Mila_T Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Pro jednoduchost předpokládejme, že ten ciferník byl vyroben před 36 lety, tedy v roce 1976. To je 3 x 12 let, Tedy současná aktivita tritia je cca 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/8 původní aktivity tritia. Navíc krystaly luminoforu by měly poškozeny vlastní radiací + nevíme, jak přesně za ty léta chemicky reagovaly sloučeniny luminoforu s ovzduším/kyslíkem a jeho znečištěním, vlhkostí,? Je tu ale jedno velké ALE! Pokud tedy v PS 2.1 nějaké tritium vůbec bylo. Ani Accutron nenašel v Eltonu důkaz, že tomu tak bylo. Vlastně nenašel vůbec jakou barvu používali. A nějak mně poslední dobou nehraje rozdíl odstínů mezi PS 1 (opravdu takový lehce NATUR nažloutlý) se známými odstíny lumi na PS2.1. Ty jsou podle mého cvičeného oka ve všech případech světlejší (cca odstín slonová kost). To není pouze jedna fotka, to jsou prakticky všechny, to už blesk dělat nemůže. Co mě také vrtá hlavou, je srovnání stavu dnešního luminátěru na vintážních PS1 s PS 2.1 Ty by mělo od sebe dělit maximálně 10 let. Jak je možné, že na vyfocených PS 2.1 (ve zde diskutovaném příspěvku) vypadá nátěr na číselníku přesně tak, jak když hodinky právě vyjely z továrny. Přitom by to mělo spíše vypadat jako ta ojetá lumi, která je na těch ručkách. Moje otázka zní - nekolují nám tady staré skladové zásoby originálních číselníků, či dokonce už podařené nově vyrobené díly? A pak je tu ještě varianta, která by také leccos vysvětlila ? nevyráběl Elton někdy v 80. letech souběžně s ?Humberty? znovu číselníky jako na PS 2.1 (68 206.1, 68 207.1, 68 208.1) jen třeba s neradioaktivní lumi? Několik informací a postřehů k zde foceným PS 2.1 1) původní pouzdro vypadá jako originální, mimo jiné má drážku na vycentrování armovacího kroužku, to už Humberta neměli. Délka závitu na dýnku je pouze 1,25 otáčky novější humberta mají přes 2 otáčky, dýnko neneslo žádné známky otevírání. Pouzdro bylo nošené ale nevypadá to na celých 35 let, spíš tak že po tom co se vylomila stěžejka někdo hodinky odložil do skřínky kde 20 let odpočívaly. 2) tomu by odpovídal i stav strojku, podle hodináře byl celý "vysušený" myslel úplně bez maziva, jinak funkční bez nutnosti opravy. 3) ciferník je originál PRIM, M je uprostřed až dolu, O baculaté a nápis ČSSR, indexy na ciferníku i když na fotkách vypadají do běla tak ve skutečnosti jsou spíše do světlounce zelena. Lumi na ručkách je spíše do žluta, a v místě kontaktu s ručičkou jsou známky koroze, která je buď způsobená vzdušnou vlhkostí nebo chemickou reakcí lumi s niklovaným povrchem ruček. Stejně je to vidět na některých PS I s niklovanými ručkami. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 ..Žil jsem v představě, že PS2 už radioaktivní barvu neměly??Ano, já jsem si to myslel také. Ale na základě různých náznaků zdejších členů jsem do skupiny Primek, kde je určitá šance, že tam mohla být aplikovaná radioaktivní lumi (tritium), zařadil následující hodinky: - PRIM SPORT 2 první řady (PS 2.1) - PRIM myslivecké (ve verzi s lumi). Oboje pocházejí ze stejné doby (cca polovina 70. let), to jest z období po PRIM SPORT 1 (ty na 100% radioaktivní byly). Bohužel nevíme, co tehdy Elton používal za luminiscenční pigmenty. Mohl pokračovat v dovozu (za valuty) materiálu jako pro PS1, ale třeba v jiném odstínu. Mohl aplikovat neradioaktivní fosforenční nátěr, který byl pravděpodobně opět z dovozu. Fosforenční nátěr = luminofor bez radiačního zářiče. Tehdy žádná LumiNova ještě nebyla a tehdejší materiály jako sulfid zinečnatý měly výdrž právě okolo 30 minut od nasvícení. V 80. letech na Primkách klasický luminisceční nátěr mizí úplně a používá se jen nejlacinější fluorescenční nátěr (spíše jen tenký potisk), který bez přítomnosti UV světla nesvítí. To nevadilo vojákům na leteckých automatech, ale na civilních PS2 to bylo k ničemu. Co skutečně bylo na PS 2.1 a Mysliveckých se asi snadno nedozvíme. 70. léta jsou tedy velkou neznámou. Ve výrobní dokumentaci se nic nenašlo a nedochoval se asi ani originální záruční list (spárovaný s hodinkami), kde by muselo být radiační varování (stejně jako v případě PS1). Asi jedinou cestou je provést radiační a chemickou analýzu toho námi diskutovaných pigmentů. To bychom ale museli mít štěstí na nějakého zdejšího Prima chronokolegu, který má přístup k potřebnému vybavení nebo k těm správným lidem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
