Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  Tada napsal:
Hm, asi si budu muset doplnit vzdělání, co se chladných zbraní týče, protože pořád nemůžu přijít na nic, čím by se jednotlivec mohl efektivně ubránit útočníku na koni.

Zas takovej OT to není, bojové umění jako bojové umění :D Záleží jen na příslušenství :P

třeba dlouhé kopí, mrkni na nějaké historické filmy, vždy se dá udělat z nevýhody, výhoda, stačí používat mozek

Návštěvník Tada
Odesláno
  jiriskopal68 napsal:
třeba dlouhé kopí, mrkni na nějaké historické filmy, vždy se dá udělat z nevýhody, výhoda, stačí používat mozek

No počkej, dlouhé kopí je ti coby jednotlivci skoro na nic, dlouhé kopí a píky fungují, jen když pěšáci stojí ve čtverci rameno na rameni, kavalarie na ně najede, pár jich ušlape, pak se klín zasekne a v boji z blízka, když se nedá využít rychlost a hmotnost koně k rozšmelcování pěšáku, tak je pak tím dlouhým kopím z toho koně sundáš.

Ale v souboji jeden na jednoho, kůň je ohromně manévrovatelný a i když si opřeš kopí/píku o zem propíchneš s ní koně, tak tě těch 700kg hmotnosti pohybující se rychlostí 40kmh rozemele na mastnej flek. A není zas takovej problém v poslední chvíli útoku stočit koně a vyhnout se výpadu kopím a pěšáka seknout šavlí.

Odesláno
  Tada napsal:
No počkej, dlouhé kopí je ti coby jednotlivci skoro na nic, dlouhé kopí a píky fungují, jen když pěšáci stojí ve čtverci rameno na rameni, kavalarie na ně najede, pár jich ušlape, pak se klín zasekne a v boji z blízka, když se nedá využít rychlost a hmotnost koně k rozšmelcování pěšáku, tak je pak tím dlouhým kopím z toho koně sundáš.

Ale v souboji jeden na jednoho, kůň je ohromně manévrovatelný a i když si opřeš kopí/píku o zem propíchneš s ní koně, tak tě těch 700kg hmotnosti pohybující se rychlostí 40kmh rozemele na mastnej flek. A není zas takovej problém v poslední chvíli útoku stočit koně a vyhnout se výpadu kopím a pěšáka seknout šavlí.

Aha, takže jezdec na koni je nesejmutelnej ničim jinym než střelnou zbraní, dobrý vědět.

Odesláno
  Tada napsal:

Odesláno

A co třeba kdybych stál na pravé straně proti řítícímu se koni, jezdec by napřahoval, já na poslední chvíli uskočil doleva a zároveň podříznul koně. A jak by šel kůň k zemi, tak bych ho doběhl a podříznul i jezdce, co ty na to?

Odesláno
  Horhe napsal:
A co třeba kdybych stál na pravé straně proti řítícímu se koni, jezdec by napřahoval, já na poslední chvíli uskočil doleva a zároveň podříznul koně. A jak by šel kůň k zemi, tak bych ho doběhl a podříznul i jezdce, co ty na to?

To zni dobre. Jeste bys mohl, jak bys uskocil, udelat hvezdu. urcite by to vypadalo lip.

Odesláno

Nejake roky Goju-ryu, a potom uz iba kondicne kick box. Teraz som objavil vedla domu kde byvam krav magu, tak ked budem mat viac casu (a kondicku :)) tak by som to chcel skusit.

Návštěvník Tada
Odesláno
  Horhe napsal:

Abys mohl najednou uskočit doleva a zlikvidovat koně, musel bys být hrozně rychlý a navíc kůň může směr změnit taky hodně rychle, rychleji než si možná dovedeš představit a navíc s tímhle se počítá - neútočí se tak, abys měl nepřítele po pravé ruce, ale jedeš příme a v poslední chvíli prudce otočíš koně abys měl protivníka po pravé ruce. Nebo ho prostě a jednoduše zkusíš přejet.

Odesláno
  Dantechno napsal:
To zni dobre. Jeste bys mohl, jak bys uskocil, udelat hvezdu. urcite by to vypadalo lip.

:lol: tohle mě vážně pobavilo. Diskuze se s přispěním některých kavaleristů přelévá do sekce humor, ale co.. Já dělal jako malej Taekwon-Do pod vedením V. Machoty. Dotáhl jsem to myslím k zeleno-modrýmu pásku, pak už jsem bohužel něměl soupeře :D ...myšleno, že jsem těm dospělým chlapům byl sotva po pás a něměl jsem s kým trénovat. Jinak

mám něco pro Tadu..sejmout se daj i větší zvířata, než je kůň :lol:

Návštěvník Tada
Odesláno

Nojono, holt jak něco nepochází z asie, tak to není bojový umění :)

Z pohledu mě jako evropana je tradičnější a výhodnější umět jezdit na koni a semtam umět někoho přejet ;)

Návštěvník Tada
Odesláno
  Gilius napsal:
Sice nemá smysl to moc rozebírat,ale abych Tadovi rozšířil povědomí,tak speciálně proti koníkům bylo "šídlo" -

To znám...

Alessio: Ale to je Conan :D Proti němu nemá šanci nikdo :P

Odesláno
  Tada napsal:
Z pohledu mě jako evropana je tradičnější a výhodnější umět jezdit na koni a semtam umět někoho přejet ;)

Pro mě jako evropana je výhodnější umět dát někomu ránu, když je problém. Než bych došel do stají pro koně, tak bych dostal přes držku.

Jestli máš koně stále u sebe, tak mě napadá jen jedna možnost.

kentaur.jpg

• Dát hlas 1
Odesláno

Hele Tado, celkem chapu pokud nekdo bere jako bojove umeni karate, box atp, ale boj konem? Nevim, treba ve mestech je to vylozene prakticka vec pro kazdodenni vyuziti, uz te vidim jak Olomouc kazdy den brazdis na koni pripraven nekoho uslapat :lol2:

Odesláno
  spiderer napsal:
Hele Tado, celkem chapu pokud nekdo bere jako bojove umeni karate, box atp, ale boj konem? Nevim, treba ve mestech je to vylozene prakticka vec pro kazdodenni vyuziti, uz te vidim jak Olomouc kazdy den brazdis na koni pripraven nekoho uslapat :lol2:

Stejně by si to samé mohl říct o lukostřelbě, kendu, iaidu... a přesto to bojové umění zcela určitě je :D Tvoje úvaha je přesně v intencích "neporovnávejte aikido a box" :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...