Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jen tak mimochodem, už jsi si zkusil do hodinek šáhnout? Tím myslím, mít trochu víc trpělivosti a citu. Případnou strojárnou v zahraničí určitě nic nezkazíš, zvlášť pokud za sebou nebudeš mít praxi. Jinak vše již tu bylo napsáno.

Odesláno
Díký všem za cenné příspěvky;-)

Právě na těch VŠ vyučuji hodinářské engineerství, to znamé návrh hodinek a samozřejmě učivo dopodrobna.

Mé cíle jsou tyto:

1. Udělat maturitu :)

2. Po maturitě budu asi rok v ČR. Měl bych se naučit Angličtinu na 100% :-) Jelikož, kdybych šel na školu do zahraničí a neuměl Angličtinu, tak bych se po roku vrátil s brekem a to nechci.

3. Chtěl bych se dopředu podívat a prostě připravit, abych nebyl úplně začátečník, tzn. poprosit a najít nějakého hodináře, který by mě nechal nahlédnout "pod pokličku" svého řemesla a něco by mi o něm řekl. (to bych chtěl stihnout do toho roku)

4. Už se rozkoukávát po nějakých školách, převážně ve Švýcarsku, mým snem je vystudovat nějakou tu "1. třídu" jak psal Brett.

5. A čím bych to chtěl vlastně být? Mé nekonečné dilema. Chtěl bych si navrhovat hodinky (ale nechtěl bych pouze sedět u PC a navrhovat v PRO ENGINEERU), chci si prostě na ně sáhnout a poskládat si je.

6. Pracovat pro nějaku hodinářskou firmu... Frederique Constant atd.. To je můj největší cíl. Krásně v teple, čistotě s mikroskopem pracovat a ne v zimě na stavbě :-)

Nemáte někdo prosím weby o švýcarských hodinářských školách? Hledál jsem a nenašel :( A času teď moc nemám, musím dokončit STUDII RD :(

No, na mě to působí dost optimisticky. Jestli máš v plánu během roku se naučit angličtinu na sto procent. to bych řekl, že budeš muset dost zabrat. Ke všemu ve Švýcarsku budou mluvit asi převážně francozsky a německy. Dříve to bývala podmínka abys u nich mohl studovat.

Mezitím mimochodem chceš v podstatě zvládnout ještě jeden učební obor. To fakt teda nevím. Už ten začátek mi přijde dost předimenzovaný. :thumbsdown_anim:

Odesláno
No, na mě to působí dost optimisticky. Jestli máš v plánu během roku se naučit angličtinu na sto procent. to bych řekl, že budeš muset dost zabrat. Ke všemu ve Švýcarsku budou mluvit asi převážně francozsky a německy. Dříve to bývala podmínka abys u nich mohl studovat.

Můžu-li usuzovat podle mých (zprostředkovaných) zkušeností, tak by s angličtinou neměl být problém. Např. poslední školení, na které "moje" minulá firma vysílala hodináře bylo jen v italštině a angličtině. Moje kontaktní osoba v Raymond Weil mluvila pouze francouzsky a anglicky. S němčinou jsem uspěl pouze u Maurice Lacroix a Nina Ricci (i když i tam by brali raději angličtinu nebo francouzštinu, co mi chodily dopisy, kde byly zbytky toho, co si posílali mezi sebou, tak byly většinou ve francouzštině (ve smyslu "hele Marie, já mu nerozumím, co vlastně chce" :D ) a odpovědi byly často v angličtině, s němčinou jako firemní řeší jsem se setkal jen u Cimier, ale i tam všichni ovládali angličtinu.

Nevím jak to vypadá ve francouzštině, ale názvy součástek v němčině - to je teda fakt síla. Slovíčka jako Bodenkleinrad nebo Winkelhebelfederschraube mluví za vše :D

Odesláno

Mezitím mimochodem chceš v podstatě zvládnout ještě jeden učební obor. To fakt teda nevím. Už ten začátek mi přijde dost předimenzovaný. :thumbsdown_anim:

Angličtinu umím na 60%. A o prázdinách planuji jít opět na brigádu a zakoupím si nějaký kvalitní kurz. A k tomu učebnímu oboru, jsem myslel, že mi to někdo ukáže, vysvětlí.. takový rychlokurz a zbytek se doučím ve Švýcarsku. Vím, že hodinářství je velmi obsáhlé učivo, ale abych získal alespoň v ČR nějaké ty základy.

A Patrikovi, zrovna jsem se chtěl na to zeptat. :) Ten krkolomný název strojku v NJ vypadá hrozivě :-) Akorát by mě zajimálo, v jakém jazyce třeba vyučují na nejprestižnější hodinářské škole v Ženevě. Tam bude asi NJ :( Asi je v brzké době zkontaktuji.

Odesláno (upraveno)
Angličtinu umím na 60%. A o prázdinách planuji jít opět na brigádu a zakoupím si nějaký kvalitní kurz.

No s tou angličtinou mě napadlo to samý, jen sem to nechtěl psát :), docela mě dostává jak dokážeš procenty ohodnotit svojí angličtinu a jaký naděje vkládáš do prázdninového kurzu ... Co je pro tebe 100 procentní angličtina ? Já to chápu jako úroveň rodilého mluvčího a na to z nějakýho kurzu zapomeň. Pokud se chceš naučit anglicky, tak odjeď tak na půl roku na rok do nějaký anglicky-mluvící země a dá ti to víc než 50 " kvalitních kurzů"

ale rohodně ti přeju hodně štěstí :) ...

