Přejít na obsah

Solární napájení

Beladona

Doporučené příspěvky

Návštěvník LONGINES

Nevím, tohleto je vždycky o štěstí. Jak říkám já mám 2x solární Casio a nemám nejmenší náznak problému. ggrand to jeprávě ono, že jsi měl prostě "štěstí" na zmetek, no..Já zase vím jistě, že ProTreky z ruky už nesundám. Ale beru navědomí, že někdo měl prostě "pověstné štěstí" a že už Casiu nevěří. Zachoval bych se stejně. Ale upřímně: nevodotěsné hodinky s nějakou šroubovatelnou baterií? To bych si teda určitě nepřál. Ale kolik hlav, tolik názorů. Proto máme všichni na výběr z tolika značek a tolika modelů, aby si každý mohl najít ty své hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 3 týdnech...

1) Akumulátor - moje ProTreky mají typ akumulátoru CTL1616. Je to (pokud nemá nějakou výr.vadu) nezničitelný akumulátor. Nejsou omezeny počty cyklů nabití, výkon neklesá atd. Casio se k hodinkám s tímto typem akumulátoru o tom zmiňuje. Ne náhodou je CTL1616 tak drahá..!

Toto není tak úplně pravda...CTL1616 je ve své podstatě obyčejný Lithiový akumulátor, který stejně jako všechny ostatní trpí tzv. paměťovým efektem. Slogany výrobců akumulátorů typu "Bez paměťového efektu" nebo "Neomezený počet cyklů" jsou lži. Hodně záleží na okolních podmínkách (změny teplot, rychlost vybíjení/nabíjení jsou asi hlavní dvě) které životnost ovliňují, ale dřív nebo pozdějí se snížení maximální kapacity dostaví. U většiny produktů na baterky typu mobil a podobná spotřební elektronika, životnost akumulátoru dnes již převyšuje životnost celého přístroje, takže se zdá, jako by se neprojevovala. Ale zrovna u hodinek, které člověk kupuje většinou na dýl než 4 roky, je toto třeba brát v potaz. V průměru bych řekl, že životnost sebelepšího akumulátoru při dodržení ideálních podmínek nepřesáhne 10 let. To jen tak pro zmírnění tvého nadšení :-).

Osobně mylím, že solární napájení je bezkonkurenčně nejlepší. Krásně bezstarostné, vždyť jen co je trochu hezky, bereme si všichni trička s krátkým rukávem a Slunce+Solar už za nás automatcky vše udělá sám. A od posledního sluníčka je baterie plně nabitá na 6 měsíců :-) Toť jsou mé postřehy z používání solárních hodinek značky Casio.

Můj názor je ten, že solár je obecně "lepší" než běžná baterie, ale v případě hodinek nezle uvažovat pouze účelovost a praktičnost - aneb mechanika je prostě mechanika :-).
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

AdaMoss: To se bát nemusíš, moje nadšení jsi rozhodně nezmírnil. Promiň mi to, ale radši budu věřit tvrzení firmy casio, než jakémusi diskutérovi. A stanovisko casia vůči ctl 1616 je naprosto jednoznačné a veřejně známé. Připouštím, že v té veliké výrobě např. Casio PRG240 se chybička sem tam vloudí a několik lidí prostě mělo smůlu na špatný kus - to nepopírám a chápu jejich zklamání. Takže to, co jsi tu napsal, jsou pouze Tvé domněnky, nic víc a ty rozhodně ničí, ani moje nadšení nezmírní :-)

Pokud mám citovat zase já tebe: mechanika je mechanika - osobně mám, myslím si krásné automaty od Longines.

Nicméně 1 ) nejsou to hodinky na každý den

2) co si budeme vykládat, ale jakoli můžou být mechanické hodinky krásné, digitální a jim podobné je již ve všem překonaly

3)mě osobně by nebavilo seřizovat hodinky pomalu každý den

Takže mechanika je mechanika? Trváš na tom. stále?

Hodně zdaru při natahování a pozor abys nepřetáhnul :-)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Pokud mám citovat zase já tebe: mechanika je mechanika - osobně mám, myslím si krásné automaty od Longines.

