Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím. Jsem čerstvým vlastníkem T013.420.11.032.00 :thumbsup_anim: a rád bych si upřesnil některé funkce, respektive jejich skutečné vlastnosti.

Vztah mezi relativním tlakem a výškoměrem

Chápu, že to nikdy nebude fungovat dobře, ale přesto bych tomu rád rozuměl. :helpsmilie:

V manuálu není prakticky nijak vysvětleno, proč bych vlastně měl měnit relativní tlak. Znamená relativní tlak to, že jsem nějakým způsobem zjistil tlak v dané lokalitě resp. výšce a pokud nastavím na stejnou hodnotu relativní tlak, bude mi ALTIMETER ukazovat skutečnou výšku? Ověřoval jsem to přímo ve Františkových Lázních u kamenného sloupku s tlakoměrem a nadmořskou výškou. Pokud jsem nastavil relativní tlak na hodnotu, kterou ukazoval tlakoměr na sloupku, ALTIMETER ukazoval jinou výšku, než ta, která byla vyrytá na sloupku... :worried_anim:

Doba potřebná na ustálení teploměru

V manuálu se píše o 15 - 30 minutách. Zdá se mi, že je potřeba delší doba. Jaké máte zkušenosti?

Díky

Odesláno

udelal sem si registraci na tomto foru jen proto abych ti mohl odpovedet.

ja mam T-Touche ted uz sestym rokem, zatim na puvodni baterii a jsem s nimi velmi spokojen. trochu mi vadi ze moje verze z titanu s takovou tou brousenou patinou vzala behem prvniho roku za sve a prave diky te patine byl na pouzdre hodinek i tahu videt kdejaky skrabanec. obecne mi prijde titan dost malo odolny proti mechanickemu opotrebeni nez treba klasicka ocel...

a ted k tvemu dotazu:

nevim jak u tvyh hodinek, mozna mas novejsi verzi a u nich lze tlak menit, ale na mych hodinkach tlak menit nelze. je ale treba pro co nejpresnejsi zmereni (nebo snad vypocteni) nadmorske vysky casto kalibrovat vysku.

tedy kalibrovat ji nemusis kdyz te udaj o nadmorske vysce zas tak moc nezajima....zkratka, kdyz si treba u more, lezis na plazi a kouknes na svy T-Touche ze ukazuji 130m.n.m tak je jasny ze je to totalni nesmysl....tak tam nastavis treba 1m pokud opravdu lezis na dece na pisku u more, a muzes si byt jist ze do svyho odjezdu z dovoleny budes mit vzdy udaj o vysce celkem spolehlivy...

vratis se domu, vyjedes do devatyho patra kde bydlis, a zjistis ze hodinky zase ukazuji nesmysl.

treba kdyz mas GPSku tak to polozis na parapet, vedle svy hodinky a zjistis ze jsou momentalne treba v 275m n.m. tak je zase zkalibrujes, a par dni mas pokoj a tu nadmorskou vysku to ukazuje relativne presne...

po par mesicich tohot neustaleho kalibrovani te to stejne pretane bavit a normalne se na to pak vykasles asi tak jako kazdy jiny uzivatel techto bajecnych hodinek....

Odesláno (upraveno)

Ahoj,

k tvojej prvej otázke. Keď chceš nastaviť svoju aktuálnu výšku a nie si na mieste, kde by sa dala zistiť (napr. z rázcestníku v horách), tak ju môžeš zistiť aj pomocou kalibrácie BAROMETRA - konkrétne relatívneho tlaku. Ak máš napr. prístup na internet (cez mobil,...) môžeš si zistiť relatívny tlak najbližšej meteorologickej stanice (relatívny tlak býva na veľkom území podobný, takže v pohodičke môžeš použiť aj údaj zo vzdialenejšieho miesta) a nastaviť (nakalibrovať) si barometer v hodinkách alebo ho môžeš nastaviť z nejakého barometra (musí byť na ňom zobrazený aj relatívny (prepočítaný na hladinu mora) nie iba absolútny tlak). Hodinky urobia prepočet medzi relatívnym a absolútnym tlakom a podľa neho nakalibrujú aj výškomer. Mne sa zatiaľ táto metóda osvedčila (aj v zahraničí) a výška bola vypočítaná celkom presne. Takýto postup sa dá použiť aj naopak - na kalibráciu barometra- zadaním aktuálnej výšky. K tvojmu príkladu vo Františkových Lázních - na barometry mohol byť udaný absolútny a nie relatívny tlak alebo na stĺpiku bola udaná výška iného miesta (nie konkrétne toho, kde si práve stál), mne sa to niekedy stáva v horách, že na tabuľkách je výška, napr. chaty a chata je o niekoľko výškových metrov vyššie/nižšie od miesta, kde sú tabuľky.

