Přejít na obsah

PRIM Sport

Doporučené příspěvky

Počítám s tím, že až je proklepnu já, předám je Bigesovi. Mě přijdou během příštího týdne, já tu teď ale nebudu, takže od pondělí 25 budo podrobeny pár dnům běžného chodu s následným měřením na vibrografu a pak, jestli se toho já sám dožiju, hodlám na zahradě postavit zahradní domek, jasně, že s nimi na ruce. V praxi to obnáší množství vibrací- vrtačka, příklep, hoblovka, kladivo, zatloukací palice. Taky potřebuju naštípat hromadu dříví a projet zahradu kultivátorem, to je dost děsivý třesadlo. Budou vystaveny i běžným domácím pracovním aktivitám, včetně rekonvalescence v sauně, běhu a jízdě na kole. Během toho budu dělat pečlivé záznamy chodu a odchylek, nakonec pár dní běžného provozu a půjdou dál. Bude to k nim dost nefér, takhle se s hodinkami nezachází, už jen ta sauna je zvěrstvo. Získané údaje, včetně recenze dám sem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mischa: Barbare !!! Mají se chuděry na co těšit :smile_anim: Kamoš je má, taky si s ním docela dost užívají a zatím šlapou dobře. Na to že jsou v tom čínský střeva a vzhedem k pořizovací ceně je to myslím velice slušnej kauf. Jestli to Tvoje testování přežijou bez ztráty kytičky, tak klobouk dolů.. :speak_cool:

Odkaz ke komentáři

Uz patnacty mesic mam bez problemu v chodu "ty starý s čínským pajšlem", a protoze jdou 15 sekund/24 hodin do plusu, vyhovuje mi, ze maji na rozdil od Miyoty hacking ;) .

Hm, to je teda dukaz kvality. Ja mam rolady, co fungujou bez problemu uz 42 let a delaji -4sekundy/24 hodin. Jen, pravda, hacking nemaji :thumbsdown_anim: .

Odkaz ke komentáři

V cem vidis predkladani "dukazu kvality", a toto vlakno je o Rolex? Jo aha, "Member_50", uz mlcim a lituji, ze jsem si sem dovolil vlozit nekolik pismen o vlastnim poznatku fungovani hodinek, o kterych je toto vlakno.

V klidu, v klidu, trosku jsem to prestrelil, omlouvam se (nicmene na podstate to nic nemeni -- 15 mesicu chodu hodinek neni prukazna zalezitost). Jo a member_50, to neres, nejsme zadni elitari.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Hola, hola, klucíííí. Dnes je to přesně 14 dní, co mám Onionovy/Onisanovy Primky, takže je čas na malinkou recenzi, postřehy a půjdou dál, tedy k Bigesovi, jestli ostatní nic nenamítají.

Hodinky jsem doma naleznul po svém návratu z Německa v neděli 30. 5. Byly perfektně zabalené v krabici od Steinhartů. Přestože jsem je znal z více fotografií, hned na první pohled mě velmi zaujaly. Ač jsem byl připraven na "hnusné, kýčovaté a výrobně nekvalitní hodinky", první dojem byl více, než pozitivní. První osahání můj dojem jen utvrdilo. Vynikající odečítání času díky barevné kombinaci ruček a barvy cifru, dobře tvarované nerez pouzdro, jednosměrně pohyblivá a aretovatelná luneta jako u normovaných potápek a k tomu příznivě nízká stavba pouzdra. Mému oku velmi lahodil nápis Prim, jedno, od koho pocházející, každopádně, takto povedených Primek jsem moc neviděl.

Následně jsem začal hledat nedostatky, jak je u hodinek Prim běžné. První, co se mi výrazně nelíbilo je gumový řemen, který má jaksi tvar, který se k pouzdru nehodí. Uznávám ale, že to může být způsobeno mou zaujatostí proti gumovým tahům. Profil ve tvaru hada se mi zdál samoúčelný, o to více mě překvapilo, jak dobře se přizpůsobí zápěstí a jak dobře s ním hodinky na ruce sedí. Za normálních okolností jsem hodinky na gumě po pár minutách sundával, tyto jsem vydržel nosit přes celý den. Designově mi mírně nesedí velikost a tvar korunky s ohledem na její zapuštění do pouzdra. Korunka se pohybuje překvapivě snadno, neočekával bych, že zaručí vodotěsnost do 100m , jak je uvedeno na ciferníku. Manipulace s ní je velmi snadná a pohodlná. Samotné pouzdro z mého laického pohledu nevykazuje žádné nedostatky, snad bych uvítal, kdyby nebylo tak lesklé. Ale to je věc názoru. Luneta je dost masivní a dobře ovladatelná, musel jsem si zvykat na její vnější tvar kombinující zoubky a delší prohlubně. Pohyb lunetou vykazuje příznivý zvukový efekt díky aretaci . Mezi jednotlivými aretačními stupni je dost velká vůle, ale nikoli taková, aby šlo udělat nesprávný odpočet. Při pohledu zblízka mi vadí logo Prim,které je předimenzované. Na větší vzdálenost je to však v pořádku. Ukazatel datumu je dost malý, kdyby tam nebyl, byl bych spokojenější. Překlápění data probíhá otáčením ruček tam a zpět mezi 9-12 hodinou, nebo pomocí rychlopřeklápění pohybem korunky zpět ve druhé poloze, mezi nátahem a přeřizováním ruček, jak je u moderních kalibrů obvyklé. Hodinky se rozběhnou ihned, když se s nimi dvakrát, třikrát zahrká. Chod je téměř neslyšitelný, pohyb vteřinové ručky je pravidelný.Rezervu nátahu nevím, protože jsem hodinky celé dva týdny nosil, bez jejich zastavení. Na noc jsem je sundával a pokládal vždy do polohy ciferník vzhůru.