Nicméně 1 ) nejsou to hodinky na každý den

2) co si budeme vykládat, ale jakoli můžou být mechanické hodinky krásné, digitální a jim podobné je již ve všem překonaly

3)mě osobně by nebavilo seřizovat hodinky pomalu každý den

Takže mechanika je mechanika? Trváš na tom. stále?

Hodně zdaru při natahování a pozor abys nepřetáhnul :-)

To je hezké shrnutí. Já bych řekl, že mechaniky přežívají už jen proto, že je všude kolem tolik quartzek, že je vždycky možnost je seřídit podle nějaké mikrovlnky a majitel má stále pocit, že má na ruce něco, co umí ukazovat čas :-) Kdyby se na ně musel spolehnout jako na hodinky, rychle by je vyměnil.

K tomu soláru: já myslím, že v praxi je rozdíl tak malý, že je to jedno. Mně ale lepší jistotu stále dává klasická baterie.

Až solární baterie vydrží bez světla stejně dlouho jako klasická, a to nabijení bude k tomu ještě jako další bonus, pak to bude mít opravdu smysl.

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odkaz ke komentáři

To je hezké shrnutí. Já bych řekl, že mechaniky přežívají už jen proto, že je všude kolem tolik quartzek, že je vždycky možnost je seřídit podle nějaké mikrovlnky a majitel má stále pocit, že má na ruce něco, co umí ukazovat čas :-) Kdyby se na ně musel spolehnout jako na hodinky, rychle by je vyměnil.

K tomu soláru: já myslím, že v praxi je rozdíl tak malý, že je to jedno. Mně ale lepší jistotu stále dává klasická baterie.

Až solární baterie vydrží bez světla stejně dlouho jako klasická, a to nabijení bude k tomu ještě jako další bonus, pak to bude mít opravdu smysl.

moje řeč, navíc solár se vůbec nehodí na pobyt v oblastech, kde je přes zimu málo světla /Sever, mongolská poušť.../. Nejspolehlivější stroje do takových podmínek jsou pak paradoxně obyč digi F91W se 7-letou lithiovou baterií, případně MRP701 s 10-letou baterií. Už jsem to tu na fóru psal. U automatů se mi urval po průjezdu pouští rotor, natahovací mechaniky nevlastním, soláry se tam nehodí. Nejspolehlivější je dobrá nová baterka, soláry možná jen jako záloha v nouzi, ostatní je pasé.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

Frostie: teda ten rotor u automatů na poušti, to mě dostalo  :lol2:  Ale soláry by tam zase obstály dobře, to musíš uznat  :thumbsup_anim:  Já vám nevím, mně osobně výdrž 6-ti měsíců intenzivního používání stačí. Mě by zase stresovalo, že se baterka vybije v nevhodnou chvíli. Soláry jsou prakticky hned nabité zas na max na dalších 6 měsíců. Ale jak jsem psal - proto je tolik hodinek na trhu, abychom si všichni mohli vybrat ty své. Nebudu nikomu vnucovat svůj názor - to se nedělá. Zvlášť, když každýmu vyhovuje prostě něco jinýho.

Jinak Chilliluk -  přesně moje slova :lol2:  :lol2:  :lol2: !!!

Odkaz ke komentáři

Longines:

Rikas, ze radeji veris Casio nez nejakemu diskuterovi. Ja bych byl opatrny, nekdy muze mit pravdu diskuter a nikoliv vyrobce. Od vyrobcu jsme se superlativ v souvislosti s energii pohonu uz dockali nekolikrat. Pokud zavzpominam tak vecny Kinetic od Seika, nebo vecny Solar od Casio.... nakonec se ukazalo, ze pod pojmem "uz nikdy nemusite resit baterii" si vyrobce slibuje to same, co ve svych reklamach vyrobci damskych vlozek. Oni totiz zamerne ignoruju jeden fakt - ze to co mi nazivame poruchou akumulatoru nebo doslouzenim, oni maji za nejakou "mimoradnou udalost", ktera se sice stat muze, ale nestava. Typicky pripad - nekomu u Citizenu odesel akumulator, ze servisu se mu dostalo vyjadreni, ze akumulator dosel na konec sve zivotnosti a musi si koupit novej. Presto, ze v reklame pri koupi hodinek tvrdili, ze je pohon na veky. A to pisu jako letity zastance systemu Kinetic a spokojeny uzivatel Solaru od Casio.