A k tvojej druhej otázke. Cca tých 30 až 40 min. stačí na vyrovnanie teploty púzdra a vonkajšej teploty (aspoň u ***ánového modelu to tak je).

Mimochodom vlastním model T-Touch Expert Titanium (T013.420.47.202.00) cca 8 mesiacov a som s ním nadmieru spokojný. A priznám sa, že ho vôbec nešetrím - turistika, cyklistika sú na dennom poriadku. :thumbsup_anim:

Prajem ti veľa úspechov z TISSOT-mi a príjemný deň.

vrgulnik napsal:
Zdravím. Jsem čerstvým vlastníkem T013.420.11.032.00 :thumbsup_anim: a rád bych si upřesnil některé funkce, respektive jejich skutečné vlastnosti.

Vztah mezi relativním tlakem a výškoměrem

Chápu, že to nikdy nebude fungovat dobře, ale přesto bych tomu rád rozuměl. :helpsmilie:

V manuálu není prakticky nijak vysvětleno, proč bych vlastně měl měnit relativní tlak. Znamená relativní tlak to, že jsem nějakým způsobem zjistil tlak v dané lokalitě resp. výšce a pokud nastavím na stejnou hodnotu relativní tlak, bude mi ALTIMETER ukazovat skutečnou výšku? Ověřoval jsem to přímo ve Františkových Lázních u kamenného sloupku s tlakoměrem a nadmořskou výškou. Pokud jsem nastavil relativní tlak na hodnotu, kterou ukazoval tlakoměr na sloupku, ALTIMETER ukazoval jinou výšku, než ta, která byla vyrytá na sloupku... :worried_anim:

Doba potřebná na ustálení teploměru

V manuálu se píše o 15 - 30 minutách. Zdá se mi, že je potřeba delší doba. Jaké máte zkušenosti?

Díky

Upraveno uživatelem sharz
Odesláno (upraveno)

K té funkci měření výšky všeobecně. Hodinky neumí zjistit výšku (to lze třeba pomocí zmíněného GPS), pouze tlak vzduchu. Je sice pravda, že tlak vzduchu má závislost na nadmořské výšce, jenže to není tak jednoduché. Tlak vzduchu na 1 místě není stabilní, během dne se může změnit i o několik procent (i vícekrát "nahoru a dolu"). V teplém a studeném vzduchu klesá tlak jinou rychlostí. V teplém vzduchu klesá tlak s výškou vždy o něco pomaleji než ve studeném vzduchu. Na velikost atmosférického tlaku má vliv teplota vzduchu, obsah vodní páry v atmosféře, nadmořská výška a zeměpisná šířka. Proto je třeba hodinky vždy nakalibrovat.

Zmíněná funkce v hodinkách má jediné praktické využití - výpočet převýšení během tůry, ale i tak jde spíše jen o zábavnou hračku. GPS je spolehlivější.

Upraveno uživatelem Patrik
Odesláno

Všem díky za odpověď, i když přesně na to, na co jsem se ptal, odpověděl pouze sharz :thumbsup_anim: Šlo mi totiž o to, jak bych někde v terénu zjistil relativní tlak, abych na základě tohoto tlaku zjišťoval výšku. Logické mi to přišlo spíše naopak. To, že je třeba kalibrovat výšku a že se mění v závislosti na změně tlaku (ať už ovlivněného změnou výšky či atmosférických podmínek) je zřejmé a pochopitelné i mně. :angel:

Titan bude mít z hlediska vodivosti teploty pravděpodobně jiné vlastnosti než ocel. Vyzkouším, změřím a dám vědět ;)