Následovalo důkladné hledání nedostatků: Světelné indexy na cifru jsou dost lesklé, nějak bych přivítal matnější. Jejich nanesení je o něco lepší, než u Eltonu, ne však dokonalé. Při nasvícení jsem snadno odhalil nerovnoměrné nanesení světelné hmoty na indexy. Přestože za bílého dne jsou všechny indexy stejné, za tmy je patrné, že luminiscenční hmota je namíchaná s pojivem a barvou nedokonale. Při studiu cifru třicetinásobnou lupou za silného bočního světla objevil v blízkosti indexu na jedné hodině drobné vlákenko, velikosti okem nezpozorovatelné. Když se zaměřím na lunetu, trochu se mi zdá neharmonické užití pouze tří indexů mezi čísly a indexy po pěti minutách, tedy každé číslo nemá před a za sebou index. Při mnohahodinovém denním pozorování jsem dospěl k názoru, že hodinkám by prospěly indexyna vnitřní černé lunetě nikoli šedé, ale bílé, samotný cifr by pak byl výrazněji orámován / je vlastně dost malý/ a nebyl by tak utopený. Barevná kombinace ruček se mi zdá skvostná i s retro oranžovou Prim vteřinovkou v autentické barvě i tvaru. To, že nesvítí mi nevadilo, i když svítící vteřinovka jako u Igenů, nebo PS 2.1 by se mi líbila. Při praktickém používání byl čas vždy velmi dobře odečítatelný, noční luminiscence je průměrná.

A nyní uvádím výpis z mého deníku, týkající se praktického nošení.

30.5 kolem 15 hod první seznámení, zkouška samonátahu a zkouška manuálního nátahu, nařízení hodinek s přesností na vteřinu a nastavení data na 30. 5. Do 2 hodin dne následujícího na ruce

31. 5 běžná činnost, cca 6 hodin rytí na zahradě, večerní sauna, 3krát 15 minut 100 stupňů s následným ochlazením ve vodě cca 8 stupňů /pouze hodinky, já ne..../ Večer měřena odchylka chodu: 0 vteřin

1. 6 běžná činnost, večerní sprcha s hodinkami na ruce. Odchylka chodu: 0 vteřin

2. 6 běžná činnost, sekání trávníku, cca 60 minut, natírání kovových trubek s dost intenzivním pohybem ruky / první týden jsem nosil hodinky na pravé ruce, tedy poloha, pro níž není stroj optimálně konstruován/. Odchylka chodu: 0 vteřin

3. 6 skládání většího množství palubek, osb desek a trámů, běžná činnost, koupel s hodinkami Odchylka chodu: 0 vteřin

4. 6 běžná činnost, večerní koupání. Odchylka chodu: 0 vteřin

5. 6 14 hodin zatloukání, šroubování, vrtání, řezání, broušení a hoblování, na to bych si hodinky , které mám rád, vždy sundal, tady jsem se přemohl a bylo mi jich líto. Následně jsem si uvědomil, že hodinek se stejným strojkem, které zažívají něco podobného denně, budou díky rozšířenosti kalibru hromady a že taková zkouška je celkem zbytečná a k hodinkám jako takovým neuctivá. Má hluboká omluva hodinkám i majiteli. Večerní sprcha. Odchylka chodu: +1,5 vteřiny

6. 6 10 hodin zatloukání a 2 hodiny řezání na cirkulárce. Večerní koupání v horké vodě. Odchylka chodu: + 3 vteřiny

7. 6 8 hodin natírání, šroubování a hoblování. Odchylka chodu: +3,5 vteřiny

musím dát pauzu, dopíšu později, nebo zítra. Následují další dny, měření na vibrografu, chod v horku a zimě a podobně.

Upraveno uživatelem mischa
Odkaz ke komentáři

Tak tohle už nedoženu :D

Už to vidím:

"Celodenní pobyt na ruce, psaní na klávesnici, odchylka 0 s."

