Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,našel jsem zde vlákna na škrábance na safírovém sklíčku,ale nenašel jsem zde téma na minerální sklíčko,když jsou na něm škrábance. Mám na celkem nových hodinkách 1cm škrábanec,který mi nepřijde že by nějak extra zmizel ze sklíčka,když jsem se ho pokoušel leštit zubní pastou po dobu 15-20minut. je nějaká možnost jak zmírnit škrábanec na sklíčku či ho uplně odstranit? jestli ne,kolik stojí zhruba výměna sklíčka? díky moc všem za rady a tipy.

Odesláno
Ahoj,našel jsem zde vlákna na škrábance na safírovém sklíčku,ale nenašel jsem zde téma na minerální sklíčko,když jsou na něm škrábance. Mám na celkem nových hodinkách 1cm škrábanec,který mi nepřijde že by nějak extra zmizel ze sklíčka,když jsem se ho pokoušel leštit zubní pastou po dobu 15-20minut. je nějaká možnost jak zmírnit škrábanec na sklíčku či ho uplně odstranit? jestli ne,kolik stojí zhruba výměna sklíčka? díky moc všem za rady a tipy.

Zubní pastou leštíš plastová sklíčka.Minerál je nejlepší vyměnit.Cena by měla být v řádu stokorun.

Odesláno

Kdysi existovaly sady brusných prášků pro broušení astronomických zrcadel. Začínalo se nejhrubší zrnitostí a končilo jakousi růží. Ty sady kdysi prodávali na hvězdárně v Rokycanech, kde se také konaly kurzy broušení zrcadel. Snad to není úplná blbost, možná by takováto sada byla použitelná pro leštění skel.

• Po roku...
Odesláno

Otvírám starší vlákno, mladší jsem nenašel. :sad01_anim:

Rozhodl jsem se udělat něco s poškrábaným minerálním sklíčkem a ty škrábance rozhodně nebyli nějaký vlasový. A diamantovou pastu nemám. Začal jsem 360 papírem pod vodou, pak 800, 1500 a nakonec 2000 a potom hadrák kotouč s pastou na leštění kovů. Výsledek je, škrábance až na to uplně nejhlubší jsou pryč, sklo taky ztratilo ten ostrý přechod mezi hranou skla a rámečkem či lunetou, nevím jak to u těhle hodinek nazvat. Ale výsledek není dokonalý, 2000 papír je málo, sklo je sice průhledný bez škrábanců, ale zůstává takový lehce mléčný, hlavně v odlescích je to poznat. Takže posháním víc jak 2000 hrubost a uvidím. Jestli lze tenhle způsob použít nemůžu s určitostí říct a jestli je to prasárna, posuďte sami.

post-10238-013435300 1331149942.jpg

post-10238-046040000 1331149953.jpg

Odesláno

Zubná pasta nie je to pravé - najlepšia je skutočne diamantová pasta, jej cena nie je vysoká, na minerálne sklo je to to najlepšie. Iné brúsne pasty Ti nemusia fungovať - brúsny materiál v nich obsiahnutý môže byť na to sklo príliš mäkký (napr. zmieňovaná zubná pasta - nie všetky recepty babičiek fungujú ...).

Odesláno (upraveno)

ale jo, ještě jsem použil tempo a pak směs colgate a odolu. Stále je to sklo lehce mléčné, ale pořád mnohem líp, jak ty škrábance. S mnohem vyšší trpělivostí, neřku-li tou diamantovou pastou by byl asi výsledek 100%. Takže, brousit a leštit minerální sklo lze, ale je to pakárna.

post-10238-054257400 1331154648.jpg

Upraveno uživatelem Dřevák
Odesláno

Zkus to doleštit zubní pastou. Tenhle recept našich babi... no spíš dědečků rozhodně funguje

Zubní pasta je perfektní na plast - dá se s ní vyleštit skoro všechno, ale na minerál je to zbytečná námaha. Zkoušel jsem leštit škrábanec na Orient Mako, ale byla to docela fuška i s diamantovou (nebo korundovou???) pastou. Zubní tak leda na doleštění kovových dílů.
Odesláno

No já bych hlavně řekl, že minerální sklíčko jde vyměnit za pár chectáků (řádově stokoruny) a výsledek bude 100%, takhle akorát s tou pastou zas vyleští i hrany na pouzdru, taky jakékoliv matné tj. broušené nebo pískované části pouzdra , protože se nejde ubránnit tomu aby přetáhl. Když to shrnu: Náklady na leštící pasty a další propriety. stokoruny, výsledek diskutabilní, rozhodně ne 100%, práce šílená a hrozí poškozením dalších částí hodinek. Pokud mu na těch hodinkách záleží, ať nechá vyměnit sklíčko u hodináře, který dělá orienty, jinak nadělá víc škody než užitku, zas tak drahý to nebude a výsledek bude 100%. Když srovnám náklady na to domo robo co tu předvádí a náklady na profi opravu tak bude na stejných číslech a to počítám že ta urputná práce je zadarmo. Jako já tleskám, když si někdo umí něco opravit a vážím si toho, protže takových lidí spíš ubývá, ale tohle je spíš bastlení. Pokud to ovšem bere jako že si to chtěl jen vyzkoušet tak fajn.