diver60 Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Asi jedinou cestou je provést radiační a chemickou analýzu toho námi diskutovaných pigmentů. To bychom ale museli mít štěstí na nějakého zdejšího Prima chronokolegu, který má přístup k potřebnému vybavení nebo k těm správným lidem. Jestli myslíš změřit aktivitu u PSII-I, tak to bych se mohl přeptat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Jestli myslíš změřit aktivitu u PSII-I, tak to bych se mohl přeptatDíky, zkus se prosím přeptat. A pro referenci nech změřit i svoje PS1. Pozor, tritium (a ještě hodně staré) se velmi obtížně detekuje. Raději při tom přeptání rovnou řekni, že chceš měřit tritium. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Používaná barva na PS1 byla "Tritium XI NATURE" - jestli to pomůže. Já mám kamaráda chemika, který pracuje ve výzkumném ústavu v Řeži a až se zase jednou sejdeme, tak mu chci dát vrakový ciferník PS1 a PS2.1 na posouzení případné radioaktivity, ale my se setkáváme tak jednou ročně, tak to nebude asi hned. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Používaná barva na PS1 byla "Tritium XI NATURE" - jestli to pomůže. Já mám kamaráda chemika, který pracuje ve výzkumném ústavu v Řeži a až se zase jednou sejdeme, tak mu chci dát vrakový ciferník PS1 a PS2.1 na posouzení případné radioaktivity, ale my se setkáváme tak jednou ročně, tak to nebude asi hned.No a jak je to s cifrem AUTO time a s podobným s meči? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
diver60 Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Používaná barva na PS1 byla "Tritium XI NATURE" - jestli to pomůže. Já mám kamaráda chemika, který pracuje ve výzkumném ústavu v Řeži a až se zase jednou sejdeme, tak mu chci dát vrakový ciferník PS1 a PS2.1 na posouzení případné radioaktivity, ale my se setkáváme tak jednou ročně, tak to nebude asi hned. V Řeži by to měli umět změřit určitě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Ještě k tomu nočnímu svitu Sportů. Honza.manta na moji žádost před časem udělal experiment s PS1, PS2.1 a Mysliveckými. Cílem bylo zkusit, jak moc je případná radiace v jejich lumi nátěru (u PS1 je potvrzená z výrobní dokumentace) dokáže rozsvítit. Záměrně se úplně eliminoval vliv excitace luminoforu UV světlem z nasvícení Sluncem nebo umělými světelnými zdroji (to je to, co nafotil Mila_T ). Dopadlo to následujícím způsobem. Cituji Honzu: ?Hodinky byly ve tmě více než dva měsíce. Dal jsem tam dvoje černé Igeny - 1 x lesklý a 1 x matný ciferník, dále dvoje PS2 černé - 1 x 68.3 a 1 x 68.4 a jen tak pro zajímavost jedny myslivce. A zde je výsledek - nesvítily ani jedny, měl jsem pocit, že jsem možná něco zahlédl u jedněch PS2, ale obávám se, že spíš bylo přání otcem pocitu.?Takže výsledek nic nepotvrdil. Bud je tritium už tak rozpadlé, že to už to není vidět (to platí hlavně o PS1),.nebo tam nikdy žádné nebylo (PS2.1 ?, myslivecké ?). A ještě jedna drobnost. Starší pokus Jay Dolla s originálními Orlíky. Cituji: ? Budete se divit, ale Prim Orlík i po 45 letech stále svítí. Bohužel tak málo, že to není viditelné pouhým okem, nicméně kvalitní foťák, vysoká hodnota ISO a dlouhý čas umožňují zviditelnit i jinak okem neviditelné. Takto svítí původní Orlíky:?Orlíky mají sice ve svítivém nátěru RSB-3 "věčné" radium (s 99% jistotou). Radium je z lidského pohledu téměř věčné (poločas rozpadu cca 1600 let), ale je o mnoho silnější radiační zářič, a tak rychleji ničí krystaly luminoforu/fosforu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Ona RSB-3 byla