Baterii CTL 1616 neznam, tady o ni ctu prvne. Takze tezko mohu delat zavery. Ale kdyz nevim, pouziju selsky rozum. Premyslej se mnou pls...

1) Pokud by tohle fungovalo, je to perpetum mobile. Ani na Nove jsem o vynalezu perpetum mobile zatim neslysel.

2) Bateri a nabijeni je jeden z mych konicku, zatim jsem o tomhle nikde ani necetl ani neslysel.

3) Ve svete vapingu kde take ziju se baterky resi celkem casto, je tam par opravdu dobrych odborniku. Ani tam jsem o tom neslysel.

4) Co se baterek tyce, kdyz nevim, kouknu na Chronomagovo sousedni Fotonmag.cz, jeho vyhledavac o zazraku CTL1616 take neslysel.

5) Google na dotaz CTL 1616 vyplivne stranky pouze prodejcu hodinek, kteri slepe cituji vyrobce, nic jineho asi ani google neslysel.

6) CTL1616 nema ani stranku na Wiki, takze ani na Wiki o perpetum mobile zatim neslyseli.

7) Jedine info ktere jsem o teto baterce zjistil je, ze krome dobre znejcich privlastku jako Cobalt a Titanium, jsou na bazi praskoveho Lithia.

Pokud si zjistis, jak funguji clanky na bazi Lithia jako LI-PO nebo LI-IO nebo LI-FE PO4, zjistis dve zasadni veci. Proc nemohou byt jako perpetum mobile. Prvni je fakt, ze casem umerne klesa kapacita s tim jak roste tzv. vnitrni odpor clanku. Druhy je fakt, ze ikdyby jsi je pouzival (nabijel i vybijel) v idealnich podminkach kde oni stanovuji pocet cyklu (coz v praxi nikdy nenastane, ani nemuze) zivotnosti, nikdy neni neomezena. Z tehle veci mi vychazi jediny vysledek. Dnes spicky v oboru (Sanyo, Panasonic, AW) deklaruji cca 300 cyklu. Ikdyby CTL1616 vydrzela cyklu 100x vic, bude v tu chvily vnitrni odpor tak veliky, ze odber byt v radu miliamper bude nerealny, nebo po mzikovou dobu.

Jak pisu, je brzy delat definitivni zavery. Ale skutecnost, ze jen vyrobce hodinek za par kacek se tim chlubi, zatimco bohate automobilky a jini jen asi tise zavidi mi nedava moc duvery ve vecnost CTL1616. Spis jako mazanou reklamu. V dnesni dobe pri moznostech dnesni prumyslove spionaze by to predpokladam meli uz i jini. Ale treba je to fakt zazrak, ktery jeste nestihl nikdo ani kopirovat ani popsat na odbornych forech. Cas ukaze. Ale mam brouka v hlave, zkusim o nich zjistit vic.

Jo a vim, ze solar nikdy neni perpetum mobile, kdyz energii nevyrabi ale premenuje, to berte jako nadsazku... az nebude slunce nebude treba resit hodinky ani nic jineho:-))

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři

Krásně napsané.

Odkaz ke komentáři

Já mám se soláry skvělé zkušenosti. Mám je jako hodinky na expedice a je supoer, že se nemusí měnit baterka. Mám je na poličce aby na ně mohlo světlo a 4 krát za rok dostanou ten nejhustšjší čoud včetně potápění v moři. Stále jsou perfektní - Casio Riseman. Doporučuju.

Odkaz ke komentáři

Cody:

Jde tady jen o nabíjecí článek o kterem moc toho nevíme. Zkušenost s nabíjením akumulátoru mě říká, ze je jedno, zda je to zapouzdreny článek olověný, nikl-kadmiovy, oceloniklovy, Ni-Něco nebocokoliv jiného. Všechny mají svou životnost a ta se prodlužuje, pokud se článek hluboce nevybíjí ani nepřebíjí a jeho kapacita je vyšší než je potřeba. Příklad: v autě vám stačí akumulátor 45 AH který má při správně nastavené nabíjecí automatice životnost 4-6 let. Pokud do auta dám staniční akumulátor 200 AH který bude vážit 5x tolik, bude stát 10x tolik, může tam být přes 20 let, takže déle, než životnost auta.

