Milis Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Používáte někdo nějakou zásadní fintu při vaření guláše? Nevím, jak to, ale vždycky, když si vzpomenu na guláš, kterej jsme si vařili na vojně, tak mám pocit, že tomu mému něco chybí. Tenkrát jsem moc neasistoval, třeba mi něco uteklo..
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Zkus nejdřív napsat, jak ho vaříš sám a z jakého masa.
Milis Odesláno 17. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2006 To je taky fakt . Takže : Cibule s masem (hovězí zadní) v množstevním poměru 1:1. Na sádle udělám cibuli dozlatova, přidám 3/4 malé pixly rajského protlaku, chvilku to trápím a pak přidám maso. Pepř, kmín, po chvíli sůl aby maso pustilo šťávu. Pak to zase chvíli trápím (dusím?), přidám gulášové koření a když mám, tak feferonku. Po chvilce přileju vodu s rozpuštěnou půlkou kostky bujónu (to si připravím v mikrovlnce) a dusím doměkka. Potom přisypu majoránku a zahustím tvrdým nastrouhaným chlebem nebo nastrouhanou bramborou. Potíž je v tom, že výsledky mě přijdou nevyrovnané - někdy jako by se mi ztratila taková ta masová vůně..
VS Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Každý guláš je třeba před zahuštěním 3x připálit (přiměřeně, ne na uhlí)
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Měl bys to opravdu dělat z kližky a ne ze zadního. Cibule dávám trochu méně než masa, tak 2/3 až 3/4 a nedělám ji dozlatova, ale dohněda - těsně před připálením. Rajský protlak nedávej a pokud ho tam musíš mít, tak až ke konci před zahuštěním. Maso nechám hodně zprudka opéct, jak začne pouštět šťávu přidám pepř, sůl a sladkou mletou papriku a nechám ji znovu osmahnout (pozor nepřipálit - zhořkla by). Ta paprika by se měla chuťově promísit s masem ještě předtím, než se to poprvé podleje a jestli dáváš protlak hned na cibuli, je to podle mě špatně. Pak podleju vývarem nebo masoxem a dusím. Kmín a majoránku dává jen někdo, já většinou ne.
Milis Odesláno 17. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Díky. Jdu na to, dám vědět! Jen to dneska bude ještě z toho zadního..
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Ještě jsem přidal zvýrazněný text.
Milis Odesláno 17. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Papriku mísím před podlitím. Vypadá to, že pořádnej kus práce tam odvede ta cibulka, udělaná dohněda. To mě nikdy nenapadlo, bál jsem se, že zhořkne. A protlak tam zkusím nedat vůbec
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Papriku mísím před podlitím. Vypadá to, že pořádnej kus práce tam odvede ta cibulka, udělaná dohněda. To mě nikdy nenapadlo, bál jsem se, že zhořkne. A protlak tam zkusím nedat vůbec Odkud jsi? Že bych přijel ochutnat.
Milis Odesláno 17. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Hradec Králové. Svého času se tady dělala gulášová soutěž ale už jsem o tom dlouho neslyšel. Teda ne, že bych měl ty ambice
gandalf Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Já dávám kmín, pár kuliček černého pepře /kromě mletého/, pár kuliček nového koření. Nezahušťuju chlebem, ani bramborem /bere to masovou chuť i vůni/, zahušťuju jíškou. Maso jako Kamil, nebo z krku, je kližnatější. Před koncem přípravy můžu přidat čerstvou kapii nakrájenou na proužky /jak kdy/. Trochou protlaku /ostrý kečup/ to nezkazíš, ale musíš to dát do základu. Majoránku před dokončením aby neutekla ta vůně. Na talíři přidávám jemně pokrájenou cibuli. VS má pravdu, když se guláš "chytí" není to na škodu.
PEtrS Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Hradec Králové. Svého času se tady dělala gulášová soutěž ale už jsem o tom dlouho neslyšel. Teda ne, že bych měl ty ambice Konečně někdo další z HK
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Hradec Králové. Svého času se tady dělala gulášová soutěž ale už jsem o tom dlouho neslyšel. Teda ne, že bych měl ty ambice Konečně někdo další z HK Ještě taky BUBÁK
VS Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Začíná se nám z toho stávat dámský klub. Napřed diskuze o módě, teď kroužek vaření
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Začíná se nám z toho stávat dámský klub. Napřed diskuze o módě, teď kroužek vaření Ba ne. Špičkoví módní návrháři jsou většinou chlapi (o sexuální orientaci se nebavím ). A viděl jsi někdy ve špičkových restauracích šéfkuchařku?
PEtrS Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Začíná se nám z toho stávat dámský klub. Napřed diskuze o módě, teď kroužek vaření Gulas je IMHO chlapska zalezitost, ne?
Milis Odesláno 17. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Stvoření, které dokáže současně poslouchat i mluvit, nemůže udělat pořádnej guláš! )
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Hradec Králové. Svého času se tady dělala gulášová soutěž ale už jsem o tom dlouho neslyšel. Teda ne, že bych měl ty ambice Konečně někdo další z HK Proč si to oba nedáte do profilu?
gandalf Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Ještě dodám, když dělám ze zvěřiny, dávám i bobkový list, nědky i trochu zázvoru. Nejlepší je to podlévat vývarem z kostí. Navrch nadrobno nasekaná vařená vejce a jemně nastrouhaný čerstvý křen. Podávat s chlebem. To je síla.
Návštěvník Kamil Odesláno 17. září 2006 Nahlásit Odesláno 17. září 2006 Ještě dodám, když dělám ze zvěřiny, dávám i bobkový list, nědky i trochu zázvoru. Nejlepší je to podlévat vývarem z kostí. Navrch nadrobno nasekaná vařená vejce a jemně nastrouhaný čerstvý křen. Podávat s chlebem. To je síla. Nech toho! Už tady slintám...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se