Maximálně bych je podrobil testu vodotěsnosti v umyvadle, tedy něčemu, na co nemám odvahu se svými Sporty :)

Každopádně se na ně těším.

Odkaz ke komentáři

I "pohé" dojmy jsou důležité.. Vždyť o co u hodinek vlastně jde? Mnohdy jen o ty dojmy :)

Onisane, ty dojmy bych snad mohl nejlépe popsat já, ani mi to "hodinky" nemusíte posílat, v rámci vyváženosti .........

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři

pokračování recenze:

8.6. hodinky celý den na ruce, večerrní odchylka: - 1,5 vteřiny

už mi to nedalo, tak jsem hodinky hodil na vibrograf. Hodinky jsem nechal ochladit z ruky na cca 20 stupňů pokojové teploty, každé měření jsem provedl pětkrát, jednotlivá měření ve stejné poloze se nikdy nelišila o víc, než 2 vteřiny, jako údaj uvádím střední hodnotu.

cifr nahoře: -11 vteřin

cifr dole: -13 vteřin

korunka dole: -18 vteřin

korunka nahoře: -15 vteřin

dvanáctkou dole: -8 vteřin

šestkou dole: - 20 vteřin

Poslední dvě polohy uvádím místo běžného, ale nesrozumitelného korunka vlevo a vpravo....

Průměrná denní odchylka chodu ve všech polohách: 14 vteřin

Největší odchylka mezi polohami: 12 vteřin

Měření ukazuje stabilní chod bez výraznějších nedostatků v některé z poloh, odpovídá běžnému kvalitativnímu standardu použitého kalibru /znám i výrazně lepší výsledky měření u Miyoty/. Překvapivá je však praktická denní variace chodu, která je minimální, na svědomí to má zřejmě jiná provozní teplota na ruce, ta by mohla být kolem 30 stupňů C.

9.6. běžné použití, sprcha odchylka chodu: -3 vteřiny

10.6. tvrdý test, zatloukání 72 kůlů 10 kg palicí. Při jednom z úderů šly hodinky z pravé ruky nemilosrdně k zemi, myslel jsem, že příčinou je rozepnutý pásek, ve skutečnosti se uvolnila přezka, kterou se mi již nepodařilo najít. Večer náhrada přezky za jinou, stejné provenience a trochu lepší kvality. Hodinky spadly z výšky cca 2m do celkem měkké hlíny / byl jsem na štaflích/. Večerní měření- odchylka chodu: -13 vteřin

11.6. odpočinkový den, odchylka chodu: -16 vteřin

12. 6. arktická zkouška, hodinky si pobyly v mrazáku při -20 stupních celkem 9 hodin, po odmrazení naměřena odchylka -53 vteřin. Po příslušných výpočtech vychází chod hodinek při - 20 stupních na - 37 vteřin za 24 hodin

13.6. běžný den, naměřená odchylka: -55 vteřin

14.6. zkouška v horku, hodinky jsem vložil na talíř do na 100 stupňů předehřáté trouby, chtěl jsem je tam nechat tři hodiny, ale po 24 minutách se během pár vteřin zkroutila vnitřní luneta a hodinky se zastavily, protože luneta zabrzdila chod ruček.....

Aby mohl test pokračovat, prosím Onisana o jeho názor- hodinky řádně opravit v záruce / to se bude asi těžko uplatňovat/, nebo hodinky mohu otevřít, zkroucenou lunetu vyndat a hodinky dát dalšímu testujícímu, tj. Bigesovi, kterého uvidím zítra. Je jasné, že po ukončení testu uhradím všechny výdaje, potřebné k uvedení hodinek do původního stavu.

Chod hodinek v horku mohl prokázat, že hodinky v teplejším prostředí chodí rychleji, než ve studeném, což by bysvětlovalo jejich perfektní chod na ruce.

Přidávám ilustrační fota po mrazu a po horku. Měl jsem ještě v plánu dát je do nádoby s vodou a natlakovat to kompresorem, který umí cca 12 Atm, ale mohl by to zkusit někdo z dalších testérů.

Já jsem s výsledky všeho velmi spokojen, spíš jsem myslel, že se rozpustí gumový pásek. Hodinky budu opouštět jen velmi nerad, řadím je směle jako hrdého pojkračovatele hodinek Prim v odpovídající cenové hladině, to vše za výrazně vyššího kvalitativního standardu. Podmínky, které jsem jim vytvořil jsou takové, do kterých se normálně používané hodinky prakticky nemohou dostat, jen omylem.

Faktická poznámka: všechna data jsem mylně uvedl o týden dopředu, psal jsem jen názvy dnů a teprve později jsem zjistil, že se pohybuji v budoucnosti, tak omluva za nepřesnost....

post-2133-1276016891,33.jpg

post-2133-1276016910,8.jpg

post-2133-1276016927,05.jpg

Upraveno uživatelem mischa
  • Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...