Veškerá soucasna výroba je spočítaná a je kompromisem mezi náklady a cenou výrobku.

Komu dnes qarcky vydrží dvacet let? Pokud by výrobce dal live-time garanci a navýšil si o 10% cenu, tak by se mu to podle mě vyplatilo.

Odkaz ke komentáři

Longines:

Rikas, ze radeji veris Casio nez nejakemu diskuterovi. Ja bych byl opatrny, nekdy muze mit pravdu diskuter a nikoliv vyrobce. Od vyrobcu jsme se superlativ v souvislosti s energii pohonu uz dockali nekolikrat. Pokud zavzpominam tak vecny Kinetic od Seika, nebo vecny Solar od Casio.... nakonec se ukazalo, ze pod pojmem "uz nikdy nemusite resit baterii" si vyrobce slibuje to same, co ve svych reklamach vyrobci damskych vlozek. Oni totiz zamerne ignoruju jeden fakt - ze to co mi nazivame poruchou akumulatoru nebo doslouzenim, oni maji za nejakou "mimoradnou udalost", ktera se sice stat muze, ale nestava. Typicky pripad - nekomu u Citizenu odesel akumulator, ze servisu se mu dostalo vyjadreni, ze akumulator dosel na konec sve zivotnosti a musi si koupit novej. Presto, ze v reklame pri koupi hodinek tvrdili, ze je pohon na veky. A to pisu jako letity zastance systemu Kinetic a spokojeny uzivatel Solaru od Casio.

Baterii CTL 1616 neznam, tady o ni ctu prvne. Takze tezko mohu delat zavery. Ale kdyz nevim, pouziju selsky rozum. Premyslej se mnou pls...

1) Pokud by tohle fungovalo, je to perpetum mobile. Ani na Nove jsem o vynalezu perpetum mobile zatim neslysel.

2) Bateri a nabijeni je jeden z mych konicku, zatim jsem o tomhle nikde ani necetl ani neslysel.

3) Ve svete vapingu kde take ziju se baterky resi celkem casto, je tam par opravdu dobrych odborniku. Ani tam jsem o tom neslysel.

4) Co se baterek tyce, kdyz nevim, kouknu na Chronomagovo sousedni Fotonmag.cz, jeho vyhledavac o zazraku CTL1616 take neslysel.

5) Google na dotaz CTL 1616 vyplivne stranky pouze prodejcu hodinek, kteri slepe cituji vyrobce, nic jineho asi ani google neslysel.

6) CTL1616 nema ani stranku na Wiki, takze ani na Wiki o perpetum mobile zatim neslyseli.

7) Jedine info ktere jsem o teto baterce zjistil je, ze krome dobre znejcich privlastku jako Cobalt a Titanium, jsou na bazi praskoveho Lithia.

Pokud si zjistis, jak funguji clanky na bazi Lithia jako LI-PO nebo LI-IO nebo LI-FE PO4, zjistis dve zasadni veci. Proc nemohou byt jako perpetum mobile. Prvni je fakt, ze casem umerne klesa kapacita s tim jak roste tzv. vnitrni odpor clanku. Druhy je fakt, ze ikdyby jsi je pouzival (nabijel i vybijel) v idealnich podminkach kde oni stanovuji pocet cyklu (coz v praxi nikdy nenastane, ani nemuze) zivotnosti, nikdy neni neomezena. Z tehle veci mi vychazi jediny vysledek. Dnes spicky v oboru (Sanyo, Panasonic, AW) deklaruji cca 300 cyklu. Ikdyby CTL1616 vydrzela cyklu 100x vic, bude v tu chvily vnitrni odpor tak veliky, ze odber byt v radu miliamper bude nerealny, nebo po mzikovou dobu.

