Jump to content

Vliv ručního dotahování u automatu

Recommended Posts

Posted (edited)

Dobrý den všem milovníkům hodinek,

pokud bylo dané téma již někde zmiňováno omlouvám se (nikde jsem ho neviděl).

Zajímal by mne názor (spíše lidí znalých) na to jaký má na strojek vliv ruční dotahování automatů.

Případně zdroj (net,kniha atd.)

Konkrétně jmi jde o kalibr ETA 2892 A 2.

Mám vždy takový "nepatřičný" pocit když je ručně dotáhnu.

Řekl bych že možnosti jsou tři.

1.Klidně dotahuj, nic se nestane ani když to budeš dělat každý den (tedy jako u mechanických).

2.No občas to nevadí, ale oběhá se ti "to či ono".

3.Nedělej to není to dobré protože....

Díky všem za odpovědi,

Jan

Edited by Jan M
Posted
už to tady proběhlo :-)

třeba tam odpověď najdeš.

http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=5128&st=0

debata se ovšem zvrhla v téma "hodinky&sauna", vím to, neb jsem účasten :thumbsup_anim:

Ahoj,

díky za link. Ale vlákno jsem již četl a odpověď jsem tam nenašel.

Je to tam jen tak "nakousnutý". Ale spíš je to o tom jestli to jde nebo ne a za jak dlouho atd.

Jan M

Posted

Já automaty občas dotahuju, zatím se jim nic nestalo, nejhůř je jednou za čas donesu Mechanovi. Denně bych je ale ručně nenatahoval, asi by jim to nedělalo úplně dobře. Navíc se mi to zdá zbytečný, hodinky nemusí jít furt, jen by se občas, aspoň jednou za měsíc či dva měly proběhnout, aby se promázly.

Posted

Díky moc!

Vlákno jsem přečetl. Informace získal.

Mám jedny automaty (Longines Master collection) a chtěl bych ještě něco jako Stowa Marine na takové "výkendové fešákování" a high end quartz od Seika...

Tohle mi mělo pomoci se držet plánu a nekupovat další automaty. Takže jsem se utvrdil že na ten výkend je manuál ideální. Plánuju tedy rodinku.

1-automat na každý den

2-manuál na výkend a na mazlení

3-high end quartz abych měl něco opravdu přesného a protože mám rád seiko design

Snad se udržím na uzdě :worried_anim:

Jan M

Posted
Díky moc!

Mám jedny automaty (Longines Master collection) a chtěl bych ještě něco jako Stowa Marine na takové "výkendové fešákování" a high end quartz od Seika...

Tohle mi mělo pomoci se držet plánu a nekupovat další automaty. Takže jsem se utvrdil že na ten výkend je manuál ideální. Plánuju tedy rodinku.

1-automat na každý den

3-high end quartz abych měl něco opravdu přesného a protože mám rád seiko design

Jan M

Snad se na uzdě neudržíš, jinak budeš brzy litovat... A nekupuj vše najednou, rozlož si to, ať máš čas dolaďovat své choutky. A hodně štěstí

Posted
Já automaty občas dotahuju, zatím se jim nic nestalo, nejhůř je jednou za čas donesu Mechanovi. Denně bych je ale ručně nenatahoval, asi by jim to nedělalo úplně dobře. Navíc se mi to zdá zbytečný, hodinky nemusí jít furt, jen by se občas, aspoň jednou za měsíc či dva měly proběhnout, aby se promázly.

Já svého předchozího automatického favorita - longiny - ze zvyku dotahoval docela často, tj. někdy nejen ráno, ale třeba i během dne, takový můj automatický pobyb .-) Při kompletní revizi v Hibernii jim měnili korunku, natahovací osičku a ještě jeden související díl, všechno dohormady včetně těsnění to oproti práci byly výrazně menší položky.

Posted
Díky moc!

1-automat na každý den

Jan M

Až se budeš rozhodovat, zda-li automat, či ruční nátah, tak platí pro samonátah, že kromě vysoké přesnosti chodu, díky neustálému plnému nátahu pera, se šetří i těsnění korunky v případě, že jsou hodinky vodotěsné. Asi proto je i tolik rozšířená právě ETA.