původně plánována i do Igenů, ale nakonec byla použita RA barva "Tritium XI NATURE" - proč to nevím, informaci jsem získal od Accutrona, ale důvod změny mi znám není. Jenom mi hlavou vrtá název - hlavně XI v názvu. Evokuje to ve mně římskou jedenáctku a tím pádem i pocit, že je v názvu obsažena doba poločasu rozpadu použité RA látky. A vzhledem k tomu, že se dá očekávat jednorázový nákup většího množství dané RA lumi látky a její postupné zpracování na ciferníky a ručky, tak bych přehodnotil původní výpočty a začal znovu:Poločas rozpadu plus mínus 11 let a startovací rok rozpadu plus mínus 1970. To by znamenalo, že právě někdy teď končí čtvrtý cykl - takže by v ideálním případě bylo teď záření někde na jedné šestnáctině původní svítivosti. Mohu-li srovnávat s hodinkami, které jsou vybavené tritiovými trubičkami(dvoje jsem už vlastnil) tak se obávám, že se jedná o intenzitu svitu/záření, kterou nelze normálně očima už vidět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 12. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2012 Tak se sporty jsem se zatím vyrovnal takhle... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 12. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2012 Hezké klubko zmijí! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
diver60 Odesláno 12. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2012 Tak se sporty jsem se zatím vyrovnal takhle... Tak tomu se dá říct "mírné postižení chronobundusem" PS To sis dal práci a nařídil všechny jen pro focení nebo natahuješ denně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 12. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2012 Díky za pochvalu! Natáhl jsem je všechny fakt jen dneska, pravidelněji nosím jen tak 3-4 kousky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jovani Odesláno 12. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. srpna 2012 pekna zbierka tiez by som rad jedny PS2 unosil Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 Chlapi, Primkaři, poraďte prosím neznalému. Dnes jsem v jednom bazošu narazil na tyto PS2, ale ten cifr mi nějak nesedí, vypadá jak nějaký "nouzový" sitotisk. Pan bazarník je nabízí za nemalý peníz s tvrzením, že se to tak dělalo a že je jich málo, proto ta cena. Co na to věci znalí ?Díky Eman2208 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 (upraveno) No, armovák je nakřivo, takže se v tom určitě hrabal nějaký neumětel, a jaká je ta cena? Upraveno 13. srpna 2012 uživatelem pevo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 A pouzdro zvrchu vypadá dobře, ale co zespod? Ciferník se mi zdá vpohodě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 Ručky jsou z úplně jiného typu primek. Je to bastl jako prase. Jestli to má opravdu hezké pouzdro, tak to má cenu toho pouzdra, jinak to je bezcenný bastl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 Pouzdro, je dole u korunky jeté, dost jeté, cena je 1.250,- Kč !!! Mě ten cifr prostě přišel jako mdlý, spíš jako taková papírová atrapa, za tu cenu nesmysl, ale říkal jsem si, že na to jak jsou ty rafiky rezavé, vypadá luneta dobře, takže něco na nich je, přiznám, že tento typ ciferníku jsem ješte neviděl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
diver60 Odesláno 13. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. srpna 2012 Pouzdro, je dole u korunky jeté, dost jeté, cena je 1.250,- Kč !!! Mě ten cifr prostě přišel jako mdlý, spíš jako taková papírová atrapa, za tu cenu nesmysl, ale říkal jsem si, že na to jak jsou ty rafiky rezavé, vypadá luneta dobře, takže něco na nich je, přiznám, že tento typ ciferníku jsem ješte neviděl. Jak řiká honza je to skladačka navíc asi k ničemu když je pouzdro hin. Dal bych za to tak 300Kč za strojek a lunetu a buh vi co tam je za stroj, ostatní je na nic nebo do jinýho typu. Že by další bastlíř ciferníků? Font u S je zakulacený a každé písmeno se mi zdá jinak velké, lumi to asi nemá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se