Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Při přestavbě Molnijí z kapesních na náramkové nastal problém. Číselník z Parexa (http://www.oblibene.biz/userdata/shopimg/parexo/image/Ciselniky/Molnia%20200.jpg , je to ten značený č.6) vyžaduje sekundovou ručku s dlouhým nábojem a vyšší hodinové kolo. Jde o kalibr Molnija 3601. Nezahálí někde zbytečně? Koupil bych. Nemůžu zadat inzerát na koupi, tak se omlouvám za dotaz zde. Nevíte někdo, zda by šlo problém vyřešit pomocí číselníku č.4 na výše uvedeném obrázku? Zdá se mi, že má kolem sekundové ručky prolis či co.

Edited by prukajda
  • 3 weeks later...
Posted
Při přestavbě Molnijí z kapesních na náramkové nastal problém. Číselník z Parexa (http://www.oblibene.biz/userdata/shopimg/parexo/image/Ciselniky/Molnia%20200.jpg , je to ten značený č.6) vyžaduje sekundovou ručku s dlouhým nábojem a vyšší hodinové kolo. Jde o kalibr Molnija 3601. Nezahálí někde zbytečně? Koupil bych. Nemůžu zadat inzerát na koupi, tak se omlouvám za dotaz zde. Nevíte někdo, zda by šlo problém vyřešit pomocí číselníku č.4 na výše uvedeném obrázku? Zdá se mi, že má kolem sekundové ručky prolis či co.

Tak bohužel zatím bez jakékoli reakce, která by zvýšila naději na úspěšné dokončení přestavby :crying_anim: . V Parexu jsem zjistil, že výše uvedený číselník je silnější než originál a proto ten prolis, takže ani toto není řešením. Opravdu nikde sekundovka s dlouhým nábojem a vyšší hodinové kolo není? Případně Molnije vhodné na rozborku s příslušnými díly? Nebo nenapadá někoho ze zkušených místních členů nějaké řešení? Nerad bych skončil v půli cesty. Díky.

Posted (edited)

ten číselník č.4 je plastový, tudíž fakt o něco silnější a proto i ten prolis kolem vteřinofky (f je hezčí :) )

Viděl bych řešení v podobě nákupu novějších Molnijí s 18 kameny, na které jsou ty ciferníky určeny a které tedy mají potřebné díly k transplantaci.

To hodinové kolo jsem někde měl, ale bez strojku na vyzkoušení ho mezi ostatními součástkami nejsem schopnej identifikovat.

Edited by Karlos
Posted

to Karlos: Díky za odpověď a inspiraci. Pokud jde o to hodinové kolo, bylo by případně možné poslat Vám hodinky, abyste se kouknul, zda to potřebné kolo máte? Mimochodem ty Molnije a číselník s korunkou jsou zde na fóru od Vás koupená stavebice :) . Musel bych je vyzvednout od hodináře, kde nyní jsou.

to haslermetra: Ano, jsou. Svět je, jak vidím, opravdu malý a všechny cesty vedou na Chromomag. :D .

Díky Vám za Vaše reakce.

Posted

Onehdá jsem šel kolem a jedny tam viděl kompletní s takovou kulatou korunkou a vypadaly fakt hezky.Nechci vám dělat falešné naděje,že to jsou zrovna ony,ale náramkové molnije se potkají zřídka.Před hodinou jsem šel kolem a měli zavřeno a na dveřích žádná informace o sváteční otevírací době.Je taky možné,že budou mít otevřeno až příští týden.

Není molnija jako molnija.Kalibr 3601 je původně nějaký americký kalibr a je o 1,2mm tenčí než 3602 který vychází z Lipu.

Posted
Kapesní Molnija vychází ze strojku Cortébert.

Jo 3601 Cortebert. 3602 Lip R-36.

Z té ameriky pochází zlatoustovské kapsáče.V 1928 stroje firmy Dueber - Hampden byly dovezeny do SSSR a dvacet amerických hodinářů učilo tavárišče jak vyrábět hodinky.

Posted (edited)

Díky. To těch dvacet američanů určitě museli v ruských podmínkách každé ráno křísit, protože z toho co viděli, v čem a s čím museli dělat a co pak následně raději vypili, museli být v mrákotách :D

EDIT:

Molnija 3602 je podle mě Cortébert: http://57495.webhosting22.1blu.de/index.ph...kfamilie_Molnia

Tak předpokládám, že to bude celá řada 3601-3603

Edited by Karlos
Posted

Nemá prosím někdo doma po ruce jedny rozebrané Molnije? Potřeboval bych změřit to hodinové kolo, abych věděl co mám hledat... díky.

Posted

Pátral jsem v azbukovém světě a tam označení 3601 nepoužívají.Používají jen 3602 a rozdělují na starou verzi a novou verzi a 3603 s tlumičem.Ta stará verze (dělala se i v 2.mosk.závodě) je tenčí, má plochý vlásek a ložisko min.kola z bronzi.Ta novější,tlusčí, má vlásek s nadehnutou zevní křivkou,a to ložisko rubínové.

KLIK.

Posted (edited)

Dík za odkaz. Opravdu má ta novější, 18J verze vlásek s nadehnutým vnějším závitem? Vždyť tam na to není místo.

Edit: no jo, má, už to vidím. To je teda vymakaný stroj :)

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Edited by Karlos
Posted
Nemá prosím někdo doma po ruce jedny rozebrané Molnije? Potřeboval bych změřit to hodinové kolo, abych věděl co mám hledat... díky.

vnější průměr (hlavová kružnice) 7.65 mm

výška s trubkou 1.42 mm

a trubka má dva průměry, je tam takové odsazení, je tluščí hned u kola asi 0,5 mm a pak je užší

průměr horní užší části trubky 1.88 mm

průměr dolní části trubky před odsazením 2.17 mm

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

Děkuji Karlosovi a haslermetrovi za pomoc. Bohužel se zatím nepodařilo sehnat ani příslušné hodinové kolo, ani vtřeřinovou rafičku. Můj zájem o oboje tedy trvá, případně i o nějaké Molnije, které by mohly posloužit jako zdroj součástek. Díky.

Posted

Nemáte někdo tušení, zda by hledané hodinové kolo a vteřinovka z těchto Molnijí vyhovovalo pro přestavbu, neboli zda v těchto Molnijích jde o novější kalibr s 18 kameny?

http://www.aukro.cz/item869617931_hodinky_cibule_krasne.html

Požadavek na foto kalibru jsem již prodávajícímu zaslal.

Bohužel vteřinovka není tak pěkně modřená, jako u těch Molnijí použitých na přestavbu.

Díky.

Posted

Ano, v tom je nový stroj s 18 kameny a tak bych řekl, že jo, že by hodinové kolo mělo jít. Ale ještě prosím vydrž, ještě pátrám.