Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,

byl bych vděčný za pár zkušeností a rad , jak poslat hodinky na opravy do Švýcarska. U Dušáka jsem neuspěl,

tak mám na výběr mezi posláním přes německé filiálky a nebo to zkusit poslat rovnou. Nevím ale, jaké formality

jsou spojeny s proclením při posláním. Dá se v tomto případě vyhnout placení cla nějakým záznamem u celníků,

když to vlastně není vývoz? Jsou to prastaré Blancpainy a kus jim chybí. V servisu mi řekli, že tu součástku mají, jen

to tam nějak dostat.

Díky Š.

Odesláno

No, máš několik možností.

1) jednodušší - pošli to cenným psaním z jakékoliv pošty. Budou sice trochu brblat, že prý to musí jít přes celnici, ale nenech se zviklat, jsou povinní zásilku přijmout - teoreticky ti jí můžou celníci vrátit, ale nikdy se mi to nestalo. Prostě trvej na tom, že je chceš odeslat a že přijímáš riziko, že je celnice vrátí.

Až půjdou zpátky, tak doufat, že celníci se spokojí s přiloženou fakturou (popř. s kopií do kladu o zaslání zásilky do CH). Clo se tak jako tak neplatí, jen DPH - no a že budeš platit DPH jen z ceny opravy a ne z ceny hodinek.

Problém budeš mít s pojištěním, do Švýcarska je možné pojistit cenné psaní i cenný balík max. na 29 601 Kč (částka se aktuálně mění podle kurzu, v mezinárodním poštovním styku se zadává v DTS - je to virtuální měna "zvláštní práva čerpání MMF")

2) administrativně správnější - poslat to s klasickým "proclením" přes Plzeňskou (nevím, jak je to v jiných městech než v Praze) a až přijdou zpět tak dokládat, že jsi je oficiálně posílal ven.

Pokud to budeš posílat přes jiné služby, tak ty už většinou požadují řádné celní odbavení i při výjezdu, za (nemalý :( ) poplatek ti ho i vybaví.

Odesláno

Pak je ještě možnost si to nechat opravit v jiné zemi - ideálně v členském státě EU, např. Německu. Jejich servisy bývají vybavené stejně špičkově jako ty švýcarské (kolikrát i lépe), mívají rozsáhlé sklady náhradních dílů (někdy i takové, které už ve Švýcarsku nejsou) a často jsou i levnější, než Švýcaři, někdy dokonce i než české servisy :( (některé složitější opravy jsme také posílali do Německa, když byl zákazník ochoten počkat, protože to tam vyšlo levněji, než v ČR).

Navíc cenné psaní do Německa můžeš pojistit až na 118 000 (tedy pokud nejsou z drahých kovů, tam je to jen desetina :( ), pozor cenný balík pouze 13320 Kč a ušetříš si problémy s celnicí.

Odesláno

Moc děkuji Patrikovi za rady, zkusím to vykorespondovat s Mnichovskou filiálkou a pak se uvidí. Ještě je

pobočka Swatch ve Vídni. Je to s nima těžké. Vždy odpoví tak trochu na něco jiného, než na co se člověk

ptá. Každá odpověď má navíc dvoudenní zpoždění, takže týdny ubíhají....

Pro zvědavce foto nyní a jak by měly vypadat (chybí luneta).

Š.

post-8259-1269074694.jpg

post-8259-1269074712.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...