Jak pisu, je brzy delat definitivni zavery. Ale skutecnost, ze jen vyrobce hodinek za par kacek se tim chlubi, zatimco bohate automobilky a jini jen asi tise zavidi mi nedava moc duvery ve vecnost CTL1616. Spis jako mazanou reklamu. V dnesni dobe pri moznostech dnesni prumyslove spionaze by to predpokladam meli uz i jini. Ale treba je to fakt zazrak, ktery jeste nestihl nikdo ani kopirovat ani popsat na odbornych forech. Cas ukaze. Ale mam brouka v hlave, zkusim o nich zjistit vic.

Jo a vim, ze solar nikdy neni perpetum mobile, kdyz energii nevyrabi ale premenuje, to berte jako nadsazku... az nebude slunce nebude treba resit hodinky ani nic jineho:-))

tentokrát se trochu mýlíš Cody, baterie CTL 1616 je zcela standardní a běžně se dá u nás sehnat, odkaz třeba zde: http://shop.battex.cz/vyrobky/CTL1616.php

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

CODY:

Rikas, ze radeji veris Casio nez nejakemu diskuterovi...Typicky pripad - nekomu u Citizenu odesel akumulator, ze servisu se mu dostalo vyjadreni, ze akumulator dosel na konec sve zivotnosti a musi si koupit novej... = podle mě klasické "pověstné štěstí" na vadný výrobek,  jako x vadných výrobků z já nevím jak velikého počtu sériové výroby. Nebo snad všem majitelům systému  kinetic, solar, tough solar a já nevím čeho všeho snad došla baterie v hodinkách? Vadné kusy bohužel vyrábí i Mercedes i Boeing... Při tak veliké produkci je to asi nevyhnutelné.

1) Pokud by tohle fungovalo, je to perpetum mobile. Ani na Nove jsem o vynalezu perpetum mobile zatim neslysel. Není to perpetum mobile, naše Slunce jednoho dne taky nebude :-)

2) Bateri a nabijeni je jeden z mych konicku, zatim jsem o tomhle nikde ani necetl ani neslysel. Asi se svému koníčku nevěnuješ dostatečně

3) Ve svete vapingu kde take ziju se baterky resi celkem casto, je tam par opravdu dobrych odborniku. Ani tam jsem o tom neslysel. Jsem odborníkem ve svém oboru (nejsem hodinář ani žádný aku expert) a svůj obor provozuji denně již 26 let vkuse několik hodin denně - a též se neustále učím a dovídám nové a nové věci...

4) Co se baterek tyce, kdyz nevim, kouknu na Chronomagovo sousedni Fotonmag.cz, jeho vyhledavac o zazraku CTL1616 take neslysel. No a? Otom fóru jsem ani nevěděl. Co je mi po tom, že na nějakém fóru Fotonmag.cz o CTL1616 neslyšeli - to zní skoro, jako kdyby ten akumulátor ani neexistoval, když na Fotonmagu o něm nic není

5) Google na dotaz CTL 1616 vyplivne stranky pouze prodejcu hodinek, kteri slepe cituji vyrobce, nic jineho asi ani google neslysel. Zkus pro začátek třeba obyčejný Seznam.cz, když už neumíš Google používat : http://shop.battex.cz/vyrobky/CTL1616.php

6) CTL1616 nema ani stranku na Wiki, takze ani na Wiki o perpetum mobile zatim neslyseli. Ano, to jediné uznávám CTL1616 není na wikipedii

7) Jedine info ktere jsem o teto baterce zjistil je, ze krome dobre znejcich privlastku jako Cobalt a Titanium, jsou na bazi praskoveho Lithia. Nejspíš ano, myslím, že výrobce přesné informace, materiály a technologii výroby asi z nějakého pro mě záhadného důvodu nejspíš tají a nevyzradí... Nevíš proč? Premyslej se mnou pls...

Jak pisu, je brzy delat definitivni zavery. = Jediná rozumná věta celého Tvého vyčerpávajícího příspěvku. Stačilo napsat jenom tu větu.

