Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Na jedné chronomagoří sešlosti vznikla debata, kolik firem a nezávislých hodinářů má vlastní strojky. Já tvrdil, že včetně nezávislých hodinářů jich bude přes 50. A protože víc hlav... Připisujte další, prosím. Možná bychom se mohli i zkusit domluvit, co ještě je a co už není in-house. Třeba Prim je původně LIP, ale vyráběl a modifikoval se tak dlouho, že ho za in-house lze považovat, IMHO. Ony vlastně všechny strojky vycházejí z několika základních modelů. Třeba aférka, na kterou mě upozornil kolega farářskej, TH a jejich in-house na základě Seiko kalibru nebo už zde probíraný případ Zodiac a Claro-Seman CL-888. Nechce se mi nijak složitě bádat a hledat, tak bych začal s tím, co vím na první nástřel: __________________________________________________________________________ Patek Philippe, Audemars Piguet, A. Lange & Sohne, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, Breguet, Blancpain, Girard-Perregaux, Zenith, Glashutte Original, IWC, Rolex, Piaget, Chopard, Cartier, Omega, Eberhart, Perrelet, Officine Panerai, Hublot, Breitling, Tag Heuer, Chronoswiss, Montblanc, Stowa, Vulcain, Jacquet Droz, Minerva, Universal Geneve, Zodiac, Prim, Poljot, Sea-Gull, Seiko, Citizen, Urwerk, Cabestan, HD3, Parmigiani Fleurier, Jean Richard, Franck Muller, Daniel Roth, Gerald Genta, Romaine Jerome, Antoine Preziuso, Greubel Forsey, F. P. Journe, Harry Winston, Philippe Dufour, Thomas Prescher, Paul Gerber, Aaron Becsei, Stepan Sarpaneva, Kari Voutilainen, Miki Eleta, Volker Vyskocil, Felix Baumgartner, Christiaan Van der Klaauw, Beat Haldiman, Martin Braun, Romain Gauthier, Armin Strom, Christophe Claret, H. Moser & Cie, De Witt Longines ??? Minerva ??? Arnold & Son ??? Graham ??? Hermes ??? Bulova /ladičkový/ ??? Baume & Mercier ??? Eterna ??? Bell & Ross ??? Carl F. Bucherer ??? Richard Mille ??? S. & S. Andersen ??? Konstantin Chaykin ???
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Jo a minimálně začátek seznamu jsem srovnal podle pořadí firem, jak ho vnímám já (nezávislé nepočítám).
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 POKUD MÁTE DOPLNĚNÍ, DOPIŠTE JEN FIRMU, HODINÁŘE. AŤ NEKOPÍRUJEME CELÝ SEZNAM. JÁ TO PAK JEDNOU ZA ČAS ZAKTUALIZUJU. EDIT: Mám první doplnění - Urwerk
Návštěvník Snow Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 (upraveno) Doplňuji : Maurice Lacroix Frederique Constant HD3 K otazníkům, Universal Geneve 100%, Minerva 100% Upraveno 17. dubna 2010 uživatelem Snow
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Co je HD3? Ještě doplňuji: Cabestan
Návštěvník Snow Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 (upraveno) HD3 už tam máš sám. Budeme si to muset hodně pozorně prohlížet. Pokud někoho překvapuje Maurice Lacroix, připojuji fotografii nesmírně náročného strojku z hodinek Maurice Lacroix Memoire 1. V současné době má ML nejméně jeden další vlastní strojek tentokrát pod názvem ML152. Maurice Lacroix Memoire 1 Doplňuji Christophe Claret H. Moser & Cie DE WITT Upraveno 17. dubna 2010 uživatelem Snow
Návštěvník Snow Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Minerva je 100% in house, ale to jsem Ti už psal. Měli a mají krásné strojky, vyrábějí pro Montblanc.
