flax Odesláno 28. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2005 Tak ja vychazim jen z toho co se bezne docitam a vzdy je u titanu uvedeno, ze je tvrdsi nez ocel... Nevim take co znamena ocel tridy 17, nikdy jsem takove oznaceni neslysel a uz vubec nevim kteri vyrobci pouzder tuto ocel pouzivaji. Pokud je ale tak kvalitni pochybuji ze to bude v me cenove tride do 20.000,- protoze vice si za hodinky utratit nikdy nedovolim. Pokud se v tom ale orijentujes rad se poucim co ktera trida znamena a jaka se bezne pouziva.
saboter Odesláno 28. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2005 , Alda použil označovanie ocelí podľa STN/ČTN. Pri tomto značení je oceľ označovaná 5 ciferným číslom. Pričom prvé dve označujú triedu napr. 17 xxx (Triedy su od 10 po 19. Pričom 10,11 sú najmenej kvalitné konštrukčné ocele a trieda 19 sú väčšinou nástrojové ocele. 14 sú myslím pružinové ocele, nehrdzavejúce sa začínaju vyskytovať tuším od 17 a podobne) dalšie tri číslice majú špecifický význam pre každú triedu. Býva to zväčša obsah vybraných prvkov, pevnosť v ťahu deleno 10 a podobne. Toto 5-ciferné cislo môže mať ešte príponu ktorá hovorí o tom ako bola daná oceľ- jej polotovar spracovaný (valcovanie za tepla, za studena a iné kratochvíle) A vôbec nie je treba pochybovať o tom že by sa mohla kvalitná oceľ vyskytnúť v hodinkách do 20 000. Kvalitná oceľ nie je vzhľadom na malé množstvo použité pri hodinkách vôbec drahá záležitosť. (To je len taký "urban myth") Záleží od výrocu či ju tam dá. Drahé je skorej samotné spracovanie. Veľký rozdiel môže byť pri púzdrach a ťahoch s toho istého materiálu od rôznych výrobcov. A kto by sa chcel o tejto problematike dozvedieť viac tak mu uplne postačí zalistovať si v hocijakých strojníckych tabulkách pre strednú školu alebo strojársku prax. Ale vopred upozorňujem že názvy ocelí sa udávajú väčšinou podla inej normy ako je tá naša. (USA, Japonsko, Rusko majú vlastné názvy, sú dokonca aj akési obchodné pomenovania ocelí a podobne.) Existujú tabulky ekvivalentných ocelí k našim resp. takých ktoré sa líšia iba názvom. Na hodinky sa celkom často používa oceľ značená ako 316L (Napr. terajší Prim Sport): 316L Stainless Steel Molybdenum-bearing austenitic stainless steels which is more resistant to general corrosion and pitting/crevice corroision than the conventional chromium-nickel austenitic stainless steels. This alloy also offers higher creep, stress-to-rupture and tensil strength at elevated temperature. Pokúsim sa to preložiť mojou chabou angličtinou keď tak ma opravte: Molybdénovo-austenitický nehrdzavejúca oceľ ktorá odolná voči celkovej korózii a jamkovej/štrbinovej korózii viac ako bežné chróm-niklové austenitické ocele. Táto zliatina ponúka vyššiu húževnatosť (nie som istý ), pevnosť v ťahu a pružnosť pri zvýšenej teplote. Alebo jej odolnejšia varianta: 317L Stainless Steel Molybdenum-bearing austenitic stainless steels with greatly increased resistance to chemical attack as compared to the conventional chromium-nickel austenitic stainless steels. They also offer higher creep, stress-to-rupture and tensile strengths at elevated temperatures. Tu tiež: Molybdénovo-austenitická nehrdzavejúca ocel so skvele zvýšenou odolnosťou voči chemickým vplyvom v porovnaní s bežnými chróm niklovými austenitickými nehrdzavejúcimi oceľami. Taktiež ponúka vyššiu húževnatosť (nie som istý ), pevnosť v ťahu a pružnosť pri zvýšenej teplote. No a to je všetko čo som chcel napísať. :cool:
saboter Odesláno 28. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2005 JJ, to som niekde čítal. Nejaké vyjadrenie citizenu k tomu prečo nasadili to karbidovanie. Čistý titan (Alebo nejaká jeho zliatina neviem z čoho to presne robia.) sa im vždy ľahko poškrabal tak začali používať tú vrstvičku TiC na puzdre a ťahu.
flax Odesláno 28. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2005 Metalurgie je rozsahla veda to je jasne. Skoda, ze vyrobci hodinovych pouzder, respektive hodinek jako takovych neuvadeji jaka ocel byla pouzita pri jejich vyrobe. Dle nekterych ohlasu by udajne firma Sinn mnela pouzivat jedny z nejlepsich ocelovych pouzder na trhu o jakou se jedna jsem ale nikde nevycetl.
HonzaX Odesláno 28. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2005 Je to jednoduché, ocel třídy 17, tzv. nerez se používá většinou do agresivního prostředí. V případě použití na pouzdra hodinek jde jen o to , že je korozivzdorný. Z nerezu, který se používal na elektrody do kalicích lázní jsme vyráběli kdeco, a bez problémů. Hůř se leštil. Většinou se dobře neobrábí, teď už jsou SK plátky,tak je to lepší. Dřív se říkalo" co je z nerezu, na to nelezu. V běžných normách bylo asi 50 druhů nerezu.