Upraveno uživatelem LONGINES
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

A ještě jedna důležitá věc CODY: bereme-li to zcela vážně a na počet nabíjecích cyklů a klesající kapacitu, potažmo vlastně ničení se baterie jako takové, tak musíme v případě hodinek na solární pohon brát za NABÍJENÍ jakékoliv vystavení světlu, ať se jedná o jakkoli krátkou či dlouhou dobu a VYBÍJENÍ jakoukoliv krátkou či dlouho dobu bez přísunu světla. Za tu dobu, po kterou mám svoje hodinky, takových nabíjení a vybíjení bylo... ani nedokážu spočítat! 50 000? 100 000? nebo i mnohem víc! Takovou zátěž by jakákoli jiná baterie v mobilu nebo nevím kde jinde už DÁVNO nepřežila. A to používám ty hodinky denně neustále. Denně několikrát teploměr, tlak vzduchu, výška i kompas. Kdyby nebyly ty hodinky na solár, ale na obyčejnou baterii, měnil bych baterii s výdrží avizovanou na 10 let tak 1x za týden. Taková je tedy realita.

Do dneška jsem si nevšiml, že by se kapacita byť sebemíň zmenšila. Není problém hodinky nabít během chviličky na slunečním světle na Full a tam taky stále drží.

Takže něco na tom solárním napájení asi bude, ne? Asi to budou mít nějak vychytaný, ne?

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Kdyby nebyly ty hodinky na solár, ale na obyčejnou baterii, měnil bych baterii s výdrží avizovanou na 10 let tak 1x za týden. Taková je tedy realita.

To si nemyslím, ještě jsem neslyšel o nikom, komu by u Pro-treků  klasická baterie nevydržela alespoň rok, ať s nima dělal co chtěl.

Ale chápu Tvoje nadšení, taky se dokážu nadchnout pro to, čemu věřím...ale solární napájení není jedna z těch věcí, zatím.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

To si nemyslím, ještě jsem neslyšel o nikom, komu by u Pro-treků  klasická baterie nevydržela alespoň rok, ať s nima dělal co chtěl.

Ale chápu Tvoje nadšení, taky se dokážu nadchnout pro to, čemu věřím...ale solární napájení není jedna z těch věcí, zatím.

ProTrek - klasická baterie - to mi nějak nejde dohromady, nebo tomu nerozumím. Mám za to, že všechny Casio řady ProTrek běží na solárním napájení s baterií CTL1616. Nebo je tomu jinak? Prakticky jsem neviděl jakýkoli ProTrek moderní řady, ručičkový či digitální, bez solárního napájení (opomenu-li archaické začáteční kusy)

Hodinky s avizovanou výdrží baterie na 10 let jsem také měl, takže vím, o čem mluvím. Nenapadá mě, jak by se dalo ještě to solární napájení vylepšit. Vážně ne. Jestli vydrží baterka na jedno nabití 6 měsíců, nebo 2 roky, je mi jedno - v tom samým okamžiku, kdy mám dojem, že by bylo potřeba baterku nabít, vystavím hodinky na světlo. Hotovo, tečka. A nemusím shánět baterku, hodináře, otevírat hodinky a šťourat se v nich - to mi přijde daleko horší, než je na chvilku vystrčit na denní světlo a mít po starostech. Nebo snad někdo tráví 10 let života někde v absolutní tmě?

Odkaz ke komentáři

Nevím, zda chápu o čem se tady vede řeč, ale jen pro ilustraci životnosti akumulátoru - mám hodinky Citizen se solárním napájením a mám je od roku 1996, takže 17 let. Naprosto bez problémů fungují, jsou skoro pořád (posledních cca 5 let) na skříňce cca 2m od okna a není tam moc světla, přesto jim to zjevně stačí.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

Nevím, zda chápu o čem se tady vede řeč, ale jen pro ilustraci životnosti akumulátoru - mám hodinky Citizen se solárním napájením a mám je od roku 1996, takže 17 let. Naprosto bez problémů fungují, jsou skoro pořád (posledních cca 5 let) na skříňce cca 2m od okna a není tam moc světla, přesto jim to zjevně stačí.

Tak, a přesně tohle jsem myslel - je to názorná ukázka toho, že solární napájení funguje přesně tak, jak má a že se nejedná o nějakou náhodu. 17 let je 17 let - ta samá baterie. Takže bych to asi uzavřel tím, že solární napájení funguje prostě tak, jak má, a že, navzdory třeba pár vadným kusům, které se dostaly při výrobě do oběhu, se nejedná o nějaký reklamní trik a tahák, který by ve skutečnosti nefungoval.

Upraveno uživatelem LONGINES
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...