Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Fokty zrenovovaných hodinek nemám... Přijeď na sraz do Liberce nebo Olomouce, tam je mít budu :)

Já bych být tebou nechal ciferník jaký tam máš teď... Je zašlý rovnoměrně a dávám jim správný nádech. Já mám stříbrný, lesklý ciferník se zlatými indexy + zlaté ručky (tím myslím barvu, ne materiál) a leskne se to jak psí kulky :D Vypadají jako nové :)

Když zapátráš v sekci Vintage nebo pochlubte se příšůstky, tak ty moje někde najdeš - ve Vintage sekci určitě - tam toho moc není :)

Našel jsem - pěkné jsou, pěkné.

Liberec a Chomutov je z ruky, jsem z Práááhééé. :gun_bandana:

S tou galvanickou povrchovou úpravou je mi to jasné, legrace to nebude, ale vyhrát si umím. Příprava bude důležitá. Nástroje by byly, tak ještě tu péči a píli.

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Tak já se v PRaze čas od času ukážu, někdy bude určitě v Praze sraz...

Nebo až tam někdy pojedu dám vědět a můžem třeba skočit na kafe a poklábosit :)

Docela zajímavé by mohlo být, kdybys je nechal porhodiovat místo pochromovat :)

ANEBO! Zkusit jít cestou PDV úpravy povrchu! Dělají se různé barvy, PVD není jen černá, zrovna když jsem jel z dovolené tady v ČR tak jsem nějakou PVD úpravnu viděl... PVD bude trvanlivější.

Upraveno uživatelem Tada
Odesláno
Tak já se v PRaze čas od času ukážu, někdy bude určitě v Praze sraz...

Nebo až tam někdy pojedu dám vědět a můžem třeba skočit na kafe a poklábosit :)

Docela zajímavé by mohlo být, kdybys je nechal porhodiovat místo pochromovat :)

ANEBO! Zkusit jít cestou PDV úpravy povrchu! Dělají se různé barvy, PVD není jen černá, zrovna když jsem jel z dovolené tady v ČR tak jsem nějakou PVD úpravnu viděl... PVD bude trvanlivější.

Jen co budu mít v ruce použitelné pouzdro, s povrchovými úpravami se poradím. Aukce mi končí za dva dny cca., tak snad to vyjde a za nějakou slušnou cenu.

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Tak jsem dneska asi přišel čím je způsobeno to poskoření minutového sčítače při startu chronografu

Na kole minutového sčítače lehoučce tlačí taková zarážka na pružince, která má právě zabránit tomu aby se kolo otočilo při startu chronografu, síla při načítání minut ho ale normálně překoná. Takhle pružinka je už slabá a tak už na to kolo netlačí dost silně a proto minutovka při startu poskočí vpřed... Myslím, že půjde o dost těžko odstranitelnou vadu, leda pružinku znovu vyrobit, protože nějaká ze starých hodinek bude asi taky opotřebovaná... :(

EDIT: Přidána fotka - líp to se svým mizerným vybavením nenafotím...

post-4392-1255810910.jpg

Upraveno uživatelem Tada
Odesláno

Áha... No uvidíme, třeba s tím pak něco udělá vyčištění, i když to spíš naopak :(

Jinak jak už jsem tuším psal jinde, aukce na pouzdro mi nevyšla, tak hledám další, případně dumám, jak opravit to stávající. Nejpalčivější problém je to, že jednom páru nožek, kam patří stěžejka, jsou vyvrtané dírky o průměru cca. 2.5mm, takže stěžejka tam projede krásně skrz. Napadlo mě to zakápnout tvrdší pájkou a vyvrtat odpovídající dírku pro stěžejku - šlo by to? Pouzdro je zinek.

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Opravil jsem to! :thumbsup_anim:

Je to jednoduché, povolil jsem šroubek který tu pružinku drží, trošku jsem jí "napružil" a znova dotáhl!

Šlape to bezva!

Upraveno uživatelem Tada
  • po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)
Napadlo mě to zakápnout tvrdší pájkou a vyvrtat odpovídající dírku pro stěžejku - šlo by to? Pouzdro je zinek.

Tak potvrzuji, že tento postup funguje. Jen to chce kvalitní pájecí chemii, aby cínoolověná pájka na tu slitinu pouzdra chytla. Použil jsem pájku 60Sn, ale žádnou chemii - jen obyč tavidlo, no moc dobré to nebylo, ale na vyzkoušení ok.

Bohužel jsem pak při manipulaci jedno ouško na stěžejku úplně ulomil, normálně mi to zůstalo v ruce. Zřejmě to bylo přivařené/připájené. Pokusím se to přichytit zpět, případně sehnat někoho, kdo mi to svaří - nemáte tip? Umí tohle běžný hodinář?

Další otázka je, jestli mi na tu cínoolověnou pájku chytne chromování. To se zeptám v galvanovně...

Ale každopádně teď dražím nějaká další pouzdra na ebay, nicméně ty ceny jsou příšerné :(

Pokud nevyjde oprava stávajícího, ani dražba starého pouzdra, tak mám ještě v záloze člověka, který tvrdil, že by to uměl z nerezu na CNCčku vyrobit - jakožto kopii. V cenovce řádu 3+ tisíc kč, což není úplně málo, ale ani ne moc - za nové pouzdro z nerezu. Zatím čekám, zda mi to potvrdí, že to opravdu zvládne.