sharz napsal:
Ahoj,

k tvojej prvej otázke. Keď chceš nastaviť svoju aktuálnu výšku a nie si na mieste, kde by sa dala zistiť (napr. z rázcestníku v horách), tak ju môžeš zistiť aj pomocou kalibrácie BAROMETRA - konkrétne relatívneho tlaku. Ak máš napr. prístup na internet (cez mobil,...) môžeš si zistiť relatívny tlak najbližšej meteorologickej stanice (relatívny tlak býva na veľkom území podobný, takže v pohodičke môžeš použiť aj údaj zo vzdialenejšieho miesta) a nastaviť (nakalibrovať) si barometer v hodinkách alebo ho môžeš nastaviť z nejakého barometra (musí byť na ňom zobrazený aj relatívny (prepočítaný na hladinu mora) nie iba absolútny tlak). Hodinky urobia prepočet medzi relatívnym a absolútnym tlakom a podľa neho nakalibrujú aj výškomer. Mne sa zatiaľ táto metóda osvedčila (aj v zahraničí) a výška bola vypočítaná celkom presne. Takýto postup sa dá použiť aj naopak - na kalibráciu barometra- zadaním aktuálnej výšky. K tvojmu príkladu vo Františkových Lázních - na barometry mohol byť udaný absolútny a nie relatívny tlak alebo na stĺpiku bola udaná výška iného miesta (nie konkrétne toho, kde si práve stál), mne sa to niekedy stáva v horách, že na tabuľkách je výška, napr. chaty a chata je o niekoľko výškových metrov vyššie/nižšie od miesta, kde sú tabuľky.

A k tvojej druhej otázke. Cca tých 30 až 40 min. stačí na vyrovnanie teploty púzdra a vonkajšej teploty (aspoň u ***ánového modelu to tak je).

Mimochodom vlastním model T-Touch Expert Titanium (T013.420.47.202.00) cca 8 mesiacov a som s ním nadmieru spokojný. A priznám sa, že ho vôbec nešetrím - turistika, cyklistika sú na dennom poriadku. :thumbsup_anim:

Prajem ti veľa úspechov z TISSOT-mi a príjemný deň.

• po měsíci...
Odesláno
  Doktor01 napsal:
Rád bych se Vás zeptal, jaké máte zkušenosti s T-Touch, mám jedny úplně nové a nějak nemám sílu vnořit se do manuálu na použití.

Já jsem tak spokojený, že už ani víc spokojený být nemůžu. :thumbsup_anim: Ne, teď vážně. Při výběru jsem měl následující parametry:

- servis v Brně

- odolnost 100m

- podsvícený display + luminiscence

- minimálně 2 časy alarmů

- kombinace ručičky + display

- kvalita, značka

doplňující parametry

- stopky ideálně včetně odpočtu (ten používám skoro pořád)

- barometr, výškoměr a teploměr (nadstandardní funkce)

Vše kromě posledního řádku hodinky splňují k mé naprosté spokojenosti. Nadstandardní funkce prakticky nepoužívám, ale vůbec mi to nevadí, protože hodinky jsou samy o sobě skvělé a toto je jaksi do počtu. Pokud bych chtěl být hnidopich a fňukat, že mi něco chybí, tak je to označení dne v týdnu. Na displayi je místa dost a v režimu zobrazení dne je tam například zcela zbytečně rok. Místo "15.09.09" by tam mohlo být "15.09 Tu" nebo ještě lépe 15 Sep (Tu). To by bylo o hodně lepší.

Tak jak kdosi na tomto fóru psal, občas se neubráním tomu, že si jen tak hraju s dotykovým displayem. Asi proto, že je to takové "živé". :oneeyed02:

Chlapi holt potřebují technické hračky. Manuálem bych se moc nezatěžoval...

Odesláno

Zdravím,

o T-Touch Expert trochu uvažuju, má někdo zkušenosti, jak dlouho vydrží baterka? A baterka je stejná, jako u původních T-Touch? Expert je o dost větší, na silnější baterku by tam mělo být místo.

Zkoušel si někdo vyměnit baterku sám? Zdá se mi, že Expert mý dýnko na klasické šrouby, tak by to neměl být problém.

Spoustu let jsem nosil klasický Two Timer se sedmi funkcemi, baterku jsem si měnil sám, dýnko bylo na 4 šrouby.

Dík

Odesláno
  hanus napsal:
Zdravím,

o T-Touch Expert trochu uvažuju, má někdo zkušenosti, jak dlouho vydrží baterka? A baterka je stejná, jako u původních T-Touch? Expert je o dost větší, na silnější baterku by tam mělo být místo.

Zkoušel si někdo vyměnit baterku sám? Zdá se mi, že Expert mý dýnko na klasické šrouby, tak by to neměl být problém.

Spoustu let jsem nosil klasický Two Timer se sedmi funkcemi, baterku jsem si měnil sám, dýnko bylo na 4 šrouby.