Zubní pasta je perfektní na plast - dá se s ní vyleštit skoro všechno, ale na minerál je to zbytečná námaha. Zkoušel jsem leštit škrábanec na Orient Mako, ale byla to docela fuška i s diamantovou (nebo korundovou???) pastou. Zubní tak leda na doleštění kovových dílů.

Odesláno

No já bych hlavně řekl, že minerální sklíčko jde vyměnit za pár chectáků (řádově stokoruny) a výsledek bude 100%, takhle akorát s tou pastou zas vyleští i hrany na pouzdru, taky jakékoliv matné tj. broušené nebo pískované části pouzdra , protože se nejde ubránnit tomu aby přetáhl. Když to shrnu: Náklady na leštící pasty a další propriety. stokoruny, výsledek diskutabilní, rozhodně ne 100%, práce šílená a hrozí poškozením dalších částí hodinek. Pokud mu na těch hodinkách záleží, ať nechá vyměnit sklíčko u hodináře, který dělá orienty, jinak nadělá víc škody než užitku, zas tak drahý to nebude a výsledek bude 100%. Když srovnám náklady na to domo robo co tu předvádí a náklady na profi opravu tak bude na stejných číslech a to počítám že ta urputná práce je zadarmo. Jako já tleskám, když si někdo umí něco opravit a vážím si toho, protže takových lidí spíš ubývá, ale tohle je spíš bastlení. Pokud to ovšem bere jako že si to chtěl jen vyzkoušet tak fajn.

Však jo, chtěl jsem si to vyzkoušet s tím, že když to zmrvím, tak se holt vymění. Není co zkazit. Kartáčovaný plochy na plášti a tahu už jsou dávno minulostí, takže když to přeleštím komplet, nic se neděje. Náklady na tuhle činnost cca 20 Kč.

Odesláno

Leštenie hardlexu na Seiko som riešil tu . Skús pozrieť.

ano, tohle jsem četl. Jen ty moje škrábance byli mnohem větší, měřit v mikronech asi nelze. A taky nebyla k mání diamantová pasta. Prostě šlo o pokus vybrousit a vyleštit sklíčku s finančním nákladem 20 Kč a třemi hodinami práce. Pochopitelně, že s tou dia pastou by to bylo o něčem jiným.
Odesláno

Leštění skel provádějí v některých lepších sklenářstvích (tam, kde dělají např. fazetovaná zrcadla), takže tam bys sehnal i trošku tý jejich leštící pasty, zkus se v okolí poptat. No a pouzdro i tah zkus přejet hrubou stranou houbičky na nádobí, broušený povrch se tím dá celkem dobře opravit, škrábance zmizí...

Odesláno

Ja by som volil vymenu skla za zafirove, objednat sa da tu (ci uz vypukle, rozmery po 0.5mm, alebo hladke po 0.1mm). Tiez som sa pustil do faceliftingu 20 rokov starych Certin, povodne s mineralnym sklom. Za zafirovym este cakam, zvysok je uz hotovy. Potom to niekde zverejnim (mozno).

• po 3 týdnech...
Odesláno

ale jo, ještě jsem použil tempo a pak směs colgate a odolu. Stále je to sklo lehce mléčné, ale pořád mnohem líp, jak ty škrábance. S mnohem vyšší trpělivostí, neřku-li tou diamantovou pastou by byl asi výsledek 100%. Takže, brousit a leštit minerální sklo lze, ale je to pakárna.

To "čištění" pastou a jinými brusnými záležitostmi je de facto lapování - finální úprava povrchu, který má být dokonale hladký (případně lesklý). Problém je, že to není vhodný způsob, jak se zbavit hlubších škrábanců. Maximálně dojde k obroušení hran (takže to není tak nápadné) ale dokonalého a uspokojivého výsledku dosáhneš těžko, zvláště u minerálního skla. Jistota bude asi nové sklíčko. Já na něm mám ochrannou fólii co se dává na mobil nemám problém. Někteří sice mají s tímto řešením emoční problém, ale účel světí prostředky ...

• Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...