Upraveno uživatelem Martz
  • po měsících...
Odesláno

Takže další kousek osudu tohoto vintážního kousku po mém dědovi...

Za téměř rok se mi nepodařilo ani sehnat nové pouzdro, ani za smysluplnou cenu sehnat někoho, kdo by to opravil. K výrobě nového pouzdra jsem se také nepřesvědčil.

Zkusil jsem poslední možnost - lepidlo. Použil jsem dvousložkový epoxid a zadařilo se velmi dobře. Po prvním pokusu a zkoušce pevnosti jsem se ho rozhodl využít i k vyztužení zbylých tří nožiček. Problém byla pouze povrchová úprava. Moc jsem se s tím nechtěl mazlit, takže jsem to prostě a jednoduše nalakoval. Vzal jsem co nejméně metalickou stříbrnou a ještě vzal bezbarvým lakem. A na výsledek se podívejte sami...

+ jako bonus sken strojku :)

post-2573-027402400 1283629898.jpg

post-2573-095888700 1283629940.jpg

post-2573-046025000 1283629957.jpg

post-2573-093404200 1283629967.jpg

post-2573-092247500 1283629979.jpg

post-2573-099232500 1283630049.jpg

• Dát hlas 1
Odesláno

Když mi přivezeš něco na výměnu, tak Ti je i půjčím ;) Trochu mi vrtá hlavou, jestli budou číny dost repre :)

Odesláno (upraveno)

Když mi přivezeš něco na výměnu, tak Ti je i půjčím ;) Trochu mi vrtá hlavou, jestli budou číny dost repre :)

To záleží na tom, jestli jsi dost purista a sneseš divery na tahu k obleku...

Začít první vteřiny manželství čínským fakem mi nepříjde moc košér :lol2:

Upraveno uživatelem Jakubisko
  • po měsících...
Odesláno

Takže další kousek osudu tohoto vintážního kousku po mém dědovi...

Za téměř rok se mi nepodařilo ani sehnat nové pouzdro, ani za smysluplnou cenu sehnat někoho, kdo by to opravil. K výrobě nového pouzdra jsem se také nepřesvědčil.

Zkusil jsem poslední možnost - lepidlo. Použil jsem dvousložkový epoxid a zadařilo se velmi dobře. Po prvním pokusu a zkoušce pevnosti jsem se ho rozhodl využít i k vyztužení zbylých tří nožiček. Problém byla pouze povrchová úprava. Moc jsem se s tím nechtěl mazlit, takže jsem to prostě a jednoduše nalakoval. Vzal jsem co nejméně metalickou stříbrnou a ještě vzal bezbarvým lakem. A na výsledek se podívejte sami...

+ jako bonus sken strojku :)

Tak tieto hodinky su uplne perfektne - strasne sa mi pacia...

• po měsících...
Odesláno

Mám tu chronographe suisse v zlate po mojom otcovi.

Daroval mi ich asi pred 30 rokmi.

Vravel mi, že ich získal od akéhosi nemeckého dôstojníka

výmenou za motorku, keď nemci utekali v r. 1945

pred oslobodením z Bratislavy .

Občas som si ich zobral na nejaký ten ples. Inak ležali v šuplíku.

Teraz sa začínam zaujímať o hodinky a na tieto som zvlášť hrdý.

post-14366-010957000 1295817999.jpg

post-14366-033903100 1295818115.jpg

post-14366-035782500 1295818152.jpg

Odesláno

Parádní... střež je jako oko v hlavě, když je to taková rodinná památka. Ty moje jsou taky po dědovi, jen tam neproběhlo to předání z ruky do ruky :)

Jen bych byl opatrný na používání, raději bych je dal na prohlídku nebo GO k ověřenému hodináři. Nicméně s případnými náhradními díly by neměl být větší problém, bylo tam pár modelů strojků, kterých se v tom období vyrobily spousty.

Odesláno

Parádní... střež je jako oko v hlavě, když je to taková rodinná památka. Ty moje jsou taky po dědovi, jen tam neproběhlo to předání z ruky do ruky :)

Jen bych byl opatrný na používání, raději bych je dal na prohlídku nebo GO k ověřenému hodináři. Nicméně s případnými náhradními díly by neměl být větší problém, bylo tam pár modelů strojků, kterých se v tom období vyrobily spousty.

Rád by som ich dal zreparovať nejakému skúsenému opravárovi, ale ešte sa tu len oťukávam.

Tiež majú problém s posunom ručičky kumulácie minút. Zistol som , že je to chýbajúcou /odlomenou/ zarážkou, ktorá má blokovať práve ten pohyb dozadu kolieska..

Ten posun dozadu je spôsobený práve spustením stopiek, kedy sa pri odklonenní "Y" rammienka jemným dotykom pri odklonení pohne vačka kumulačného kolieska.

Ono sa to asi stáva hodinárom, keď ich robia a zlomia prítlačné ramienko so západkou. Skúsim to vyrobiť z nejakého vláska.

Ak máte niekto tip na dobrého opravára, dajte vedieť.

post-14366-030177900 1296490350.jpg

Návštěvník Tada
Odesláno

Přesně tenhle problém mám taky, ta packa co má to kolo brzdit, aby neposkočil minutový sčítač při spuštění stopek se mi taky ulomila...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...