Lukas Odesláno 29. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 29. listopadu 2005 Já bych se vrátil k první části dotazu: OM mám a jsem s nima stopro spokojený, je to kus dobré hodinářské, ale i strojařské práce, za ty peníze nelze koupit nic lepšího... Pár postřehů: - váží to asi půl kila, v klidu s nima umlátíš mamuta - SUPER luminiscenční prvky, v noci to září tak, že v setmělé ulici schovávám hodinky pod oblečení, ať nejsem vidět na sto metrů - i pod vodou výborně čitelný ciferník - tah s extenzí na neopren - lze tak o 1,5 cm zvětšit délku tahu a tak dostaneš hodinky přes neopren - ten tah je asi nejlepší, jaký lze koupit na hodnikách do 1000 USD - otočná luneta - jen proti směru chodu ručiček - nejde otočit náhodně (bezpečnostní prvek pro potápěče) Taky to nejsou hodinky pro každého - jsou dost výrazné a už jsem od několika lidí slyšel, že něco tak "extravagantního" by nosit nemohli. No co, já jo!
rafficek Odesláno 29. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 29. listopadu 2005 Jj děkuju za zkušenosti, přesně to jsem potřeboval vědět, není pochyb že do MONSTER půjdu, jenže musím počkat až po vánocích,,..jsem teď trochu vyžvýknutý
flax Odesláno 29. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 29. listopadu 2005 Jeste bych ti doporucoval pred koupi prostudovat tyto dva odkazy: http://www.caranfil.org/review_skx781_oran...ge_monster.html http://www.makedostudio.com/watches/seiko-...general-history
vlasta66 Odesláno 30. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 PRO RAFFICEK: Je možno někde ve Zlíně v klenotnictví vidět naživo ty ORANGE MONSTER
rafficek Odesláno 30. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 to vlasta: Ja je tu nikde nevidel, resp. ani jsem tu po klenotnictvi moc nepatral, ono jich tu moc neni, a navic pochybuju, ze by si obchodnik objednal tak vystredni model. Navic ani snad nevim, kde tu aji nejaky SEIKA... ale casia a festiny jsou vsude.... Jinak jsem dneska odeslal sve Poljoty k reklamaci, zasekával se ukazatel dnu v tydnu:( takze jsem z toho takovy rozmrzely, hodinky jsem mel cca 2 tydny,.... ma nekdo zkusenosti se servisem INTERWATCH v Praze?
Viktor Odesláno 30. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 Monstra patří mezi modely, které Seiko prodává pouze v Asii. Proč to tak dělají, to nikdo netuší. Tímto způsobem se jim ale podařilo udělat z řady modelů "Divers" kultovní záležitost, hlavně v USA a Evropě. Evropští oficiální distributoři včetně českého je v nabídce nemají. Do Evropy se dostávají buď individuálními dovozy (nákupy na internetu) nebo přes menší hodinářské prodejce, kteří si je nějak sami dovezou z Asie. Asi by k tomu víc řekl někdo z AZ Watch, když je nabízejí. Díval jsem se k nim na web a objevil jsem tam svoji fotku monster svítících ve tmě, která musela být převzata z tohoto fóra, tak sem asi někdo od nich chodí
vlasta66 Odesláno 30. listopadu 2005 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 Ty Monstra jsou opravdu velmi pěkné snad jenom ta otočná luneta se mě zdá příliš široká. Zajímalo by mě kolik je její šířka?
rafficek Odesláno 30. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 Byl jsem dneska v jednom Zlínském hodinářství kde Seika prodávají a samozřejmě jsem tam Monstra nenašel, když jsem se ptal prodavačky, tak se na mě divala jako ze jsem se spletl, ze takové Seika se nevyrabi ) No, tak jsem se jen pousmál a poprosil ji o katalogy. Podle předpokladu jsem v nich monstra nenašel, tak jsem usoudil, že je k nám pravděpodobně nevozí. Máte někdo zkušenosti s autorizovaným servisem hodinek Poljot, měl by to být Interwatch Praha.
rafficek Odesláno 30. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 to vlasta: široká luneta je účelová, více chrání sklíčko, a menší sklíčko lépe odolává tlakům, kterým jsou hodinky vystaveny při potápění....toť můj názor....navíc ta luneta vypadá roztomile Mimochodem jsem na eBay narazil na limitovanou sérii "Blue MONSTER" - jednoduše nádhera, ale ta cena:(
rafficek Odesláno 30. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 Blue MONSTER jak se Vám líbí?
rafficek Odesláno 30. listopadu 2005 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2005 Jo, a snad jste si všimli, že tyto modré Monstra mají safírové sklíčko.... cena v aukci zatím 300 USD
flax Odesláno 1. prosince 2005 Nahlásit Odesláno 1. prosince 2005 Tedy tak ty se safirovym sklickem a modrym cifernikem uz dostaly i mne.
Ondraj Odesláno 1. prosince 2005 Nahlásit Odesláno 1. prosince 2005 rafficek napsal: Běda všem kdo začnou pročítat toto fórum, je to návykové a začne to lézt do peněz...uff :-)))))
flax Odesláno 5. prosince 2005 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2005 Tak uz drazim Seiko Monster v cerne barve pro syna pod stromecek. Porad touzi po mechanickych hodinkach a tyhle bych mu myslim mohl doprat. Vypada to ze se vejdu do 115$ vcetne dopravy, coz se mi zda velice dobre.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se