Upraveno uživatelem abbot
Odesláno
Angličtinu umím na 60%. A o prázdinách planuji jít opět na brigádu a zakoupím si nějaký kvalitní kurz. A k tomu učebnímu oboru, jsem myslel, že mi to někdo ukáže, vysvětlí.. takový rychlokurz a zbytek se doučím ve Švýcarsku. Vím, že hodinářství je velmi obsáhlé učivo, ale abych získal alespoň v ČR nějaké ty základy.

A Patrikovi, zrovna jsem se chtěl na to zeptat. :) Ten krkolomný název strojku v NJ vypadá hrozivě :-) Akorát by mě zajimálo, v jakém jazyce třeba vyučují na nejprestižnější hodinářské škole v Ženevě. Tam bude asi NJ :( Asi je v brzké době zkontaktuji.

Pokud se nemýlím, tak Ženeva je ve francouzské části. Takže hádám, že hlavní jazyk bude francouzština (z mé zkušenosti to vypadá, že to bude firemní jazyk v hodně hodinářských firmách), otázkou je co k tomu. Podle mě by tam ta angličtina aspoň jako alternativa být mohla, hodně se v těch firmách používá.

Jinak ta slova nebyly názvy strojků ale jednotlivých částí. "Bodenkleinrad" nevím co je (měl jsem to v ruce, bylo to prostě "nějaký kolečko" :D) a Winkelhebelfederschraube je "šroubek stavěcí páky"

Odesláno

Jestli to myslíš vážně, tak se koukni na švýcarský WOSTEP. Angličtina pro začátek stačí, němčina ani francoužština není podmínkou. kurzy jsou i v angl. Kupodivu se to dá asi zvládnout i finančně. Jsou zajímavá stipendia atd. Být mi o čtvrtstoletí míň, jdu do toho. Je to na 2 roky. Ale není to VŠ, je to lepší učňák.

Během té doby doplnit němčinu a pak na ETH nebo francoužštinu a EPFL, kde se to dá studovat asi spíš mezioborově, ale např. Dr. Oechslin tam učí.

Nebo se vykašlat na Švýcarsko, našprtat němčinu a do Glashütte. Dalši možnost je Karlstein v Rakousku, to je taky ale učňák a průmyslovka.

Zajímavé je se podívat na curricula významných hodinářů-konstruktérů. Třeba Dr. Oechslin vystudoval historii a astronomii, ve 24 odešel z rodné Itálie do Švýcar, kde se vyučil v Lucernu u jednoho význačného hodimáře, pak v Bernu na Univerzitě udělal dokotorát z atronomie a aplikovaných věd s prací na téma astronomických hodin. Pak se stal profesorem na Curyšské technice ETH. Takový Gerber nemá mýslím VŠ, je jen vyučen a přitom pracuje jako konstruktér. Franck Muller, Svend Andresen a mnozí další mají Ecole d'Horlogerie de Genève, což je ale spíš průmyslovka než VŠ atd.

Odesláno
No s tou angličtinou mě napadlo to samý, jen sem to nechtěl psát :), docela mě dostává jak dokážeš procenty ohodnotit svojí angličtinu a jaký naděje vkládáš do prázdninového kurzu ... Co je pro tebe 100 procentní angličtina ? Já to chápu jako úroveň rodilého mluvčího a na to z nějakýho kurzu zapomeň. Pokud se chceš naučit anglicky, tak odjeď tak na půl roku na rok do nějaký anglicky-mluvící země a dá ti to víc než 50 " kvalitních kurzů"

ale rohodně ti přeju hodně štěstí :) ...

Těch 60%.. To bylo takové by očko :-) Jinač jsem zapomněl definovat 100%. U mě je 100% abych uměl vlastně maximum, co se dá v ČR naučit. Samozřejmě se nenaučím přízvuk a další věci, to budu muset jít do rodilé země.

TO dknespl: Díky za odkaz. Vypadá to, že asi vyzkouším ten WOSTEP a potom se rozhodnu co dál... Akorát mě štvou ty jazyky... Sotva, když se naučím Anglicky (jestli se naučím :-) ) Tak se musím učit další světový jazyk... Němčinu... A přesto ve Švýcarsku narazím na FJ...

Všechno je ještě ve hvězdách... Uvidím, jak mi to půjde, jestli se naskytne nějaká nabídka po absolvování WOSTEPu a nebo budu muset podstoupit studia...

Odesláno
Můžu-li usuzovat podle mých (zprostředkovaných) zkušeností, tak by s angličtinou neměl být problém. Např. poslední školení, na které "moje" minulá firma vysílala hodináře bylo jen v italštině a angličtině. Moje kontaktní osoba v Raymond Weil mluvila pouze francouzsky a anglicky. S němčinou jsem uspěl pouze u Maurice Lacroix a Nina Ricci (i když i tam by brali raději angličtinu nebo francouzštinu, co mi chodily dopisy, kde byly zbytky toho, co si posílali mezi sebou, tak byly většinou ve francouzštině (ve smyslu "hele Marie, já mu nerozumím, co vlastně chce" :D ) a odpovědi byly často v angličtině, s němčinou jako firemní řeší jsem se setkal jen u Cimier, ale i tam všichni ovládali angličtinu.

Nevím jak to vypadá ve francouzštině, ale názvy součástek v němčině - to je teda fakt síla. Slovíčka jako Bodenkleinrad nebo Winkelhebelfederschraube mluví za vše :D

Na školení by se asi dnes těžko chytali s takovým požadavkem. Náš přítel chce ale něco jako vysokou školu a tam by mohl narazit na to, že nebudou chtít aby to dělal v angličtině.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...