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Snow napsal: HD3 už tam máš sám.To už jsem tam mezitím dopsal. Jdu to seřadit podle abecedy. ____________________________________________ A. Lange & Söhne Audemars Piguet Armin Strom Aaron Becsei Antoine Preziuso Andreas Strehler Angular Momentum Alain Silberstein Alpina Beat Haldiman Breguet Blancpain Breitling BLU / Bernhard Lederer B.R.M. Bovet Bulgari Badollet BNB / Confrérie Horlogère Carl F. Bucherer Cabestan Cartier Citizen Corum Daniel Roth De Witt de Grisogono De Bethune Delaloye Eberhart Eterna Ebel F. P. Journe Franck Muller Franc Villa FDMN / Karsten Frässdorf Frédérique Constant George Daniels Gerald Genta Girard-Perregaux Glashütte Original Greubel Forsey Grönefeld Guy Ellia Hanhart Hublot H. Moser & Cie HD3 Habring2 Chronoswiss Christiaan Van der Klaauw Christophe Claret Chopard Christian Klings IWC Jaeger-LeCoultre Jacquet Droz Jean Richard Jean Dunand Junghans Kari Voutilainen Konstantin Chajkin Lang & Heyne Laurent Ferrier Ludovic Ballouard Louis Moinet Martin Braun Montblanc McGonicle MB&F Nomos Nienaber Omega Officine Panerai Orient Ochs und Junior Patek Philippe Piaget Perrelet Parmigiani Fleurier Philippe Dufour Paul Gerber Paul Picot Prim Poljot Rolex Richard Mille Rebellion Timepieces Romaine Jerome Romain Gauthier Roger Dubuis Roger W. Smith Revue Thommen RGM Sea-Gull Seiko Stepan Sarpaneva Speake-Marin Svend Andersen Tag Heuer Thomas Prescher Ulysse Nardin Universal Geneve Urwerk / Felix Baumgartner Vincent Calabrese Volker Vyskocil Vulcain Vacheron Constantin Zenith Zodiac
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Snow napsal: Minerva je 100% in house, ale to jsem Ti už psal. Měli a mají krásné strojky, vyrábějí pro Montblanc. A je vlastně ještě Minerva samostatná značka, když je koupil Montblanc?
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Tak co Martine? Zatím jsme jich dali dohromady šestašedesát.
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 filo-boxer napsal: Nomos Jasně, jdu to opravit. Já myslel Nomos, ale dal jsem tam Stowu, která tam nepatří.
Návštěvník SukHoi Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 (upraveno) Richard Mille De Bethune Rebellion Timepieces Upraveno 17. dubna 2010 uživatelem SukHoi
Skalamander Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 BTW se tomuto tématu poměrně hojně věnují v magazímu Hodinky a šperky 1/2010. Jinak do seznamu podle mě patří také Orient.
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 SukHoi napsal: Richard Mille De Bethune Rebellion TimepiecesR. Mille byl v otaznících, jinak přidáno. Skalamander napsal: Jinak do seznamu podle mě patří také Orient.Který kalibr máš na mysli? EDIT: Už to tak bude, našel jsem nějaké informace.
here Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Tag Heuer myslím nemá nic. Mají kalibr 36, což je Zenith El Primero a nově mají koncept kalibru s nějakým řemenovým převodem, který se předpokládám ani neprosává.
Návštěvník Kamil Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 here napsal: Tag Heuer myslím nemá nic. Mají kalibr 36, což je Zenith El Primero a nově mají koncept kalibru s nějakým řemenovým převodem, který se předpokládám ani neprosává. Přečti si 1. příspěvek, tady je odkaz na Watchuseek. Já bych to za in-house považoval.
here Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 Taktéž Eberhard nemá. Stojek chrono 4 pro ně vyrobila ETA, 8 Jours taky ETA. Na chrono 4 mají výhradní právo v jeho použití.
