoho nehodinkového se doma zeptejte co je to kalibr a ať vám ho na hodinkách ukáže.

Odesláno

musim rict, ze to, co rikas, je logicky, a ze me to nikdy nenapadlo. nastesti, kdyz mu napise, at vyfoti kalibr, tak ten dotycnej vi taky, co se po nem chce, je-li tez chronomagor. kazdopadne se ti omlouvam za sve drivejsi vyroky.

Odesláno

Netřeba se omlouvat, naopak máš můj obdiv, že jsi uznal jiný názor. To je těžké.

Já zase uznávám, že se termím kalibr opravdu hodně rozšířil a posunul daleko nad rámec původního významu.

Odesláno (upraveno)

Pořád nechápu, co na tom na hodinkovém fóru někteří nechápou. Karlos má pravdu. Cal., callibre, kaliber, kalibr atd. je prostě snonymum pro slovo typ, model, vzor atd., který se speciálně a zažitě pouřívá ve spojení s hodinkovými strojky. Co jsem četl, vychází to z historie, kdy se stroky odlišovaly hlavně svým průměrem. Odtud se do označení typu strojku dostalo slovo, které jinak značí průměr. Když si slovo kalibr nahradíte slovem model, už je to snad jasné, ne? Takže když na stránkách rolexu ve výčtu strojků píšou o kalibru, píšou o konrétním typu strojku. 

Takže když se vrátím ke své myšlence "výměny" slova kalibr za slovo typ nebo model. Budete se někoho ptát, jaký je v těch jeho hodinkách typ nebo model? Asi se spíš zeptáte, jaký typ nebo model strojku tam je, ne?

EDIT: než jsem to dopsal, objevily se tu další tři příspěvky...

Upraveno uživatelem malda
  • po měsících...
Odesláno

Ahoj, asi před osmi roky dostala přítelkyně od svého, dnes již bývalého manžela tyto hodinky za téměř dvacetiletou péči o jeho rodiče.

K hodinkám je certifikát s označením Lady-datajust 179158 a mají zelené kamínky, přičemž při vyhledání dle kódu na internetu jsou vždy pouze s bílými kameny- diamanty?

Pomůže někdo s identifikací hodinek a jejich cenou?

Děkuji.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...