Přejít na obsah

Prim sport I - přestavba na automat

Doporučené příspěvky

A co nožky od číselníku?96 má větší rozteč.

To mne jetě nenapadlo zkoumat - tam jsem ještě nedospěl. Ale číselník je mosazný - tak to by je možná mohlo jít citlivě odlomit a přepájet - opět otázka kdo? Já na to asi nemám - i když mohu si obstarat pár vrakových ciferníků a zkoušet. Jde o to, o kolik je ta rozteč odlišná, možná by to tam mohlo jít citlivě natlačit - já myslím, že do jednoho milimetru by se to mohlo poddat. Jde o to, jestli je to ve stejné ose. Nemá někdo nějaké čelní obrázky obou kalibrů pro porovnání?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 43
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Není třeba nic složitě vymýšlet. Mám odzkoušený kal. 64 tam pasuje ciferník z jedniček. Je třeba ho jen sehnat.

To je paráda. A nevíš náhodou, jestli nemá i stejný průměr jako kal.68? To znamená, jestli je záměnný i beze změny armovacího mezikroužku mezi strojek a pouzdro?

Odkaz ke komentáři

Kroužek se musí změnit, strojek má průměr nepatrně větší.

Díky. Už jsem si to našel - kal.68 má průměr 25mm a kal.96 i kal.64 mají průměr 25,6mm. To jsem zvědav, kdo mi ten kroužek takhle přesně vybere. Nevíš náhodou, do jakých modelů primek tenhle kalibr(64) dávali?

Odkaz ke komentáři

Tak teď jsem z toho moudrej jako vrána z čerpadla. Vyčetl jsem si a ověřil na stránce prim kalibrů, že kal.64 je mechanický nátah a kal.69 je totožný, jen má přidánu nástavbu na samonátah. Takže já odteď sháním kal.69. Nevíte někdo náhodou o nějakém? Nebo případně i celé hodinky, nebudou li za bambilion? Nebo rada do jakých konkrétních modelů prim se to montovalo? A hned jsem našel další zádrhel - kal.96 má výšku 5,5mm a kal.69 má výšku 6,65mm. Tak aby se to tam vůbec poskládalo.

PRIM_kalibr_96_a_69.doc

Odkaz ke komentáři

Já mám dojem, že kalibr 69 a 96 jsou stejné až na pár drobností. Jinak automat kalibr je v kde čem, v kdejakých Primkách na Aukru :-)

Mám nějaké volné, ale naneštěstí nefunkční. Ale kdyby to bylo pro nějaký experiment...

Podle mně je ale pravda, že číselníky na kalibr 69/64 mají jinou rozteč nožiček, takže číselník Prim Sport bude skutečně potřebovat úpravu nožiček.

Odkaz ke komentáři

Já mám dojem, že kalibr 69 a 96 jsou stejné až na pár drobností. Jinak automat kalibr je v kde čem, v kdejakých Primkách na Aukru :-)

Mám nějaké volné, ale naneštěstí nefunkční. Ale kdyby to bylo pro nějaký experiment...

Podle mně je ale pravda, že číselníky na kalibr 69/64 mají jinou rozteč nožiček, takže číselník Prim Sport bude skutečně potřebovat úpravu nožiček.

Kdyby jsi měl volný kal.69, tak bych to vyzkoušel a když tak nechal u své hodinářky zprovoznit. Já občas kupuji na aukru doničené, ale funkční automaty právě pro případ oprav těch svých - jako zásobárnu dílů. Ale jako na potvoru mám jen kal.96.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si včera říkal jak se to blíží alespoň teoreticky k dořešení ... Dnes mi to nedalo a otevřel jsem PS2 přestavěné na automat úplně identicky kdysi dávno v eltonu. A teď mi někdo VYSVĚTLE TOHLE!? Já kal.68 v automatu nikdy neviděl a ani o něm neslyšel. A viditelně je to přestavba asi z dílů 96 - protože zřetelně nepasuje výřez na upevňovací šroubek strojku na otvor pro šroubek.

post-5320-1264670770.jpg

post-5320-1264670791.jpg

Odkaz ke komentáři

• Po roku...

Máš pravdu je to poskládané ze dvou kalibrů.O něco podobné jsem se pokusil s funkčním výsledkemTADY,jenom jsem to pro nedostatek času nedotáhl do konce-nemám hotové dno.No snad v zimě bude více času.Přestavbu by měl zvládnout každý trochu zručnější chronomagor.Stačí trochu trplivosti a jde to.

Odkaz ke komentáři

• Po letech...
  • Po letech...

Moc se mi líbí hodinky Sport 1, ale chtěl bych je v automatu. Prosím má je někdo hotové k prodeji? Je schopen mi je někdo složit? Popřípadě poradit, co koupit, co vše potřebuji, hodináře v okolí mám a obrobit mezikroužek na 25.6mm pro kalibr 96 a vyrobit vyšší dýnko zvládnu v práci. Pokud máte někdo pěkné a funkční díly k odprodeji ze šuplíkových zásob, rád odkoupím. Pročetl jsem tu pár vláken, ale návod krok po kroku pro zelenáče jsem nenašel. Předem všem děkuji za rady či pomoc.

Odkaz ke komentáři

před 19 hodinami, petr.karafiat napsal:

Moc se mi líbí hodinky Sport 1, ale chtěl bych je v automatu. Prosím má je někdo hotové k prodeji? Je schopen mi je někdo složit? Popřípadě poradit, co koupit, co vše potřebuji, hodináře v okolí mám a obrobit mezikroužek na 25.6mm pro kalibr 96 a vyrobit vyšší dýnko zvládnu v práci. Pokud máte někdo pěkné a funkční díly k odprodeji ze šuplíkových zásob, rád odkoupím. Pročetl jsem tu pár vláken, ale návod krok po kroku pro zelenáče jsem nenašel. Předem všem děkuji za rady či pomoc.

Na strojek s kalibrem -8 lze naroubovat můstek samonatahu z 96.

Řešilo se to tady. Určitě to dělal člen Mischa.

Odkaz ke komentáři

před 19 hodinami, Honza.manta napsal:

Na strojek s kalibrem -8 lze naroubovat můstek samonatahu z 96.

Řešilo se to tady. Určitě to dělal člen Mischa.

A byly s tím problémy. Musí se vyměnit i pérovník. V podstatě ti netknutá zůstane jen základna. Není lepší a jednodušší sehnat 69/96?

Odkaz ke komentáři

před 37 minutami, zekon7302 napsal:

A byly s tím problémy. Musí se vyměnit i pérovník. V podstatě ti netknutá zůstane jen základna. Není lepší a jednodušší sehnat 69/96?

Nedostaneš tam cifr. Je jiné uchycení nožek. Pepřovník stejně vezmeš ze strojku, že které bereš můstek pérovníku. Jsou to dva šroubky.

Odkaz ke komentáři

před 5 minutami, Honza.manta napsal:

Sorry, spletl jsem si s 96.

Jenže 69 je takřka nesehnatelné a 96 je stále ještě sehnatelný relativně levně. A ta předělávka není tak složitá. Misha tenkrát osazoval dvě limitky.

A to ten můstek samonátahu našrouboval na co. Na můstek soukolí to nedáš, nejsou tam díry pro ložiska redukčních kol a sloupek volnoběžky. 

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...