dknespl Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2010 V ročence Uhren Magazin vychází vždy seznam strojků. Není úplně úplný, ale je dost úplný. Jsou to ty v daném roce vyráběné. Za rok 2009 je jich 419 kalibrů. Jsou tam i strojky, které vycházejí z nějakého ebauche, ale uznali je jako samostatné strojky. Ono je opravdu strašně těžké definovat dnes vlastní strojek. Jsou studia, co je dělají na zakázku pro velké firmy. Navíc je otázka i co je na tom strojku vlastní, třeba komplet setrvačky se kupují, málokdo dělá vlásky. Dokonce jsou výrobci co strojek sic navrhnou, ale dělají jen část, třeba můstky a kolečka kupují. Finishing se taky nechává dělat ve specializovaných firmách atd atd. Jsou firmy co zase navrhují a někdy i realizují přídavné mechanismy nad základními kalibry. Z těch uvedených, třeba Martin Braun vlastně vlastní strojek neměl, měl svoje moduly, základní kalibr byl z Watchlandu předtím ETA, Van der Klaauw dává moduly na ETU nebo AS, Volker Vyskocil to pořád ještě nedal dohromady, má jen nějaký prototyp, měl bouračku na kole, dost dlouho nemohl dělat. Harry Winston to je těžké, to je takový zvláštní brand, většinou to ale pro něj někdo děla, třeba právě Prescher nebo jiní nezávislí. Z těch otazníků Longines - ta ročenka žádný neuvádí Minerva - neuveden Arnold & Son - neuveden Graham - neuveden Hermes - neuveden Eterna - ANO a má, hned několik, úplně vlastních a vskutku firemních cal. 3030, 3500 a 3800 a dělá i hodně modifikované 7750 do porsche, což bych považoval skoro za vlastní kalibr. Bulova - ladičky se už nedělají. Otázka je zda to mají být jen strojky, které se dělají v současné době, nebo které se někdy dělaly, pak by to bylo o hodně složitější. Chaykin má modifikovaný Poljot Baum & Mercier - Řekl bych, že něco mají, ale uvedení nejsou Bell & Ross - taky nic Carl F. Bucherer - ano má jeden moc pěkný automat, s tím závažím co běhá okolo (né rotor jako u ETy) Richard Mille ??? S. & S. Andersen ??? Jinak z nezávislých chybí Marco Lang resp.Lang & Hayne Nienaber Roger Smith George Daniels - opravdu starý pán letos uvádí nový stroj spolu s Rogerem Smithem a to pro limitovanou sérii, psal jsem tu o tom Speak-Marin . má nový strojek, moc pěkný, i když si je nechává dělat, nedrží výrobní kapacity Habring2 Laurent Ferrier FDMH (Karsten Frässdorf) to je podle mne vůbec jeden z nejhezčích strojků dneska Ochs und Junior (Od Paula Gerbera a L. Oechslina, ale je to samostatná firma) Dal bych i Dornbluethy, je to opravdu hodně předělaný Unitas. Svend Andersen Bratři Mc. Goniglovi - v prvních hodinkách měli ETU, ale letos mají vlastní prďácký stroj Vincent Calabrese - kromě toho, že od něj jsou ty Golden Brigde Corum, tak pořád dělá vlastní Andreas Strehler - vedle toho, že má ten skvělý Papillon, tak to je on kdo dělá ty super strojky pro Mosera Delaloy Jean Dunand Christian Klings - dederon ve svetru Bernhard Lederer a jeho BLU MB&F Christophe Claret Rebellion BNB a Confrerie Horlogere Z větších chybí Bulgari Hanhart Frederique Constant dělají vlastní, i když na to nevypadají možná podobně jako ti M. Lacroix Corum Ebel Erhard Junghans - tam nevím jak to mají s tím druhým Junghansem, ale strojky jsou značené Erhard Junghans Fortis - taky bych to neřekl, ale v té ročence je uveden Nomos Revue Thomen Roger Dubois Pak je i víc těch rusáků, i když teď to skoupili všechno do té První Moskevské, či jak se to jmenuje, ale to je podobné jako Swatch nebo Richemont nakonec, ale uvádějí se jako samostané Vostok, Čajka, Molnije, Zarja i Slava (že to jsou většinou okopnuté nějaké staré švýcarsko stroje to je už jiná) Bylo by nespravedlivé zapomenout na po mnoha letech opět první emerycký kalibr - RGM cal. 801 Pak jso výrobci co dělají strojky ale nedělají hodinky, tím nemyslím jenom ETU, mají se počítat? Co třeba Lemania - dělají strojky pro Breguet, ale nepatří do ETA, Technotime, La Joux Perret? Má se počítat Soprod a Sellita? Martin Braun má taky nově firmu na strojky. A určitě ještě něco chybí či přebývá
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se