Dík

Někdo tady psal, že i několik let. Já bych takový optimista nebyl. Podle mě záleží i na tom, jakou výchozí funkci máš zobrazenou. Pokud tam máš klasickou datumovku, tak ok. Pokud výškoměr nebo barometr, tak určitě méně. Zatím nemohu přispět, páč je mám 3 měsíce, ale vzhledem k tomu, jak často si s nima hraju a kroutím rafičkama, tak určitě málo... :suicide_anim:

Odesláno
  hanus napsal:
Zdravím,

Dík

Čtyři šrouby tam jsou, ale jak je to s výměnou netuším. Je otázka, jestli by tím nedošlo ke ztrátě záruky. Já osobně bych to určitě řešil v autorizovaném servisu - jednou za rok či za dva tam zajít není problém. Navíc se při té příležitosti můžou hodinky vyčistit, zkontrolovat vodotěsnost, atd. U hodinek za cca 20 tisíc bych si baterku sám neměnil - ne proto, že to je složité, ale kvůli výše uvedeným věcem. Na druhou stranu chápu, že pokud ti baterka vydrží 3 měsíce, tak tam nebudeš chtít pořád lítat. :cheff:

Odesláno

Zdravím,

baterku nechci měnit, abych ušetřil, ale abych hodinkám prodloužil život. U jedinných hodinek jsem si měnil baterku sám, a jsou ve 100% stavu po 18 letech (nošeny 15 let). Vedle toho jsem měl levnější hodinky, které nepřežily 2 výměny u hodináře.

Pokud si měním baterku sám, ohlídám si korektní montáž a hlavně nežádoucí statický náboj, který může chip načnout popř. zničit. Takže, čím jsou hodinky dražší, tím víc chci dělat údržbu doma :-)

Odesláno
  hanus napsal:
Zdravím,

baterku nechci měnit, abych ušetřil, ale abych hodinkám prodloužil život. U jedinných hodinek jsem si měnil baterku sám, a jsou ve 100% stavu po 18 letech (nošeny 15 let). Vedle toho jsem měl levnější hodinky, které nepřežily 2 výměny u hodináře.

Pokud si měním baterku sám, ohlídám si korektní montáž a hlavně nežádoucí statický náboj, který může chip načnout popř. zničit. Takže, čím jsou hodinky dražší, tím víc chci dělat údržbu doma :-)

tohle chapu a dokonce s tim tak nejak citim... ale u dobreho servisu by se ti to stat nemelo a hlavne ti poradne utesni pouzdro a udelaji test, coz doma proste neudelas... ale to se mi to keca... ja si baterky taky menim sam, ale jenom na suntech, co jsou vylozene na dodelani a vyhozeni.

hodne stesti a pevnou ruku.

• po měsících...
Odesláno

ahoj lidi , nevite jak je to s vymenou sklicka , na zaruku pokud ne tak kolik stoji ? jde mi o to ze prasklo , nejakeho padu a nebo primeho kontaktu si nejsem vedom , nevim jak se to stalo proste jednou koukam na cas a sklicko v pulce praskle.

• po 2 týdnech...
Odesláno
  Michal Jeník napsal:
ahoj lidi , nevite jak je to s vymenou sklicka , na zaruku pokud ne tak kolik stoji ? jde mi o to ze prasklo , nejakeho padu a nebo primeho kontaktu si nejsem vedom , nevim jak se to stalo proste jednou koukam na cas a sklicko v pulce praskle.

Tak to som zvedavý aj ja, ako je to s výmenou sklíčka. Teoreticky by to mohli v záruke vymeniť zadarmo (ale ruku do ohňa za to nedám).

Inak už sa tu niekde písalo ... cena nového sklíčka na T-Touch EXPERT je cca 130 EUR.

Odesláno
  hanus napsal:
Zdravím,

Dík

Pýtal som sa na tú výmenu batérie hodinára a hovoril, že by to mal byť ešte väčší problém, ako pri predošlom modely.

Počas záruky je výmena zadarmo, potom si radšej zaplatím, ako riskovať. Radšej by som to dával vymienať v servise (aspoň ti tam urobia aj test vodotenosti).

Ale keby mal niekto skúsenosť s výmenou vlastnými silami, rád sa priučím.

• Po letech...
Odesláno

jen dodám ohledně životnosti baterie.... 

ta původní, baterka zn. Reneta nebo tak nějak, mi tam vydržela téměř 8 let. Ke konci ta baterie nestíhala tahat ručičky, ale displej normálně šlapal... Po výměně baterie (opět Reneta) jedou momentálně další cca 2 roky.

Celkově je mám v tuto chvíli 10 let a 11 dní bez jediného problému, každý den na ruce.... Naprostá spokojenost.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...